Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 16 maj 2013

Reggaelegenden Jacob Millers (alltför) livsglada horoskop

Baksidan på Jacob Millers andra solo-LP från 1978

I mitten den 1977 25-årige Jacob Miller omgiven av bröderna Lewis under sångarens korta tid i deras band Inner Circle. 

Våren 1980, bara 28 år gammal, kör Jacob Miller in i en bergvägg på Jamaica och avlider. (Troligen hög som ett hus.) Året därpå förlorar världen också Bob Marley och 1980/81 är tiden då reggaens tunga och rasta-socialistiska period dör.

Istället kommer dancehall och avpolitiserade, kokainsnortande skräpartister som bara vill leva "den amerikanska drömmen". Slackness och porrighet växer till sig på Jamaica och exporteras till fastlandet och har sedan dess fyllt alla amerikanska R&B-videor. Ett lite tragiskt slut på den magiska tid som såg reggaen växa upp från en lokal gettomusik till en av de globala musikgenrerna. 

Men så har Jamaica ett lika kriminellt horoskop som t.ex. Nya Moderaterna - en karta som vittnar om en sjuklig själviskhet, en beredskap att kallsinnigt trampa på andra för att själv få det lite bättre. Det är slavens tecken Jungfrun som stiger i öster i båda fallen (Jamaica var ett tillhåll för handeln med svarta slavar från Afrika) och man kan inte kräva värst mycket av dem som ständigt drivs att söka berika sig pga. djup fruktan för hunger och armod.

Den verkliga reggaemusikens död sammanfattar märkligt väl med hur marknadsliberalismen tar kontroll över världen (Thatcher - en Jungfru i armodets tolfte hus! - tar makten i England 1979) och degraderar alla till själviska profitjägare.

*****

Millers dödsdag tycks gripa in i födelsehoroskopet, men här saknas födelsetimma och fysisk ascendent på artisten och det går inte att avgöra om t.ex. Månen ("sekundvisaren"), som markerar utträde ur denna kroppen, påverkar artistens horoskop på något sätt. 

Men det finns flera gradexakta kopplingar mellan den 4 maj 1952 och dödsdagen den 23 mars 1980:





Den unge Miller beskrevs alltid som en bekymmerslös skämtare och Solen i Väduren kopplad med både jovialiska Jupiter och harmoniska Venus och aktiverad av oppositionen från Mars vittnar om "high spirits" - särskilt som sinnelaget i Lejonet tar sitt uttryck från disponenten Solen. 

Uppenbarligen dämpar inte den halshuggande södra månnoden Millers sinnelag nämnvärt. Det verkar istället vara så att detta är den tidsinställda dödsbomben - och den aktiveras när månnoderna vridit sig 1½ varv så att nu Drakhuvudet aktiverar Draksvansen - gradexakt i Lejonets fjärde grad. Jupiter i Lejonets 9e grad aktiverar i sin tur sin natala placering i Vädurens 9e grad och då är genast den instabila olycksaxeln (som innehåller Mars) på g. 

Dessutom ligger i tiden en opposition från Liemannen Saturnus (gränsdragaren) mot Merkurius, en planet som har med transportationer att göra. Jacob Millers födelsehoroskop innehåller också en opposition mellan Saturnus och Merkurius, och dessutom (utifrån en månascendent) mellan de båda dödshusen.

Tidigare i livet har dessa två dödshus (den sataniska axeln) bundit honom i extremt frosseri, han är förevigad i reggaefilmen Rockers svullande utanför sitt hus. Andra som det orala, åttonde som det anala, äta och skita - och ovanpå det en extremt eldig livsglädje.

Det verkar lönlöst att göra regler av sådana här observationer, men Millers onda bråda död var åtminstone ögonblicklig och Jupiter visar här ännu en gång att den är "lätt", en befriare. Det var brittiske astrologen Charles Carter som granskade död och upptäckte att Jupiter gav snabba dödsfall. Förvånande här är att inte olycksplaneten Mars i transit påverkar den medfödda Mars. 

Men missa inte var den befinner sig: också Mars står i Lejonets fjärde grad och förstärks av Drakhuvudet i attacken mot Millers medfödda tendens att livets slut (Månen) kommer genom Drakhuvudets halshuggning. 4-4-4. 

Jag läste aldrig några detaljer om bilkraschen men med de här transiterna kan man nog räkna med att han mosades totalt. Huvudet kanske bokstavligen skars av? Jupiter befriade honom ögonblickligen - och gradexakt! - från jordkroppen.

Den transiterande Månen i Tvillingarna ser inte ut att ha något med något att göra där den under olycksdygnet rör sig mellan 6 - 18 grader. Kanske det själva faktum att Månen passerar ett merkuriskt tecken betyder något? Under en kort period transiterade ju Merkurius i opposition till liemannen Saturnus - ett mönster som Millers födelsehoroskop stod i sympatisk samklang med.

Det behövs studier av hundratals horoskop för att förstå mekanismerna kring häftig död, och jag är kanske inte tillräckligt morbid för den specialgrenen. Att jag tittade till Millers horoskop beror på att jag just lyssnade på hans tidiga singlar från 1974-75 samlade på platta som kom för något årtionde sedan. 


Varken särskilt välskrivna texter eller melodier men så jäkla rått och genuint. Och ljudingenjören King Tubbys dub-mixar på B-sidorna till dessa gamla vinylsinglar är brutala och smått kaotiska. Legendariskt stoff. 

Miller lärde sig snabbt att skriva medryckande och förskole-catchiga refränger. Hans ljuvliga observation av livet på en bakgård i gettot gjorde Peps Persson om till "Hyreskasern" med "för mycket snicke-snicke-snack" - en briljant adaption av det jamaicanska originalet. 

Här den sällsynta originalutgåvan, en extrem lågbudgetproduktion troligen tillverkad i Florida från t.o.m. innan Miller formellt upptogs i Inner Circle (många år innan "Bad Boys" och allt det andra gruppen gjorde senare i sin karriär). 

Sättaren har lyckats stava albumtiteln rätt, men sedan slinker talspråket in vid titelspåret nummer fyra. :-)


Dreadlocks cyaan live inna tenament yard...

(Låt 2 och 3 har också råkat hamna i fel ordning och spår 5 heter inte alls "Every Day With Girls". Sångaren sjunger "Every day with you girl" och det är en kärleksförklaring till EN kvinna. Sättaren uppfattade väl informationen i linje med sina egna fantasier.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den 23 mars 1980 var en ödesdag även för Sverige. Det var då vi som folk sa ja till fortsatt kärnkraft i landet. Och vid dygnets ingång ligger månen vid Saturnus i Sveriges horoskop...
S

Seaward sa...

Din utfransning på detta inlägg om förutbestämd död på Jamaica och i västvärlden är ett fruktbart uppslag!

Mitt svar ryms inte i en del (max 4096 tecken) men eftersom du själv flyttar fokus mot det svenska, får mina funderingar kring folkomröstningen och planeternas indikationer ett eget inlägg med etiketten "svenskhet".