Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 23 juni 2013

Stålmannens dunkla förflutna


Intressant i SvD om superhjälten Stålmannen - inte minst för att resonemanget om hans hållbarhet och skiftande attribut är analogt till ett zodiaktecken med dess härva av associerade attribut och naturligtvis Carl Jungs omformulering av Platons "former" till "arketyper", drivande grundprinciper i den mänskliga tillvaron vilka inte ytterligare låter sig brytas ned. 

Arketyperna är just de "odelbara atomer" som sedan grupperar sig för mer komplexa gestaltningar av mening. Platon anbefallde dem som sökte rädda eller rättare restaurera sitt förstånd att studera stjärnhimmelen för att vässa sin geometriska eller "formala" sensitivitet. Så väcker man den slumrande högre själen (nej, ekonomer och slika räknenissar använder INTE sin högre själ - se bara Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts politik och bli förskräckt!)

Arketyperna är alltså de meningsbärande elementen i det mänskliga universum, och mening behöver människan för sitt liv. Politikerna gör t.ex. inget annat än predikar löneslaveri och penningmentalitet som det som ger mening åt svenssons liv. Och så är ju konsumtionsspelet upplagt. Vad politikerna inte vill säga är att just det här spelet är riggat bara för ett fåtals frihet, de ökända "en procenten" av snuskigt rika. SvD-artikeln förvånade annars genom att lyfta fram vad jag länge misstänkt med suffixet "el" i flera av namnen på personer på Stålmannens hemplanet Krypton - "El" är "herre" eller "Gud" på hebreiska och de båda serieskaparna av judisk börd.

SvD:s författare spårar supermänniskan tillbaka till tyska filosofen Friedrich Nietzsches antisemitiska tankar och tankar om vad som utgör en övermänniska. Steget är inte långt för en jude att vända på steken och smart antyda att Krypton med dess judiskklingande egennamn i själva verket är herrefolket. Var de båda judiska ynglingarna lite för smarta för sitt eget bästa? Tanken passar som hand i handske med den antisemitiska förfalskningen Sions vises protokoll som presenterade judarna som just ett folk som smidde tankar om världsherravälde, ett i sina egna ögon högre stående folk.

Det intressanta är att de här tonåringarnas hämningslösa idéstöld från allehanda impulser i tiden började sin bana som en ond figur men stöptes om som en godhetens och rättvisans förkämpe i tid till sin legendariska debut 1938 i nummer ett av serietidningen Action Comics

Tala om timlig omvändelse - ett år senare rullar Adolf Hitler igång sin judeutrotning och sitt krig i Europa! Världen behövde en verklig Övermänniska, om än en konvertit från den Mörka sidan - korresponderande till två unga män som ännu inte hittat intellektuell mognad utan bara bollade med idéer. Men horoskopet för Stålmannens publika debut i Action Comics visar att till och med Zodiaken är med på noterna:




De andra seriefigurerna som figurerade i första Action Comics får ursäkta, men det här är Stålmannens föreställning. Med det vanliga greppet att använda ascendenten vid midnatt för tidningens utgivningsdag, får vi passande nog Skyttens tecken i öster (jag utgår från att också DC Comics föregångare hade sitt säte i New York).


Varför är Skytten så passande? Jo, för att det är zodiakens gudomliga tecken. Hellenistisk astrologi kallade Skyttens nionde "naturliga" hus för THEOS, Gudens tempel, och Jupiter (Zeus) själv indikerar en gud som rör sig snabbt som blixten och besitter väldiga krafter. Inte minst har bloggen noterat Skyttens tecken som en inte osviklig men ändå vanlig ingrediens i horoskop för svenska främlingsfientliga människor - se bara den djupt obehagliga moderata rasisten Tobias Billström! Vi har också Skytten hos lika obehagliga moderata finansministern Anders Borg, men där är störningarna så djupa att Skyttens (över-)optimistiska expansionskraft korrumperats till en fanatisk marknadsliberalism, helt utan kontakt med den reflektion som krävs för att behålla kontakten mellan ekonomisk politik och humanitet.

Ett så "avancerat" tecken som Skytten kan alltså spåra ur betänkligt om inte ytterligare omen "säkrar" ett nobelt och altruistiskt uttryck: härskaren Jupiter (Zeus) står ju för "allt gott åt alla" eller ett samhälle som bygger på den generella välfärden. Anders Borgs djupt korrumperade Sol-Skytt röjde sig redan 1993 så han pratade om smärtorna i förening med raserandet av det svenska välfärdssamhället. Idag kan svenskarna själva se hur demoner i människokropp sköter politik. Borg vill slakta Sverige och servera på silverfat inför den GLOBALA STORFINANSEN - den absolut lägsta och mest perverterade läsarten av Jupiter och Skytten - "global välfärd".

Hur väl står sig Stålmannens Skytt-persona mot de risker som varje supermänniska löper att bli en korrupt och storhetsvansinnig galnning? 

Låt oss först bara påminna oss hur personen tecknas av ascendenten - där himmelens zodiak möter födelseplatsens magiska östra punkt (en platshållare för soluppgången med den djupa innebörd Solens återkomst till världen har för dem som föreställer sig en odödlig själ).

Personen (ascendenten) är nu bara ett säsongsblomster och snart bortvissnad. Av jord är du kommen... Det första uppdraget som åligger en människa är inte Reinfeldts och Löfvens falska berättelse om att Arbete ger människans liv en mening. Detta är sånt man säger till slavar eller så obegåvat folk att de inte har någon som helst intellektuell kapacitet. Det är inte det man säger till människor man betraktar som sina jämlikar. Det är bara ondska och ett erkännande att politikerna tjänar Satan, dvs. Storfinansen. (Bloggen behöver inte här rekapitulera hur Ondskan i antik världsbild anses kopplad till materien och till tänkande som inte förmår höja sig över ett fingrande med prylar från morgon till kväll.)

Eftersom personen är oviktig blir det första dharma-huset den goda lyckans femte hus, Solens och den själsliga individualitetens naturliga hus. "Känn dig själv" är mänsklighetens primära uppdrag! Just för att den givna personen och kroppen bara är ett verktyg för sökandet efter den egna individualiteten här vi Satans tala genom Svenskt Näringsliv och säga "högskoleämnet filosofi är inte lönsamt". 

Satan är intighetens herre och därför nära knuten till ett materialistiskt synsätt. Storfinansens hela ambition (och våra korrupta politiker) basunerar dygnet runt ut meddelanden om att vi måste arbeta för att kunna köpa alla de tusen och ett ting att pynta våra personer (ascendenten) med. Säsongsblomstret har satts i centrum alltmedan våra individualiteter förblir i träda. (Detta vakuum ger upphov till miljoner av konsumtionsfixerade och ointressanta människor det knappt går att föra ett samtal med, sedan deras världsbild krympt till den nivå Svenskt Näringsliv, Reinfeldt och Löfven vill hålla diskussionen på).

Men den som går emot strömmen och faktiskt påbörjar det Carl Jung kallade individuationsprocessen, kommer förr eller senare att förstå relationen mellan det dharmiska femte huset och det ultimata dharmahuset nummer nio, det som kallats Gudens tempel eller Jupiter / Zeus själv, givaren av allt gott. 

I modern mytologi, som utvecklas i hasorna på astronomins framsteg, har "det galaktiska centret" någonstans bortom den sideriska Skytten stigit fram som, just det, Guds arketyps moderna motsvarighet i rummet. Galaxens centrum skulle väl närmast motsvara vår Brahma, vår Världsskapare. (Indiska texter berättar att Brahma efter att ha skapat världen till leda en morgon vaknar upp efter en "natt" och nu inser att han inte är ensam - det finns Brahmas överallt!)

Solen, som det är vår individuella dharma (plikt) att identifiera oss med, visar sig bara vara en första omorientering från det ytliga och overkliga livet. Att slappna av och uppgå i Solen ger dessutom tillgång till intelligens, kreativitet och leklust. "Ni kommer inte att se himmelriket om ni inte blir som barn på nytt.". Man går från en orkeslös och narcissistisk zombie till det man borde ha varit från början på denna planet: en levande själ, en jiva-atman.

En levande själ känner sig själv som en Sol men framfår allt som en utströmmande solstråle från Gud, och det är här zodiakens två bästa hus, det femte och det nionde hänger ihop. Den enskilda själen är visserligen odödlig (evig) men den är aldrig omedveten om att den i Guds odelade medvetande hänger ihop med andra själar (moderat och marknadsliberalistiska synsätt blir direkt omöjliga ståndpunkter för den som vaknat ur sin intellektuella sömn).

Är nu Stålmannen en "självförverkligad" människa, dvs. en "övermänniska" enligt den antika antropologin?

JA !

I förhållande till Skyttascendenten - en "alien" eller en gudomlig främling - hittar vi ascendenthärskaren Jupiter planterad MITT IBLAND OSS MÄNNISKOR. Jupiter stod detta år i Vattumannen, i ANTROPOS tecken, i den arketypiska Människans tecken, Platons "form" för vår art. Och Vattumannen är också så nära vi kan komma det gudomliga Intellektet som Paulus kallade Kristus för sina icke-judiska åhörare, det vidöppna mentala tillstånd där människans intellekt (gudomliga högsta komponent) ser sitt sammanhang med hela den övriga mänskligheten och också förstår att Enhet och Multiplicitet kan samexistera. Detta tycks landet Sverige ha förstått något av runt 1974, året för vårt senaste nationalhoroskop i Vattumannens tecken. 

Men det är denna insikt nymoderaterna formligen hatar! Högern har beröringsskräck och vill inte på minsta vis känna någon delaktighet med dem som är svaga eller utsatta. Enligt Reinfeldt i DN får dessa människor i samhället hoppas att de har någon släkting som kan ta hand om dem i deras ofärd. Reinfeldt själv vägrar erkänna någon koppling till den sjuke och fattige. 

Det beror på att Reinfeldt är ett Djävulens barn och har lärt sig det inte finns någon inre värld av den typ antikens tänkare kände till. För Reinfeldt finns det bara fysiska kroppar, åtskilda i rummet. Och en riktigt låg människa dövar effektivt sitt larmande samvete och hänvisar till att blodsband får rädda situationen. Att bygga ett välfärdssamhälle som efterliknar Antropos eller den gudomliga Människan, det är tänkande på en alldeles för hög nivå för Reinfeldt.

Men sådant är alltså konceptet bakom seriefiguren Stålmannen! Den stora och gode Jupiter expanderar och "uppfyller" hela Vattumannens tecken, fyller hela mänskligheten eftersom vi alla har en del i Människans form (vare sig det är en aktiv och ledande princip i vårt horoskop eller ej).

Att den ursprungliga Stålmannen arbetar som journalist på en dagstidning passar perfekt med Jupiter i intellektuell Luft i tredje lufthuset för kommunikation och medier. Här knyts alltså Stålmannens persona till ett hus som passar som yrkeshus. 

Men knappt har Clark Kent bundits till tredje tidningshuset förrän detta budskap börjar upplösas. Här finns nämligen en extremt stark bindning mellan Jupiter - själens uppfyllelse - och Saturnus - själens form. Båda står i den andres härskarläge och här bildas en dissociation eller reva mellan Luft och Vatten, men pneumatiskt och organiskt liv, mellan andliga (och sant mänskliga) varelser och de som blott drivs av kroppslig kroppskemi (Vatten) och alla de känslor som kroppen ger upphov till.

Stålmannens själva person (ascendenten) är obegripligt schizoid, han verkar vara en ohelig allians mellan två verklighetsnivåer! Den som kan sin Stålmannen känner intuitivt hur väl det här budskapet stämmer, inte minst som Saturnus i det fjärde "naturliga hemmet" skapar en styvmoderlighet här. Jag har ofta mött Saturnus i fjärde uttrycka sig som en fosterförälder eller ett fosterhem. 

Den sterila gränsdragaren Saturnus är allt annat än en varm och "organisk" hemmiljö, Saturnus tyder på att skrankor byggts in redan i minstingens tidiga år. I vissa fall betyder Saturnus i fjärde inte mer än att man fötts till antingen extrem underklass eller överklass eller en familj som inte kan släppa sin fixering vid platsen i samhällets hackordning. 

Ytterst sett är det här barnets (horoskopägarens) eget dåliga karma, att återfödas till en grupp människor med en pervers fixering vid "position" är bara en yttre återspegling i barndomsmiljön av en orientering som redan existerar som en "förnuftsprincip" (ett logos) i den egna själen. Horoskopet anses avslöja vilken uppsättning logoi en själ väljer att återvända till jorden med, för att bearbeta.

Stålmannen är alltså en figur med djupa trauma - bortsänd från en dödsdömd planet, utskickad i rymden som den grekiska stoicismens logoi spermatikioi - sädesfrön utsända i mörkret för att slå rot i en ny värld. Saturnus som den solitäre skulle kunna sägas om den sjunde planetkretsen men ensamheten får också en påfallande mänsklig sida i fjärde huset. Alienationen är här i relation till Vattenelementet, den simpla organiska människan. Själens form (Saturnus) har gått ner på en låg verklighetsnivå (Vatten) alltmedan Fiskarna gagnas av detta genom att Jupiter når sin uppfyllelse på den pneumatiska andliga Människans nivå. 

Men håll med om att alliansen mellan jordmänniskor och denna närmast gudalika människa är bräcklig: Luft och Vatten kan inte kommunicera direkt med varandra, de svarar faktiskt mot olika skapelseordningar.

Nu är alla horoskop sammansättningar av åtminstone två element, i bästa fall alla fyra, men det är alltjämt intressant att notera om något av elementen är det tongivande i ett horoskop. Stålmannen är helt klart en varelse från den "supralunära" himmelska världen. Ascendenten i Eld och ascendenthärskaren i Luft. Att det sedan inträffar en ömsesidig reception mellan Jupiter och Saturnus, vilket implicerar barndomens vagga, fjärde huset, men mellan två element som skär sig, passar märkligt väl med Stålmannens kluvenhet av ett dubbelt hem - den förstörda planeten och hans hem på Jorden.

Med Stålmannens djupare identitet - Solen - hans aktiva liv och gärningar här i världen (eller ute i rymden) kommer vi plötsligt märkligt nära de judiska tonåringarnas vacklande idé om vad deras seriefigur skulle representera. Upphöjd som Solen är i Väduren (latin: Aries), ger sig tankarna om en övermänniska direkt. Hade då inte Adolf Hitler just denna Sol i sideriska Väduren och började inte också han spinna tankar om en arisk och mer förnäm ras (som i sitt högsta uttryck kunde ses i de nordiska folken).

Solen i Väduren står i femte dharma-huset för själens andliga plikt mot sig själv. Mycket av Stålmannens liv är paradoxalt nog ett introvert grubblande. Hans saturniska ensamhet i isfästningen på Nordpolen säger väl allt om en kall Saturnus i det kalla Vattentecknet Fiskarna i det fjärde dolda huset för "det mest privata" och "hemmalyckan". Nej, Stålmannen är inte en lycklig. Saturnus som "själens form" är per definition en aspekt som förblir bortom detta lilla tillfälliga kroppsliv.

Men mot denna bakomliggande och aldrig manifesterade själsliga form eller struktur har vi alltså Solen, fokuspunkten på här och nu, själen i sin manifestation i livet genom en kropp/persona (ascendenten). Solen i Eld i femte huset vittnar om att Stålmannen vet precis vem han är. "Fadern förhärligad i Sonen" som kristen teologi skulle komma att säga om Lejonets Sol upphöjd i Vädurens tecken.

Men är det så enkelt? Stålmannens Sol är bara den manifesta sidan och underfundigt nog ser indisk astrologi en dold om än kanske inte förste rörare bakom den förvisso aktiva själen-i-världen (Solen). För den upphöjda Solen i Väduren är det utbrytare och projektstartaren Mars som påminner om att en individuell själ likväl är en klyvnad, en flisa som sprätt bort (i syndafallet) från den Inre Solen. Fadern må vara förhärligad ("på display") via Solen i Väduren, men det handlar ändå om själens fall ner från Enhet till Mångfald. 

Väduren representerar som sämst bara egot som varken förstår eller är intresserat av de verkligheter som fanns innan sagda ego öppnade ögonen för sitt tunnelseende på livet. (Särskilt ego och historiemedvetenheten är bittraste fiender - se Nya Moderaterna sanslösa lögnmentalitet, de ljuger hämninglöst om sin historia i medvetenhet om att halva befolkningen är förgiftad av en djupt rotad svensk självlögn, en oförmåga att höja sig upp till kunskap och saklighet.)

Stålmannen debuterar som en arier (Vädur) eller en övermänniska med den allra svartaste bakgrund: precis som med Sverigehoroskopets näriga sinnes- och tillväxtsjäl Månen i Väduren, behärskas Stålmannens djupa identitets Sol i Väduren av Mars i djup konspiration med den onda stjärnan Algol. Djävulen!

Stålmannens identitet tycks korrupt eller fabricerad! Han var ett ondskans barn innan skaparna tänkte om och gjorde honom till en hjälte. Säg att det Saturnus, själens form, var god, men att den här enskilda inkarnationen som Stålmannen har mörka undertoner! Är det de judiska ynglingarnas medvetenhet om antisemitismen som syns i horoskopet som den djupa identitetsmarkören Mars med den onda Algol och dessutom i Fiendens sjätte hus? Är det judehatets totala negativitet som så att säga föder sin egen motbild i den "upphöjd Sol i Väduren" - superjuden Stålmannen? 

Notera skillnaden mellan svenska folkets Måne i Väduren på basis av samma Mars/Algol i jordbundna och låga Oxen. Den i grunden rasistiska svensken är bara reaktiv (Månen) den är inte drivande eller aktiv (Solen) i sitt förhållande till sin grumliga och t.o.m. korrumperade syn på pengar eller halal-kött. Svenskarna driver inte rasismen och hatet som bryter upp ur Moder Jord (Oxen) närhelst hon rubbas i sin instinktiva sömngångarmentalitet. 

Men svenskarnas låga kroppsliga sinne (Månen) rusar iväg med dem, så att svenskheten i princip är synonym med den drevmentalitet som även visar sig på journalisternas nivå (fast man trodde en journalist var en klart tänkande individ). Hela näthatsdebatten för några år sedan kan summeras som det här folkets reaktiva Måne disponerad från aggens Mars perverterad av Den Onde.

Stålmannens Sol i Väduren AGERAR DIREKT på sin disponent, och man skulle kunna säga att det är den onda Fienden (sjätte huset) som KONSTITUERAR STÅLMANNENS IDENTITET. Hade det inte funnits skurkar (t.o.m. superskurkar som Lex Luthor) hade det inte funnits något behov av Stålmannen.

När Skytten stiger i öster blir Solen och dess disponent båda verksamma välgörare. Därför är det helt klart att Stålmannens djupaste identitetsmarkör på flera sätt har en helt annorlunda funktion än Sverigehoroskopets Måne baserad på Mars/Algol. Sveriges Vågascendent gör t.ex. Mars till en verksam illgörare (hur mycket än svenskarna subjektivt föreställer sig som välgörare).

Om Stålmannens manifesta identitet när han framträder i Action Comics första nummer kan alltså sägas att han är en upphöjd Sol, en övermänniska, en supermänniska och han är en god krigare (Mars) som emellertid pga. Djävulen eller Algol hamnat i ett splittrat förhållande till det som var hans OXE - hans naturliga hemmajord på planeten Krypton. Hans identitet (Solen) disponeras inifrån den onda olyckans sjätte tempel. 

Man kan således även ur detta perspektiv säga att det är eländet som ger Stålmannens hans identitet. Hade inte Krypton förstörts av "de onda", hade han aldrig hamnat på Jorden och behövt bygga sig en isgrotta på Nordpolen för att för sig själv och läsarna illustrera sin unika själsstrukturs enorma ensamhet bland de biologiska människorna. Stålmannen är den Människa vi en dag kommer att bli, men Stålmannen har så att säga skickats i påtvingad exil till en livsform som har enormt långt kvar.

Stålmannens horoskop är så komplex att det här inlägget knappt mer än skrapat på ytan. Vad t.ex. om den "fallna" Månen i Skorpionen i den onda daimonens men också slutgiltiga Befrielsens tolfte hus? Vad säger egentligen horoskopet om den Förintelse som snart skulle drabba det judiska folket och själva tanken om en Antropos, en gudomliga människa som vi alla har det i oss att söka förverkliga? Är dagens moderater avlägsna släktingar till de tyska antisemiter som sökte ljuga bort sanningen om att vi har en gemensam väsenskärna? Varför skulle de annars predika ÅTSKILLNADENS (individualismens, diskreimeringens) falska evangelium nonstop?

Ett är säkert, Stålmannens horoskop kan lära människan mycket om henne själv. Inte minst pga. huvudrollen som Jupiter i Vattumannen spelar: principiell välvilja mot människobarnen. Reinfeldt föddes typiskt nog då Saturnus stod i Vattumannen: snåla och snäva definitioner om vad som räknas som "vårt folk" - inte pga Saturnus i sitt härskarläge i sig, utan för att den här människan drivs av en sekteristisk Sol. Det är ofta flera astrologiska faktorer i "samverkan" som avslöjar var skon klämmer, inte ett zodiaktecken hit eller dit...


Tillägg.

Vad hade det blivit av Stålmannen om han fötts som människa på jorden? Den ömsesidiga receptionen mellan Jupiter och Saturnus blir betydelsefyll först om födelsetid och en jupiterisk eller saturnisk ascendent resulterar (men bara Skytten är intrerssant här). Tyvärr räcker inte 1532 horoskop alls, med sådana variabler. Ingen celebritet född i Väduren under denna reception kopplad till Skyttascendenten har jag snappat upp. 

De enda personerna med känd födelsetid under denna period kom två av dem till världen under dödens symbol Skorpionen, och ingen av dem är några förebilder: Den ateistiska socialdarwinisten Herbert Spencer (ideologen bakom Fredrik Reinfeldts människosyn) och massmördaren och ateisten Vladimir Lenin. 

Spencer är intressant eftersom vi ser den egocentriska vrångbilden av Väduren här: "samhället är till för individen och underordnat denne". Det är typiskt arroganta eller ignoranta människor att skapa dessa motsatspar, som om sanningen bara vore ett enkelt antingen/eller. Hela den borgerliga tankesmittan är alltså intellektualitet på ett spädbarns nivå, och en farsot för Anropos - den verkliga människans försök att etablera sig på Jorden.

I värsta fall tvingas Anropos GE UPP Jorden och låta mänskligheten förstöra sig själv. Högern och i Sverige särskilt modernaterna avslöjar hur lågt det här släktet kan falla i sitt tänkande.

Den tredje celebriteten är den strålande aktrisen Claudia Cardinale, född i soluppgången bara tre dagar innan Stålmannen gjorde sin debut, och en perfekt illustration av Vädurens ungdomlighet! Fullmånen (Månen i Väduren) gav henne extrem karisma och här kanske man (via ascendenthärskaren Mars) kan börja ana  hur vackra vi alla kommer att bli när Människans form djupnat i den här arten.

Inga kommentarer: