Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 juli 2013

Saturnus är inte Satan

Envisa traditioner jämställer Saturnus med Satan, så också den här bloggen i inlägget "Lana Del Rey och USA:s psykologi som suicidal instinkt".

Det här oskicket som jag erkänner mig skyldig till går tillbaka på vissa utföranden av Tarot-korten där Saturnus symbol kopplats till kortet Djävulen. Men det mesta tyder på att det här är en förenkling av en demonologi som var mer nyanserad för 2.000 år sedan.

Men låt oss gå till de historiska källorna - en representativ gnostisk text från, troligen 200-talet, men som kan gå tillbaka på äldre judiska källor.

Det är i "Härskarnas natur" (alt. "Arkonternas hypostas") från Nag Hammadi-fyndet (1945) man hittar en ovanligt koncis variant på gnostikernas lustfyllda omskrivning av skapelseberättelsen i Första Mosebok. Här utropar sig Samael, Den Blinde, som den enda guden, förutom vilken ingen annan gud finns. Han kallas i vissa texter Yaldabaoth. 

Men min redogörelse i "Lana-texten" behöver preciseras och korrigeras en smula. "Härskarnas natur" klargör att det är ett feminint väsen i Guds himmelska värld som utan en manlig partner försöker skapa en egen värld ("kvinna, håll dig på din plats"). Resultatet blir ett väldigt mörker, ett "aborterat foster" och tar sig ett eget liv, med ett monstruöst lejonansikte. Detta var ett väsen som bestod av enbart mörk materia. Ingen ande fanns här. 

När monstret (det jag med den romerske filosofen Plotinus kallade Alien, Inkräktaren i det tidigare inlägget) blickade omkring sig, enligt den gnostiska texten, såg han en ändlös utbredning av enbart materia. Så mycket för naturvetaren Aristoteles, som hävdade att pur, ond materia är en abstraktion, omöjlig att förnimma. Gnostikerna mytologiserade friskt och Satan - vilken är den korrekta benämningen på denne Samael, denna rena Negation av (eller negativa motbild till) den verkligt existerande himmelska världen - är tydligen kapabel att förnimma den intighet som materien är. Satan tittar på sin egen kropp - ren materiell utbredning - och ropar triumferande ut att han är den ende guden.

I det nämnda inlägget kallade jag Satan för Moder Jord, men det var att hoppa ett logiskt steg i berättelsen. Det är den här planetens herre (ja, hela denna världens herre, vårt solsystems herre) vi talar om och Moder Jord är således hans "fotapall" - i linje med gnosticismens förvandling av Bibelns Gud till Satan, baserat på deras konsekventa syn på materien som ett aborterat och vanställt missfoster jämfört med själens verkliga, himmelska hem.  

Moder Jord är nu inte helvetet självt men väl dess förgård och det är den hellenistiska astrologins andra hus (motsvarande Oxen eller Tellus) som påminner om det genom sitt namn: Porten till Dödsriket. Här är själen "död" medan materien regererar.

Moder Jord ÄR således inte Den Blinde, som jag felaktigt påstod. Lucifer, för att använda en besläktad myt, ligger ju nedstörtad i Hades understa regioner, i Tartaros. Men som den onda stjärnan Algol i antik astrologi antyder, verkar Satan uppenbarligen nedifrån sina djup av Ren Negation, materiens totala förintande av den andliga medvetenheten, och det är därför Jesus varnade för "denna världens herre". 

Så snårig är emellertid demonologin att jag inte lyckats förstå om de ideologiska kretsar som formade Jesus tankar faktiskt likställde Dödahavsrullarnas Belial med Satan. Den onde Belial, som snärjer människans själ med inte minst trånandet efter pengar, kan vara en mindre figur på Mörkrets sida, en delaspekt av Lögnens ande i dess eviga envig med Ljusets ande (i bland företrädd av ärkeängeln Mikael).

Jag hade förstås fel när jag skrev att Samael, Den Blinde "bara trodde sig vara världsalltets skapare". Det berodde på att jag skrev från den konventionella mytologiska uppfattningen om Gud, Skaparen, och inte den gnostiska. Men ska man vara strikt är Satan materiens herre och denna i grunden iskalla och frigida värld som genom hans regim slår dövörat till de högre verkligheterna. Materialismen och jakten på pengar regerar totalt i vår egen tid.

När jag "länge misstänkt att det är Saturnus i sitt negativa (världstillvända) härskarläge i Stenbocken som representerar den här 'närmast mänskliga' arrogansen" (hos Samael) är detta direkt fel. Och, således, ett mycket vanligt fel. Satan ÄR INTE Saturnus. Såvida man inte kallar Saturnus för "materiens princip" vilket inte är en helt ovanlig benämning.

Men enligt den gnostiska "Härskarnas natur" (med vilket menas världshärskarna - planeter och väsenden ovan eller bortom planeternas nivå) är det Satan/Samael son Sabaot som är den sjunde sfärens härskare! Ordet känns igen i den svenska bibelstavningen "Herren Sebaot"! Och denne Sabaot/Saturnus hatar sin egen far Satan och är således en förhållandevis god snubbe för att vara en av världshärskarna!

Men det krävs att den feminina Zoe/Livet (en annan gnostisk figur med hemort i himmelen) trotsar Satan och manifesterar sig som en ängel av Eld och kastar Satan ner i helvetet för att Sabaot/Saturnus ska vakna till sans om om att han brås på ren och skär Ondska! 

Så det är kanske inte så konstigt att jag - och många andra - slarvigt rört ihop symbolerna för det ontologiskt onda (ondskan som inte bara en "brist på godhet" utan som en verklig och aktiv kraft, med en egen intelligens och sina egna destruktiva planer).

Man kan förstås jämföra den här judisk-hellenistiska traditionen med indisk astrologi där Saturnus verkligen inte verkar vara mycket att hänga i julgranen: Visserligen herre över Luften (andarnas herre!) men till sin natur mörk (Tamas guna). Kung över en spöklik andevärld vill det tyckas, inte helt olik sin roll som Liemannen och därefter Döden. Andevärlden är inte i himmelen, den tycks befinna sig i Luftelementets våld. Därför betydelsen av att kunna höra skillnaden på inre röster (andar) som den kristna aposteln Paulus insisterar på?

Ett lite senare gnostiskt verk, Pistis Sophia, låter i fiktiv form den uppståndne Jesus föreläsa om fördolda ting. Bland annat om den tortyr syndiga själar utsätts för och som administreras av de fem onda arkonterna (härskarna) i "luftens region". Jag har inte läst den här texten och vet inte vilka fem av de klassiska sju planeterna som kan tänkas utföra tortyren... 

När bloggen talar om Saturnus som "själens form", vilken själ talar man då om? Saturnus innan Sabaot ångrat sitt sataniska arv eller efter? En Saturnus helt vänd mot världens materiella strukturer eller en Saturnus som blickar inåt och upptäcker att han på mödernet kommer från den eviga, himmelska världen, fastän hans mor, Pistis (Tilliten) gruvligt misstog sig i sin tilltro till förmågan att skapa en egen värld i den himmelska världen. Det var det här försöket som ledde till ett aborterat foster som gav upphov till Mörkret, förstadiet till världen av tid och rum.

Pistis är en delaspekt av den för gnostikerna feminina Sofia eller Visheten (Chokmah) som (den konventionella judendomens) Gud har vid sin sida och genom vilken han skapar. På något sätt hänger den gnostiska skapelseberättelsen nära samman med den judiska kabbalan där det himmelska riket uppfattas som femininum (både namnen Shekina och Malkut används för den tionde sefiran/principen). På något vis sprack "kärlet" enligt vissa riktningar inom kabbalan, och den materiella världen blev därefter till. Detta verkar vara en exakt parallell till Pistis misslyckade försök att göra något på egen hand. 

Den tionde sefiran "Riket" skulle mycket väl kunna vara den feminina Oförstörbarheten som skymtar just i början av "Härskarnas natur", innan Pistis drullat till det. Oförstörbarheten kallas i andra gnostiska texter Pronoia (Hon som vet i förväg), och det stämmer väl med Guds Shekina eller himmelska värld, att den ser in i vårt lilla råttuniversum och "vet i förväg" det vi inte kan se eftersom vi är bundna att uppleva allt en filmruta i tiden, slavar under Saturnus - tidens herre.



Det kabbalistiska trädet har använts till allt möjligt. Förutom att indikera strukturen före den fysiska världens tillblivelse ser man ofta trädet dubbelexponerat på en människa i meditation, som en påminnelse att människan är ett mikrokosmos, och att makrokosmos i sin tur bottnar i principer som gäller före det att tid och rum tar kontroll över vår upplevelse.

Här är mitt bidrag till avdelningen dubbelexponeringar: en slipad safir och det kabbalistiska trädet med dess tio sefiras, sefirer, sefirot eller hur man nu ska bilda en pluralform på svenska...

S-F-R eller sefer betyder "bok" (och underförstått, bildning) på hebreiska. Längre än så sträcker sig inte min bildning, men det är knappast en slump att diamantslipning är en judisk tradition med långa anor. T.o.m. i den här konsten döljer sig troligen en kosmologisk hemlighet.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas du ursäktar om jag kommer dragandes med Vandra mot ljuset igen... men det finns en intressant detalj i omständighet när det gäller "demonoligin".

Den som sägs ha gett upphov till hela berättelsen som återges i boken genom "inspirerande tankar som formades genom meidiets intuition till ord och satser" är en figur som sägs presentera sig som Ardor. Det är faktiskt den före detta lede själv som och av otålighet och självsvåldighet skapat människorna och jordelivet och nu (1913) sägs ha kommit tillbaka till Gud och blivit god igen! Jag vet, det låter inte klokt, och är uppenbarligen fel, dessvärre... Men det intressant är just namnet Ardor. Så här står det: "För att bli igenkänd och mottagen som den han var, namngav han sig som Ardor, ett namn som ungefärligen sammanfaller med Lucifer, eftersom han i sin berättelse önskade bära ett namn som inte var fruktat och smädat av människorna." Det slog mig, efter att ha läst en massa om Algol här på bloggen, att det kanske egentligen ska vara Algol istället för Ardor! Det är ju vanligt att medier endast ungefärligen uppfattar namn de "får in" och får fylla i lite själva. (T ex uppfattade Marie-Louise Hahn namnet på Roberts syster i hans tidigare tyska liv som Gretchen, men efterforskningar visar att det var Creszens. Men de låter ganska lika i uttalet, och vokalerna är rätt.)

Sebaot - intressant, i min barndoms kyrka tillbads alltså Satans son! Där står nämligen överst på altartavlan med stora, gyllene bokstäver: Helig, helig, helig är Herren Seabot. Tur att han var en rätt god snubbe ändå... :-)
S

Seaward sa...

Helt klart många "sensitiva" som vill ha ett ord med i laget och förklara varför vi, egentligen, kom att hamna här som människor! :-)

Mediet Edgar Cayce, återigen, hade en annan förklaring till människans uppkomst, som, visar det sig, ligger närmare den judisk-kristna. Den förste Adam är den "Platonska form" i vars avbild människan finns till är densamme som den andre Adam, som är samma Människa på en högre nivå.

Det är alltså kristendomens Kristusväsen som var mänsklighetens skapare och den förste att "falla" (och ge ett blueprint för den fysiska människan).

Kristus är således TANKEN I GUDS INTELLEKT OM EN MÄNSKLIGHET. Men det här är också teologi på rätt komplext nivå (och en dos av teodicéproblemet) och passar sig bättre i bokform än som en missvisande summering i en spalt.

Engelska adjektivet "ardor" slog mig annars direkt som ett "taget" namn - som alla namn är. "Glödande passion" eller "iver"!

Det associerar i sin tur till zeloterna (jfr. engelska "zeal"), "de ivrande". Dessa var den mest militanta fraktionen av esséerna, som beväpnade med knivar skar halsen av alla som inte ställde upp på upproret mot den romerska ockupationsmakten (under det judiska kriget, kan förmodas).

Om Satan är "rebellen MOT Gud" blev Simon Seloten (och säkert flera suspekta typer i Jesus anhängarskara) istället bilden av det gudomligt sanktionerade våldet.

Nya testamentet är inte enkelt - här finns massor av nivåer som sällan har förklarats. Fast historikern Robert Eisenman har pekat på t.ex. Simon Seloten i Jesus gäng, till kristendomens irritation. För det _får_ inte förekomma militanta kopplingar till Jesus mission. Sade han då inte att hans rike var av en annan värld? Eller är det också, ett fejkat tillägg till den ursprungliga berättelsen om det som timade i Palestina?

Dödahavsrullarna (esséerna/seloterna) kallade Djävulen Belial, "Värdelös", och syftade med det just exakt på världslig rikedom, vilket också placerar Jesus ("inte samla skatterna på jorden") i den här tankestrukturen. Många är spåren som leder till Oxen som det tecken som runt år noll symboliserade allt dåligt, som hämmade människan i hennes högre strävan.

Jag blir mer och mer övertygad om att andra huset som hellenismens "Hades port" bör förstås utifrån solens medsolsrörelse. Detta är porten som leder själen ut ur Dödsriket (t.o.m. nerifrån Helvetet) och upp till en ny återfödelse som en separat kropp (1a jag-huset). Vill man försöka se sammanhang mellan de 12 husen/templen (vare sig några sådana sammanhang byggts in eller inte) måste man läsa dem "jordiskt" som en medsols rörelse.

Anonym sa...

Nej, det är som sagt inte lätt att kort summera dessa ting i små kommentarer :-) Men bara kort om det där med Tanken i Guds intellekt: Enligt VML (som är starkt dualistisk, med Ljuset mot Mörkret) skapades Gud själv när Tanken och Viljan, som fanns i Ljuset, drogs mot varandra och smälte samman. Tanken förklaras som den feminina principen och Viljan som den maskulina. (Det är lätt att se en analogi med Luften och Elden här.)

Jag tänkte just att du skulle anglifiera "Ardor". Men varför skulle en dansk prästdotter för hundra år sen, som antagligen inte ens kunde engelska, "få in" ett engelskt namn/ord i skallen? Och om det nu verkligen var ett väsen som ville presentera sig, varför skulle det välja ett engelskt ord? Tänk på att världen för hundra år sen inte alls var anglifierad/amerikansierad som idag...
S

Seaward sa...

Många är berättelserna, men de är alla snarlika. Kanske Noam Chomskys "universellt inbyggda grammatik/kapacitet till språk" är en vidare kartritning?

"Ardor" är förstås ett gammalt ord, engelskan bara det jag svarade på. Latin ser jag av etymonline. Därvid skiljer sig inte danskan från någon annan som plötsligt kan få kontakt med språk de inte (i detta liv) behärskar. Jag färdades i en dröm 2006 ut i Vintergatan och upptäckte att spiralarmarna alla är egna regioner eller intelligenser (svårt att förklara). I en konstig slutknorr på drömmen föreföll jag ha hittat "mitt hem" i en av dessa armar och området gav mig sitt namn. Ariel (som tvättmedlet).

Googlande visade att det var hebreiska för "Guds lejon". Genast tillbaka på mina egna intresseområden, trots att jag inte har någon bok som nämner Ariel. (Har letat i index i alla mina religionshistoriska böcker.) Sedan finns förstås Ariel Sharon som möjlig källa. Men egendomligt nog hittade jag på internet en amerikansk som påstod sig ha kontakt med en ängel vid namn Ariel. Just nu upptäckte jag också att en av Uranus fem största månar är döpt till just Ariel!

Uppenbarligen har människan tillgång till kunskaper som hon inte besitter vaken, och min tanke nu är att det en materialist ser som "dött universum" - stoftformationer - faktiskt (som i min dröm) är intelligenser som "styr" över sina egen områden. Då kan man verkligen tala om en astrologi värd namnet, och krafter som är så stora att de styr hela världars uppgång och fall! :-)

Dock tror jag inte det minsta på att en större portion av en av Vintergatans spiralarmar faktiskt heter Ariel, som i drömmen. Varför ett namn kom till mig i drömmen beror väl mest på att människan är så klen att hon måste klänga fast vid beteckningar och preciseringar för att undvika panikskräcken som följer på hur mänskligt obegripligt det hela är. (Gud till Moses ur den brinnande busken: Ingen kan se Mig och leva.)

fortsätter...

Seaward sa...

...

Den tyske mystikern Jacob Böhme som jag nyss läste lite om, sade i förordet att han ämnade tala som djävulen för att det han presenterade ens skulle vara begripligt för ett mänskligt sinne, fjättrat i verkligheter som ”tid” och ”rum”. Varför danskan hörde ”ardor” beror säkert på att nordbor och britter är samma själsgrupp, vi hoppar friskt mellan liven i det här området. Eller på att hon talat latin i ett tidigare liv.

Precis som jag hörde ”Ariel” eftersom det var ett ord som betydde något för mig (via tidigare liv). Alla själar släpar på ett eget bagage även om de i djupet tillhör Alltet. Jag antecknade drömmen om rymdängeln Ariel den 6 feb 2006, från tiden innan jag upptäckte den sideriska astrologin. Jag hade därför ingen aning om hur bra ”Guds (stridande) lejon” passade in på mitt nuvarande horoskop: Solen + krigaren Mars disponerad från Lejonet (via soltecknets härskare Venus).

Det sideriska horoskopet ingår i denna förbryllande väv av ”ledtrådar” själen kastat ut i det fallna kroppsliga tillståndet för att ge värdkroppen en möjlighet att förstå hur lite den är herre på täppan! Alla är ledda men de flesta är blinda och missar möjligheter till kunskap som deras egen själ serverar dem.

Det var det blogginläggen om barndomsresan till Italien kretsade kring: själen lägger ut spår i tiden, hur hela detta liv kan vara en symbolisk dramatisering eller kompositbild av andra liv och tider, vilka i sin tur också var karmiskt betingade dramatiseringar, bakåt, bakåt så långt att till sist de enskilda själarna inte längre är intressanta att diskutera utan Medvetandet börjar nå en insikt om vad Kristus eller Människan är för väldigt väsen inte större än Ariel men som Vattumannen väl, kanhända, Ariels motbild...

PS. När jag söker på Ariel Sharon ser jag att han har legat i koma sedan en stroke den 4 feb 2006 - två dygn före jag hör "Ariel" i drömmen. Här kan man verkligen misstänkte Freuds "dagrester". Jag kan ha hört om slaganfallet på radion och sedan har medvetandet återanvänt det två nätter senare...

Frågan återstår: varför "Ariel" hellre än "Sharon" (Sarons liljor)? Tja, från nuvarande ståndpunkt för att Lejonet är den kanske viktigaste bilden i mitt horoskop...

Anonym sa...

Orsaken till att mediet tolkade namnet till Ardor får nog anses okänd. Det där med en amerikansk form av ett latinskt ord tycker jag låter långsökt. Eftersom det påstås vara mörkrets furste (fastän omvänd) hajade jag till när jag kom att tänka på likheten med Algol. Men jag får säga som Sokrates här...

Namnet Ariel tycks "spöka" på flera håll :-) Mediet Doris Ankarberg kallar sig själv (och kallas av sin andlige ledare Cleo) för Ariel. Hon skriver: Vid ett tillfälle i min förmiddagsmeditation ser jag en ung ljus kvinnogestalt tydligt alldeles framför mig som älskvärt säger sakta: Jag är Ariel som är du - du Doris är Ariel som är jag. Jag vet att jag inte drömde. Jag vet att jag såg och hörde med mitt särskilda sinne och tog lugnt och med lätt, förvånad glädje emot detta meddelande."
Men hon verkar iofs ha fått namnet lite om bakfoten, för hon skriver på ett annat ställe att Ariel betyder antenn på engelska, men det måste vara aerial hon menar. Hennes andlige ledare Cleo säger på ett ställe: "Men Ariel, du är som en mottagare, med förmåga att uppfatta de vågor, där jag i mitt tid och rums obegränsade tillstånd är så mycket mer..."
Ytterligare ett exempel på att det inte är så lätt för medier att få namn rätt alla gånger...

Jag vet att jag påminde dig en gång om att Den lilla sjöjungfrun i Disneys version också heter Ariel :-)

Och så finns ju den hemska Ariel Castro. Sannerligen ett namn med stor spännvidd...:-)

Seaward sa...

"tycker jag låter långsökt"
Etymologi har inget med personliga åsikter att göra, och här börjar spekulationen först om man söker gå bortom de gamla latinska texter där ordet först hittats. Där tog din Mån-Oxe - "jag känner antingen lust eller olust" - dig på en tur och lämnade intellektet i träda. :-)

Intressantare är uppgiften om mediet Doris (som du nämnt tidigare) också fått "Ariel" i sitt huvud! (Lilla sjöjungfrun hade jag glömt.) Jag stavade också "aerial" när jag först antecknade drömmen, men ändrade strax min uppfattning om ordet. Se tidigare tankar om att tidigare liv predisponerar individen att tolka sina upplevelser - även språkliga - i en eller annan riktning.

Jag förstår att du tillhör dem som inte lätt lever dig in i t.ex. danskans andliga ambiens (det vore att ta ett eget steg mot medial praktik), men det är så det fungerar. Själar i grupp tycks reinkarnera över begränsade territorier. (Jesus: ”I är jordens salt”) Tungomål tillhör det jordiska men allt som sker här är känt för en högre verklighet - jfr skrämselpropagandan "Gud ser dig". I min Oxford-dröm från november 2005 användes båda engelska språket och svenska SAMTIDIGT.

Utan att ens vilja kalla mig medial drömde jag 1984 på grammatisk franska trots att jag läste tyska i skolan. Att det skedde en vecka innan en inneboende skulle få besök av sin parisiska flickvän (som jag aldrig hade mött), gör det hela mystiskt. ”Signalerade” hon mot Sverige och sin svenska pojkvän och jag stod honom så psykiskt nära att JAG plockade upp det han missade? (Första natten i Sverige kom hon, berusad, krypande ner i min säng efter att paret tillbringat en blöt kväll på krogen! Jag skuffade iväg henne, men där kan man tala om delikat KARMA från tidigare liv...)

Här kan man påminna sig att indisk astrologi placerar minnet under MERKURIUS och inte under ascendenten - den egna fysiska kroppen (inkl. hjärnan).

Gamla popfavoriten Kate Bush gjorde comeback 2005 med skivan "Aerial". Och det betyder förstås "tillhörig luften", som i "aerial spirits". Doris associerar helt rätt med sitt "antenn", men för den bokstavstroende är etymologin som du säger helt åt pipan.

För Freuds tanke om "dagrester" släpptes skivan "Aerial" den 7 nov 2005, tre månader före min Ariel-dröm från februari 2006. En REJÄLT LÅNG process i det omedvetna således, innan ordet återanvänds i en fabricerad dröm. Jag har aldrig läst vad Freud ansåg tidsaspekten i sin "dagrestteori", men hans beteckning antyder att upplevelser snabbt omsätts och blir till "avföring" när psyket rensar sig.

(Jag varken hörde eller köpte skivan vid tiden, men fick den av en bekant några år senare!)

Ibland tror jag "medialitet" är några procent inspiration och i övrigt "den fysiska människans" egen erfarenhet som kommer samman i "historieberättande". Med rätta pågår också "cold readings" hos de sämsta medierna, de står inte stadigt i sin själ utan "tafsar" oavbrutet på sina omgivningar för att få hjälp att berätta sin historia.

Fortsätter...

Seaward sa...

Kan man kalla medialitet ett berättarskap med höga anspråk? Mest spännande är "medialt" berikade berättelser som direkt kan bekräftas, som tonvis av episoder ur Edgar Cayces liv och gärning, där han för att hjälpa en bonde pekar ut en reservdel till en traktor i en lada TVÅ DELSTATER BORT och den ovanliga manicken faktiskt står där.

Det (och alla hans hälsodiagnoser) gör också Cayces overifierbara berättelser mer trovärdiga. Som att Cayce själv varit den romersk-judiske läkaren Lucius - författaren till Lukasevangeliet! (En information som kom till honom först efter 60 fylda och inte länge innan han dog. Transkällan förklarade: "han hade blivit en uppblåst skit om han fått veta detta i yngre år".)

Uppenbarligen skiljer sig blandningen av inspiration och mänskligt historieberättande åt mellan olika synska. Varför medier, precis som de tillslutna lägger kött på benen, beror ju på syndafallet! I själva verket är alla bara delar i ett större mönster. Det är själens perspektiv som är det intressanta, inte vad människans ego tror eller inte tror sig veta. Ord kommer till sent, misstänker jag, som beskrivningar på visuella scener. I min Oxford-dröm används t.ex. ordparet ”Queen Mother” som en ljudillustration som i drömmen (hos drömmaren!) framkallar en upplevelse av en grekisk tragedi, där en talkör står och upprepar ordparet.

I Oxfordianernas teori om att drottning Elisabet inte var någon Virgin Queen utan i hemlighet fött ett barn med greven av Oxford, fick JAG subjektiv bekräftelse på drömmen med den unge adelsmannen och den ”myndiga” kvinna han spatserar bredvid. Med drömmens ilskna utbrott om att ”smaragden” var den unge mannens färg och Edward de Veres kända födelsedag (tropisk Oxe = smaragd) tätnar historien ytterligare och den ”myndiga” kvinnan passar plötsligt perfekt med ordet ”Queen”. Att greven var en av Englands bästa astrologer gör också smaragd som Oxens månadssten trolig. Som jag skrev i inlägget om barndomssemestern i Italien lämnar Lögnens ande människan i mörker, tvivlande, gissande, svamlande eller rent av mörkande (Fredrik Reinfeldts storkors i Mörkret/Tamas). Sanningens ande håller för en prövning. Det är vad Dödahavsrullarna (och sedan kristendomen) lärde ut.

Anonym sa...

Angående namnet igen: En spekulation är väl så god som en annan. Att välja det etymologiska spåret är i lika hög grad personligt tyckande. Men du verkar mena att ditt antagande är mer intellektuellt. Jag är mer ödmjuk och lämnar frågan öppen om grunden till namnet "Ardor".
:-)

Ja, det är fascinerande det där med språk. Det här senaste fallet med amerikanen med ett förflutet i Sverige som plötsligt bara talar svenska, t ex. Tänk vad man kan om dagsmedvetandet, egot, slås ut - grammatisk franska som i ditt fall - inte illa! Det är i grunden säkert samma fenomen som pingströrelsens tungomålstalande. (Undrar hur vetenskapen förklara detta fenomen.)
Drömmar är också fascinerande, och dina tar nog priset!
:-)




Seaward sa...

"Spontanfranskan" inför min inneboendes flickvänsbesök ska inte överdrivas. Jag fick med mig en mening upp ur drömmen och den betydde så gott jag nu fick ner den på papper "Jag här hos dig" (fransyskan som redan var på plats i Sverige?), "Je suis te participe" eller något liknande (har inte anteckningen kvar). Dagarna innan hade dock franska fragment trängt sig på men jag hade inte lyckats memorera dem.

Amerikanen som plötsligt bara pratade svenska har haft sina paralleller inom "det övernaturliga" med helt obegripliga språkbyten, men jag avvaktade nyheterna. Och mycket riktigt visade han sig ju ha vistats länge i Sverige...

Brittiska läkaren Arthur Guirdham redovisade, om jag minns rätt, ytterst märkliga fynd där någon eller några i den grupp av reinkarnerade sydfranska kättarkristna (katharer) han kom på spåren talade just "i tungor" på vad som var ålderdomlig franska. Och skrev ner ord och fraser (egennamn och platser) som bara genom läkarens genomgång av protokoll från Inkvisitionen kunde bekräftas - material som aldrig någonsin funnits i tryck i England. Själens åtkomst till språk den talat i andra liv...