Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 7 juni 2013

Obama, Bush, Reinfeldt och Homeland Security

Det fega USA, alltid med taggarna utåt, måste nu nått någon slags smärtgräns när världens stora it-bolag visar sig spionera på det egna folket (AB, SvD, DN (överstruket: nätmedier som återfallit i envägskommunikation och inte längre bjuder returlänkar).

Den amerikanska nationen föddes lustigt nog som en dysfunktionell version av frihetliga och oberoende Tvillingarna. Men under nationens ytliga och kommunicerande tvillingnatur finns något labilt och räddhågset eftersom Solens disponent Merkurius befinner sig det  paranoida skyddsbehovets tecken Kräftan. 

Kanske är detta en adekvat bild för de européer som utvandrade i upplevelsen av att vara religionsförföljda och ville ha sin tankefrihet (Tvillingarna - luft som vandrar fram och åter). Problemet var bara att de tog sin neurotiska offerkänsla med sig till Nya världen. USA är ett underligt land som oscillerar mellan en hårdför roll och sentimental självömkan.

På temat paranoid mörkläggning har bloggen noterat hur Sol-Kräftan Reinfeldt, då siffran blev känd, hunnit instifta 69 nya sekretesslagar för sin egen bekvämlighet: talet 69 liknar Kräftans symbol! Reinfeldt är som en patetisk copycat av allt som händer i USA. Också han vill ha sitt "Homeland Security" runt Rosenbad. 

Det finns således mer eller mindre vettiga uttryck för zodiakens protektionistiska princip. Jag har ett enda fall av paranoid schizofreni med verifierad födelsetid och typiskt nog är det Kräftan som stiger i öster, megaförstärkt av Månen i dramatiserande Lejonet... 

I ett andra fall med precis samma paranoida beteende och en långvarig vistelse på psykiatrisk klinik: återigen Kräftan stigande i öster och Månen i Lejonet! Den här personen medicinerades sedan så hårt att han kunde släppas ut, men förblev en förvirrad alkoholist i något märkligt gränslandstillstånd av dårskap med en eller annan träffande kommentar.

Obama, född samma dag som Reinfeldt, var nu visserligen inte den som startade upp hela Homeland Security-neurosen efter terrorattentatet 2001, men det gjorde George W. Bush med Kräftascendent och kontrolldillets Saturnus stigande i öster !!! Saturnus stiger i öster även hos Obama, men nu i motsatt tecken.




Den naturliga zodiaken påminner förstås om Kräftans eget hus, det fjärde och dess extremt begränsade intressesfär: min säkerhet och den för min familj. Överfört på en nation är Kräftan och fjärde på pricken "Homeland security"! Lagen, the "Patriot Act", som ofta nämns i sammanhanget passar lika bra. Kräftan är troligen zodiakens mest patriotiska och nationalistiska tecken, vilket undersökningarna av horoskop för främlingsfientliga visat.

Det är fascinerande att använda de största och mäktigaste horoskopen som finns att tillgå på Jorden. För det är nu ingen vid sina sinnes fulla bruk längre kan hävda att den grekiska zodiaken som spårade ur redan för 1.800 år sedan är den korrekta. 

Enligt västerländsk astrologi skulle både de paranoida och institutionaliserade fallen ha haft, inte skyddsprincipen ("otrygghetsprincipen") stigande i öster utan trygga och dominanta Lejonet (tänk den sävliga men stadiga Mona Sahlin).

George W. Bush skulle förvisso ha haft sin Sol Kräftan bakom en spelat mäktig Lejonascendent. Det är spännande att påminna sig hans udda beteende, Harrison Ford-introverta och skeva leende med halva munnen och fråga sig om detta verkligen var ett Lejons utspel. Låt vara med en introvert Sol-Kräfta i tolfte dolda huset. 

Harrison Ford är nymåne i sideriska Tvillingarna men har samma reserverade Jungfruascendent som t.ex. Fredrik Reinfeldt och dessutom en klen krigar-Mars i Kräftan för en märklig förmåga - på vita duken - att alltid kämpa långa strider för sitt liv eller sin familjs säkerhet. 

Det är nästan löjligt hur Fords Mars-Kräfta i 11e idealhuset närmast upphöjer Hot och Fruktan som de viktigaste målen i hans värld. Är det en min Ford gör bra på vita duken, så är det uppspärrade ögon och skälvande hakparti - en människa i djup fruktan - Kräftans irrationalitet som tagit kontroll över människan via kroppskemin.

Eller beskrivs fd president Bush bättre av den sideriska zodiaken? Som en Sol-Tvilling, återigen i det dolda huset men nu med störningar eftersom den sideriska Kräftascendenten avslöjar Luft/Vatten-störningar hos Bush? (Solens disponent Merkurius i Kräftans Vatten.) 

I mina ögon rimmar den sideriska zodiaken perfekt rimmar med hans konstiga stackatokommunikation - man känner igen samma sak hos Reinfeldt, vars tankar och med dessa grammatiken i det han säger, ibland är märkligt luddiga. Reinfeldt har en mer generell "dissociation" mellan det han ser med sitt solöga och hur han reflekterar (Månen) över det.

Kräftan står därför inte för "säkerhet" utan snarare panik, neuros, otrygghet, fruktan och alla de tillstånd som springer ur den vegetativa eller instinktiva själen. Motsatta Stenbocken står heller inte för "säkerhet" utan för kontroll, handbojor, tvångströjor eller en regering som inte litar på sitt folk utan spionerar på dem. 

Det har varit min upplevelse av Stenbocken (och i många fall medgivet) att det här tecknet lider av påfallande dålig självkänsla. Det hänger naturligtvis nära ihop med att det kämpar hårdare än något annat för att bevisa sig, och att aldrig så mycket position eller prylar i vilket fall aldrig skapar genuin självkänsla, bara en borgarbrackig yta.

Alla tolv tecken är principer men just Stenbocken representerar väl mer än andra konkreta handlingsprinciper - som om människan bara var en hund som Pavlov kunde dressera att bete sig på visst sätt. Det är också så samhället (Stenbocken) ser på medborgarna. Som potentiella ras av djurisk instinkt (Kräftan) som måste disciplineras och hållas kort. 

Det finns ingen säkerhet att få i den här tidsbestämda tillvaron. Men horoskopet kan i sin uppbyggnad antyda att instinkten i vissa fall tenderar att beröva människan hennes omdöme eller hela tankeförmåga.


Inga kommentarer: