Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 1 juni 2013

Ateist-Lenas bröder och systrar i olyckan

Efter den senaste chockerande ogenomträngliga krönikan av Lena Andersson i Dagens Nyheter, funderade jag över om det kunde vara den onda stjärnan Algol i början av Oxen som bäst förklarar författarens omständlighet så fort frågorna blir ideologiska, och vad som verkar som en vilja att mörka det man säger.

Oxens tecken är känt för att vara reaktionärt, och stjärnbilden (inte tecknet) stiger med rumpan först, som för att markera hur den motvilligt förs genom tiden. Att som Lena Andersson ha disponenten till Solen i det progressiva och framåt Vädurens tecken placerad med Algol i Oxen är ju en remarkabel motsägelse.

Vilka andra bland 7.500 sparade horoskop tvingas bära på samma olyckliga omen om en progressiv aktivist och reaktionär bakåtsträvare i samma kropp och kanske andetag? För att inte få alltför många träffar bestämde jag att inkludera en annan krisindikation på Anderssons himmel. Hon har Solens fiende Saturnus fallen i samma tecken som Solen. Men att kräva att Saturnus måste vara fallen i Väduren skulle också snäva ner för mycket, och jag nöjer mig med vilken som helst av Saturnus fyra indiska huvudaspekter: delat tecken, 60 eller 270 grader fram till Solen samt oppositionen.

Man ska minnas att Saturnus kontrollerar Solen i alla fall utom då Solen direkt opponerar sig.

Nu resulterade ett behagligt litet urval öden, närmare bestämt ett dussin jämnt, inklusive Andersson. Redan första exemplet påminner om att Väduren, Barnets arketyp, verkar vara den station där Andersson står och slirar i sitt funderande, i senaste krönikan en diskussion om barnslig ego-fordran i förorterna.

  1. Ludwig Wittgenstein;26.4.1889;20:30 (Sa-Kräfta 270 Sol/Mån-Fisk)  - Homosexuell matematiker och språkfilosof. Slog skolelever och reglerades från sin lärartjänst. Köpte unga män nattetid i stadens parker. Ateist.
  2. Samuel Beckett;13.4.1906;20:14 (Sa-Vattuman 60 Sol/Mån-Skytt) - Absurdistisk dramatiker. Misstänkt autistisk störning.
  3. Kurt Gödel;28.4.1906 (Sa-Vattuman 60 Sol/Mån-Tvilling) - Autistisk och paranoid-schizofren matematiker känd för ofullständighetsteoremet
  4. April Stevens Carol LoTempio;29.4.1936 (Sa-Vattuman 60 Sol/Mån-Lejon, troligen) - Sångerska ("Teach me Tiger, wow wow wow..." 1959)
  5. Albert Finney;9.5.1936 (Sa-Vattuman 60 Sol/Mån-Skorpion, troligen) - Karaktärsskådespelare
  6. Urban Karlström;15.4.1953 (Sa-Våg 180 Sol/Mån-Vädur) - Ekonom, kristdemokrat, generaldir.
  7. Anna Kinberg Batra;14.4.1970 (Sa-Vädur 0 Sol/Mån-Kräfta) - sorglig moderat politiker, usel, falsk matematik, parodiska utrop om stockholmars överlägsenhet jämfört med övriga landet
  8. Lena Margareta Andersson;18.4.1970 (Sa-Vädur 0 Sol/Mån-Lejon) - Ateist, smutskastade den historiske Jesus i radioprogram. Nu ideolog för sunkborgerliga, ateistisk-sekulära och religionshatiska DN, hustidningen för Stockholms moderata underklass (de tror de är medelklass, men att mäta människor genom pengar kommer att visa sig ha varit deras livs värsta misstag).
  9. Emmylou Tuvhag;6.5.1983 (Sa-Våg 180 Sol/Mån-Vattuman) - Dagen efter pr-fiaskot med "Stockholm Capital of Scandinavia" uppdrar något åt denna person att skriva en positiv artikel i SvD för att reparera den knäck den falska stockholmsborgarens självbild lidit
  10. Gustav Fridolin;10.5.1983 (Sa-Våg 180 Sol/Mån-Fiskar) - Det goda måste man ändå säga om MP:s språkrör att han verkade ta barnfattigdom på största allvar i början av sin karriär. Sen graviterade han oroväckande snabbt åt höger och den orättfärdiga makten tills partikongressen tog ner honom på jorden igen och påminde om att partiet tror på en annan framtid.
  11. Hanna Verboom;11.5.1983 (Sa-Våg 180 Sol/Mån-Vädur) - Belgisk aktris, noterad i någon under bältet humorfilm, mest för att hon var vacker och såg god ut som människa. Spelade en roll där hon hade svåra tics.
  12. Holly Valance;11.5.1983 (Sa-Våg 180 Sol/Mån-Vädur) - Australiensisk aktris - ser genom sökningen för första gången att jag reagerat på ännu en kvinna för hennes skönhet, född samma datum som föregående Verboom! Det är bara så typiskt att kvinnorna har Venus i Tvillingarnas nionde grad, en grad från bloggarens ascendent. Så ser attraktion ut (åtminstone enkelriktad), astrologiskt.

Bortsett dessa bilder bara en svag look-alike-koppling mellan aktriserna. Hanna Verboom (t.v.) ser vänligare ur än Holly Valance på de flesta bilder och jag har redan kopplat samman henne med George Clooney vars hunkighet naturligtvis beror på den ovanliga kombinationen av en robust kropp med extremt vänliga ögon. 

Clooney är helt enkelt en god människa, och romerska filosofen Plotinus påpekar i sina samlade skrifter att astrologin inte räcker till - varje själ har i själva verket en unik form säger han. Horoskopet för själva dygnet är ett för imprecist sätt att närma sig frågan. Men jag undrar... Ingen kan förväxla Verboom med Valance, men finns här inte en allmän likhet i ansiktsstrukturen? Båda har både Sol och Måne i Väduren så finns en "Vädurens form" borde vi se något av den här.

Inte ens när två personer är födda med samma ascendent kan man vara säker på look-alike-fenomenet - romaren och (halvdåliga) astrologen Manilius understryker redan i det första århundradet att enskilda gradtal är storheter. I indisk astrologi kunde man, om behov uppstod dela varje tecken i sextio delar för att komma ner på en nivå som så tydligt som möjligt representerade det nyfödda barnets "form" eller själsliga struktur. Det är möjligt att look-alike-fenomenet först på denna finmalda nivå blir riktigt tajt...

Efter denna utvikning i frågan om Platons geometriska former (världsalltets topografi återspeglat i en människas ansikte) tillbaka till frågan om Ateist-Lenas olyckssystrar och bröder.

Jag hade inte en tanke på den ateistiska och säkert djupt olyckliga Wittgenstein när jag skrev rubriken! Och vad om absurdisten Beckett, tala om en kandidat till hyperateism till. Matematikgeniet Gödel, född bara två veckor efter Beckett, var däremot djupt religiös på ett religionslöst sätt, med insikter i det Platon förstått som den här bloggen aldrig kommer att kunna presentera.

Italienskättade amerikanskan April Stevens biografi på Wikipedia ger inga ledtrådar till något, förutom att låten "Teach me Tiger" var otillbörligt sexuell 1959 och bannlystes på radion. Å andra sidan vann hon en musikalisk utmärkelse några år senare...

Finney, den klassiskt skolade skådespelaren som blev biofilmsskådis, hade tydligen en lång rad roller som "arg ung man", vilket man kan knyta till både friktionen mellan Väduren och Oxen och till den humörstarke Wittgenstein. Efter att ha vägrat acceptera såväl en riddarorden ("Sir") som brittiska imperiets hedersbetygelse med hänvisning till "snobbistiska traditioner" kan man lugna tänka sig en tredje ateist och just den stökighet som uppstår när reaktionära Oxen håller pionjären Vädurens härskare fången. Jag har sett de mest kuriösa exempel på detta där individerna är hypermoderna på vissa områden bara för att vara beckmörka av omedveten konservatism inom andra områden.

Kristdemokraten Karlström vet jag inget om, minns inte ens varför han fångade min uppmärksamhet, men som ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademin, kan vi ha en fjärde ateist här eller en kristen av den typ som inte tror religion får betyda något i det sekulära samhället, dvs. ett dött och impotent tankegods man lika gärna kunde dumpa.

Ju mindre som sägs om Kinberg-Batra, desto bättre. Sekulär nolla och uppenbart en femte ateist och Lena Andersson naturligtvis en sjätte. Här två äldre inlägg om tokmoderaten.

Tuvhag, som poppade upp som en inkommenderad skadebegränsare när falsariet "Stockholm Capital of Sweden" gjorde rubriker, vet jag inget om annat än att hon är reporter på SvD/Näringsliv (närighetsliv). En klockren sjunde ateist.

Fridolin och de två kvinnliga aktriserna... Inga värdefulla biografiska uppgifter alls... Låt oss försiktigt anta att samtliga tre är genomsekulära individer, ateister.

Tio av tolv ateister och säkert kan vi lägga till April Stevens, även om hon säkert bekände katolicismen.

Vi har bara en enda bekräftat djup och andlig tänkare på hela dussinet, platonisten Kurt Gödel som paradoxalt några ateistiska nollor (Sturmark och Fuglesang) suttit och skrutit ikapp om att ha läst OM i sin ungdom.

Är det då slutsatsen: att det skiter sig big time när en debutant (Väduren) i egoprincipens tecken får Satans stjärna med sig via solens disponent Mars?

Att individerna blir helt inkompetenta att avgöra frågor om det finns något större än människan i tillvaron? 

Att Djävulen är den här planetens härskare och att nybörjarna i den här showen alltid trillar dit och tappar förmågan att se bortom sitt egos skygglappar?


Det är notabelt att den enda med ett tillräckligt fritt sinne att greppa Platons sanning var Gödels Måne i Tvillingarna - händelsevis den här Platon-favoriserande bloggarens placering och också en Måne indisk astrologi, tydligen på god grund, kallar en filosofisk Måne (trots att det är oppositionstecknet Skytten som anknyter till filosofi). 

Mån-Tvillingarnas filosofiska böjelse lyste dock helt med sin frånvaro i bloggens tidiga genomgång av 120 mestadels europeiska yrkesfilosofer... Det testet var dock inte särskilt noga genomfört och frågan om vilka som var materialister och vilka som var (platoniska) idealister i fråga om världens beskaffenhet bara nödtorftigt utredd. 

En ny genomräkning visar att 170 filosofer av alla de slag sällat sig till horoskopsamlingen och denna 40-procentiga ökning gör det värt att upprepa testet framöver.

Inga kommentarer: