Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 8 maj 2013

DN-reportern en räddhågsen skeptiker

Det har visat sig att Clas Svahn - före debuten som allmänreporter på DN - troligen inte alls var ordförande för UFO Sverige för att han trodde på liv i rymden utan i egenskap av negativ skeptiker. Det är först på den sekulära och därför övernaturlighetshatiska tidningen DN som hans sämre sidor blommat ut.

Den här bloggaren fransar gladeligen i kanterna och väver samman två och ibland tre ämnen - ett direkt brott mot journalistisk metod som lär ut att även klent begåvade ska kunna följa en artikel, således inte två ämnen i samma text, vilket ofelbart kastar lässvaga av spår. Men frågan är om inte Svahn slår rekord i en krönika apropå kidnappningen i Cleveland. I ett kort inlägg får jag det till att han spelar inte mindre än tre roller samtidigt !!!


1. Återrapportör av kidnappningsdramat
2. Debunker av mediala tjänster i allmänhet och klart suspekta Sylvia Browne i synnerhet
3. Välvillig förnuftspredikant och amatörpsykolog (se det häpnadsväckande sista stycket - har han präster och själasörjare i släkten, den gode Svahn?)

Helt in linje med grundkursen i propagandakonst gör han som religionsfobikern Veronica Palm (i socialdemokratins Mustafa-skandal) och upprepar sitt mantra tre gånger om:

1. Sylvia Browne "gav inget hopp"
2. Sylvia Browne svarar om den försvunna "hon lever inte"
3. Sylvia Browne om möjligheten av återseende: "i himmelen"

Tyvärr råkar Clas Svahn också citera Browne för att fylla ut sitt ynkliga lapptäcke med dess fåniga poäng. (Är detta era läsare, DN, sjukt obildade stockholmare med klar disposition mot det övernaturliga snarare än shopping och än mer shopping i kungliga huvudstaden?)

I mötet med mamman till en av de kidnappade flickorna hör man Sylvia Browne tänka högt och det låter som att hon lägger ut Tarot-kort, snarare än använder förmenta "psykiska" eller mediala kontakter. Som bäst kan man kalla bruket av spådomskort som ett interaktivt spånande där kortens motiv och betydelser möter den aktuella frågeställningen. Det som sedan resulterar är helt och hållet uttydarens egen förmåga att dra logiska slutsatser - precis som vid tolkningen av ett horoskop:


"Hon är...titta här. Avskyr man inte när man ser dem i VATTEN? Jag avskyr det här (ominat). Hon lever inte, kära du. Och jag ska säga dig varför - vi tar det här en gång till: din dotter var inte av den typen som skulle ha klippt banden med dig"


Brown ser tydligen goda egenskaper hos dottern i något annat Tarot-kort, men tolkar ett kort med Vatten-anknytning precis som astrologins tre Vatten-hus för "frågans upplösning" genom den mest svartsynta läsarten: som det biologiska livets upplösning.

Lustigt låter Clas Svahn själv mest som en besviken kund som inte fått valuta för pengarna vid sin seans. Och i Browne hittar han en tydlig och objektiv figur som summerar hans andliga bedrövelse. 

Se här - Brownes födelsetid är känd men inte Svahns. Likväl möts de via fysisk ascendent (Browne) och via sinnelagets ascendent (Svahn) i besvikelsens tecken Stenbocken, den krassa och negativa materialismens symbol, tecknet som gör anspråk på att veta precis hur det ligger till i denna "verkliga" värld.. "We're in control" (som sångaren Neil Young ironiserade över den nya datoriserade världen i början av 1980-talet).

Inte konstigt att Svahns psyke triggas totalt när en person med mediala anspråk verkar inom den tunga och mörkt materialistiska domän där han själv känner sig rätt skakig - det sista påståendet ska strax förklaras.






Det är Svahn som blir aggressiv (Mars + psyket i Stenbocken), inte Sylvia Browne, vars Måne i Skorpionen faktiskt drivs av något slags välmenande (välviljans Jupiter).

En elak läsning av hennes 11e hus - baserat på det materialistiska Jordtecknet i öster - skulle kunna vara att hon är en girig människa som söker bygga upp en privat förmögenhet på "det okända" (Månen/folkmassan) i den mystiska Skorpionen. Indisk astrologi ser ju förmögenhetsskaparen Jupiter i 11e inte bara som en idealisering av framgång eller välvilja utan också 11e huset som ett andra ekonomihus räknat från tionde karriärhuset.

Sylvia Brownes 11e idealhus startar dessutom i Venus tecken, symbol för harmoni och jämvikt men också för pengar (eller andra resurser som krävs för att nå det komfortabla livet). Det är Venus gradexakta opposition från den onda stjärnan Algol i olyckans eller fiendens sjätte hus som får mig att misstro den här kvinnans mediala uppriktighet. Vatten i 11e är som i Fredrik Reinfeldts fall en mer eller mindre synlig personlig girighet. Jordascendenter är per definition knastertorra och andlig döda och de behöver vattnas. Därför Vatten i 11e idealhuset.

Browne igen: "Hon är...titta här. Avskyr man inte när man ser dem i VATTEN?"

Clas Svahns sinne ligger inte i upplösningstillstånd i Vatten utan tillhör redan de döda. Eller snarare de odöda eftersom krigaren Mars för ett jäkla väsen inne i skribentens sinnelag, bojat av den materialistiska dispositionen. Men 11e husets ägare (Mars) propsar inte på Vatten eftersom den också ligger i det döda Jordelementet 

Platon: vår kropp/soma är vår andes grav/sema. 
Jesus: Låt de döda begrava sina döda och följ mig! 

Knappa 400 år skiljer uttalandena men det är samma världsbild den tidens intellektuellt vakna visste att stoftet var medvetslöst och att jord och vatten aldrig får tillgång till himmelriket. Tydligt vattenbaserade horoskop indikerar som bäst själar som just håller på att rentvå sig från sitt karma samlat under årtusenden. 

De tydligt födda i Jordelementet har just nått sina själars lågvattenmärke men förstår det inte ens i en sekulär kultur som uppmanar dem till religionshat och ohämmad materialism. Men eftersom Jorden är absolut negativitet i den antika världsbilden kan det bara bli bättre från och med nu!

Men det blir värre för Clas Svahn, för inte bara är han en korstågsfarare för strikt naturalism ("enbart fysiska strukturer ger svar"), han är tyvärr också anfäktad av en ond ande! Kommer till den strax.

I astrologin fyller ibland Saturnus funktionen som "denna världens herre" (Djävulen), inte minst genom sitt härskarskap över just Stenbocken. Varianter på Djävulen ses också i det tionde huset som Arbetsgivaren eller Staten. Man kan lugnt föreställa sig en dåligt fungerande Saturnus i horoskopen för högerfolket som hatar den klassiska svenska välfärdsstaten eftersom dess skatter upplevs som ett intrång på det personliga om individen är egoistisk och inte förmår identifiera sig med Saturnus i termer av Hela Stukturen. Egoisten vill bara ha maximalt för sig själv och bryr sig inte om sina medmänniskor.

Ta till exempel Fredrik Reinfeldt, paradoxalt nog statsminister. Men så har han också en sjukt populistisk Saturnus: placerad i folkets tecken Vattumannen men i det onda sjätte huset för fienden. Således: staten är ond i Reinfeldts sjuka psyke och för dem som tilltalas av moderaternas ideologi! Eftersom Saturnus direkt angriper hans tredje intellektshus är det faktiskt fråga om en tydligt störd människa, vilket alla som drabbats av hans "arbetslinje" kan intyga.

(Det är dock statsministerns Mars i självtjänande Jungfrun i första huset som förvärrar budskapet från Saturnus maximalt så att dessa två faktorer tillsammans skapar en så ond, snål och illvillig grundnatur. Han tyckte i DN att svenskar som drabbats av hans politik fick leta rätt på anhöriga för att överleva!)

Jag har ett skrämmande exempel från IT-branschen på en Skorpion med Clas Svahns Måne i torra Stenbocken där den jordbruna lergeggan resulterat i en nästan hatiskt avvikande inställning till frågor om politik och samhälle. Människan vägrar konfrontera frågor om hur samhället relaterar till hans möjlighet att få leva sitt privata liv (det enda han vill). Notera att både Sol och Måne är negativt polariserade och väldigt reserverade tecken samt att sinnet i Stenbocken gärna vill se sig själv som sitt "universums härskare". 

Det finns gott on antisociala typer inom databranschen och det är dessa IT-fascister som hjälpt högern att introducera en modern version av Hitlers rasbiologiska samhälle. Överallt dominerar sifferkalkyler utförda av datorer - människor rankas med siffror överåriga (40+) sorteras bort från arbetsmarknaden. Clas Svahn tillhör, vare sig han fullt ut förstår det eller inte, den fascistoida världsbild Naturalisterna sprider. Djävulen jobbar bl.a. med siffror - de ger utövaren en falsk känsla av att ha kontroll.

Vad som gör Clas Svahn till en nästan tragisk gestalt i hans härnadståg mot det övernaturliga är att hela hans torra förnumstighet i Stenbocken undermineras av tecknets härskare Stenbocken. 

Djävulen eller "denna världens herre" befinner sig nämligen själv i fångenskap i det onda tolfte huset för "den onda daimonen", ett epitet från hellenismen som är så krånglig att avkoda att man med fördel håller sig till den indiska traditionens mer lättfattliga: "världsliga förluster".

Så vad har vi för budskap angående DN:s övernaturshatande skribent? Jo, att hans militanta kamp för "natur och inget över naturen" tenderar mot kollaps. Saturnus är dock sista ordet för detta på ytan så hårdföra och autokrata sinnelag men Saturnus har flyttat till den position där tiden (äntligen) kommit att göra sig kvitt bojorna till det enbart fysiska betraktelsesättet. 

Det är ur den här ingrodda materiella smutsen hellenismen måste ha betitlat 12e huset som den onda daimonen medan solen något senare på dagen stigit i öster och nu via 11e sektorn vittnar om "den goda daimonen" - vilket i senare tradition blev elfte huset som ett idealhus eller de goda föresatsernas hus. Se åter Sylvia Brownes Jupiter i elfte som antingen tecknet på en i grunden välmenande människa eller också en guldgrävande klippare - mycket möjligt en blandning av goda föresatser men Vattenelementets begärliga disposition...

Clas Svahn har det inte så här väl förspänt. Han upplever sig fastlåst i ett skruvstäd. Han vill vinna världen (krigaren Mars med det personliga sinnelaget) - och kanske förlora sin själ. Problemet är bara att han redan har förlorat den! Saturnus, särskilt i Eld, tecknar själens form, men i offrets tolfte sektor tycks hans själ vara förlorad redan vid födelsen. Han är en av de fördömda själarna på Jorden! Inte konstigt att han söker maskera detta med skepticism och kampanjer mot medialitet.

För det är ju ändå så att även om det finns charlataner i branschen (Sylvia Browne har jag inte studerat) och än fler med ytterst begränsade mediala förmågor (se det svenska programmet Det Okända), så innehåller parapsykologin sina motsvarigheter till verklighetens Rain Man (Kim Peek). 

Amerikanen Edgar Cayce (1877-1945) måste t.ex. vara historiens bäst dokumenterade supersynska individ. Men när hans söner (som knappast kunde undgå att dras in i haussen kring fadern) skriver en bok som kritiskt diskuterar de gränser som uppenbarligen fanns i deras faders synskhet, då inser man på vilken instabil mark DN:s religionshat och Clas Svahns agenda vilar. 

Humanisterna, DN och Svahn är troligen de auktoritativa källor man ska vända sig till om man vill skapa sig en korrekt bild av vad människan egentligen har för dolda rikedomar. Låt de döda begrava sina döda, sade Jesus, en man som uppenbarligen blev hågkommen för att han kunde se in i människornas hjärtan, dvs. hade påtagligt synska eller telepatiska förmågor. Djävulsbarnens prat om "cold readings" stämmer i fråga om charlataner eller förvirrat välmenande synska, men det är inte så de Seendes gåvor fungerar.

Mitt under skrivandet om Stockholms kulturråd Madeleine Sjöstedt hörde jag plötsligt en inre röst som "förklarade" att dagens Stockholm och flera ledande högerpolitiker alla var stadsbor i Nazityskland - offer för de allierades bombningar av Dresden. Det var egentligen bara ordet "Dresden" som hördes som ord strax efter att jag upplevde "ett lyft" i sinnet. Men flera namn, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, "lyste upp" som små ljusfläckar i det här momentant lyfta medvetandet och med detta en intuitiv visshet att alla dess förlorat livet under kriget. Hela upplevelsen kom och gick på en halv sekund. "Blixt ur klar himmel."

Jag kan föreställa mig hur en sömndrucken eller väldigt ointelligent människa aldrig under några omständigheter förmår fånga dessa "gnistor" från högre höjd. Detta är en sak mellan värdkroppen och den inneboende själen. Man måste till att börja med anse det är möjligt att ta emot information på "insidan". En skeptiker eller ateists grundhållning stänger genast förbindelsen med hjärnans högra kognitiva centra.

Som plausibel naturlig förklaring förefaller bloggarens undermedvetna ha scannat av glömda minnen av Andra världskrigshändelser eftersom tanken om att många svenskar idag är återfödda nazister länge föresvävat honom. Att det undermedvetna frigjorde stadsnamnet Dresden är inget att förundra sig över. Men jag lovar att jag inte var förberedd på de långtgående parallellerna mellan kulturrådets horoskop och den karta jag inom en halvtimma upprättat för bombningarna av den tyska staden. 

Det är som om astrologin synliggjorde ett "geometriskt" förhållande mellan just kulturrådet och Dresdenbombningarna. Jag gjorde inte ens någon intellektuell tolkning, som Sylvia Browne som "hatar att se Vattenelementet" visa sig i Tarotkorten, jag mottog bara passivt en hel "föreställningsform" som i princip var explikera i samma ögonblick den "flashade till" i huvudet. 

Jag använde nazisternas "Berufsverbot" ("yrkesförbud") i samband med att Veronica Palm (Stockholm) ansåg Omar Mustafas religion vara ett hinder för hans politiska gärning, så sanningen är att dagens politiska skiljelinjer döljer ett djupare faktum: dessa själar har åtminstone det gemensamt att de alla var tyskar i sitt närmast föregående liv.

Det här kan verifieras/falsifieras av en riktigt skicklig hypnosregressionist, men gissa hur stor chansen är att locka Palm, Borg och Reinfeldt till en "seans"! :-) Vissa saker bör få ligga undansopade under mattan (12e huset) och där förlora i styrka och gå mot den slutgiltiga upplösningen.



PS. Många skribenter vill säga sitt i anslutning till kidnappningsdramat i Cleveland. Jag är mest fascinerad av hur DN:s Clas Svahn upprepar samma problem som vi hittade i kidnapparens eget horoskop, samt hos främlingshataren Tobias Billström! Dvs. en hård anspänning mellan seende Skytten och den blinda Stenbocken - och enligt månhoroskopet på gränsen mellan det partikulariserade egot och det omedvetna (den onda ängelns zon). 

Det här tyder på att alla tre tillhör en låg och jordbunden typ av själar, kanske dem som man i antiken trodde återvanns av moder Jord och på sin höjd cirkulerade i ett kretslopp mellan Månen och Jorden (inte de fysiska planeterna, utan de andliga tillstånd dessa himlakroppar signifierar).

Att Skytten och Stenbocken i sig är "stora" eller universella symboler visar vilket problem de stora frågorna bereder de låga och jordbundna själarna.  Även horoskop med känd tidpunkt och markerade förstahus brukar vara så pass självcentrerade att de stora frågorna ofta får stryka på foten. Så många pusselbitar måste stämma innan man kan säga: "Se, ett helgon har återvänt till de dödas värld."

Inga kommentarer: