Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 20 maj 2013

Chefsjuristen - ett svindlarhoroskop?





Ett nu åtskilliga år gammalt foto på SAAB:s f.d. chefsjurist som misstänks för skattebrott (AB, SvD, DN) ger en antydan om en hänsynslös, ja t.o.m. brutal själ. Vore det inte för den iskalla rovdjursblicken stämmer födelsen i oktober 1970 ännu en gång in på en tidigare iakttagelse på bloggen, att perioden tycks producera vackra och proportionerliga människor. 

Jag har tre andra horoskop för kvinnor, född runt dessa veckor som alla är blonda och har varit påfallande vackra, rena och välformade drag och med öppna, klara ögon. Ingen av dem hade dock den här förstulenheten i blicken som juristen uppvisar. Ingen odlade heller någon märkvärdig eller aggressiv karriär. De var alla enkla och goda människor.

Samtidigt är foton bedrägliga! Det där var troligen den nyexaminerade och fortfarande hungriga juristen. Efter ett antal feta år på SAAB ser Kristina Geers så här glad ut:



Vad som skiljer den brottsmisstänkta juristen från de andra horoskopen är fullmånen! Självklart ger den en extra nerv - se bara stålsträngen Jonas Gardell. Tyvärr föddes han under en fullmåne i mentalt sårbara axeln mellan ego och social balans - Vädur och Vågen. Den skattefiffelmisstänkta juristen har istället sin fullmåne mellan - ja, är det inte typiskt? - tecknen för kalkylerad profit respektive förlust, Jungfrun och Fiskarna.



Givet det stundande åtalet är det förstås pikant att hitta Djävulens fula tryne - den onda stjärnan Algol - rikta sin korrumperande blick rakt mot pengarnas Venus i mörkläggaren Skorpionen!

Typen av sinnelag (Månen) är dessutom den som bloggen hittade en markant övervikt av i studien av 270 vd-typer och styrelserepresentanter - dvs. det västerländska samhällets vampyrer. Bloggen har brottats åtskilligt med hur förlustens tecken Fiskarna kan figurera i ett sammanhang motsatt tanken på det ego-befriade offret av det världsligt goda för att hitta en själslig frihet.

Men sanningen är att Fiskarna är ett av de duala tecknen och det dyker upp redan i början av den västerländska traditionen som en hejare på att flytta varor över vatten dit förtjänsten är som bäst! Monsterfisken eller den globala rovkapitalisten var inskriven i den astrologiska världsbilden redan för tvåtusen år sedan.

Det är naturligtvis bara under vissa omständigheter Fiskarna tar den onda vägen "ner", mot materialism och ständig hunger. Men så verkar ske här, så långt man vågar tolka ett horoskop med måntecknet som ersättning för det okända ascendenttecknet.

Eftersom Fiskarna i 1a huset sätter fokus på själens uppdrag att rentvå sig (eller andra) från världens synder - i synnerhet viljan att tjäna för egen del på allt som är själva nerven i Jungfrun, tecknet som letar nytto-aspekten i allt, följer i den indiska astrologin rekordmånga planeter som verkar som illgörare för denna sinnelagets ascendent: varken Solen, Merkurius, Venus eller Saturnus kan hjälpa Fiskarna!

Det här är seriösa saker, för Saturnus är inget mindre än själens egen form, vilket vittnar om att det verkligen är moksha (andens befrielse från kretsloppet) som är Fiskarnas verkliga uppgift. Det behöver knappast sägas att få födelsehimlar låter en så bortomvärldslig mission utföras utan mothugg och käppar i hjulen. Satan frestar här juristen maximalt och förvrider hennes känsla för Venus - pengar och den komfort pengar kan köpa henne. 

Långt värre är att t.o.m. juristens egen Sol i Jungfrun OCH Solens disponent (ägare) den sluga och kalkylerande Merkurius kan göra fisktypen av sinne annat än ont! Och eftersom hon föddes just under fullmånen förstår man nu bättre varför det unga fotot visar illgärningsmannen Solen genom själens speglar ögonen. Som den ambitiösa karriärmänniskans planet blir Solen därför en som "går över lik" för att nå sina mål.

Saturnus är inte bara den metafysiska själsliga formen utan också det praktiska förnuftet. Tyvärr är planeten både naturligt ond och för ett sinne i Fiskarna en naturligt ond influens - gissa hur lite glädje den här kvinnan har av den tillämpade lagen (Saturnus) i sitt liv när planeten inte går hennes väg utan dessutom slår sig samman med Satans stjärna, precis i den zon där bloggen hittat mest kriminellt belastade solar (Väduren och Oxen).

Som synes attackerar denna korrumperade Saturnus för tillämpad lag själva Lagen mittöver (Jupiter) och den står sannerligen inte stark själv, instängd i korruptionens åttonde hus. Några återkommande läsare har kanske märkt att när det ska till att skita sig, då är hela himmelen full av negativa omen!

Fiskarna i öster har visserligen Månen på sin sida och dess disponent, Jupiter, men här måste man fundera över Jupiters position i ett ondskefullt hus och i Luft vilket relaterat till den instinktiva Månen i Vatten kan ge den klassiska "dissociationen" där individer försöker leva med två olika verkligheter samtidigt, eller tränger bort eller mörkar väsentliga fakta. 

Så kan man lugnt beskriva grova bokföringsbrott, och man kan påminna sig den moderata f.d. försvarsministern Tolgfors som så ömkligt försökte ljuga sig ur sin knipa och skamlöst dyker upp inom näringslivets försvarsgren bara ett år senare. Hans störning mellan Luft och Vatten indikerar en fullständigt samvetslös människa - ett offer för Lögnens ande som antikens människoskådare hade sagt. 

Hos juristen Geers finns samma tendenser eftersom sinnet voltar dubbelt. Inte bara slirar känslorna runt och eggas av vilka mentala framgångsplaner Jupiter nu utvecklar i mörkret, i det onda åttonde huset för "andras pengar", "korruption" eller "död" (man får noga välja vilka husbetydelser som är relevanta i ärendet). Jupiter som Lagens planet är som sagt en essentiell välgörare och för Fiskarna åtminstone en "verksamt neutralt kraft" - dvs. Lagen varken gynnar eller missgynnar ett sinnelag i Fiskarna. Men hur långt räcker detta enstaka omen när nästa dissociation sätter in och värdtecknet Vågens härskare Venus själv plumsar ner i det irrationella och giriga Vattenelementet - och korrumperas av den fule Satan?

Horoskopet verkar nästan förutbestämt att gå åt fanders! Och ur det "goda" Fisk-sinnet är ju Solen i Jungfrun en ond vilja framåt. Det var när Geers valde att bli en fifflande och siffertricksande Jungfru - valde den solära karriärvägen allt skar sig. 

Hade hon överhuvudtaget kunnat välja den goda vägen? 

Tolkningen blir svår eftersom den dominanta fysiska ascendenten saknas, men i avsaknad av en fysisk människokropp att knyta den här kartan till måste störningarna mellan den rationella själsnivån (Luft) och den irrationella, vegetativa "hungersjälen" (Vatten) sägas skada även godheten. 

Och hur kan man undvika att stimuleras av solens framåtanda under fullmånen? Det verkar som om själen var destinerad att gå till "den mörka sidan" och ta parti för de onda kapitalisterna som alltid, så länge de funnits på jorden, sökt blåsa andra och berika sig själva.

Att den naturliga egoisten och illgöraren Mars just för Fiskarna i öster blir en verksam välgörare beror förstås på att den äger horoskopets bästa hus, det för gränslöst upptäckande, filosofi och religion. Givet en fullmåne mellan de materiella Jord- och Vattenelementet kan man emellertid fråga sig om vare sig religion eller filosofi är applicerbara ämnen. Nå, högre utbildning är också en niondehusfråga och naturligtvis Lagen (juridik)! Med ett sådant klartecken för högre utbildning/juridik, så tragiskt att effekten blir den verksamt onda, av Satan korrumperade och pengagiriga Venus i nionde.

Märk att detta är sinnelagshoroskopet så vi kan räkna med att det är väldigt penninglystna människor som föds under den här fullmånen. Människor med kraft att roffa åt sig för att de genuint upplever detta som ett kall. Det får alltså klartecken från himmelen att spela skitstövlarna på jorden i ett mycket större spel. De offrar sig faktiskt när rötan kommer upp till ytan, för de lär sin omvärld något om moral och den onda, baksluga ego-människan. 

Glöm inte att Solen - livsuppdraget - under denna fullmåne är negativt ur sinnelagets perspektiv. "Självförverkligandet" längsmed Jungfruns linjer (profit, att instrumentalisera och utnyttja allt och alla för sin egen nytta) är således ett ont livsöde. 

Det är en paradox att Månen i Fiskarna bär på en ond dröm om att göra bort sig! Är det för att drömmen i Fiskarna redan nått så mycket längre än Jungfrun och under vissa omständigheter (som under denna fullmåne) inser att den måste driva sin karriär i fördärvet för att vakna upp till insikt om själens nödvändiga reningsbad? Skulle det lägre begärliga sinnet kunna låta bli att under fullmånen återspegla den onda Solens vilja till egentjänande? 

Eller är vissa tidpunkter (och deras horoskop) helt enkelt fördömda - dömda i förväg att gå i viss riktning? Jag tror att det är så. Inte alla har kommit tillbaka till jorden med lika mycket fri vilja (vilket blir uppenbart i samma ögonblick man talar med en svårt förståndshandikappad vilket jag gärna gör eftersom vi har sådana i boende i vårt kvarter - det är fascinerande att höra en levande själ där inne, men halvt avstängd från normala intellektuella funktioner).

Själar är gåtfulla varelser. De återvänder till jorden gång på gång för att "reda ut sina liv" och varje nytt horoskop måste rimligen vara en ny episod i en fortgående uppenbarelse. Själen upptäcker sig själv steg för steg... Zodiakens tolvstegsprogram bjuder på en final i Fiskarna som sannerligen är ett otroligt svårt uppdrag, att ge upp t.o.m. sin egen vilja. Få människor idag förstår ens vad kristendomen lär ut när de låter Jesus dö på de fyra elementens kors med orden, "inte min vilja (Solen) Fader, utan din"! 

Under fullmånen mellan Månen i Fiskarna och Solen i Jungfrun får den levande andesjälen en första aning om ett offer den inte alls är mogen ännu! Men i detta livet såddes ett frö i den själ som bor inne i chefsjuristen. Eller fröet anlände med inkarnationen, men det blommar ut i upplevelsen på jorden och det är snarare själens reaktion på sin egen "negativa potential" som var meningen med detta liv. 

Jag har svårt att tro att det finns något annat och ännu större bortom en sådan här skandal. Detta var den här själens anledning att gå ner på jorden, inveckla sig i ett av Sveriges stoltaste företag och hamna i ett smutsigt spel som har med dubbeltemat "tjäna/förlora" att göra - Solen i Jungfrun/Månen i Fiskarna.

*****

Till sist. Finns det några spännande paralleller i bloggarens sakta växande horoskopsamling?

Bland 7500 kartor hittar jag en enda födelse under denna fullmåne 1970. Häpnadsväckande nog krokar detta livsöde direkt tag i det jag inledningsvis sade om juristens grymma ögon: en Carl Williams föddes samma dygn i Melbourne Australien och utvecklades till en droghandlare och spelare. Han slutade som mördare! Faktum var att jag bloggade om honom 2010, i anslutning till ett annat fall. Men det hade jag helt glömt.

*****



Tillägg 

Dagen efter meddelas nästa namn i skattefifflarhärvan. Här är en diskussion av det minst lika risiga horoskopet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jaha jag visste det, jag är en dålig människa, solen i jungfrun, månen i fiskarna. lika bra att ta av sej livet och börja om...

Seaward sa...

Ja, visst är det deprimerande om man bygger sin självbild på solteckensastrologi på småskolenivå! :-)

Men tittar du lite mer på bloggen kommer du att hitta avancerade diskussioner om hur olika zodiakala principer blandas och där klockslaget kan förvandla ond planet till god och vice versa.

Det är alltid risk för problem när man hittar en text som egentligen kräver antingen en kontext eller också en exceptionellt uppmärksam läsare, som ser kontexten genom textens implicita antaganden.