Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 4 juli 2013

Ond Stenbock, chic-socialism och tvådelad själ

Andres Lokko, självstajlad efter den brittiske chic-socialisten Paul Weller är ett mysterium. Jag har så gärna velat uppskatta hans nyvaknade sociala medvetenhet på senare år, men så kommer detta...



Den lite fisförnämare delen av den borgerliga medelklassen erbjuds av SvD/Accent olika avgiftsbelagda upplevelseresor med Lokko som ankmamman först i ledet. Livsstilskonsumenter måste ju leva med viss "accent" för att känna att de verkligen nått någonstans i ekorrhjulet.

Och här kollapsar den image av social aktivist som Lokko sökt teckna genom en handfull krönikor det senaste året. Nu är han tillbaka där jag först upptäckte honom: som en snobb med anspråk på att vara lite förmer i sin smak än andra. Han tycks ha lyssna på - men inte förstått - The Kinks spark rakt upp i arslet på Londons medelmåttiga modeoffer i hitlåten "Dedicated Follower of Fashion" från 1966 (alternativt "Well-Respected Man" där Kinks Ray Davies applicerade samma ironi på en alltigenom slätstruken lägre medelklassborgare med sin grundlösa självbelåtenhet - t.o.m. hans armsvett luktar lite bättre än grannens.

I Lokko dekonstruerad (mars 2010) synades hans horoskop, men sedan dess har bloggen berikats med många små och större studier. Inte minst upptäckten att Jungfrun, Jordtecknet med dess tydliga jordbrukssymbolik och dess fokusering på ARBETE SOM SYFTAR TILL VINST, förklarar varför Sverige under Moderaterna (vars horoskop har en extrem Jungfruascendent) helt tappade huvudet och blev en enda snurrig karusell av vinstjägare . Inte minst har egenintresset i det flitiga Jordtecknet havererat skola och vård och spätt på ojämlikheten mellan klasser och platser i Sverige. 

Det är knappast besvikna ungdomar från förorten Lokko som en ankmamma kommer att lotsa genom "sitt" London... Se ankmamme-lotsen i horoskopets utvidgade, tresidiga reception mellan den ansiktslösa massan (Månen), auktoriteten på formalism (Saturnus) och framgången (Jupiter) - ett drama som utspelar sig i den prosaiska leran (Vatten + Jord) där den enklaste sortens materialister plägar sega sig fram genom sina liv. Det är naturligtvis den här trippeln som också förklarar Lokkos hittillsvarande gärning som rikslikare för vad som är rätt musik att lyssna till.




Lokkos koppling till de krisande medierna tycks tvinga honom ner från den blå himmel där skrivpennan Merkurius vistas och likt en krisande musikartist trampa gator och vägar på eviga turnéer till följd av svikande skivförsäljning. Lokko gör som skivbranschen i övrigt: skjuter in sig på de rika svinen och lämnar alla andra därhän. 

Titta bara på de senaste årens syndaflod av sorgliga omförpackningar av musiken i olika sorters boxar, låter med löften om "de luxe" och "begränsade upplagor". En människa utan kultur, som medelklassen är en så enkelt torsk och bolagen saftar lätt på med några hundra kronor extra fast vem som helst ser att merkostnaden för dessa produkter i allmänhet är försumbar. Det är bara lite extra papper och kartong med färgtryck på!

Lokko har fallit ner i samma liga av kryp som skor sig på de välbemedlade nollåttorna, de som försöker köpa sig en identitet deras själar uppenbarligen inte kan producera inifrån sig själva. Inte i detta liv i alla fall.

Utifrån Chandra lagna, månascendenten, kan man direkt avfärda Lokko som en underdog som försöker spela betydelsefull. Stenbocken är paradoxalt nog underklassens tecken just för att tecknet så att säga markerar toppen på den materialistiska strävan.

Stengeten gnetar och stångar sig upp till toppen av världsberget och kämpar sedan i huvudsak bara sig och sina likar: de som tillsammans nått MAKT. Varför stångar Expressens och Aftonbladets chefredaktörer Thomas Mattsson och Jan Helin så furiöst mot Sverigedemokraterna? Ja, inte är det av omsorg om att hålla Sverige rent från rasism i vilket fall, deras tidningar är rena rävsaxen för den som tar innehåller på allvar. Sex och pengar och utseende/fitness. De skapar själva rasism och diskriminering på lägsta nivå.

Nej, det handlar bara om stengetternas kamp om makt - och den här sortens egokick i att sätta agendan för underklassens underklass - den ansiktslösa massa som tecknas av den vegetativa själens tecken Kräftan - den urskillningslösa slutkonsumenten. Se här: naturligtvis har inte Mattsson och Helin en lugn stund när Ekeroth - inofficiell chefredaktör för en gigantisk svensk rasistsajt - lockar så många svenskar till skriverierna på Avpixlat. 

Ekeroth i sin tur är en satellit till Jimmie Åkesson som inte har några större problem att parera svenska mediers ointelligenta, gränsande till värdelösa journalister. Alla dessa fyra män bedriver sitt eget lilla spel med de nyckfullt stångande gethornen på känslonivån (Månen). 

Klicka för större bild

Det är i den striden Lokko - också Månen i Stenbocken (00.00-cirka 20.00) deltagit med upprop mot rasismen - politiskt korrekt dravel inser jag nu när jag ser honom hora för pengar i rollen som sightseeing-guide i London för välbemedlade men lågutbildade svenskar.

Notera alltså att "den naturliga zodiakens" lodräta axel Stenbock/Kräfta, beskriver hur den fallna själen låtsas som det regnar och utarbetar en hackordning inom sitt egen sorgliga förfall till materialistiska värderingar. Stenbocken håller sig lite förmer än Kräftan, men i själva verket är det samma dypöl alltihop. Åtminstone sett uppifrån.

Det intressanta är nu att Ödet delvis legitimerar Lokkos fisförnäma och i djupet onda försök att profilera sig genom snobbism - hitta individualitet genom yttre, materiella medel.

Detta var hans - eller hans psykologiska typs - lott i livet. Man bör nog hellre tala om psykologisk typ eftersom Månen i Stenbocken är densamma för alla födda under cirka två dygn. 

Med Månen som ascendent ser vi att psykets dharma (femte och nionde husen) också går i den ultimata konkretismens element. Prylar av materia - saker som barnen kan hålla i sina händer eller åtminstone greppa med sina lystna blickar, det är den "andliga plikt" som satts dem som "väljer" att födas med Jordelementet i öster. Om de inte ens klarar av ribban på lägsta nivå, att bara vara naturalister, då måste man befara att de här själarna inte ens är lämpade att reinkarnera som människor. Då kanske någon lägre och enklare livsform inom djurriket passar dem bättre... 

Greken Platon, romaren Plotinus och hinduismen i stort gör inte den åtskillnad som moderna människor tycks göra för att isolera just människoarten från övriga på denna planet. Man skulle kunna tänka sig att också idén om att människosjälar inte kan "falla ner" är en flummig följd inom västerländsk andlighet av den allmänna urspårning som Renässansen och sedan Upplysningen med båda rörelsernas oerhörda fixering på människan fört med sig, och som vi i Sverige ser i formen av dåraktiga köttstycken som kallar sig människor fast få når minimikravet enligt antika definitioner. De flesta är bara giriga och enkla djur med en nödtorftig förmåga att bortförklara sina okontrollerade och i huvudsak omedvetna instinkter. 

Det är sådana här förlorade får som Helin, Mattson, Ekeroth och Åkesson slåss på bergstoppen om att få kontrollera. Så glöm Aftonbladets och Expressens "duktighet" - det är bara maktkåta Stenbockssinnen som spänner musklerna mot den som verkar hotfullt nära att rubba deras egen position. Den här bloggaren känner sig smickrad som faktiskt blev censurerad i flera veckor av Aftonbladet efter att ha riktat det astrologiska verktyget mot tidningen. Numera har de (likt Expressen) helt stängt dörren mot bloggosfären (undantaget någon enstaka politisk ledarkrönika). 

Här ser man Stenbocken eller rå, odemokratisk makt tala. Ner i Kräftans tecken med bloggarna, förpassa dem tillbaka till den ansiktslösa massan som enbart har förtroendet att trycka på Facebooks "Gilla" eller "Dela"-knapp invid tidningsmaterialet! 

Så brutal och ond är Stenbockens tecken när den är som sämst. Tål inga jämlikar, vill ha ensam makt över världsberget, vill ÄGA problemformuleringen. Därför ser vi nu nättidningarna överhängda med tidningens egna bloggar, samtidigt som folkets bloggosfär döljs för tidningens läsare. Det är inte demokrati, men det är Stenbocken och realpolitik.

Visserligen är Andres Lokkos månhoroskop inte lika personligt som Fredrik Reinfeldts, för vilket vi har en tidpunkt och annan Jordascendent, Jungfruns tecken. Men Stenbocken och Jungfrun som ascendent (oavsett typ) delar båda den egenheten att de ska hålla sig borta från materiella rikedomar! Troligen för att Jordelementet (likt de tre "jordhusen", 2a, 6e och 10e) redan har fallit så lågt det är möjligt och att själen nu måste försöka styra om tänkandet kring det materiella och inte fördjupa sig ännu mer i det eller betrakta det som något i sig åtråvärt eller statushöjande. I själva verket ser inte materialisten hur han/hon degraderar sig fullständigt inför människor som tänkt igenom livet och vad det är till för.

Både Jungfruascendenten (fysisk) Reinfeldt och Stenbocksascendenten (psykisk) Lokko finner den stora rikedomens Jupiter vara en fiende, om de skulle sträva i den riktningen. Mest synd är det kanske om Reinfeldt som har Jupiter i ägandets och pengarnas tecken Oxen i det dharmiska (plikt-) huset nummer nio. Så han kommer att bli dragen vid näsan av Storfinansen som lurat honom att tjäna deras syften. Nu, när han inser att folket vänder honom ryggen för all den onda nedmontering av välfärdssamhället han utfört på Storfinansens order, vänder han falskt kappan i Almedalen 2013 och försöker plocka poäng på en reformiver, på att återställa all den skit han ställt till med! 

Men nej, Jupiter - den stora framgången - kommer att svika honom i slutändan, för den är en ond planet för den vinstjagande Jungfrun. Och detsamma för Lokkos prestigejagande Mån-Stenbocken. Här är situationen ännu värre, för det är inte ens en religiös kallelse från Gud att Lokko ska inta idiotens roll för det större spelets skull. 

Reinfeldt var åtminstone kallad av Gud att spela Den Onde för att svenska folket skulle kunna lära sig en lärdom om hur monetärt och ensidigt privatiseringstänkande straffar sig. Reinfeldt har ensam lärt den här bloggaren saker om Jungfruns zodiakprincip han aldrig kunde ha anat. Att Nya Moderaternas horoskop stämmer så väl med Reinfeldts karta, bara understryker bloggens fynd om den agrara Jungfrun som tecknet som fikar efter egna fördelar i allt.

Faktum är att bloggaren redan vid 20 (33 långa år sedan) satt och mediterade över den politiska handledningen I CHING (Förvandlingarnas bok) och handlingsmaximet i dess 35e kapitel om vad som konstituerar en reell "Upphöjelse" (värdighet till t.ex. en hög samhällsposition):

Ta inte vinst och förlust (mentalitet) till ditt hjärta.
Då kommer allt att gagna dig.

Men det tog alltså över 30 år och den här bloggens kvantitativa studier för att förstå vad kineserna för 2.500 år förstått. Att den urskiljande eller diskriminerande principen - Merkurius kopplad till Jordelementet - är en falsk väg att gå. Att ens börja tänka i motsatspar som vinst och förlust är en mental återvändsgränd och zodiaken illustrerar som sagt detta med vinstens Jungfru i kontrast med de avskydda och hotande "båtflyktingarna" från havet, Fiskarnas tecken för "världslig förlust".

Andres Lokkos horoskop är visserligen bara för en "psykisk entitet" - en "anda" som vilar över Jorden i två dygn och som vissa kommer att ge uttryck för i sina personer medan andra kanske kämpar mot (se t.ex. Jonas Sjöstedts Måne i Jungfrun - hans valfråga kommer att bli kampen mot vårdvinsterna, dvs. en kamp mot sitt eget måntecken). Men även ett psyke har en föreställning om "världen" och "det andliga" och för Lokko är det direkt förödande att den stora framgångens Jupiter direkt opponerar sig hans Måne, snarlikt Tiger Woods serieknullande av kvinnor, ränner runt och horar för snart sagt varenda dagstidning. Hur många tidningar skriver han krönikor för egentligen? 

Tiger Woods hade Reinfeldts fysiska Jungfruascendent och likt Lokko Jupiter i hungriga, hungriga Vatten i sjunde huset för allianser och förbindelser. Lokko ränner runt i medierna och hans jakt på inkomster står skrivna med jättestora bokstäver - precis som Tiger Woods alla sponsorpartners (och sexförbindelser). Så här ser EN OND JUPITER ut. en välgörare som inte alls är välgörande för vissa tecken när de stiger i öster (grundbulten i ett horoskop).

Det går att se paralleller mellan Reinfeldt och Tiger Woods karaktärslösa beteende efter att skandalen och den gigantiska (jupiteriska) otrohet han utsatt sin Elin för (Jupiter=Zeus och i mytologin är Zeus ständigt otrogen sin hustru Hera!) Men förklaringen till Reinfeldts falska kappvändande ligger inte främst i Jupiters tendens att grena ut sig utan i politikerns onda och falska Mars stigande i öster. 

Reinfeldt kämpar i själva verket bara en kamp för sin egen person och makt, så hans fall blir dubbelt så hårt när han inser att hans hemliga betalande uppdragsgivare - han nämnde återigen McDonalds i Almedalstalet! - i slutändan visar sig vara en "verksamt ond Jupiter" och en bubbla som sviker honom och spricker. Bara omnämnandet av McDonalds gav honom ett minus i en analys av en "retorikexpert" i Aftonbladet.

Också Lokko har en naturligt och verksamt ond Mars, och här händer det spännande att den fyller samma "dharmiska" roll som Reinfeldts "lätta och stora pengar" i den gode gudens nionde hus. Fast Mars är en turbulent och ostyrig planet som kontrolldåren Stenbocken alls inte gillar, blir Mars i nionde huset Lokkos "heliga plikt" mot den högsta gud han nu kan föreställa sig.

Så vad händer när utbrytaren Mars står i det antisociala tecken som bara bryr sig om sin egen kroppskultur? Jo, Lokko har upphöjd sin egen materialistiska grooming till sin gud. Här är ett horoskop - på det psykiska eller känslomässiga planet - som perfekt illustrerar den mest vämjeliga sidan hos den sekulära borgaren: deras enda intresse är att lägga sig till med de små accessoarer varmed de tror de "gör en skillnad" gentemot alla andra som också jobbar häcken av sig med att kamma och skräddarsy sina kläder för en köpt och därför oäkta individualitet. Lokko på fotot ovan får mig att skratta, för han ser ut som en total kopia på någon åldrande syntrockare från 1980. Han tror kanske han är rebell men han är en av "the Plastics" som det brukar heta i ungdomsfilmer i high school-miljö.

Och detta har han alltså klartecken från Ödet att göra enligt sinnelagshoroskopet. Utan klockslag går det nu inte att säga om detta är det verkliga Ödet eller bara hans skeva fantasi om sin "mission", färgad av Månens dröm om att vara Stenbock, geten som stångat sig fram till patriarkens position och sedan sätter agendan inom sitt område, likt Thomas Mattsson, Jan Helin och Kent Ekeroth (fast inkognito).

Eftersom Månen så ofta använts som bas för en diskussion utifrån de 12 husen (i avsaknad av ett födelseklockslag) förtjänar detta att upprepas: månhoroskopen indikerar bara den sublunära sfären dröm om fysikalitet. Syndafallet har ännu ett steg kvar, ner i andlig kortslutning genom jordningen med den här planeten, den ultimata Negationen av Himmelriket och därmed hemvist för en annan herre än Gud. Djävulen. De glada och aningslösa naturbarnen kallar honom Pan eftersom de just befinner sig som djupast i drömmen och ännu inte börjat ställa de rätta frågorna, som med tiden kommer att restaurera deras själar och göra dem till odödliga gudar.

Avataren Krishna till sin förbluffade dialogpartner Arjuna:
Många födslar har både du och Jag genomgått. Jag kan minnas dem alla, men du kan ej, o fiendens betvingare.

Fastän jag är ofödd och Min transcendentala kropp aldrig förfaller, och fastän Jag är alla varelsers Herre, framträder Jag likväl i varje tidsålder i Min ursprungliga traditionella skepnad.

Närhelst och varhelst religionsutövandet avtar, o Bharatas ättling, och irreligiositeten dominerar mer och mer - vid den tidpunkten stiger Jag ner. För att befria de fromma och förinta de trolösa, såväl som för att återupprätta de religiösa principerna, framträder Jag tidsålder efter tidsålder.

Bhagadvad Gita 4:5-8


Från Är du en demon? Checklista

Också den enskilda själen kommer, vartefter själens rehabilitering fortskrider, att börja uppleva "övernaturliga" saker, tidigare liv-minnen och förmågan att läsa andras tankar. Allt detta är tecken på att själen nu opererar mindre och mindre på det psykiska (Månen) planet och mer och mer på intelligensens (Merkurius) nivå.

Japp. Glöm den svärmiska kopplingen av "känslor" och "intuition". Filosofen Plotinus är helt entydig. Det är bara den som har nått sin själs "högre" och rationella del som uppvisar "övernaturliga" förmågor. Förmågorna är övernaturliga bara i den meningen att naturbarn i huvudsak lever via sina sinnen (och Månen som på insidan, som manas, det inre sinnet, knyter ihop sinnesintrycken). 

Plotinus använder inte hinduismens uttryck, men när han talar om att intelligens krävs för t.ex. telepati syftar han på Buddhi eller Merkurius. Efter många år med västastrologin var det förvirrande att upptäcka att hinduisk astrologi placerar minnet inte under Månen utan under Merkurius. Men det stämmer. Månen symboliserar ett engångssinne som byggs upp och dör med den biologiska kroppen. Det vore en omöjlighet att minnas tidigare liv, som den här bloggaren fragmentariskt gjort, om minnen lagras "i Månen". 

Hågkomst-fenomenet blir mer begripligt om man föreställer sig att "informationsbäraren" Merkurius är den levande varelsens minnesfunktion. Minnena lagras dock inte "i" Merkurius utan är en permanent del av "själens form", dvs. astrologins Saturnus. 

Notera hur indisk astrologi placerar elementen här: fastän känd för sina silvervingade skodon är Merkurius essentiellt härskare över Jordelementet - det kroppsliga element som står för separationen mellan ting och människor (kroppar har volym och tar plats). Är intelligens och minnen knutna till det kroppsliga? Ja, för Saturnus är en Luftplanet, och som själens form talar vi bara om ett "blueprint" - ett språk på en tidigare och mer ursprunglig nivå än de enskilda upplevelserna av att heta Pär eller Stina, ha sin hemvist i 2000-talet eller 1200-talet.

Jag tror Merkurius essentiellt är "Jord" för att understryka det kroppsliga, dvs. specifika i planetens verksamhet. Det går inte att minnas sin "själsliga form", den är alltför väldig och tillhör inte den typ av kunskap människan (och hennes astrologi) är skapad för att hantera. När således Merkurius, minnesbäraren, kommer till oss med ett minne från detta eller ett tidigare liv, är det som att en generell Form eller idé plötsligt förtätas och får en fysisk och mycket specifik kropp. "Och Logos blev Kött", börjar Johannesevangeliet om Guds sons födelse. Det kan man också kalla ett framkallande av ett minne.

Eller som den synske Edgar Cayce (1877-1945) ur hypnos svarade från frågor om den judiska sekten esséerna vilka legat bakom "lanseringen" av Jesus:


Ye say that there were those periods when for four hundred years little or nothing had happened in the experience of man as a revelation from the Father, or God, or from the Sources of Light. 

What was it then, that made the setting for the place, and for the entering in of that consciousness in the earth that you know of as Jesus of Nazareth, the Christ on the Cross? Did the darkness bring light? Did the wandering away from the thought of such bring the Christ into the earth? 

Rather, is this idea not a refutation of the common law that is present in spirit, mind and body, that like begets like? As we asked oft, "Can any good thing come out of Nazareth?"

Isn't it rather that there were those that ye hear little or nothing of in thy studies - the Essenes - who dedicated their lives, their minds, their bodies to a purpose, to a seeking which had been to them a promise of old. Were ther not individuals - men and women - who dedicated their bodies that they might be channels through which such influences, such a body might come?

(Reading 262-61, återgiven i flera böcker om fenomenet Cayce, här hämtat ur den kompendiösa Jeffrey Furst - Edgar Cayces's Story Of Jesus, 1968)

Det fanns visserligen några antika redogörelser för esséerna som Cayce kan, och troligen hade läst. Men han fyllde på med så mycket nya detaljer, av vilka en del verifierades av Dödahavsrullarna som upptäcktes först efter hans död, att man är beredd att köpa resten också. Det fanns t.ex. inga vittnesbörd om esséernas speciella ljus och mörkerdualism i de antika texterna men Cayce i hypnos faller direkt in i den tankegången i sitt trancetillstånd. Han talar ur det esséiska sinnelaget! 

Att esséerna valt ut tolv unga flickor, en för vart zodiaktecken och Maria fick "tecknet" från ängeln, är en utbrodering som knappast kommer att kunna bekräftas (Nya testamentet skippar allt utom att Maria får veta att hon är utvald). Vad som dock fick sin bekräftelse i fyndet av Dödahavsrullarna var att gruppen tog astrologin på största allvar. Inte heller detta nämns i någon antik källa, förutom att esséerna ansågs ha profetians förmåga. Men detta syftade inte på stjärntydning utan på särskilt rena själars förmåga att i en "ingivelse" tala sanna ord. 

Nya testamentet illustrerar Jesus som en som ofta "säger rätt saker" och får lyssnarna att undra hur han kunde se in i deras hjärtan. Telepati med andra ord eller Merkurius förmåga att återkalla minnen - och då inte nödvändigtvis ens egna! Ens själ är så stor som man vågar tro att den är.

Esséernas rigorösa asketism och kroppsförnekelse (en väg Jesus tycks ha avböjt) syftade alltså till att minimera "köttets" inverkan på den högre, "ljusa" eller rationella delen av själen. (Fråga människor som fastat en längre tid om inte livet känns ljusare och mer transparent, jämfört med livet som kroniskt förstoppade konsumentvrak.) 

Esséerna dissade Månen och bukfyllan och hyllade intellektets Merkurius, precis som Platon gjort och den hellenistiska omvärldens idealistiska filosofer. Men kontexten var religiös och inte filosofisk. Gränserna är dock oklara för Platon låter mycket religiös ibland och bland Dödahavsrullarna har några trasiga fragment av Platon hittats!

Undertecknad tror sig ha levt som esséer, trädgårdsmästare till yrket, något århundrade före Jesus födelse. Första mötet med blotta ordet "essé" kom via den första boken om Edgar Cayces förmågor och utlöste ett enormt intresse, som om ett läsningen triggat ett gammalt kärt minne.

Några år efter upptäckten av Cayce slumrade jag till på en buss några få sekunder och hamnade i en av de här glasklara drömmarna som är fullständigt verkliga. (Den enda jag haft på en buss!) Där var han - jag - trädgårdsmästaren som rofyllt spatserade genom en citruslund, stannade till och klämde på en citron allt medan han - jag - hörde den ordlösa frågan, "När kommer Han (messias)?" Hela drömscenen kan naturligtvis ha varit en dramatisering av Cayce-citatet ovan och den som minns att det stod "Jaffa" på apelsinerna för mycket länge sedan skulle kunna hävda att drömmen var en smart kombination av "citrusfrukter från Israel" och Cayce-citatet.

Men säkert tjugo år efter den korta dagdrömmen hittade jag på nätet den sällsamma uppgiften (för mig helt okänd) att citronen närapå är judarnas nationalsymbol. En frukt de tog med sig från fångenskapen i Babylon och som kom att tjäna som en symbol för folkets frihet från överförmynderi. Hur symboliskt passande att en trädgårdsmästare klämmer på frihetens frukt och frågar när judarnas konung messias skulle komma! För århundradet före Jesus födelse var landet återigen i händerna på en stark yttre ockupationsmakt: Rom. Allt detta får mig att misstänka ett tidigare liv som nådde sitt slut kanske bara några årtionden innan Nya testamentet tar sin början!

Varför dagdrömmen producerar en dröm med den citron vars mognad fruktodlaren känner av genom att klämma på den samma sak som att säga "Vad är tiden liden? När är frihetens frukt mogen?", vilket är just vad odlaren frågar sig men i termer av ett självständigt konungadöme, styrt av Den Smorde. Drömmen säger alltså samma sak på två olika nivåer, och bortom dessa två BILDER finns således en FORM, en platonisk IDÉ. Frågan man måste ställa sig är, varför sitter en svensk snubbe och drömmer judisk frihetssymbolik på en buss? Är inte detta an antydan om att våra själar via Merkurius hämtar idéer från "själens form" Saturnus och konkretiserar i BILDER, så vet jag inte vilken annan förklaring som är bättre.

Man kan notera att bloggaren har den lägre själshalvan (Månen) i Luft och att denna vegetativa eller sinnesbundna själ ägs av den högre själshalvan (Merkurius) i Luft och att denna budbärare står i det femte dharma-huset för plikten, inte mot Gud (9e) utan mot den egna individen (5). 

Det femte huset är också huset för "kredd" från tidigare liv, vilket får mig att fundera om tidigare liv-minnen (av vilka jag har något dussin i formen av korta "filmsekvenser") kan ha med just detta horoskophus att göra. Det är dock Solens hus och Solen står för ögat och visuella intryck.

De fyra elementen är nu inte garanti för något alls, men om man använder dem och de övriga pusselbitarna (ett exakt klockslag är ett måste) kan man komma en bra bit på väg i undersökningen av relationen mellan de två själsleden i ett horoskop. 

T.o.m. den dissociativa tendensen mellan Luft och Vatten tyder inte nödvändigtvis på en som duckar för den högre själen. Men kombinationen Måne i Luft och Merkurius i Vatten är naturligtvis fascinerande eftersom detta i principen innebär att Merkurius verkar genom instinkten alltmedan Månen söker rationella sätt att presentera det "dunkelt tänkta". 

Eller säg så här: Luft är också det genuint mänskliga av elementen (Eld = gudar, Vatten = djur, Jord = objekt), och en Måne i Luft tycks nästan alltid ge en instinkt som söker kommunicera med människor, till och med Reinfeldt, vars Sol i garderade och tillbakadragna Kräftan, drabbas understundom av Mån-Vågens förbindliga meddelsamhet - åtminstone bland dem han känner sig trygg med. 

Solen i Kräftan = livsuppdrag: trygga mitt eget liv genom att med näbbar och klor känga fast så länge i Rosenbad att jag får ut en enorm politikerpension. Kräftan visar sig på ett snyggare sätt i alla yrken som tjänar människan i deras fysiska behov, dvs. djurets nivå. För att återknyta till de fem makt- och positionshungriga manliga Stenbockarna i det här inlägget, kan man notera att Kräftans tecken figurerar i en ond version hos såväl Andres Lokko, Jan Helin, Jimmie Åkesson som Kent Ekeroth. 

Hos Lokko, chefredaktör Helin och partiledaren Åkesson pga. deras onda hunger efter STOR makt och STORA rikedomar (Jupiter) och hos den hemliga Avpixlat-chefen Ekeroth den miserabelt rasistisk och genomsjuk fallen Mars i Kräftan plus hungerdemonen Rahu. Den mannen kommer att dö i hemska smärtor pga. all den rasism han falskeligen gömmer under sin spelat korrekta Stenbocksyta!

Bara chefredaktör Mattsson saknar en aktiv planet i Kräftan (Drakhuvudet räknas som en aktiv kraft i indisk astrologi eftersom den förstärker sin disponents egenskaper, medan Draksvansen räknas bort). Men i gengäld hamnar den egenmäktige och självgode Mattsons dubbelt onda Mars i en position analog Reinfeldts horoskop, i Matssons "psykiska" första hus (jämfört med den mer påtagliga fysiska illgöraren i Reinfeldts första hus).

Mattsson är i sin föreställningsvärld en krigare, men kan inte själv se att han står på de ondas sida, på splittrarna och separatisternas sida. Jag talar om Storfinans och näringsliv som inget hellre vill än att utplåna alla spår i Sverige av den sociala demokratin och den jämlikhet - inte minst i lönesättning - som människorna åtnjöt innan regeringen Reinfeldt inledde operation svensk apartheid på uppdrag av Svenskt näringsliv. Det faller sig således inte bättre än att vi har fem maximalt onda människor i viktiga maktpositioner, fem individer som uppenbarligen har förverkligat sitt fantasiliv (Månen) i riktning mot Stenbocksmotivet: att härska över andras åsikter eller tycke och smak.

Tydligare än någonsin förstår vi därför varför indisk astrologi kallar Stenbocken underklassens tillhåll. Ingen mogen människa skulle som Jan Helin eller Thomas Mattsson försöka tvångsmata människor med information vars enda syfte egentligen är att konsolidera chefredaktörernas position. Vi inser nu också att dessa stengetter som gnetat sig upp till bergets topp i själva verket är underklassen. De tar nämligen order från någon annan. 

Tar order från vem? Någon i den fallna sublunära sfären förstås, knappast order från gudarna. Och hur säger man? "Kvinnans väg att få makt över mannen går genom hans mage." På botten av denna bottenlöst tragiska skiss av en själ som fallit ner till materialism och meningslösa positionsmarkeringar hittar vi den verkliga skurken: Kräftan eller Månen: den irrationella lägre själen, den djuriska instinkten - vår inre ALIEN - som automatiskt medföljer den fysiska kroppen.

Alien, denna onde Natur som bara söker sin egen överlevnad (eller en moder som söker sin egen arts framgång utan intresse för det större sammanhanget) är då judendomens "onda böjelse", distraktionen som helt kan knäcka och överrösta den "goda böjelsen" eller den högre själen På den här bloggen kallas böjelserna också Sanningens och Lögnens ande - en liten homage till esséerna. 

Den rabbiniska judendomen krympte sedan dessa kosmologiska tankar om två eviga urkrafter och reducerade dem till moraliska begrepp. I några rader om tyske mystikern Jacob Böhme nyligen glimtade hans tanken fram och också i den var Mörker och Ljus eviga kontrahenter. Satan och ängeln Mikael som kosmiska urprinciper. Avataren Krishna skulle kunna liknas vid ängeln Mikael som också är en krigare för Ljusets sak.

Det simpla djuret inom oss, vår vattniga själ, kontrollerar således stengetterna, dessa patriarkala agendasättare som tuppfajtas och söker överrösta varande på toppen av prestationernas berg! (Se på idioterna.) Så vilka är de dolda makthavarna då? Ordet är Näringslivet, men det går strikt talat inte att hålla isär Kräftans näriga och oroliga jakt på tio gånger mer rikedomar än den egentligen klarar av att konsumera och Stenbocken, den store snåljåpen och samlaren. Båda två tillsammans bildar närighetslivet.

Vore det inte enkelt om alla de dåliga höll till i den sublunära sfären och bara bestod av Vatten och Jord? Men tyvärr lånar sig även Eld och Jord till samma förfallna livsstilar och ambitioner, även om jag har ett spektakulärt minitest i pipeline som visar hur Eld/Luft verkligen tillhör den högre själssidan och Jord/Vatten naturligen drar mot den lägre. 

Det är tur att inte allt hänger på de fyra förskolemässiga elementen! I fallet med den onda moderaten Ulf Kristersson (f.n. 5 inlägg), inkallad som ersättare för Christina Husmark-Pehrson för att försvara regeringen Reinfeldts OMÄNSKLIGA nedmontering av sjukvårdsförsäkringen, dominerar till exempel Eld och Luft tydligt. Han är också en utomordentligt kreativ ordvrängare - likt britterna som har samma fullmåne mot en Skytt-Sol. Men i övrigt måste man angripa Kristerssons horoskop på andra sätt för att få en känsla av varför han är som han är.

Inga kommentarer: