Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 11 maj 2013

Filosofens onda daimon

En läsvärd artikel i SvD om den ateistiske franske filosofen Michel Onfrays senkomna insikt att Sigmund Freud var en uppblåst bluff (och buffel) men som väl tjänat den unge Onfray till förklaring av sina egna neuroser, född fattig som han var och fostrad på någon klosterliknande kristen institution - från vilken han tog med sig obehagliga minnen. 

Homosexuellt övergrepp tycks det, av horoskopet att döma där den bestialiska lustans Mars attackerar från femte kärlekshuset och drabbar den tolfte sektorn för förehavanden "bakom ridåerna". Fransmännen bakom Astrotheme.fr har verkligen förmåga att leverera födelsetidpunkter på sina celebriteter! Kontrasten med det penga- och matfixerade och i övrigt gäspande FattigSverige år 2013 är påtaglig.


Sol i Eld och Måne i Jord - här i sina
sattviska (kunskapsorienterade) faser.
"Debatt och disputation" sade Charles E.O. Carter
om mötet mellan Skytten och Jungfrun på en himmel.

Filosofens skolning i kloster eller en sluten anstalt sorterar förstås under det tolfte horoskophuset, där vi mycket passande hittar läskunnighetens Merkurius, vilken också är känslolivets (Månens) disponent. Husets hellenistiska benämning "den onda daimonens tempel" anknyter naturligtvis till Freuds undermedvetna som så fängslade den unge Onfray. Inte konstigt eftersom han har sin solära intelligens disponent Jupiter tillfångatagen i det onda huset! 

Jupiter, religionens (och filosofins) signifikator, får sig därför en besynnerlig törn och Onfray blir ateist - naturligtvis för att han aldrig ens varit i närheten av att söka ett potentiellt högre medvetandetillstånd. 

Tvärtom återverkar den onda daimonen även på det simpla sinne (Månen) i den materiella konkretismens Jordelement han föddes med ("född fattig" - Jungfrun är slavens tecken). Hur? Jo, också sinnelagets disponent har lamslagits i det tolfte hus som i modern västastrologi gärna kopplas till fängelser och dårhus - platser där syndarna tjänar ut sitt straff. (Den indiska astrologin har en något mer smakfull beskrivning och säger att det är i tolfte huset själens rening äntligen blir möjlig.)

Nu är det kanske inte så illa som det ser ut. Den indiska astrologen Narasima Raos påpekanden tycks stämma i detta fall:
En verksam illgärningsman i de onda dussthana-husen (3, 6, 8, 12) ger goda resultat genom att neutralisera husens onda innebörder!
Jupiter är synnerligen kluven i detta horoskop och verkar gott som det första husets ägare, men inte genom det fjärde huset för livets början (Hemmet) och livets slut, som planeten också tillfälligtvis äger. Det är således i första rummet den onda Jupiter i Hemmet (fött till fattigdom) som neutraliseras av att Jupiter flyttas till tolfte husets klostermiljö. Men Onfray kunde inte förstå att religionen räddat honom från ett än värre öde!
 
Vi ser alltså ett horoskop som på båda den utagerande dagsidan och den absorberande nattsidan "ägs" av den onda daimonen. Och givet nattens Måne som vår psykiska grundkonstitution är det inte förvånande att det är den ständigt negativt analyserande Jungfrun som kommer på tanken att skriva en filosofins "mothistoria" i snart tio volymer! 

Notera att det är soluppgången i filosofins tecken Skytten som driver på, men att den affirmativa Solen bollar med den reflekterande och ständigt negerande Månen i Jungfrun och att det faktiskt är Månen som har den mäktigaste positionen (zenit rankar högre än öster, den offentliga plattformen väger tyngre en det enskilda egot i öster). Onfrays tidiga studier i filologi är också typiskt för merkuriska Jungfrun, ett tecken som är bra med ord och språk.

Jag vet inte om var Onfray själv som hävdade det, eller artikelförfattaren, att Onfrays elever hänfördes långt mer av Freuds tester om Detets drift än av Platons sublima Idévärld men var det ateistfilosofen själv är risken ytterligt liten att han någonsin kommer att stå inför detta sitt eget österländska horoskop och se vilken parodisk liten bihistoria han är, så korrekt skissad med hjälp av Världssjälens rika utbud av Former i det ögonblick han föddes. Många är kallade till filosofin men få är utvalda att förstå vilket dess ämne är.

Att han torskade på Nietzsches (nu allmänt försanthållna) uppfattning om att sinnevärlden föregår idévärlden är en ren självklarhet, givet denna födelse med Månen (sinneserfarenhetens kommandocentral) i det basala Jordelementet (där empirikerna håller till) och Jungfrun som indikerar den analytisk-praktiska lägre aspekten av den mäktiga BUDDHI (Merkurius) - ett intellekt som i indisk filosofi och astrologi är långt större än västerlänningarna efter naturalismens härjningar längre är kapabla att förstå. 

Det man inte ens i princip förmår tänka sig, det kan inte längre sägas vara en potential i kulturarvet. Därför dör väst inför våra ögon till följd av schackrare och ekonomister. Vänder sig Platon i sin grav? Knappast. Han är inte där, han är uppstigen, återbördad till sin egen Form. Det finns två vägar, gudarnas väg och råttornas. Få väljer den förra och marknaden gör sitt till för att ingen ens ska höra om den längre och ställa de korrekta frågorna. Svenskt Näringsliv 2011: "högskoleämnet filosofi är inte lönsamt". 

Sådant är tillståndet i Sverige i dessa yttersta tider.

Inga kommentarer: