Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 28 juni 2013

I Vädurens tecken: skönheten & odjuret






Här är två extrema Vädurshoroskop där födelsestaden Paris är en ytterligare gemensam nämnare för personerna. 

Den fega mördaren Henri Landru som tog kvinnor av daga för att komma åt deras besparingar samt den vackra Claudine Auger, Bondbrud under den klassiska tidiga Sean Connery-perioden. Hon figurerade i Åskbollen och har, som så många andra Vädurar, ett skelande öga. Fråga mig inte varför. 

En annan Vädur i filmen som lyckats leva i det längsta (kanske för länge) på den tydliga koppling till barnalik ungdom som Väduren ofta skänker, är Jessica Alba (horoskop här) - hon har också ett lätt skelande öga.

För varje så här vacker Vädur som Claudine (eller Jessica) - eller vilket annat zodiaktecken som helst, går det ett dussin alldagliga varianter, och jag har aldrig lyckats hitta något sätt att astrologiskt avgöra om skönhet ingår i "dealen" när en människa föds. Venus stigande i öster och liknande indikationer KAN men är inte alltid en indikation om grace eller behag. 

I fallet Jessica Alba steg t.ex. Lejonet i öster och drog med sig hennes exceptionella kombination av Sol, Mars och Venus. Kalifornienflickan blev vad amerikanerna kallar en riktigt "hottie", för värme är just vad så här mycket Eld ger!

Så varför ser då mördaren och Väduren Landru så lömsk och kall ut? Tja, vad sägs om att Vädurens herre disponent, Mars, har fallit ner i det kalla och näriga Vattnet, en negativ utblick som söker dra till sig själv istället för att positivt ge ut? 



Den här märkliga motsättningen mellan en Sol i Eld som dock inget ger något pga. en bakomliggande disponent som jobbar i motfas, kommer att diskuteras igen i ett kommande inlägg om Greta Garbo apropå hennes gåtfulla "magnetism". Av de gamla fotona på Landru ser man faktiskt ut att ha en hypnotisk aura, han med. Kvinnor föll för honom och sedan påbörjade hans inre monster sitt skamliga parasitarbete som slutade i att kvinnorna avlivades. 

Se även "I Reinfeldts Sverige: privatismen en Alien" - filmmonstret Alien som ett modernt uttryck för den PRINCIP astrologin tecknar via symbolen Kräftan.

Men egentligen fungerar parallellen mellan Garbo och mördaren inte fullt ut. Bakom Garbos framåt Måne i Väduren höll reserverade Mars i Skorpionen distansen. Men monstret från Paris har en ömsesidig reception mellan sin Måne i Väduren och den fallna Mars i Kräftan. Detta tvingar samman elementen så att vi har ett ständigt pågående Eld/Vatten-krig. 

Vattnet har, så att säga, ingen chans att retirera från den hotande elden. Vattnet kan inte pocka och locka på Elden för att själv utvinna värme ur den utan att för den skull drabbas av uttorkning. Väduren och Kräftan är båda av kvaliteten Rajas (passion) och precis som med artisten Madonna, som har anklagats för att bara vara en parasit som håller sitt varumärke vid liv genom de talanger hon knyter till sig, så ser vi Landru som den perfekta Alien, en parasit som sök pengar och liv ur sina kvinnliga offer.

Sverige har faktiskt en egen variant på samma tema, fd. polismästaren Göran Lindberg ("kapten Klänning"). Med Solen i Väduren, urholkad av den fallna Mars i Kräftan spelade han varmt empatisk med kvinnofrågor på ytan men ägnade sig åt brutalsex mot fallna kvinnor i det fördolda! Månen i Stenbocken bidrar med ytterligare RAJAS (passion) i hans horoskop, men givet Stenbockens fixering vid yttre former kan vi koppla den delen av horoskopet till hans öknamn, "kapten Klänning" - drag och kostympajaseri av alla de slag sorterar under Stenbocken, tecknet som tror att det är kläderna som gör mannen (eller kvinnan), dvs. ytligt statustänkande.

Om jag inte missminner mig hittades "sexhjälpmedel" bland de saker Lindberg tog med sig när han våldförde sig på kvinnorna. Det är också typiskt Stenbocken, som ibland verkar vara ett så sterilt tecken (frigida Saturnus är dess härskare) att det behöver yttre hjälpmedel för att få igång fantasin (för sex "händer" ju i fantasin - i Vattenelementet - medan Stenbocken är en krum kroppsbunden - Jordelementet - natur som därför blir mer beroende av andra av hur motparten ser ut eller är uppklädd).

Ett oförargligare (?) exempel på Landru och kapten Klänning visar sig vara DN:s högervridna chefredaktör Peter Wolodarski, där AB recenserar hans sommarprat i radion och förvånas över att han drog fräckisar och spelade en Uggla-låt, "Fyra sekunder", som jag i sammanhanget tolkar som för tidig sexuell utläsning.

Wolodarski har en synnerligen obehärskad fallen Mars med Månen i Kräftan som bas för den unga sexualitetens Sol/Venus i Väduren! Jag har åtskilliga horoskop där Väduren och Kräftan givit sexuellt besatta och perverterade naturer. Som äldre löper man risken att bli en "dirty old man", en snuskhummer. Att ordet "hummer" fogats till snusk i svenskan är en så tydlig association det går att få till Kräftan eller rättare Krabbans tecken, zodiakens "bottom feeder".

Av AB-recensionens allvarligare stycken framgår att Wolodarski som avkomma till judiska överlevare till Förintelsen haft sin beskärda del av ensamhet i barndomen - och en kompensatorisk arrogans och distorsion av världsbilden. Vem vid sina sinnens fulla bruk har en högerideologi - det är ju samma Ondska som Wolodarskis förfäder flytt ifrån!

Se mitt första inlägg om hans horoskop från december 2011: När skadade barn tar över tidningsbranschen. Det visar sig nu stämma mycket väl!)

Henri Landru, kapten Klänning och Peter Wolodarski har alla "sensationalismen" i sitt horoskop, medan den svenske kvinnoskändaren också har kombinationen Vädur/Stenbock, dvs. Eld/Jord. Den här kombinationen har jag sammanfattat som "egenmäktighet" - folk som inte lyssnar på andra utan bara pressar sin egen vilja på dem - just som kapten Klänning gjorde. (En bättre sort uttrycker istället "av egen makt", en god vilja att få saker och ting ur händerna.) 

Henri Landru behövde inte leka Stenbockens maktspel, han var enbart en parasit (Kräftan) som sök ut sina offer och dödade det tomma skalet. Notabelt har kvinnomördaren en vedervärdig Lieman (Saturnus): i åttonde dödshuset i dödens tecken Skorpionen! Också denna horoskopfaktor lutar sig alltså mot den hopplösa "fallna" Mars i Kräftan!

Och för att ingen ska missa hur djup störningen är på denna himmel - se hur halshuggna demonens Draksvans och den redan skadade Mars kombineras och därtill i det fjärde huset som förutom hem och privat lycka också har den djupa innebörden "tingens avslut". Alla tre Vattentecken (och -hus) har i någon mening döden eller upplösningen kopplad till sig.

Kräftan kanske som "död genom att du var alltför passionerat kåt på livet och att suga alla sensationer ur det", Skorpionen som "död för att den synd du skaffade dig i Kräftan nu djupnat och förstelnat till en rigid och reserverad "survivor"-mentalitet - Skorpionerna, av mörkrets eller Tamas kvalitet, dör i krig mot dödens nödvändighet. 

Bara Fiskarna dör den rätta döden. För här kombineras upplösningens Vatten i grevens tid med den ljusa och ljussökande kvaliteten Sattva så att den faktiskt upphöjer själen och inte som i Kräftan tvingar den tillbaka in i kretsloppet och i Skorpionen degraderar den och för den ännu ett steg ner mot de verkligt helvetiska känslostämningarna (och livsformerna).


*****



Men vad om parisiskan Claudine Auger? Här saknas klockslag, men å andra sidan tror jag aldrig jag sett ett mer "väduriskt horoskop" och det har därför sitt intresse. Rimligen ser man i Augers ansikte Vädurens typ (eller en av dess typer) i närapå renodlad form. Precis som med Jessica Alba är Barnets arketyp väldigt tydlig, det är något sött eller gulligt som dominerar över t.ex. beskrivningar som sexighet. 

Med Skorpionen kan man ibland tala om ren och skär animalisk sex appeal men Väduren är en piggare influens. Om Lejonet (Eld i dess tamasiska eller mörka manifestation) likväl skildras som en som "leker" (via det femte huset), vad ska man då säga om Barnets passionerade Eld (Väduren)? Jo, det är lek, det också och inte för inte är Lejonets Sol "upphöjd" i Väduren. Lejonet har aldrig roligare än genom sina barn - de alster den producerar i sin ständiga kreativitet. 

Det kan tyckas som en paradox att sattviska Solen anses härska över tamasiska Lejonet, liksom sattviska Månen är härskare över rajasiska Kräftan. De båda Ljusen (sinnevärldens Dyad) associeras båda med kvaliteter lägre än deras egen essentiella sattviska natur. Jag har inte lyckats lista ut skälen till detta ännu, men är säker på att det döljer sig någon smart filosofisk tanke här. Så mycket av antikens filosofi (den eviga visdomen) tycks vara precis kodad i det här verktyget.

Det fascinerande med Claudine är att hela horoskopet egentligen kan sammanfattas med "egenmäktighetssyndromet" eftersom Vädurens härskare här nästan unikt förfogar över både Solen, Månen, Merkurius, Venus, Jupiter och Saturnus !!! Och den står själv "upphöjd" i maktlystna Stenbocken och angriper sitt eget tecken. 

Eld och Jord i en "förråande" kamp - jag tror inte alls den här kvinnans personlighet var lika trevlig som om ser ungdomlig och pigg ut. Divalater är bara början på ett Barn med en Diktators anspråk att bli lyssnad till. Det här är ett märkligt horoskop där man kan säga att Barnet utrustats med alla de jordiska egenskaper (Mars upphöjd i Jordelementet) som krävs för att lyckas få alla att titta på och uppmärksamma barnet. Det är ett extremt ego som vill bevisa sig för världen. Och dessutom med någon slags medfödd kunskap om var världsbergets topp (Stenbocken) är. 

Att nästla sig in i en Bondfilm (stor budget = gräddan av filmindustrins mest banala gren) måste väl sägas vara ett ultimat egoförverkligande för en del. 

*****

Efter hetsporren Väduren, en köldknäpp 

Det är självklart att inte alla som blivit Bondbrudar har samma "smala" vision som Claudine Augens horoskop - svenska Maud Adams slog mig som en hyggligt intelligent om än iskall kvinna med "koll", vilket kanske inte i lika hög grad kunde sägas om yrhättan och Bondbruden Britt Ekland... 



Maud Adams gifte sig med en plastikkirurg för att få hjälp med att hålla sin yta presentabel så länge som möjligt, och hur bra stämmer inte det med en nymåne i ytans och statustänkandets Stenbock! Precis som hos Claudine Auger en upphöjd skalpell (Mars) i den fysiska formgivningens Stenbock! 


Att hon upplevs som kallare än kall och figurerar i filmen Octopussy skulle kunna ge associationer till Vattenelementet, men Jordelementet är faktiskt den ultimata kylan. Maud Adams har inte en enda planet i Eld och där Solen och Mars ibland kan kompensera för denna brist, säger det sig självt att Solen i sin fiendes, den iskalla Saturnus, negativa härskarläge ger en Sol som brinner svagt och ekonomiskt.

I Adams en perfekt motbild till den varma men på insidan stenhårda Claudine Auger. Norrländskan närmast bevisar klimatläran! Här är kalla Saturnus hela fyra planeter, nästan lika många som eldiga Mars ägde hos fransyskan. Och Maud Adams Saturnus är konfigurerad med den giriga demonen Rahu som uppenbarligen ger en tillräcklig hunger för att den ska figurera i horoskop hos många framgångsrika. Det slår mig att Rahu och Ketu som helhet är en drak- eller ormliknande demon - se t.ex. den här samtida indiska illustrationen.

Skulle det kunna vara den arketypen som följde med henne ända in i rollen som någon slags bläckfiskhärskarinna i Octopussy? Om månnoderna har med Månen "raglande", än ambitiöst stigande mot norra latituder och irriterande gudarna (Sol) i sin hybris, än dalande på södra latituder (rättmätigt tappar övermodet höjd när huvudet huggs av), då har vi egentligen inget annat än en elaborat illustration av havet eller Vattenelementets brist på stomme eller karaktär. 

Illustrationen i länken är lurig eftersom ormen Rahu straffas av dödsguden Shiva, vars attribut är en treudd - händelsevis samma vapen som grekisk mytologi placerar i havsguden Poseidons (Neptunus) hand! Finns här ett uråldrigt sammanhang mellan kulturerna, en samsyn på havet (Vattenelementet) och Shiva som nedbrytaren?

När Shiva klyver demonen i två delar har den redan hunnit få i sig en droppe av gudarnas odödlighetsdryck och demonen blir därför också odödlig, MEN med det lilla problemet att den oscillerar mellan syn = girighet och huvudlöshet = fritt drivande. Kopplat till Vatten som det biologiska livets substrat tycks Rahu och Ketu (Drakhuvudet och Draksvansen) beskriva den sublunära sfärens villkor: det biologiska livet är evigt, men bara för att det periodiskt "styckas sönder" av dödsguden Shiva för att markera att ingen av jordisk typ någonsin kan uppstiga och bli en av gudarna. 

För att få den rättigheten till OBRUTET dvs. evigt liv i den sanna bemärkelsen måste man välja om det är kortlivade biologiska kreaturet, drivet av Vattnets simpla upplevelsedrift man värdesätter högst (man väljer The Alien till sin mor), eller om man är redo att kasta loss från planeten Jorden, ett lågt ställe som gränsar ner mot många rena helveten (i dimensioner bara ångestfulla människor kan ana existensen av).

Maud Adams har till sin "själs form" Saturnus knutit viljan att söka uppnå gudarnas upphöjdhet. IMDB.com tycks besatt av kvinnans skönhet och det skulle kunna vara ett astrologiskt test att utforska om "strukturskaparen" Saturnus plus Rahu som ägare till viktiga punkter som Sol, Måne, ascendent eller flera av dem, skänker spektakulär skönhet!

Jag tror på grund av bläckfiskens ormlikna tentakler att filmen Octopussy var hennes "femton minuter" i detta liv, där hon verkligen via en skurkroll fick möjligheten att visa upp sin själs innersta för en hel värld: demonens perversa ambition att mäta sig med gudarna. Stenbocken och alla Jordtecken lever för att mäta sig fysiskt, och på den vägen förstå (tror de) vilka de är. Adams kan säga att det bara var en filmroll, men livet är faktiskt djupare än så... Hon nådde aldrig några intressanta karaktärsroller i filmindustrin, var tydligen inte tillräckligt intresserad av film som konstart.

Hade hon inte också valt en Herre som opererar på hennes kropp för att ge henne en falsk bild av gudarnas odödlighet, hade man kunnat bortse från karaktären i Bondfilmen, men här anas ett mönster som leder tillbaka till Saturnus och Rahu. Mönstret verkar från de skira älvornas Luftelement och därför bara kan ses av dem som lägger ihop två plus två med sitt intellekt.

Mot detta å andra sidan en upphöjd Venus i Fiskarna om än med den distinkt egentjänande lyckoplaneten i Jungfrun. En för bloggen klassisk "axel" där problemet alltid är just självtjänandet i Jungfrun eller självuppoffringen (t.o.m. martyrskapet) i Fiskarna. 

Eftersom Venus är så egobefriade i Fiskarna men enligt sin natur söker relationer, tycks det vara löftet om stor framgång (Jupiter) i Jungfrun som drar henne mot den mörka sidan. "Framgång genom rollen som ond Bondbrud x 2. (I hennes första film, Mannen med den gyllene pistolen, var hon ond via association med superskurken och dör, som kvinnor i Bondfilmer tenderar att göra.)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Maud Addams har själv berättat i en intervju att hon inte alls ansågs snygg under tonåren hemma i Luleå. Hon var lång, mager och benig och gick under öknamnet Knotan. Och när man ser hennes horoskop så ser man kopplingen mellan öknamnet och Stenbocken/Saturnus...
S

Seaward sa...

Mycket träffsäkert! Jag har sett det engelska ordet "lank" (gänglig) användas om just Stenbocken men det var britten Charles Carter som resonerade utifrån tropisk zodiak. Så om han överhuvudtaget varit ute och observerat människor påstod han detta om den sideriska Skytten.

Men han hade så rätt i så mycket att jag anar att hans sideriska Jungfruascendent och Solen-i-Stenbocken gjorde honom till en eremitisk hemmasittare som bara satt och tänkte rationellt (och som en typisk saturnier uppfann egna prognossystem). Saturnus BÖR avmagra sina barn enligt alla spelets regler! :-)

Anonym sa...

En stenget är alltså ofta en benget :-)