Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 9 maj 2013

Varför nätmedierna portat bloggosfären

 


Bloggaren kan tyckas lida av en hang-up i frågan, men inlägget introducerar faktiskt en ny pusselbit vilket något ändrar placeringen på de gamla. :-)
 
*****

När jag började blogga så sent som den 18 december 2008 var det kul att kunna dela länkar till de egna perspektiven via nättidningarna. Att se 500 eller ibland t.o.m. 1000 besök på ett dygn sporrade till mer skrivande. 

Det första missljudet kom väl redan 2009, när Expressen plötsligt ångrade sitt beslut att visa bloggar som kommenterat deras nyheter. Chefredaktör Thomas Mattsson hade insett att det räckte med att HAN bloggade inför läsarna.

Sedan dryga året tycks alla högerägda tidningar ha fått nog förutom, paradoxalt nog, djupblå SvD.

Det är dolska krafter som söker likforma tidningsläsarna genom att dra ner rullgardingen för bloggosfären. Samtidigt som alla givit klartecken för att kommentera på ett Facebook som ständigt planerar nya sätt för att kunna klämma sina användare på pengar.
 

Den snuskiga strategi svensk högerpress inlåtit sig i kallas, "härska genom att söndra". Jämför det potentiella inflytande t.ex. en "vänsterbloggare" kan ha på tidningens läsare jämfört med att förvisa kommentarer OM nyheterna till den strikta avgränsade vängruppen på Facebook! 

Snacka om att bryta ner bloggarnas opinionsbildande kraft till noll. 

De anonyma skadebegränsarna har nu sett till att bloggare av viss övertygelse bara hörs bland dem som delar denna övertygelse. "Smittan" ska inte längre hota någon naiv läsare av DN som nyfiket klickar en blogglänk och plötsligt hamnar i ett helt annat perspektiv än det maktens lakejer numera tror sig tvingade att förmedla.

Att journalister länge haft diktatorsambitionen är inget nytt:
Tredje statsmakten - djävulens advokat

Det är inget annat än mediernas hat mot demokratin i dess nya nätform och deras vilja att äga problemformuleringen som förklarar varför de backat ur den fruktbara allians med bloggosfären de först trodde på. 

Men eftersom de ansvarigas hjärnor är deformerade av den allt råare kapitalismens gamiga skrianden efter vinst tycks, som jag antydde, svenska medier ha ingått en ful symbios med de krafter som vill tjäna mer på nätet. 

Facebook placerar en hangar med datorer någonstans i Sverige och genast läger sig nätmedierna platt och slussar som tack tidningsläsarna till detta sociala forum. Det bästa som kunde hända var om Facebook så urartar i sina försök att kostnadsbelägga och profilera sina användare att svenskarna överger det psykopatiska forat för självskryt. "Var och en sin egen logo".

Men det kommer inte att hända, för Sverige har inte den analytiska tradition som t.ex. fransmännen har. Svenskarna kommer aldrig att förstå hur de mindfuckades big time under sina sorgliga liv som nyttiga produktions- och konsumtionsenheter... De ser inte ens regeringen Reinfeldts manipulerande och gradvisa mörkläggande av område efter område så att snart ingenting går att diskutera längre. Blogglänkarnas död är en del i den borgerliga diktatur - ja, det borgerliga Storebrorsamhälle - vi ser växa fram.

Bloggaren fick häromdagen en intuitiv "blixt" som bekräftade att han haft rätt om att i synnerhet tiotusentals moderater som flockas i Mälardalen är återfödda tyska nazister. Svarta tavlan avtorkad och redo för ett nytt liv och nya erfarenheter, men under ytan löper dunkla drifter och attityder - ekon från arrogansen i ett tidigare liv.

Det tycktes honom alltid som en bra förklaring till t.ex. moderaternas uppfinning, slavlägret Fas 3, eller Borgs och Reinfeldts skrämmande likgiltighet för det lidande de åsamkar andra när de i ideologiskt hat förgrep sig på det svenska välfärdssamhället - ett avancerat samhälle vars överlägsenhet bara en mogen individ kan förstå, aldrig ett egoistiskt litet kryp.

Vad jag aldrig räknat med var hur datorerna och internet skulle förstärka både det goda och det onda som finns i varje människa. De svenska nätmedierna visar sig tillhöra den mörka sidan genom att de vidtar dessa politiska åtgärder i syfte att - mitt i vår interaktiva nya värld - återta den gamla medievärldens position som envägsmegafoner med läsare som passivt konsumeras och formas för att sedan i Facebooks små inhägnade vängrupper prata vidare. Nätmedierna beter sig som Reinfeldt i Rosenbad efter några år: vill bara vara ifred och härska i lugn och ro!

Att släppa upp bloggande individer på nivå med medierna har de svenska chefredaktörerna uppenbarligen tänka till om. Rädda småpampar och potentiella diktatorer i sitt nästa jordeliv! 

Det går med andra ord att urskilja flera pusselbitar i denna märkliga kovändning från nätmedierna och den gemensamma nämnaren är Pengar och Makt.

Å andra sidan har Sveriges Radio seglat upp som en konkurrerande nyhetsförmedlare till de andra nätmedierna. De har INTE stängt ned möjligheten för sina läsare att se vad bloggosfären skriver. Det ska bli spännande att se om de står fast i det beslutet. Det är inte bara en webdesignfråga - det är politik, det är synen på läsarna. Det är här cheferna avslöjar om et är arroganta rötägg eller om de ser nyhetskonsumenterna som sina likar.

Min misstanke är dock att den svenska bloggosfären kommer att dö ut genom nätmediernas kartelliknande beslut. Herregud, det är ju antingen Bonniers eller Schibsted vi talar om. Att dra ner rullgardinen beslöts väl under en affärslunch. 

Storfinansen vet via tydliga opinionsresultat att svenskarna insett det fiasko regeringen Reinfeldt var. Men Storfinansen fick ut vad de ville, bättre villkor för sig själva och dumpade löner - ja, t.o.m. gratis Fas 3-slavar som utför fullgott arbete!

Storfinansen har redan förberett nästa valvinnare - en extremt högervriden socialdemokrati, ett parti vars ledning går Storfinansens ärenden nästan lika väl som Reinfeldt och Borg gjorde. Alla i maktens korridorer pustar redan idag ut att valet 2014 redan har riggats så framgångsrikt. Bloggare som söker tala om systemet bakom systemet göre sig inget besvär.


PS. Provklickar tiotalet artiklar i AB. EN ÄR LÄNKBAR FÖR HÅGADE BLOGGARE: Madde och kungahuset - sånt släpper AB igenom! Fatta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Att förneka bloggarnas enhet är som att fängsla en fågel till en bur.