Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 maj 2013

Virtual Reality i astrologin


Läs gärna den intressanta artikeln i SvD om virtual reality-pionjären Jaron Lanier som nu dystert varnar för cybertotalism - i princip samma sak den här bloggen brukar kalla it-fascism. Kängan han ger Google är inte nådig! 

Se för övrigt Googles diktatoriska horoskop på bloggen - det är lätt att se varför Laniers himmelska grundtoner inte alls gillar Googles "form".


Jaron Laniers horoskop är dessutom en häpnadsväckande bra symbolisk representation av vad är "virtual reality" - ugglandet framför en dator (istället för att våga gå ut i verkligheten och leva på riktigt).

I de här orden lägger jag redan ut ledtrådarna. Vilken astrologisk princip indikerar det skyddade livet bakom trygga murar? Kräftan? Vem vill ändå oförskräckt ut och uppleva världen? Jo det dristiga barnets princip Väduren. Addera nu symboliken så att vi får en verkligt vädurisk planet i tecknet och en verkligt intern planet i Kräftan, så har vi Laniers horoskop!




Horoskopet är också tämligen enastående i dess envetna betoning av bara två av elementen, Eld och Vatten vilka i konflikt föder en upplevelsejunkie, på bloggen kallad "sensationalisten". 

Intuitivt är det här helt perfekt för en människa så tydligt förknippat med Vattenelementets sug efter upplevelser men samtidiga behov att skydda sig från Eldens, dagens och verklighetens uttorkande och potentiellt dödliga effekt. 

Men hittar ofta Eld och Vatten i krig hos artister men hur mycket verklighet lever dess i, egentligen. Livvakter ända fram till scenen och nära till hands medan artisten/barnet sprätter loss från scenen. Praktexempel från bloggen: Madonnas helt Vatten- och Elddominerade horoskop.

Seendets planet Solen (Eld) "upphöjd" i framryckande Väduren: To the point!

Månen i härskarläge i defensiva Vattentecknet Kräftan: skyddar sig just mot framryckande sting men dras samtidigt till elden eftersom kylan söker värme. Närhelst elementen blandas genom t.ex. IT-guruns Sol i Eld baserad på Mars fallen ner i Vatten, uppstår excesser.

Fastän de svenska mediernas ekonomiska kris tycks ha lett till ett kraftigt manfall och jag inte längre ser Isobel Hadley-Kamptz skriva något för Expressen, var hon en av dem som skrivit om den introverta nätmänniskans känsla av rusigt flöde när hela världen ligger inför en på skärmen, bara ett knapptryck bort. 

I hennes horoskop hittade man med all säkerhet Jaron Laniers Sol och Måne men omkastade, till en Sol i Kräftan och en Måne i Väduren (samma som Stefan Löfven för övrigt). Trygghetsprincipen Kräftan drivande kraft, men ändå en underton som vill ut och uppleva och vara "lite äventyrlig". Om jag inte missminner mig, yttrade Hadley-Kamptz ibland åsikter som var lite rödare och mer samhällsmedvetna än man normalt förknippar med den hopplösa högertidningen Expressen.

Jag säger "med all säkerhet" en Måne i Väduren för den kvinnliga skribenten. För trots att hennes Måne redan cirka 13.00 lämnar Väduren för Oxen liknar hon den amerikanska it-gurun otroligt mycket - de ser ut som syskon! Ett ömsesidigt utbyte av Sol och Måne dem emellan skulle sitta perfekt. Vi har sett flera såna här korskopplingar ge bra look-alike-par tidigare.



(Hadley-Kamptz foto är åtminstone 3-4 år gammalt, och eftersom amerikanen är äldre och också hans foto daterat skulle de här kunna vara ungefär i samma ålder.)

Inga kommentarer: