Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 13 juni 2013

Rod Stewart - förvuxen nymoderat pojke


Rod Stewart andas defaitism 1969
Spjuversångaren Rod Stewarts självbiografi imponerar inte på SvD:s recensent, som har fått korn på en simplistisk och inte så lite självbelåten människotyp utan tecken på den vishet man förknippar med äldre dar. En människa som stagnerat i den lågutbildade grabbighetens prylmentalitet. 

En ganska outhärdlig sort med andra ord, vore det inte för att han också är en spjuver som likt f.d. statsminister Göran Persson gillar att skämta på andras bekostnad. Persson spökade bakom dörrarna i Rosenbad, Stewart kastar in fjäderfä i sovrummet hos älskande par.

Att recensenten föredrar Stewart som 80-talsenterteiner i rosa kavaj och kontrasterar med den trötta och "seriösa" Rod som på senare år grävt i den amerikanska låtskatten tyder dock på en begränsad utblick. 

För det rockkritikerna älskar att älska, är ju roddans tidiga album som vemodig rännstensunge (som, fast han inte ens vågar inse det, drömmer om pengar och framgång). Se bilden här ovan från Stewarts solodebut 1969, "An Old Raincoat Won't Ever Let You Down". Där anas ännu en levande och sensitiv artist - till skillnad från det kokainsnortande 80-talsspektakel recensenten kontrasterar med gubben Rod.

Likväl har recensenten klar blick för allt han i sak säger om Stewarts "typ" matchar det babyloniska horoskopet perfekt. Oförmågan att bli klokare med åren och bibevarandet av det grabbiga kan vi skylla/berömma åldrandets Saturnus i pojkaktiga Tvillingarna för. Se svenska nationalhoroskopet och dess förkroppsligande i t.ex. lättsamma komikern David Hellenius. För Sverige förutspås heller ingen långsiktig mognad från nyfikenhet till vishet.

Månen i kalla Skorpionens Vatten
upphettad av den drivande Solen i Eld

Recensenten värjer sig mot Stewarts märkligt tillväxtekonomiska mytbildning kring sitt eget liv: vid 68 blir det fortfarande bara bättre och bättre. Antingen har han helt tappat verklighetskontakten eller också är det här bara skitsnack. Men det stämmer perfekt med Skyttens tecken, med jovialitetens (och skämtlynnets) Jupiter som härskare. 

Nu händer det intressanta som i mina ögon förklarar varför nymoderaterna (enligt Per Schlingmanns redesign till en mytologisk kappa att dra över sig) är ett så motbjudande självbelåtet släkte. (Dagens skandal: stockholmsmoderaterna som fifflar och flyttar skattebetalarnas pengar från kollektivtrafik till ett idiotiskt vägbygge. SvD) Små i världsbilden, ständigt egocentrerade på sitt livsstilsprojekt och helt utan referenspunkter i något annat än det allra mest allmänna och popkulturella.

Nya Moderaterna föddes precis som Rod Stewart med framgångens Jupiter stigande i självtjänande Jungfrun. Detta kombinerar första husets självintresse med den stora välgöraren. Men till skillnad från dessa små svenskar i sin livslögn om den egna duktigheten och vidöppet öra för reklamens "för det är JAG värd" nådde Stewart verkligen stor materiell framgång. Det har säkerligen med roddans starka Sol att göra. Med om den senare.

Nya Moderaterna - pr-projektet som
förutbestämts till ett hårt straff
(den halshuggna Draksvansen i 1a egohuset -
"baksidan" av girighetsdemonen Drakhuvudet)


En gång avvecklade jag intimiteten med en kvinna i upptakten till något mer. Jag hörde henne om och om igen berömma sig själv för sina "meriter" som ung "up-and-coming" stockholmare. "Tänk, lilla Lotta kom in på Alexandras nattklubb". 

Hon talade om sig själv i tredje person när det kom till "framgångar", precis som en annan kvinna jag som å andra sidan dumpade mig, en uppenbarelse född i soluppgången i Vågen men med typisk nymoderat signatur (Venus, Jupiter, Merkurius) i 12e huset för syndernas rening. Den här kvinnan gjorde tvärtom, sökte sig ut på landet för att få leva i 12e husets "exil" och där hitta den ro som hennes känsliga psyke inte hittade i citymiljön.

Det är som om Jungfrun - Rod Stewart och nymoderaterna - representerar ett mognadsstadium som helt enkelt inte är beredda på ett större livsprojekt än det där de själva står i mitten och alla funderingar rör dem själva och hur det egna välståndet ska förbättras. 

Bäst är kanske Jungfrun i 12e eftersom detta signalerar en vilja att upplösa den fysiskt betingade egocentriciteten. Värst är kanske Jungfrun i 1a med antingen välståndsjagande Jupiter (nymoderata horoskopet) eller den aggressivt separatistiska Mars-Jungfrun. Den senare kan ses hos Fredrik Reinfeldt som t.o.m. i riksdagsdebatt sökt vända på förhållandet och få det att framstå som en styrka: "Tänk, lilla Fredrik har åkt Stockholms tunnelbana (en gång i hela sitt liv). Han vet hur stockholmarna har det."

Rod Stewart väljer att skriva om sina leksakståg i en självbiografi och jag har noterat Jungfrun som ett extremt prylfixerat tecken, precis som de andra tecknen av Jordelementet. Likt den självsmickrande kvinnan har Stewart sinnelaget i Skorpionen som OCKSÅ håller hårt i det materiella eftersom skorpionen som dödssymbol tycks leda till ett energiskt arbete på att säkra sig själv materiellt. Som om ett eget imperium kunde hålla den alltid hotande dödsskuggan borta. 

Som indikation på sex- och drogmissbruk, stämmer förstås Månen i Skorpionen utmärkt. (Men förfaller gör bara dem utan en positiv Sol. Se t.ex. "svampen" Whitney Houston med både Sol och Måne i Vatten. Hon verkade helt enkelt inte kunna uppbåda någon som helst karaktärsstyrka när hon väl fallit in för den vegetativa själens låga drifter.)

Jord och Vatten i kombination kan ge exceptionellt prosaiska naturer utan några djupare tankar om tingen. Minns bara Roger Moore och hans memoarer för några år sedan. En närmast obefintlig mognad och återigen den självcentrerade Jungfrun som förklaring. I rättvisans namn ska sägas att det är i personporträttet om någonstans, Jungfruns självtjänande princip, kommer till sin rätt. Roddan har inte skrivit ett politiskt manifest eller en vägledning för hur kommande generationer unga män bör staka ut sina liv.


Till sist den fascinerande ömsesidiga receptionen mellan Merkurius, härskaren till Rod Stewarts Jungfruascendent och Jupiter, härskaren över hans livsglada, sprittiga Sol-Skytt.

När den ömsesidiga receptionen binder samman Eld och Jord uppstår STRID. Elementen är djupt olikartade och Platons kroppar (och filosofens resonemang) lämnar Jordelementet (eller dess "atomer") utanför leken. De låter sig inte kombineras med de andra. Att verkligen tro på den materialistiska värld som sinnena tycks rapportera vittnar inte om någon högre intellektuell aktivitet och det Eld VET bara är ett sken, ett fenomen, det tar Jord på blodigt allvar och kämpar ett helt liv för att lägga vantarna på. 

Det är därför Svenskt Näringsliv (vars horoskop har äganderättens Oxe i topp) försöker hålla svenskarna så dumma som möjligt: "Högskolefilosofi är ett olönsamt ämne." Bara en obildad människa kan förbli så naiv som Rod Stewart att man vid 68 fortfarande sjunger tillväxtmyten, "bättre och bättre dag för dag". Normala människor växer sig förbi Jordelementet, men roddan, den egocentriska materialisten, började som fattig pojke och älskar fortfarande sina leksakståg och fotbollar. 

Eld och Jord kan inte förenas utan att hamna i konflikt. Viktig energi som kunde ha använts för vidareutveckling går åt till att förvärva mer, mer, mer på samma tema eller helt enkelt bara försöka reda ut vad det här som har hänt. Roddan verkar fortfarande som pensionär inte ha förstått sin framgång: "Tänk lilla Rod kom in på Alexandras nattklubb!"

Inte alla har haft förmånen att leva "stora liv" i sin själs historia. De här själarna utan rätta meriter är livsfarliga om de blir politiker, som Reinfeldts nymoderater visat. De har ännu inte förvärvat själens blick för korrekta proportioner. Det är det arbetet zodiaken beskriver genom Vågen som följer efter att tillräcklig omsorg lagts på jagets fysiska miljö i Jungfrun.

Inga kommentarer: