Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 19 juli 2013

Stenbocken som isdrottning, Hitchcock som kvinnoförtryckare

[Några självbiografiska detaljer förekommer, men bara som underlag för resonemangen om zodiakens "predispositioner".]

En kvinnlig recensent i Aftonbladet fokuserar på det som fungerade i ekonomireportern Carolina Neuraths sommarprat (även SvD): äregirigheten och stengetens envetna klättrande mot en maktposition. Jag undrar just om recensenten är medveten om att den här bloggen kommenterat ekonomiskribentens ålderdomliga sideriska horoskop. Det tillhör de ytterst få där ännu den västerländska zodiaken råkar ge både rätt sol- och måntecken (Skorpionen resp. Stenbocken). 

Fast enligt västzodiaken blir Månen bara kvar i Stenbocken några timmar innan den går över i Vattumannen. I den gamla zodiaken gäller den klättrande Stenbocken hela dygnet, och det är ju i exakt det karga klimatet hela hennes sommarprat tycks ha utspelat sig enligt Aftonbladet: Humor - lägsta betyg, Känslosamhet - lägsta betyg. Skrytfaktor - maximalt utslag på braggometern!

Detta är som att saxa loss enbart Månen (sinnet, känslorna) i Stenbocken ur Neuraths horoskop. Den med Månen i Stenbocken som ändå upplever sig blödig och känslosam har med all säkerhet ett antal motbudskap som slår ut den här traumatiserade månplaceringen (ofta ett iskallt, snobbistiskt och hackordningsfixerat barndomshem). Venus stigande i Fiskarna i öster skulle kunna vara en duglig kompensation för den materialism och torftighet som Stenbocken ofta släpar på.

(Isdrottning behöver inte vara något helt negativt!
Se "Den goda Kate Winslet & den onde Reinfeldt")

Intressant nog publicerade DN i morse en artikel om den manliga stenbockens vulgära sätta att uppvakta honan i parningstider, men den artikeln bedömdes tydligen så smaklös att den redan försvunnit ur nätupplagan! Hittar den inte längre. [Länk till en hel bildserie dyker upp efter att detta publicerats. Nu är en grankotte startmotivet och stengeten näst i tur!]

Fotot hade passat att länka till här, givet att zodiakens Stenbock i sina sämre versioner sägs vara just humorbefriade och iskalla klättrare, rena maktmänniskor utan några förlösande drag. Bara vanvettigt styva i korken. Oändligt intresserade av yta och poserande (likt stengeten som enligt DN lutade huvudet ner mot könet och pissade ner hela skallen för att bli mer attraktiv för honan. Kunde sedan sitta och rotera tungan i evigheter tills honan fann hans "stil" åtråvärd).

Varje gång jag ser ett foto på Neurath frapperas jag av hur otroligt lik hon är en ex som också var född med Månen i Stenbocken och dessutom stigande i öster (inga kinky-kopplingar till den fysiska stengeten). 

Jag har på senare år roat mig med att lägga pussel med barn- och ungdomsupplevelser och hur de kan ha påverkat livets utformning senare. Som första gången jag som tonåring såg Hitchcocks Fåglarna med Tippi Hedren som den skärrade kvinnan. Likt skräckmästaren själv föll jag för hennes kyliga charm. Kan bilden av Tippi Hedren ha etsat sig så djupt att den senare manifesterade sig i en ögonblicksförälskelse med den kvinna som jag först nu - med den ålderdomliga zodiaken - inser är en perfekt astrologisk syster till Tippi Hedren? 

Neurath och Tippi Hedren är inte perfekta "look-alikes" men Neurath och exet är skrämmande lika. Stenbocken ge strama och rena linjer med en viss kraft som ibland gränsar till grovhet i linjeföringen.

Exkurs. Några manliga skådespelare födda i sideriska Stenbocken: James Dean, Jack Lemmon, Leslie 'Nakna pistolen' Nielsen, Jim Carrey (två supertorra komiker med fysisk komik som specialitet), John Hurt, Kevin Costner, Gene Hackman, Terry 'Kojak' Savalas, Paul Newman, Tom 'Magnum' Selleck, James Spader, samt socialistiska mästaren i rättrådighet, Tage Danielsson.

Några komiker finns, men desto fler som specialiserat sig på roller som kräver GRAVITAS - Stenbockens forte. Flera av dessa män är också grovt tillyxade eller märkligt karaktäristiska snarare än bildsköna.

Aktrisen Tippi Hedren (innerst) och ett gammalt
Ex med dagdrömmar om att bli aktris (ytterst)

När jag studerar Tippi Hedrens öde upptäcker jag att hon var med om precis samma som Neurath ska ha rapporterat om i sommarpratet - förtryck från männen i en mansdominerad bransch. Utseendet på min ex var hennes bästa tillgång, hon var redan vid tjugo en förgrämd och bitter kvinna som pratade om klass och förtryck nonstop. Men inte så mycket i feministiska termer utan floskler hon lärt sig av sina myglande, svartjobbande föräldrar som hade mage att kalla sig socialdemokrater. Exet var tyvärr svårt humorbefriad, kylig i temperamentet och sjukligt fixerad vid hur andra uppfattade henne. Två år i den relationen var minst 1½ för mycket. Den mentala tvångströja hon levde i, smittade av sig.

Månen, Jupiter och Saturnus i första huset, i Stenbocken, och dessutom en introvert och måttligt kooperativ "fallen" Venus i Jungfrun ger bilden av en mycket kall och låst person, vilket hon var. Självkänslan var extremt låg och världen tolkades i rent socialrealistiska termer (herregud, vid tjugo ska man inte begära för mycket, särskilt inte av underklassen som aldrig läst en bok). Kvinnan ägnade sig halvhjärtat åt vårdarbete men drömde fåfängt om ett liv där hon skulle ha blivit skådis. 

Jag var troligen den bästa unga man hon träffade i sitt liv för sen hörde jag tal om någon knarkare hon kastat ut, en typ inte helt olika den hon just separerat från när jag kom in bilden. Stenbocken kan symbolisera "gamla pengar", men tecknet är paradoxalt eftersom indisk astrologi kopplar dess planet Saturnus till arbetarklassen, hunger och glädjelöshet. Detta pga. armodet och kylan Saturnus består individen med, om den har en viktig position på himmelen.

Kopplingen mellan den blonda men bittra unga skönheten och Tippi Hedren är tydlig eftersom Hedren (som faktiskt BLEV aktris) har Månen i Jungfrun. Venus i Jungfrun är ytterst viktig i exet-horoskopet eftersom den äger Solen i partnertecknet Vågen - jag förmodar att jag inte skilde mig från hennes andra två partners vid tiden - Venus i Jungfrun tycks förprogrammerad att hellre söka hitta jämvikt med sig själv och sin hälsa än i en relation med en annan människa. Också Tippi Hedrens Sol i Stenbocken faller mitt i den bisvärm av aktivitet som exet hade i sitt kroppsliga ascendenttecken.

Smått förbluffande blir sedan upptäckten att Sienna Miller spelat Tippi Hedren i ett uppslitande drama om hur en nobbad Hitchcock hämnades på en kallsinnig Hedren genom att förstöra hennes fortsatta filmkarriär efter filmerna hon gjorde med mästerregissören (artikel). 

Aktrisen Sienna Miller (innerst) och
strebrande ekonomisten Carolina Neurath (ytterst)


Sienna Miller har nämligen OCKSÅ Månen i Stenbocken och är inte bara lik exet utan har också tydliga kopplingar till Neurath (se bild nedan). Det är Stenbocken som är minsta gemensamma nämnare om man ser till astrologins två viktigaste planeter, Solen och Månen. 

Och ännu en gång dyker Jungfrun upp som en "sekundär minsta gemensamma nämnare", både Miller och Neurath har en krigare som svartmålats på den här bloggen eftersom den är så ovanligt ful i fallet Fredrik Reinfeldt, där den inte bara stiger i öster som en symbol för en krigare för egoismens och splittringens sak utan i just fallet Jungfrun-i-öster också blir en verksam illgörare. 

Reinfeldts doktrin om att jobba för sin egen plånbok enbart skadar inte bara honom själv utan hela samhället. Varken Sienna Miller eller Carolina Neuraths födelsetimma är känd och det går därför inte att säga något om nyttan med denna Mars i självtjänandets och vinsttänkandets tecken. Ingen av dem har den väl behövda motpolen i Fiskarna som ger allkärlek och en känsla för samhällets utsatta. Men jag har hittat Mars i Jungfrun som gör ett bra jobb eftersom känslan för detaljer alltid finns där och en mer socialt kompetent indikation än isolationistiska Jungfrun kan lyfta hela horoskopet.

Neuraths feminism skulle kunna vara en "kvinnor kan"-feminism av lägsta sort: ambitionen att själva bli en maktfaktor, kanske bara för maktens skull. Jag har tidigare funderat på om hon har en dold "röd" eller vänsterradikal sida, men sanningen är att hon bara vill sätta dit män för att själv nå någonstans. Hon är troligen en Annika "Fallskärm" Falkengren in spe. Skorpion och Stenbock som Sol och Måne ger en kraftigt negativ polarisering (Vatten och Jord) så att känslorna tycks magnetiskt förhäxade av pengar. 

Jordelementet motsvarar den lägsta intelligensnivån eftersom den fokuserar objektiva "resurser". Exet var vid den tiden bara ett ungt vårdbiträde, men helt befriad från varje form av god fostran. Hon snattade hejvilt från sin arbetsplats: toarullar, hudcremer av sämsta kvalitet - allt. Efter den relationen tänkte jag både en och två gånger innan jag involverade mig med "vitt patrask" - barn av det själviska, materialistiska Sverige. Vilket sorgligt mentalt tillstånd delar av mänskligheten lever på!
 

Hedrem, Miller, Neurath

Titta på de här tre kvinnorna och tänk Stenbock med en underton av den korrekta Jungfrun. Det finns något i utstrålningen som binder ihop dem och jag skulle vilja kalla det Jordelementets iskyla. Detta är det element Satan har fängslats i, som en förlaga till den fallna människosjälen? Enligt tibetanska Dödsboken skall de fem elementen fattas symboliskt om inte som de grekiska naturfilosoferna gjorde det.

De fyra aktiva elementen är i själva verket hela världar eller platser (lokas, jfr lokaler) eller "kognitiva nivåer". De som fallit ner till Jordelementet reduceras till "taktila varelser" - de måste likt Tomas Tvivlaren peta i den uppståndna Jesus sår för att förstå, känna på allt på ett konkret sätt. (Den "uppståndna" Jesus symboliserar därför rimligtvis själen bortom de kroppsliga sammansättningen av de fyra elementen, den eviga andevarelsen.)

Vatten, Luft och Eld har tillgång till andra kognitiva nivåer utöver Jord, och det femte Eterelementet är i förhållande till även den mest intellektuella Luftvarelse en ren gud. I indisk yoga motsvarar Etern halschakrat och därmed Guds skapande Ord - det Logos som sedan blir Kropp (enligt Johannesevangeliets inledning). I nyandligheten har den här ursprungliga tanken blivit rejält utspädd men kan kanske, i extremt urvattnad form skönjas i båda de definitioner som svenska sajten Paranormal ger. 


*****

Och vad om Alfred Hitchcock som kvinnoförtryckare? Läs länken till Sienna Millers filmgestaltning här ovan. Kvinnoförtryck kan troligen också utläsas ur regisstörens Sol i kvinnotecknet Kräftan och Månen i (mentalt) balanserande Vågen. Detta är händelsevis också Fredrik 'kvinnoförtryckaren' Reinfeldts sol- och månplacering och jag har personligen sett några sådana här exemplar och hur dessa två tecken tillsammans verkar driva fram mini-Hitlers. Kräftan så rädd att den blir en slags nidbild av den dominanta Stenbocken när den väl vågar uttrycka något positivt alls. 

Månen i Luft slirar mest runt utan att få grepp om Vattendjuret Kräftans djupa instinkt att vilja skydda sig. Se bara Reinfeldts nu sju år långa barrikaderande av sig själv i Rosenbad. Kräftor vägrar släppa sitt kloliknande grepp om de fått hållhaka. Hitchcock var tydligen fullständigt slemmig mot kvinnor, inte bara Tippi Hedren, men det är notabelt att Hitchcocks Sol/Venus i Kräftan hittar en perfekt antitest i Tippi Hedrens Sol i Stenbocken! Hitchcocks klängiga Kräfta möter den totalt oberörda Stenbocken!



Alfred Hitchcock: Psykets Måne i Luft ÄGS av
Venus stigande i Kräftans Vatten i öster - ett
typiskt exempel på "dissociationsstörningen".
Fredrik Reinfeldt har också uttryckt intresse
för ämnet psykologi och är likt Hitchcock,
den "psykologiska thrillerns" mästare;
tydligen lika hemmablind i det egna.

5 kommentarer:

Havsörnen sa...

Lustigt. Av endast fyra kvinnor boende i Stockholm som har det födelsedatum som ditt ex har är det bara en som passar in på blek och ljus och kylig:

http://s.pixogs.com/image/A-1072793-1285944549.jpeg

Hon var med i ett stockholmsband:

http://s.pixogs.com/image/A-288031-1352515237-9885.jpeg

Deras maxisingel från -84 med lite halvockulta symboler på omslaget:

http://s.pixogs.com/image/R-2932770-1307956115.jpeg

Månen i första huset ger ju blek hy, eftersom det är Solens motsats som befinner sig i utseendehuset. Hon ser ju väldigt finsk ut, och det hörs på namnet också. De andra tre namnen med samma födelsedatum är åt överklasshållet dessutom.

Men detta kan väl inte stämma? :)

Havsörnen sa...

Stenbocken är ju gothlookens tecken och Saturnus dess dystra planet.

Hittade ännu en lustighet: Födelsedatumet blir 45/9. Plattan hette ju "Introduktion 45". Hennes makes födelsedatum blir även det 45; 1967-02-20 (1+9+6+7 + 2 + 20). Han är också finne med samma efternamn, men han måste ha tagit hennes, eftersom skivan från '84 listar samma efternamn som låtskrivare.

Havsörnen sa...

En sak till, förresten. Födelsedagen den 18:e kopplar ju till tarotkortet nr XVIII, Månen!

Havsörnen sa...

Och en sista grej: talet 45 motsvarar 5 av Bägare = The Lord of Disappointment :)

Seaward sa...

Fel stad = fel person. Men popsångerskan liknar märkligt nog en annan ex som hade Vågascendent, (+Sol-Jungfru/Mån-Skorpion)! Numerologin är din egen överkurs så den kommenterar jag inte, men jag håller med om att goth är ett perfekt uttryck för Saturnus.

Eftersom det är ungdomskultur rimmar det likväl inte med ålderdomens planet. Min gissning är att goth skulle kunna tilltala dem med Saturnus + Venus i någon koppling. "Depression som estetisk fernissa." Allt reducera allt till tio tal eller bara sju planeter blir till sist en mental tvångströja, och Platons akademi tycks ha ägnat sig åt mycket avancerad geometri, av ett slag jag bara hintat om i look-alike-frågor men lagt åt sidan.

Eftersom goth (och innan dess punken) är de ungas uttryck, stämmer planeternas åldrar enligt Ptolemaios dessutom förträffligt med Venus (adaption eller bristen på anpassningsförmåga till inträdet i vuxenvärlden). Venus period är åtta år, 15-22. Den som behåller Goth-stilen bortom 22 har troligen olösta psykologiska problem! :-)