Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 1 maj 2013

Fungerar dialog med den mörka sidan?

Den som ber snällt till sin själ vid sänggåendet om fördjupat seende kanske får påhälsning av Shakespeare eller någon annan ryktbar mentor som av nåd strör något av sin genies (egenarts) stjärndamm i porerna på den egna själen.

Men å andra sidan: ”Inget kommer av inget”. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Nothing_comes_from_nothing


I november 2005 hade jag en märklig dröm om en brittisk adelsman som jag senare identifierade som, troligen, personen bakom pennamnet Shakespeare. Det är ingen slump att Shakespeare återvände Parmenides tankegång i pjäsen King Lear och att Parmenides 2007 (utan att jag läst King Lear) hamnade i min bokhylla i formen av Peter Kingsleys REALITY, en intelligent parafras som läser som en mysterieberättelse. 


Alla som tittar i viss riktning kan göra anspråk på att vara det som pågår i samma riktning. Själens öga och det själen famnar ÄR dess identitet. Orienterar sig själen mot begreppet Sanning får den plötsligt tillgång till en mängd kunskaper den inte hade tidigare. Söker själen fly hamnar den under Lögnens ande och minsta problem tycks oöverstigligt.

Giordano Bruno & Shakespeare: Var finns centrum?

Det handlar om att ha religion eller inte. Och helst då sann religion och inte någon av ”marknadens” förfalskningar, på det sätt Nya Moderaterna var en ren pr-produkt som dolde ett annat innehåll. Eller som socialdemokraterna avslöjar sin natur genom borgerlig diskurs för att dölja sanningen: hackordning inom en gruppgemenskap samt siffror som maktargument (ekonomism).

Enligt de judiska eremiterna i Döda havet vid Jesus tid kan själen välja mellan två grundläggande orienteringar: den kan vända sig mot sanningen och växa i sanningens ande, eller den kan vända sig till ”den mörka sidan”.

Vid tiden för dessa Dödahavsasketer, Jesus omedelbara influens, hade de kinesiska  taoisterna under några hundra år förespråkat en slug metod för att överbrygga avgrunden mellan Ljuset och Mörkret: att själv stå så stark i sanningen att man kunde hålla god min när det judarna och Jesus kallade ”Satans barn” yttrade sig, och föra en på sätt och vis ”hycklande” diskurs. 


Genom att låtsas tala med människor under lögnens inflytande tänkte sig taoisterna att även de mörklagda själarna skulle infiltreras av sanningens ande eller insikt om TAO - Vägen som rymmer både gott och ont men av någon outgrundlig anledning ändå premierar det goda framför t.ex. självisk separatism (som söker ge sken av att TAO inte existerar eller reducerar det till en falsk ikon).

Idag skulle vi säga att ”dialog ger möjligheter till öppningar på sikt”. Så tyckte nu inte socialdemokratin och sparkade ut en Omar Mustafa för sitt "särintresse", muslimernas kontakt med hela den muslimska världen utanför ankdammen Sverige. Socialdemokratins födelsehoroskop avslöjar en diktatorisk inskränkthet och lokal småaktighet som går helt emot socialismens sanna väsen. Det fick Omar Mustafa nu känna av och han förstod med sitt intellekt genast hur det egentligen var ställt med det här partiet.


Jesus tänkande, vilket man ser många exempel på i Nya testamentet trots att texterna helt klart är litterära kompositioner, är bitvis så orientaliskt att man kan anta utlandsresor under de många ”förlorade åren” varom texterna tiger. (Hans "debut" som predikant i en synagoga rapporteras i Markusevangeliet ha väckt lokal uppståendese. Hans utläggningar av de heliga skrifterna liknade inget åhörarna varit med om.)

Teorin om att Jesus reste till Indien i sin ungdom har funnits länge, kanske mest för att aposteln Thomas sägs ha missionerat i den riktningen. Den synske amerikanen Edgar Cayce (1877-1945) gick betydligt längrer och kartlade under trance ett flertal långa resor, t.ex. skulle Jesus med sin nära vän Johannes Döparen ha genomgått ett prästseminarium i Egypten just innan de båda började verka i sitt hemland. Naturligtvis omöjligt att bestyrka, liksom Cayces beskrivningar av Jesus egna resor till både Persien och Kina! 

Men från det att jag läste Tao Tê Ching (Daodejing) första gången tyckte jag alltid att det fanns något i taoismens sätt att tala i paradoxer som liknar det Jesus säger här och var. Jag har därför alltid löst antagit att Jesus var sin tids globetrotter, som kom hem och lät mycket märklig i lokalbefolkningens öron. Snart blev han också ett problem för ledningen i Ljusets barn (esséerna) eftersom hans ande var mycket friare än den extremt puritanska variant av judendom som den här gruppen förkroppsligade. Istället för att sky syndare, umgicks han med horor och tullindrivare (åt romerska staten)!

Här tycks han ha praktiserat den taoistiska metoden att "provisoriskt" acceptera motsidans typ av diskurs som en förberedelse på att öppna deras blnda ögon för större sammanhang.

Men figuren Jesus är paradoxal för i några fall tycks läraren ha underkänt den den kinesiska modellen, "att tro även lögnaren för att på detta sätt generera sanning". Eller också hade han stundtals väldigt dåligt tålamod! För Jesus ”inte kasta pärlor för svinen” är om något ett underkännande av taoisternas tålmodiga försök att ta Djävulens barn till sin barm och gradvis låta dem bli mer förtrogna med Sanningens ande, renhårighetens ande – den ande som krävs för att kunna formulera intelligenta argument.

Det kan också vara så att det finns ytterligare pusselbitar som gått förlorade men vilka skulle ha förklara NÄR en människa sjunkit ner till att bara vara ett "svin". I den äldsta kinesiska läkekonsten (shamanism) tycks häxdoktorerna ha haft andlig klarsyn (klärvoajans) att döma av den märkliga kommentaren till följande omdöme:
Omdöme:
Kronisk [bokst: stabil] sjukdom.
[Ta till] Hêng-ritualen och ingen död [kommer att följa].

Kommentar:
"Ingen död" ...ty centrum har ännu inte gått förlorat
Har sjukdomen nått individens innersta väsen, så att inte ens en shaman kan tala - en ande till en annan ande - då är den människans liv över. För hälsa måste återskapas inifrån människans innersta väsen - här duger inte borgerskapets hudcremer och shampon. Hälsa är ytterst en fråga om själens förhållande till den värdkropp den just nu bebor.

Se: Dröjsamma ledare - kinesisk protopsykologi från december 2009 för ett äldre inlägg om just denna fråga.

För dem som tappat kontakt med sin inre mittpunkt finns dock inget att göra (inga pärlor för svinen):


Omdöme:
Ser igenom bukens vänstra sida och erhåller [dvs. förnimmer] ljusförmörkelsens själva hjärta.
Lämna [det här hovet] via grind och yttergård [dvs. upprätthåll tillbörlig ceremoni trots att härskaren visat sig vara fullständigt galen, en nattsvart despot].


Ur: Förvandlingarnas bok, tema 36, Ljusförmörkelsen
Varför man kan kalla den konfucianska furstespegeln Förvandlingarnas bok "protopsykologisk" är att ingenting ansågs uppstyckat eller en "enskild händelse" som Fredrik Reinfeldt brukar säga när han söker mörklägga sin politiskt onda effekter. ALLT hänger samman och en dålig härskare ÄR ett psykologiskt missförhållande i första hand, en andlig sjukdom, en avvikelse från Vägen (sanningen).

Så vad göra i vår tid med Svenskt Näringsliv och de många andra platser där Mörkrets barn gömmer sig och kampanjar för egoistisk splittring av gemenskapstanken och alla de beteendemönster som sedan följer och skapar små och fattiga människor men massor av inkomster åt säkerhets- och bevakningsbolag?

Är det någon idé att ens försöka förstå en sådan som de Girigklubbens vd Urban Bäckström? Är deras intelligens redan så korrumperad av den mörka sidan att de hellre gick i döden än satte sitt kapital i Jordens och mänsklighetens tjänst? Har de helt enkelt för långt kvar till att bli verkliga människor?

Ja, vad göra när de Onda verkligen släppt masken och visar vad de vill? Att göra om Sverige till ett samhälle av rika och fattiga, så som det var förr. Vad är man för människa om man inte förmår känna sitt värde annat än genom att snegla på sin inkomst jämfört med grannens? 


Svar: Man är ett djur som av misstag råkat utrustas med en människas hjärna. Man ser direkt Naturens misstag: de här människorna blir räknenissar, sådana som Anders Borg eller Fredrik Reinfeldt. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan om vad Jesus gjorde innan han trädde fram har tagits upp i en av paret Hahns böcker. De hade sett en tv-film om "Jesu förlorade år" där en del forskare menade just att han måste ha rest och studerat andra religioner för att ha fått denna visdom. Robert frågar under en seans: Gjorde Jesus några längre resor? Och får svaret att han levde ett normalt liv utåt sett, men att han inåt färdades till olika platser i tanken. Han kommunicerade med andra religioners mästare i tanken. På så sätt kunde han uppfattas av andra människor på andra platser och i andra religioner. Han kunde alltså manifestera sig på andra platser med hjälp av tankens kraft.
Själv tycker jag det låter mycket troligare än att han, en fattig timmermansson, skulle ha företagit ett flertal farofyllda resor på några år, och dessutom lyckats lära sig så mycket.
S

Seaward sa...

Jag håller absolut med dig. Romaren Plotinus, 200 år efter Jesus, var fast besluten att göra sin resa till Indien – den tidens människor var intresserade av andra kulturers vishet (och romarna hyste beundran för judarnas Moses och den ”ålderdomliga judiska visheten”). Men Plotinus hamnade tydligen mitt i ett krig och fick loma hem till Italien igen med oförrättat ärende!

Minsann, "färdades i tanken"! :-) Det var en salomonisk lösning efter kanske lite väl många hejdlösa fantasier i genren ”Jesus förlorade år”. Inte minst det pinsamma förfalskade Jesusevangeliet som Waerlandisterna spred på 1940-talet (en rörelse som populariserade vegetarianismen) De saluförde, om jag minns rätt, en hopdiktad bok om Jesus samröre med esséerna. En annan, lite äldre var ”The Aquarian Gospel of Jesus” från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal. Jag har inte memorerat de här pseudoböckerna så väl, men blev själv frestad att köpa sistnämnda i ungdomen. Hela mitt väsen revolterade mot texten, jag kände att den var så fel. Som vanligt påstods författaren ha kunnat se in i ”Akasha-krönikan” – synskhet är lukrativt för bluffmakare.

Beträffande Edgar Cayce VAR hans förutsägelser inte definitiva men mycket suggestiva. Fyndet av Dödahavsrullarna kom efter hans död men bekräftade hans förvisso rätt allmänna beskrivningar av judiskt liv inom den här rörelsen. Men efter att ha tagit del av en del mellantestamentlig litteratur som funnits i tryck sedan åtminstone tidigt 1900-tal måste jag erkänna att Cayce inte sagt något som inte en beläst människa med förmåga att lägga pussel kunnat spekulera fram. Att judarna om än inte säkert Dödahavsrullarnas esséer visade sig syssla med frenologi och astrologi fanns det antydningar om i andra texter.