Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 14 juni 2013

Svenska språkreformer fostrar idioter

I engelskan finns den typ av substantiv som kallas "proper nouns" och vilka ges stor begynnelsebokstav. I svenska språket har alla spår av tyskt inflytande (med samma tänkande i som i engelskan) försvunnit, och det som var "das Kapital" har blivit "kapitalet" med gement k.

Speciellt förödande för den svenska folkintelligensen är att denna förlust av differentierade markörer går hand i hand med Storfinansens försök att skapa materialistiska zombies - arbetande och konsumerande nollor som inte ens äger förmågan att tänka kring livets mening. Den som inte äger tecknen äger heller inte tanken!

Att tänka kring livet är ett privilegium som tar tid och TID är inget Svenskt Näringslivs chefer skulle unna en vanlig anställd. "Tid är pengar" och pengar är vad den här underarten är ute efter. Svenskt Näringsliv är bakom namnbytet fortfarande Arbetsgivaren och han kräver mer än någonsin av Slaven. Arbetsgivaren, precis som bankfolket och Fredrik Reinfeldt, burrar upp fjäderdräkten och pratar vitt och brett om vilket stort "ansvar" de själva tar. Egentligen är de bara girigbukar som låter pengar generera pengar åt dem. 

För sådana här typer är de anställda bara sifferexerciser - en relation mellan kostnad och den lönsamhet den anställde kan tänkas genera åt företaget och de som sitter i styrelsen och väntar på aktieutdelningen. Ett system skapat av Fienden mitt ibland oss. Många anställda är så hjärntvättade att de solidariskt står på dessa vampyrers sida! De har förrått sitt eget släkte, homo sapiens, för vilken en högre och noblare väg var utstakad.

Eftersom arbetsgivare i Sverige undantagslöst själva är drängar som stretat sig upp låter det fasansfullt korkat när den här gruppen uttalar sig och deklarerar (på sitt vis) att ämnet filosofi, det är inte "lönsamt"!

Hur svårt att förstå t.ex. filosofen Plotinus vore det inte, om det saknades möjlighet att med versaler indikera på vilken nivå ordet använts, på den verkliga existensens arketypiska (förebildliga) nivå eller i den mindre verkliga verklighet som massorna - identifierade med det kroppsliga - tror är verkligheten. Vår bästa del av själen är arketypen eller förebilden ("före bilden") och vårt lägre och kroppsliga jag är avbilden eller den dunkla kopian. 

Kan dagens samhällskultur övertyga slavarna om att inget annat finns än dessa dunkla kopior då har de vunnit. Slaveriet är då inte bara ett faktum i anställningskontraktet utan också internaliserat hos var och en. Ett mentalt lås som förmörkar individen. Svensken kan inte ens i princip förstå skillnaden mellan sin inre odödlighet och det som bara är individen själv i perspektivet av en konsumerande eller t.o.m. frossande köttklump. Så djävulsk är i själva verket den lilla språkreform som gjort att vi numera skriver allting med liten bokstav.

Titta på växlandet mellan "Being" och "beings" i det här engelska stycket - som för övrigt är hämtat ur en perfekt introduktion till nyplatonismen:

The Intelligence is distinct from the One insofar as its act is not strictly its own (or an expression of self-sufficiency as the ‘act’ of self-reflection is for the One) but rather results in the principle of order and relation that is Being — for the Intelligence and Being are identical (V.9.8).

The Intelligence may be understood as the storehouse of potential being(s), but only if every potential being is also recognized as an eternal and unchangeable thought in the Divine Mind (Nous).

http://www.iep.utm.edu/plotinus


Den långa uppsatsen är nog ett av nätets bästa introduktioner till de tankar som ligger bakom den här bloggens astrologi. Plotinus var inte aversiv till astrologin som artikeln säger, men det stämmer att det finns en polemisk ton i hans texter. Då som nu är astrologer okunniga om ämnets kopplingar till såväl religionen som filosofin och blir just sådana offer som människor blir om Svenskt Näringslivs folkfördumningsideal - "arbete och pengar" - ges fria tyglar. 

Tyvärr är socialdemokratin kapitalismens sladdbarn vilket gör att både höger och vänsterblocket i svensk politik tenderar att permanenta svenskarna i en livstid av dumdryg konsumtion och ett minimum av intellektuellt arbete. Vilket utrymme ges verklig mänsklig verksamhet i Sveriges medier? En halvtimma "filosofiska rummet" i radion per vecka? Till det här landet skickas bara svåra syndare för återfödelse. (Jag vet jag jag gjort som meriterade mig för det här livet. Vet du vad som förde dig hit?) Inga normalbalanserade varelser skulle frivilligt välja ett land som aktivt mörklägger livets alla stora frågor i jakten på materiellt välstånd.

De närigas syn på lönsamhet och att "Arbeit macht frei" är tankar som kommer från Djävulen själv. Som bäst den absolut dummaste position man som människan kan inta i detta liv och som värst kollapsen för hela den mänskliga experimentverkstaden. 

Nå, om många av gudarna är tokiga betyder det bara att botten inte gått ut för vissa än. Det finns ett golv till att rasa ned genom. Hur många helveten finns det egentligen? När tar det stopp för de näriga?

*****

Tillägg. Till skillnad från det här inlägget, till cirka 40% skrivet av de karmiska resterna av en färgad slav i North Carolina tidigt 1700-tal och alla de trälar som summeras i hans kvardröjande persona (ett sidojag hos bloggaren som samexisterar med andra noblare figurer), är artikeln om Plotinus helt rationell. Detta omvittnas av t.ex. knäckande komplexa stycken som detta (egentligen inte knäckande komplexa men fordrande förkunskaper):
Being is not simply the productive capacity of Difference; it is also the source of independence and self-sameness of all existents proceeding from the Intelligence; the productive unity accomplished through the rational or dialectical synthesis of the Dyad — of the Same (tauton) and the Different (heteron) (cf. V.1.4-5).
För en förklaring av storheten "Difference", se Platons dialog "Parmenides" samt diskussion bl.a. i filosofen Kenneth M. Sayres "Plato's Late Ontology" som omnämndes på bloggen för tre år sedan.

Den mest fascinerande läsarten av det Sammalunda och det Annorlunda hos Platon är att det "sammalunda" syftar på stjärnhimmelen och zodiaken och att det "annorlunda" är planeternas perversa tendens att röra sig motsols genom zodiaken! Se årsgamla inlägget Platon om zodiaken och planeterna.

Inga kommentarer: