Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 1 juni 2013

Cervenka och 9e husets samvete

I december 2011 blev jag inte riktigt klok på Andreas Cervenka och hans horoskop. Han anses väl allmänt som Sveriges bäst pålästa och mest underhållande ekonomijournalist. 

Men han har fortsatt gräva fram kapitalismens groteskerier med en sådan envetenhet att jag då och då fallit till föga. Skit samma om han står för de gamla pengarnas ståndpunkt och avskyr nyrikedomens vulgaritet (nu senast om de 0,01 procenten tokrika). Bara att sätta fingret på det mänskliga vansinnet kan tjäna att väcka även medelsvensson till insikt om hur vurpade hans värderingar kommit att bli.

Trots avsaknaden av födelsetid gör jag ett nytt försök att förstå vad som motiverar skribentens födelsehimmel och efter att i föregående inlägg ha svamlat lite i avslutningen om samvetets och klarhetens röst, vilken DN:s kryptiska ledarkolumnist Lena Andersson inte tycks direkt överröstad av, börjar jag med nionde huset i Cervenkas månhoroskop. För på ytan ser Solen i nionde filosofi- och samvetshuset ut som ett svåröverträffat budskap. 


Har vi här en sanningssägare och visselblåsare av den allra bästa sorten? Minns att Solen i Fiskarna ju faktiskt är zodiakens martyr, även om dess sublunära och dunklare släkting Månen-i-Fiskarna totalt dominerade i genomgången av 271 vd- och styrelsetyper. Cervenka måste ha få syn på det inlägget eller också hittade han själv helt rätt i arketypvärlden när han senare beskrev världens riskkapitalister som ett fiskstim som rörde sig genom världens hav och betade av all plankton innan de sökte sig vidare.


Se: Thomas Minder, en schweizisk visselblåsare med Solen i Fiskarna

Med Månen i den fluktuerande Kräftan, ömsom mätt och belåten, ömsom stirrig och svår när hunger eller fruktan sätter in, har Cervenka själv urtypen till instabilt sinne, en människa som lägger sig platt inför en trygg och stabil "provider". Särskilt om inte den egna Solen är stark nog för att utgöra ett självförsörjande kraftverk. Normalt sett är Solen i Fiskarna en svag försörjare, symboliken har för länge sedan lämnat barnens perspektiv bakom sig och lever egentligen redan med ena foten i Himmelriket, där grobianer, moderater och andra förespråkare av djungelns lag som norm för hur människan bygger sina samhällen är genomskådade. 

Är det så enkelt som att Cervenka redan i kraft av sitt soltecken ser igenom Månen i Kräftan, dvs. sin och folkmassornas ytliga hunger efter trygghet? Solen är onekligen den drivande och det sublunära sinnet det reaktiva elementet i en människas psykologiska verksamhet, och här säger Solen i Fiskarna: "Ge upp och se Naturen för den sjuka "fix" den är. Gå till nästa, högre nivå i det här spelet och tro inte att du bara är ett knippe omättliga drifter." 

Så långt misstänkte jag redan i det första inlägget att Cervenka faktiskt tänker i en högre ORDNING - Luftelementets ordning - medan hans livslinje (Månen --> Solen) förs i den vegetativa själens simpla domän. Hans krönikor tycks påfallande ofta återvända just till hur det är simplistiska krafter som ligger bakom banker och rovkapitalister och i krönikan om den hundradels procent av mänskligheten som köper Londons dyraste lägenheter diskuterar han återigen mentalsjukdom, det hämningslösa behovet att glänsa för andra som faktiskt är en värre åkomma än först kan tro. 

Här kan svenskarna åtminstone berömma sig av sin jantelag som kräver att man presterar utan att göra någon stor sak av det. Troligen uttrycker jante en sida där Sverige verkligen representerar en mognad jämfört med andra länder. Om det inte bara är så enkelt att vi historiskt varit ett fattigt land och att jante-mekanismen har gjort en dygd av nödvändigheten. Sveriges lilla befolkning har inte lyckats producera idioter i megaformat och att höra Svenskt Näringsliv yttra sig i debatten tyder på att vi inte kommer att producera några tokrika inom den närmaste framtiden heller.

När månascendenten placerar Kräftan i första huset blir sinnelaget per definition en verksam välgörare. Det gäller inte samtliga tolv tecken men eftersom Månen härskar över enbart ett tecken, Kräftan, behövs inga svåra avvägningar. Astrologin affirmerar vår ankomst till denna värld och hur själen ikläder sig ett kroppsbundet sinne (Månen) - om inte annat för att lära oss konsten att växa oss större än den här spelplanen.

Samtidigt är Kräftan "bara ett djur" - i 11e huset ser vi att idealet är Oxen eller materiella resurser vare sig föda eller pengar. Cervenka skriver således precis om det ämne som är hans hungerrelaterade psykes ideal. Men han intellektualiserar och t.o.m. moraliserar över oskicken i det kapitalistiska (Oxen) samhället.

Detta kan han göra för att Kräftan i 1a huset gör den stora välgöraren, den generösa "allt åt alla"-planeten Jupiter till en verksam välgörare. Kräftans sinnelag vill verkligen sprida materiellt välstånd omkring sig, förutsatt att Jupiter nått idealitetens nivå. Det har Cervenkas Jupiter, som faktiskt likt Sverige står i den sociala ingenjörskonstens tecken Vattumannen. 

Jupiters årslånga färd genom detta Lufttecken är ingen garanti för en socialt demokratisk utblick, och i synnerhet inte eftersom Solen i Fiskarnas Vatten inte talar samma språk som sin disponent Jupiter i ett Lufttecken. Det finns en brytning här: Vatten är biologisk instinkt medan Luft som bäst indikerar ett rent förnuft och en lyhördhet mot goda principer. Men Jupiter är således "dubbelt god" och Cervenka är uppenbart höggradigt medveten om hur in i helvete illa dagens kapitalister sköter sig. 

Det är som om journalistens perfekta ömsesidiga reception mellan intellektets Merkurius och den övergripande strukturmedvetenhetens Saturnus skapar en helt oslagbar kontakt med de system som driver både de onda och de goda. Allt Solen i Fiskarna i samvetets och religionens nionde hus nu behöver göra är att lyssna inåt (vilket Vatten i vilket fall har en tendens att göra) och där uppsnappa den dubbelt goda Jupiters vision om välstånd för hela folket - Vattumannens ideologi - och i skärningen mellan ideal och verklighet bli Fiskarna, visselblåsaren eller martyren ("den som vittnar").

Att Jupiter och den ömsesidiga receptionen mellan de luftiga (intellektuella) Merkurius och Saturnus alla befinner sig i onda hus är förstås ett problem för Cervenkas Måne eller sinnelag i Kräftan. Detta sinne vill ju alla monetärt gott (enligt pengatecknet Oxen i 11e). Eller?

Pengarnas indikator Venus är en verksam illgörare för Kräftan i första huset och det elfte idealhuset i Oxen - materialism som ideal - är därför ett ont ideal. Tala om att indisk astrologi leder till paradoxer! 

Ett sinne i nära kontakt med kroppens hungerkänslor klassas som gott, men att idealisera pengar, föda eller resurser är att ta de naturliga, upplevda behoven för långt! Men ändå känns resonemanget igen även i den västerländska kulturen där t.ex. katolska kyrkan inte fördömer homosexuella för att de "känner" saker, bara att de söker idealisera drifterna eller identifiera sig med den kroppsliga dimensionen.

Alla de här turerna är nu inte taket för Cervenkas tänkande eftersom kopplingen mellan välinformerade (och kommunicerande) Tvillingarna och bildade Vattumannen. Så problematiskt placerade hans högre intellektuella förmågor än är, är det väl just det han beskriver i krönika efter krönika! Vanvettet i de intellektuella strukturerna som förklarar varför kapitalismen inte fungerar. Att han zoomar in och lyfter fram de bedrägliga tillgreppen i finansvärldens matematiska system bara understryker hur hans extremt intakta Luftnivå står i förbindelse med korruptionen (åttonde huset = korruption, synd och död).

Med bara ett månhoroskop går det knappt att avgöra om Cervenka tillhör de onda eller de goda, och det är därför Solen i nionde samvetshuset baserad på en dubbelt god samvetsplanet (Jupiter) får bli mitt val. Det finns som sagt en högre typ av Luft/Vatten-horoskop som inte degraderar sig till lögnaktiga blötdjur som mixtrar och flyttar på orden för att nå sina syften (Sten Tolgfors, Fredrik Reinfeldt). 

Jag nämnde genuin klarsyn (en av samvetets funktioner) samband med läkaren Arthur Guirdham som teoretiserade att psykiska problem kunde vara ett höggradigt klärvoajant psykes RÄDSLA för sin egen klarsyn. Cervenka har i så fall övervunnit Vattenelementets koppling till den räddhågsna och protektionistiska Naturen. Hans eldiga Sol i ett eldigt nionde hus indikerar för hans Mån-Kräfta att samvetets röst inte är något att frukta. 

Sedan har han dessutom en osedvanlig styrka på Luftnivån. Den onda materialismen är dessutom i hans ögon också en uppenbar olycka - Mars som en skönhetsfläck i elfte idealhuset. I ett allmänt dekadent horoskop, skulle Mars i 11e istället kunna betyda en aktivt omoralisk människa.

Intressant nog har den instinktiva Kräftan i första huset den intellektuella Merkurius som en verksam illgärningsman. Och det är helt korrekt: känsla och intellekt är som Vatten och Luft, de hamnar ofta i konflikt, särskilt om känslorna rörts upp till oroliga vatten. 

Rent tekniskt gör Kräftan i första huset att Merkurius äger det onda tolfte huset (där man ska befria sig just från smartass-mentalitet och fruktlöst intellektualiserande) och det halvt onda tredje huset (lustigt nog den amoraliska Merkurius eget naturliga hus).

Den onda, desinformerande eller bedrägliga Merkurius ligger som en surdeg i det onda åttonde huset och neutraliseras därför i sin tendens till bedrägeri. Är det därför som Cervenkas samvetsömma Sol (stödda av dubbelt goda Jupiter) kan välja sida och säga som det är om dessa falska merkurier (räknenissar)? Att de bedrar världen med sitt siffertricksande? Cervenkas horoskop är ju SÅ HÄR nära att själv tillhöra bedragarna!

Väljer man en Surya lagna, Solen som ascendent, blir den historien ännu märkligare, för nu är "milstolparnas" och prestationens Sol en verksam illgörare. Helt korrekt eftersom Fiskarna handlar om att avveckla sitt engagemang i denna världen istället för att leva loppan ännu mer!



Här blir Fiskarnas martyrgärning väldigt tydlig: Månen är en välgörare: folket eller känslorna har Fiskarna med sig. Cervenka uttrycker dessutom sin djupa individualitet (5e huset) när han ventilerar sina känslor. Och krigaren Mars är också en god planet för Fiskarna i första - intressant inte minst eftersom den äger nionde samvetshuset! Här kunde den rättfärdiga krigaren inte vara bättre placerad än i det tredje pennfäktarhuset - Mars är tredje husets signifikator.

Men vad om den bestraffade eller bestraffande södra månnoden i tredje och så nära Mars? Ja, kommer väl Cervenka att halshuggas för alla sina oönskade sanningar, eller också är det hans egen vilja att nacka de orättfärdiga som syns här.

Ur den martyriska Solens perspektiv är både anpassningsförmågans Venus, intellektuella Merkurius och den bindande strukturplaneten Saturnus onda krafter att övervinnas. Andesjälen inom Cervenka ("it's nothing personal") verkar således för att genom att använda det skrivna ordet (fast Merkurius är en ond planet!). Oxens och attraktionens Venus är en ond faktor för Fiskarna som är på väg hem och som vittnar om att det finns en högre verklighet, och det gör också att hans tredjehuskommunikation får en "ond" ton i förhållande till det han skriver om: Oxen/Venus = naiv identifikation med det materiella och med den stupida människans dröm om "att äga". 

Ingen äger något på planeten Jorden har aldrig gjort och kommer aldrig att så göra. Vi är bara medvetanden som passerar förbi och tillåter oss att bli mer eller mindre skakade under vistelsen. Och på den tunga filosofiska nivån ligger troligen Cervenka - att döma av sinnelagshoroskopet i nionde huset. Men sådana budskap är dömda att gå ohörda om man inte knyter dem samman med något som för massorna är mer handgripligt. 

Därför får Cervenka den absorberande och tomma människomassan med sig som en verksam välgörare eller positiv publik - både ur mån- och solhoroskopet. Vid kompletta analyser med både fysisk ascendent, sol- och månditon, är ett sådant omen av stor betydelse. CERVENKA ÄR EN FOLKETS MAN, han vittnar om det han förstår för massorna (Månen).

Inga kommentarer: