Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 31 juli 2013

Vattenelementet måste lugnas



Att Vattenelementet tenderar mot missbrukspersonligheter är en av bloggens empiriska upptäckter, även om den astrologiska traditionen naturligtvis redan antytt så mycket genom att t.ex. låta omoralens Mars härska i Vatten över Skorpionens regenerativa process (sexualitet). 

Vid min upptäckt av den indiska astrologin för några år sedan var det lika talande att synden slutligen rentvås (Vatten som rening) i horoskopets tolfte hus, motsvarande Guds offerlamm Fiskarna. Rentvagningen sker antingen frivilligt (tolfte som kloster) eller ofrivilligt (tolfte som fängelse eller sluten psykiatrisk anstalt). 

Sedan bär också tolfte möjligheten till ytterligare involvering i den vegetativa eller lustande själen - indierna kallar även huset för "sängkammarens hemliga nöjen" och på den beskrivningen passade sexualmissbrukaren och tv-personligheten Dave Letterman perfekt in. 

I den här typen av fall kan man tänka sig att individen fortfarande faller som regnvatten och först om några jordeliv, efter att ha varit djupt absorberad i Jordelementets materialism, kommer att gå in i väggen, tolftehusfängslas för de handlingar den urspårade Vattensjälen drivit den till, och i sinom tid omvända sig och påbörja "vägen upp".

Under min djupa reggaeperiod i tonåren (vilka sammanföll med att hela Sverige sjöng allsång till Marleys "No Woman, Don't Cry", snokade jag snabbt upp Bob Marleys tidiga år, när hans The Wailers bara hade lokala framgångar på Jamaica. Deras stora genombrottslåt från 1964, i hektiskt ska-tempo, hette "Simmer Down". "Lugna ner dig och kontrollera ditt temperament", manade Marleys unga och späda röst. 

(Manade Marley sig själv? Producenten Winston Holness pekade många år senare på sitt avhuggna lillfinger och förklarade att det varit Bob som attackerat honom med kniv i paranoia över vad den blivande världsstjärnan trodde var en låtstöld.)

Jag minns särskilt hur säreget jag tyckte ordet "simmer" var i engelskan, det klingade mer exotiskt än många andra ord i mitt dåvarande ordförråd. När jag nu årtionden senare slår upp det på Etymonline.com har det också en mycket kort historia i engelskan! Den här dugliga informationskällan säger att ordets ursprung är okänt.

Men vid upptäckten att det hebreiska "zimmah" faktiskt betyder "omoral" och "hor" faller alla bitar på plats. För ordet "simmer" har också en plats i samband med tillredning av mat där det just beskriver hur något ligger i en småputtrande, sjudande vätska! Det liderliga Vattenelementet igen, med dess orientering mot kortlivade känsloförnimmelser. 


Vatten ger den perfekta konsumisten, människan som lever för att fylla på om och om igen eftersom elementets antyder den flyktiga och snabbt övergående erfarenhetens värld. En värld för dem som vill bli höga på simpel kroppskemi istället för att höja sitt mentala tak. Sådana som Fredrik Reinfeldt (Solen i Vatten) vill se fler av i Sverige för att vi ska rasa ytterligare vid internationella jämförelser. 

Reinfeldt förstår inte att hans eget drivande soltecken Kräftan också är ett tecken som framkallar upplösning om det insisterar så hårt på favorisering av bara små klickar eller överbetonar just ett liv på basis av korta kickar (5 miljarder till restaurangindustrin och inte ett enda nytt jobb blev det, eller ens billigare krogbesök - så fungerar politik från en människa som bara hallucinerar om sin egen förträfflighet.)


Så har vi slutit ännu en cirkel och dessutom upptäckt ett hebreiskt inlån i åtminstone engelskan. (Etymologin nämner inte varifrån deras föreslagna "simperen" kommer - det låter som ett tyskt verb i infinitivform.)

Kopplingen till mat som bereds i sjudande vätska går faktiskt att knyta ihop med judendomen också. För om en judisk präst vid Jesu tid gifte sig med en hednisk kvinna smittade hennes moraliska och rituella orenhet av sig på prästen - hon kunde inte tillreda mat åt honom! Enligt kapitlet "Keeping Outsiders Out" i forskningssammanställningen "Defining Identities" var maten nu behäftad med avon zimmah - orenhetens synd.

Jag är säker på att den här bloggen för länge sedan förlorat alla läsare som föddes till antingen ett Jord- eller Vattentecken (sideriskt). Det är nämligen inte en helt opartisk presentation. Men den antika astrologin försökte inte skapa en lögnberättelse, den återgav korrekt liv och de många urspårningar ("synd") som är möjliga. 

*****

Undertecknad tror sig ha levt ett liv just när judendomen var som mest rabiat mot syndare och avfällingar och den livsupplevelsen har nu vävts in i det totala väsen som över årtusendena fortsätter att andas in och andas ut (där inandningens kontraktiva rörelse samtidigt betyder lungornas expansion - en metafor!).

I detta liv bearbetas frågor om synd ur ett filosofisk-religiöst plan vilket syns i bloggarens horoskop. Jupiter står i Skorpionen och indikerar där en naturlig tendens att bringa lycka till Skorpionens område, dvs. sexualiteten. Men pga. Tvillingascendentens målsättningar, förvandlas "principen" Jupiter till en verksamt problematisk sådan. Zeus/Jupiter ynglade av sig och skapade mängder av barn (precis som Jupiter i negativt härskarläge i Vattentecknet Fiskarna antyder - här är "sängkammarens hemliga nöjen"). 

Men bloggaren har, fast lika förtjust i sex som någon (i vilket fall i yngre år) aldrig velat sätta barn till världen. Och hans verksamt "onda" Jupiter står också i det onda "Fiendens hus" (sjätte huset), där man planterar i syfte att skörda rikligen. Således kan man läsa det här budskapet exakt som en judisk mystiker skulle ha läst det för tvåtusen år sedan: som att lusten att sprida sin säd över världen är en fientlig eller olycksalig företeelse som måste förhindras. 

Hur typiskt, fast det fattade jag inte då, att jag under flera års starkt intresse för gammalt kinesiskt tänkande också införskaffade en bok om erotisk teori. Enligt de gamla kineserna skulle mannen undvika utlösning eftersom sädesavgången ansågs dränera mannen på livskraft och på sikt också förkorta livet.

Det är också typiskt att bloggarens första livsfilosofiska formulering i övre tonåren var att "livet måste gå ut på att lämna livet utan vare sig något i kredit eller debet-kolumnen" - bakom denna skenbart primitiva formulering ser man att själavandringsläran översattes i affärsmannatermer där det önskvärda var ett nollsummespel. Det sjätte onda profithuset gör därför gott genom att neutralisera Jupiters i detta fall ONDA önskan om rikedomar. 

Ja, det fanns tydligen en mycket rik köpman i Marocko runt år 1000, och den mannens orättfärdighet är det som nollställs genom det här svenska livet (och möjligen två tidigare). Planeterna får mycket djupare betydelse när man börjat upptäcka hur den själ vandrat i det förflutna som nu valt att utveckla en ny värdkropp där vi själva sitter som det yttersta bladet på kvisten som ett uppblåst ego och tror det här handlar om oss och vårt "livsprojekt". Egot får ingenting ta med sig när den går utan är bara själens tillfälliga kopplingspunkt med den här drömmen om planeten Jorden som tycks roa den så.

När jag nästan drunknade för 7-8 år sedan och fick en nära döden-upplevelse under vattnet där tre egyptiska präster betraktade mig, var min första reaktion inte att börja simma upp mot ytan och att involvera mig i en irriterad "telepatisk" diskussion med männen. Ordlöst lät jag - eller min själ? - dem förstå att det här fallet ner över kajkanten var helt obehövlig. Jag hade ju redan för länge sedan klarat av "vattendopet". Är det detta horoskopets Jupiter i dödens Skorpion - segraren Jupiter i egodödens tecken - indikerar? (Vid den här tiden följde jag den tropiska västzodiaken och var banalt stolt över att ha Jupiter i härskarläge i Skytten, trots att den symboliken inte stämmer ett dugg med min syn på rikedomar, präster eller konventionell kristendom!)

Den livshotande incidenten kan sägas vara det som väckte min studielust på nytt och som inom några år ledde till upptäckten av den sideriska zodiaken och det här bloggandet. 

Nu, med den indiska astrologin som verktyg, ser jag vad jag inte förstod då,  nämligen att en verksam illgörare i ett ont hus verkligen kan fungera som belladonna och annan homeopatisk medicin: ont kan med ont fördrivas så att slutresultatet blir gott. Man måste faktiskt först dö i Skorpionen - eller vara med om en "nära döden"-upplevelse för att förstå skillnaden på egot och själen. De flesta pratar bara om sitt ego och smutsar den himmelska världen och dess sublima ämnen med ett trångt skygglappsperspektiv. 

Därför har jag så svårt att säga att "jag" var den där rike marockanen, för det var jag inte. Jag är bloggaren i Sverige år 2013 och al-Rajhi (arbetsnamn) bossade i handelsstaden Fez DÅ. Det är två helt olika personligheter, men där den andre tycks ha fått i uppgift att städa upp soporna den förste lämnat efter sig... Den romerske filosofen Plotinus såg dessutom (som nämnt) inga teoretiska hinder för att samma själ finns på Jorden i flera kroppar samtidigt, så det kanske finns ett dussin individer ytterligare som bearbetar arvet från den rike köpmannen som verkligen bara ville göra materiell vinst. 

Jag hade en dröm där han var ytterst allvarlig och nästan ångerfull över att affärslivet inte gav honom tid att studera "sina landsmän filosoferna, som blivit så berömda". Det här är en uppenbar nyckel och skälet att jag placerat honom runt år 1000 då arabisk filosofi fått ett gott rykte. 

Staden Fez beror på att det ordet är ett av dem jag varit fullständigt besatt av redan som åtta-nioåring tack vare en brittisk komiker på tv, Tommy Cooper,  som alltid bar den huvudbonaden i sina koleriska framträdanden. Efter att internet börjat fyllas med information kunde jag också lära mig att Fez grundat som en handelsstad bara något århundrade eller två före det här förmodade livet. 

Jag har tidigare skrivit om hur jag tror att inte bara männsikor från förr utan också ord och ting finner sin väg tillbaka till en människa som är karmiskt sammankopplad med andra tider och platser. Ordet "casbah" är ett annat sådant nyckelord som påverkat mig enormt och som använts för rekonstruktionen av det marockanska livet, liksom flera drömmar från en synsk kvinnlig bekant som helt sonika såg mig som hennes farfar i ett slottsliknande arabiskt sammanhang. Hon beskrev en människa med ett hemskt humör och det verkar faktiskt som om den själ vars senaste utskott är jag (och hur många fler på Jorden just nu?) har jobbat i tusen år med just temat "simmer down"!

Blogginlägget om Islamiska Utvecklingsbanken är säkert till 20% skrivet av ekot - den karmiska ruschen - från den arabiska köpmannen! 

Astrologins alla symboler överlappar varandra för Merkurius som handelsmannen kommer också att stå för girighet. Men hunger och omättlig åtrå sorterar också under Vattenelementet. Det finns en nyansskillnad här, i det att räknenissen (en Borg, en Reinfeldt) är girig i det intellektuella mitt under manipulerandet med siffror. Vatten är en mycket mer diffus storhet, en närmast omedveten nivå i människan, en första grundfärg på tavelduken. 

Vatten är det negativa rummet, en kyla och en önskan att fyllas av värme och tillfredsställelse som likväl aldrig kan tillgodoses genom konsumtion av mat, prylar, droger eller sex - trots att det just är de falska lösningarna Svenskt Näringsliv och hela västvärlden förgiftar medborgarna med. Titta på SN-horoskopet igen: vilket fasaväckande ondskefullt horoskop. Själsmördarnas sammanslutning.

*****



10 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken simmig etymologisk teori...
S

Anonym sa...

PS: Det heter simmer på tyska och simre på danska. Otvivelaktigt samma germanska rot.

Seaward sa...

:-) Och om du betänker hebreiskans avsevärda avtryck i tyskan (om omvänt - jiddisch) klarnar den här soppan än mer. Zimmah har vandrat länge och väl innan ordet - med urvattnad innebörd - plockas upp här och var i Europa.

Arketyperna - den verkliga verkligheten - verkar förstås även genom språk. Det var därför judarna var så alerta på vad orden kunde avslöja om det fördolda.

Seaward sa...

Hasse Alfredson förstod arketypdjupet bakom zimmah - se titeln: "Falsk som vatten"

"Simma, innan mörkret drar ner dig"

Havsörnen sa...

Siwerts signaturmelodi?

"Ain't never gonna do it without the fez on
Oh no
That's what I am
Please understand
I wanna be your holy man"

:)

Anonym sa...

Det är kul med vilda teorier, men simma lugnt!

Det finns många, men ändå ett begränsat antal, bokstavs- och ljudkombinationer. Hur många språk det finns i världen vet ingen exakt (och det är ju också en definitionsfråga) men de räknas i tusental. Det är ofrånkomligt att en viss bokstavs/ljudkombination finns i mer än ett språk, och betecknar olika saker. Därför är jag också tveksam till det där med arketyperna och språket i den föregående kommentaren.

Men visst har vatten med känslor att göra. Man kan koka över av ilska eller lägga locket på. Det kan bubbla under ytan, osv, osv. När jag läste inlägget kom jag att tänka på en dikt jag skrev förra året: I känslornas kittel. När alla känslor kokat färdigt kan det uppstå en avklarnad brygd! :-) http://www.poeter.se/Las+Text?textId=1484377
S

Seaward sa...

Helt rätt! När ROYAL SCAM kom ut 1976 var det THE FEZ från den plattan som jag först hörde på radion och det gick eletrovågor genom kroppen som direkt kopplatde tillbaka till galningen Tommy Cooper jag älskat 6-7 år tidigare.

Det blev min första Steely Dan-skiva men jag kompletterade vartefter med hela deras (minimala) katalog. Märklig figur, den där Donald Fagen. Har aldrig hört någon med förmågan till sådan bitande sarkasm över främst borgerlighetens futtighet i några få väl valda ord. Siderisk nymåne i Skytten och Mars i Lejonet, som en fullgången Jonas Sjöstedt. Fagen månar (bakom sarkasm) också om alla folkslags (självklart) lika värde.

Det sätt på vilket huvudvonaden med samma kraft drabbade mig två gånger ger misstanken att vissa ORD eller styrande principer (logoi) kanske främst tillhör de själar som levt tidigare liv och exponerats för desamma. För andra blir det bara ett ord som vilket som helst.

Seaward sa...

"Vilda teorier" är ett billigt sätt att förenkla ett subtilt ämne.

Jag vet sedan tidigare att språkliga auktoriteter sätter gränser för dig. Säkert anar du ändå att Jungs arketyplära presenterar en högre grad av verklighet än den fången i Platons grotta upplever, och att den ovan givna ”forskningscirkeln” resonerar mellan sina olika faser. Den är korrekt både i himmelen och på jorden.

Jag har tidigare, i "Den långa och vindlande vägen", förklarat min syn på vad är sanning: huruvida ett sökande leder till en ekvation som går ihop eller ej. Det var därför judarna krävde stening av profeter vars förutsägelser inte slog in - ett orimligt hårt straff kan tyckas, men deras sätt att kräva att en vision verifieras "empiriskt" av den jordiska händelseutvecklingen.

I detta inlägg om zimmah/simmer har vi exakt samma procedur som där anden fick leda från kulturmetropolen Venedig till Verona och dess kände kartmakare och till ett exceptionellt bra skäl till att greven av Oxford sökte sig dig i den store kartografen John Dees efterföljd (en fadersgestalt).

Det jag producerade på den metafysiska resan var inget kort om ren intelligens, så förtätad och tajt i alla avseenden att det var ett stilprov på Saturnus. Association i Strukturalistens tjänst. Så säg inte att iskylans Saturnus behöver svalka ner sig! :-)

Saturnus står för medvetenhet bortom alla sinnliga liknelser eller rökridåer! Saturnus är Strukturen och Sanningen. Genom att verka gott som niondehusets eller Guds emblem hos den här bloggaren kan den också utföra vissa saker i det onda åttonde dödshuset – ett fördolt hus för alla utom för ”Guds vänner”. Jag har redan sagt väl mycket.

Du tänkte kanske att inlägget rörde ett ords etymologi men du missade då den större bilden (samma som i "Vindlande vägen"): inlägget illustrerar ett metafysiskt sökande efter en högre sanning, dvs. den arketyp som är minsta gemensam nämnare för ett antal yttringar som alla står i harmoni med varandra. I sak samma ”reverse engineering” som i bloggens programförklaring uppe till höger!

Ditt råd gäller därför bara döda själar på markplanet - historiker och ordvårdare, men inte metafysiker eller dem som drivs av anden. Jag tror du behöver trimma in din förmåga att kategoribestämma vissa typer av inlägg på den här bloggen. Du gör dem till något annat än vad de är, och det är inget annat än Algol som Satan som söker reducera saker till bara materialistiska betraktelsesätt.

Se i det sammanhanget också upp för din Sol i Jungfrun i tolfte huset för den onda daimonen – det är detta undermedvetna som talar om ”begränsat antal bokstavskombinationer” precis som Reinfeldts Jungfruascendent mördar den andliga världens djupa sammanhang (= sanning) och bara ser de isolerade punkterna men aldrig den andliga (osynliga) form de tillsammans bildar.

Om du öppnar dörren till judendomens insikter i de alfabetiska tecknens ljud, deras relationer till numerologin och arketypvärlden (där vår värld formas) - når du ett område som kommer att göra dig bokstavligen stum. Så jag rekommenderar: förbli än en tid i din enkla skepsis. Verkligheten blir lätt helt ohanterlig för den vars onda daimon stavs Jungfrun eller ”intellektuell kontroll” över de jordiska angelägenheterna! :-)

Den avklarnade brygden faller fortfarande kort om Herakleitos torrlagda själ (där Eld fått bränna bort den vegetativa själen helt och hållet), men talar man delmål handlar avklarnandet väl om det tolfte befrielsehuset där, för Vågpersonligheten, vattnet slutligen måste rena sig från föroreningen som Jord/Jungfrun med dess (för resan hem) missriktade önskan om precision i det jordiska verkar som en ond daimon relativt eventuella andliga strävanden.

Från det att man slutat märka ord eller precisera sin plats i denna världen kan man äntligen börja titta på vad saken egentligen gäller. Det är genuint intresse för gudarnas (planeternas) perspektiv eller en ännu högre strävan.

Anonym sa...

Apropå märka ord så är det fler som gör det. Mitt "råd" var bara en ordvits, som replik till detta med ordet simma/simmer och dit eget "råd" om simning... :-)

Judendomens insikter i alfabetiska ljud osv, är ett helt okänt område för mig. Jag kom sponant att tänka att det liknar runmagi, som är något jag själv har avfärdat. Menar du alltså att det skulle vara något speciellt med just det hebreiska språket? Jag har märkt att du flera gånger har refererat till det språket angående etymologi.
Apropå språkens mångfald och att arketyperna verkar genom språk kom jag att tänka på Babels torn och teorin om att det skulle ha funnits ett enda urspråk, och tänkte att kanske det språket, ifall det har funnits, stod i samklang med ídévärlden, arketyperna, eller vad man vill kalla det. Men det var i så fall mycket, mycket länge sen, innan språkförbistringen uppstod...

Seaward sa...

Det är något med bildskärmar – jag har svårt att uppfatta humor på samma sätt undertexter direkt springer mot mig i ”pappersböcker”...

Jag förstod så mycket av den platonisk-geometriska Sefer Yetzirah (Formationens bok), kanske så gammal som 100-talet (men säkert baserad äldre traditioner), att kabbalister anser att ljudvibrationerna som kodats i det hebreiska alfabetets 22 konsonanter är Guds ord (i platonismen: Logoi, de formande förnuftsprinciperna).

(Den mystiska judiska boken omnämndes för övrigt i det allra första inlägget om Oxford-drömmen, på avsomnade Ockulta ögat-bloggen.)

Jag har aldrig gått in i detta enorma ämne, men nätet är fullt av information. Här, vad det verkar en bra genomgång av de 22 konsonanternas inre mening.

http://gnosticteachings.org/courses/alphabet-of-kabbalah.html

Här en föreläsning av någon rabbi som tar ett verkligt djupt grepp, ”det hebreiska språket är skapelsens DNA”:

http://www.chroniclewatch.com/biblical-issues/biblical-studies/hebrew/the-hebrew-language-is-the-dna-of-creation/

Sidan innehåller fler länkar.

En annan sida som länkar till samma föredrag säger följande:

”Vänligen se Dan Winters och/eller Sten Tenens arbete för att undersöka de mer fysiska representationerna av de sätt varpå hebreiska språket och Torah manifesterar som verkliga fraktaler i-inför-inom universum. (För att ge bara ett exempel: för att förhindra förändringar är Torah som en gigantisk 3-dimensionell spiral med lås och nycklar inbyggda längsmed varje kant eller rotation.) Det är tillräckligt att här säga att bokstävernas former, deras uttals grafiska representation och hela Torah upplägg är höggradigt avancerade fraktaler till/av skapelsen, återigen, på många nivåer.”

Jag kan inte bedöma den här texten för jag har ännu inte tittat på fördraget (men ska).