Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 12 juni 2013

"Typ 30 blåsor i munnen"

När jag ser hur väl rodnandens, irritationens, infektionens och krigets planet Mars just nu passerar genom munhålans och förtäringens tecken Oxen, är det inte svårt att se kopplingarna till Robin Stjernbergs medfödda Måne och Mars i samma tecken. Han är utsatt för en lindrig "transit" genom den myckna eldenergin - Solen och Mars - i Oxens tecken just nu (AB).



Tankarna går också till den tydliga övervikten av Oxen som soltecken när jag samlade ihop ett halvdussin kannibaler

Uppenbarligen ligger det något i kopplingen av vissa kroppsliga regioner med vissa zodiaktecken. Är det själva den astrologiska traditionen som skapar problem - vare sig människorna känner till sina verkliga sideriska horoskop eller inte? 

För notera, Robin Stjernberg tror kanske att han är född i Fiskarna och har Månen i Tvillingarna (vilket den tropiska zodiaken anger). Med det bölande han ägnade sig åt i sitt schlagerbidrag kan inte vara något annat än Oxens tecken och den oförlösta energi från helvetet som det mest jordbundna tecknet antyder.

Senantikens romerska astrologer såg i vulkanen Etnas mun eller mynning Jordmodern Gaias son Pytons ursinniga utspyenden. Alexandrinske Claudius Ptolemaois kallade Oxens andra hus för "Dödsrikets port" (mun/mynning) och Oxens tecken anknyter till mun och svalg. Solklara kopplingar som alla pekar mot samma osynliga "arketyp".

1 kommentar:

Anonym sa...

"Mul och klövsjuka"! Kommer jag genast att tänka, när jag läser detta. En sjukdom som drabbar nötdjur och som ger just blåsor på mulen, tungan, och även klövar och spenar. En nötkreaturens variant på de blåsor och sår i munnen och på tungan som vi människor kan drabbas av, fast det är inte lika allvarligt som för djuren, och inte samma virus.
En ytterligare knorr på det hela är att min mamma, född vid "oxens fot", på skoj brukar kalla det för att hon fått mul- och klövsjuka när hon fått just det som Robin Stjernberg fått! :-)
Den här åkomman kan ju alla få, men vem vet, kanske folk med betoning på oxen är extra drabbade...
S