Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 8 maj 2013

Brottsoffer och zodiaken

I samband med kidnappningsdramat i Cleveland (SvD, SR) genomsökte jag drygt 7.300 horoskop efter kartor kommenterade "brottsoffer". Jämfört med drygt 400 brottsdömda horoskop hade genom åren 49 brottsoffer samlats. Inte tillräckligt för en riktig studie men kanske nog för att någon första tendens ska ge sig tillkänna.

Här finns politiskt högvilt som mördade Abraham Lincoln och Olof Palme, mängder av andra mordoffer, svårt misshandlade popstjärnor (Rhianna), kidnappningsoffer och liknande. Men också en handfull nära anhöriga, som t.ex. komikern Bill Cosby vars liv förvändes i sorg när hans enda son mördades, eller det brittiska paret som kämpade år in och åt ut för att hitta sin kidnappade lilla dotter.

Hur osäkert ett så här litet dataunderlag är, ser man av kolumnen för månplaceringarna. För några dagar sedan, före de två kidnappade kvinnorna i Cleveland vars horoskop jag nyligen visade, hade INTE Månen i Jungfrun varit en distinkt olycksbenägen placering, men att båda kidnappnings- och våldtäktsoffren var födda med Månen i Jungfrun lyfte fram detta tecken i förgrunden - vilket är helt korrekt. Man borde ha räknat med Jungfrun i detta sammanhang eftersom den utmärkande stjärnan Spica i Jungfruns stjärnbild sedan gammalt haft traditionen om att den står ensam och utsatt på sitt ställe på himmelen - precis som ett enskilt sädesax på marken är sårbart.

Men det mest fascinerande i tabellen är naturligtvis Solen i folkkollektivets Vattumannen !!! Symbolen för den sociala människan - hon i tät kontakt med sina medmänniskor - är också den som mest utsätter sig för risken att bli ett brottsoffer! Hade försvarsinstinktens Kräftan, som smyger och gömmer sig eller bygger försvarsmurar, dominerat i denna studie hade det å andra sidan varit en klar varning för falska utslag! Nu håller sig Kräftan föredömligt på avstånd från offerrollen, vilket väl är precis vad man skulle ha förmodat genom bloggens nu ganska många ministudier av detta slag.



Sol och Måne hos
49 brottsoffer/anhöriga
4 3
6 5
4 4
2 3
5 3
4 6
3 1
1 5
4 6
5 2
7 6
4 5
Snitt:
4,1
Signifik.
rel. snitt
(±50%):
<=2 e.
>=6




Säkerligen är flera av de här tydliga avvikelserna bara slumpvariationer pga. det magra underlaget. Man kan bara spekulera om Mån-Skyttens tendens att bli brottsoffer har att göra med dess instinktivt tillitsfulla (ja, t.o.m. godtrogna) natur att göra. Skulle Mån-Skytten falla ifrån vid en större studie eller tvärtom också Sol-Skytten sälla sig till de offerbenägna? Har Skyttens rykte om att vara en chanstagare något med månplaceringens överrepresentation att göra?

Uppenbarligen gäller inte sådana resonemang för Vattumannen där både Sol och Måne tenderar att föra den in i trubbel.

Solen i Oxen håller sig framme även när det gäller brottsförövare så låt oss anta att det är en primitiva Oxens gamla vanliga bråk om pengar och ägodelar som gör ett en sticker kniven i den andre. Det är ett brutalt detta, och samma fråga gäller här: Skulle även Månen i Oxen nå signifikans om underlaget var större?

När det gäller de tre placeringar som är sällsynt skickliga på att hålla sig själva skadefria, blir det närmast löjligt. För tabellen visar vad alla redan misstänkt: Fredrik Reinfeldt Sol-Kräfta och Mån-Våg är troligen den fegaste "landsfader" Sverige någonsin haft. Båda hans placeringar ser till att hålla sig själv i säkerhet. Som andra studier visat har han däremot inget emot att låta sjuka och arbetslösa gå på knäna under sin hatiska och förnedrande politik som förutsätter att alla är "lyckade och etniska svenskar" som han själv.

Nå, Sverige har för dessa svarta år under högerstyre valt sig en extrem och bisarr regering. Mer neutralt kan man nog säga att Månen i Vågen är en skicklig taktiker. Vågen står för social kompetens och har förmågan att parera tillbud i det mellanmänskliga. Det är inte förvånande att se hur denna slickade placering går helskinnad genom brottsoffertestet!

Mindre uppenbar men i själva verket extremt logiskt är Sol-Skorpionens förmåga att hålla sig vid liv - det vill säga, hålla sig borta från gruppen med brottsoffer. Men bloggaren har åtskilliga gånger antytt sin syn på vad denna Sol har som dominant princip: att till varje pris undvika att dö! Det här studiet bekräftar verkligen den rätt ärelösa beskrivningen. Men se Skorpionen som Kräftan fast i mer intensifierat och sammanbitet tillstånd. 

I det tredje Vattentecknet Fiskarna försvinner dock den här tendensen hos Naturen att krampaktigt hålla fast vid livet (likt den Förskräckliga Modern håller fast i sin avkomma). Mest roande är nästan att tesen om Zeus Soterius - Zeus, räddaren i nöden eller Jupiter i härskarläge i Fiskarna inte sätter något avtryck i fråga om att offerbenägenheten.

I det stora (nåja) testet av 270 vd-typer visade sig ju den lägre, begärliga själen (Månen) vara sällsynt väl företrädd och tankarna gick genast till Jupiter som förmögenhetskapare. Testet var så tydligt att jag är övertygad om att Sveriges bästa ekonomiska journalist Andreas Cervenka såg det och återanvända idén när han kort därefter skissade på Storfinansen (eller om det var Riskkapitalismen) som ett fiskstim som flyktigt rörde sig från plats till plats för att beta av vad nu fiskar stoppar i sig. 

Snygg förädling av temat där, även om en ännu mer grafisk bild är den invaderande insektssvärmen som snabbt tuggar i sig hela skörden på åkern och drar vidare. En biblisk plåga. 

Men Fiskarna och den vinstgivande åkern Jungfrun har ju ett intrikat förhållande till varandra, så det går säkert att skapa en kombinerad bild av närigt vattendjur och en om sig och kring sig skördearbeterska på fälten. En liten sjöjungfru kanske?



Den här sjöjungfrun hittades guppande på internet och lämpligt nog dricker hon något. Även om Skorpionen förknippas med toxiska tillstånd är det vanligen Fiskarna som associeras med utskänkningsindustrin. Fiskarna styr fötter och det är det ändlöst trampande fötterna som utmärker de självuppoffrande servitriserna i restaurangnäringen.

Just den här sjöjungfrun ser dock ut som om hon söker förföra betraktaren och det är därför jag tror vi har en korsning med den egentjänande Jungfrun som inte rör ett finger om hon inte själv kan tjäna på saken. Jungfrun = åkerbruk = storskaliga vinster, större än vad som är möjligt i ett samlarsamhälle. Detta klarnade i genomgången av 25 års utvikningsbrudar i Playboy - ett "yrke" eller "syssla" som enligt Wikipedia uttryckligen handlar om att tjäna pengar på sin kropp: "Playmates of the Month are paid US$25,000 and Playmates of the Year receive an additional US$100,000 plus a car and a motorcycle." 

Det är med andra ord Jungfruascendenten Fredrik Reinfeldts och Jungfruascendenten Nya Moderaternas hela idé om vad livet handlar om: att hitta någon (sjuka och arbetslösa t.ex.) att utnyttja som hävstång för att själv ro hem en åtråvärda vinsten (skattesänkningen).

Med alla denna aktivitet längsmed vinst- och förlustmotivens axel i zodiaken (Jungfrun och Fiskarna) är det inte förvånande att "nattsidan" (Månen) av Jungfrun dras in som offer. I de gamla hederskulturerna ansågs en kvinna inbjuda våldsmannen genom att klä sig utmanande men det förstår inte den degraderade sekulära västerlänningen. Utan förmåga att förstå universums verkliga drivkrafter ylar (unga) kvinnor om sin rätt att klä sig som fnask utan att det ska röra någon annan i ryggen (Solen = ryggraden enligt indisk astrologi). Det är den unga Persefone på åkern som bara väntar på att Livet ska lära henne en lärdom. 

Det skulle vara intressanta att upprepa studien med ett dataunderlag från en helt annan kultur än den västerländska och se om begärets Måne i Jungfrun alltjämt tenderar att bli ett brottsoffer. Rimligen borde det vara så.

Att Månen i Stenbocken så väl undviker brottsofferrollen står i skarp kontrast till föregående Jordtecken Jungfrun. Men här talar heller inte traditionen om någon sårbarhet. Tvärtom brukar Månen i Stenbocken kallas hårdhudade och tuffa, och kanske är det Saturnus via det realistiska Jordelementet som gör dem kapabla att undvika de profiter som får Jungfrun att begå digra misstag. Stenbocken är i jämförelsen en konservativ typ som sitter i sin säkra borg, inte alls ute i folkstimmet som den likaledes saturniska grannen Vattumannen.

Inga kommentarer: