Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 31 maj 2013

Brittisk humor på amazon.co.uk




Ett tidigare liv i England gjorde sig förmodligen påmint när jag som tolvåring råkade se tre män med stora peruker i tv. Det var runt 1972. Omogen för min ålder och helt inne i glitterpopen var det som en annan människa inombords svarade på den musik från Elisabets tid trion Amazon Blondel producerade.

Ett eller två år senare kom samma reaktion en gång till, men nu sedan radioprataren Kjell Alinge spelat generösa stycken från Gryphon, en annan brittisk grupp som också undersökte Englands tidiga musik. 

Amazing Blondels begränsade katalog dröjde det tills för sju år sedan innan jag införskaffade, däribland "Restoration" (1997), som var deras återkomst 25 år efter att den ursprungliga trion splittrades.

Antingen bör man ha ett intresse för gammal konstmusik eller ha kontakt med den genom sin själs vandringar på rätt platser i det gamla Europa. (Jag har tidigare sagt det här och här.) "Restoration" börjar med en högstämda Benedictus på latin - tänk "Pater noster" eller Fader vår i trestämmig och rofyllt spel på klassisk gitarr. Mycket lättsammare än så blir det inte. 

Blondels legendariska tre album från tidigt 70-tal hade några jiggar och var lättsammare än den här skivan från tre åldrande män, som kanske inte är det första man väljer om man vill upptäcka de tre överjordiskt bra skivor Blondel gjorde som trio. Men sedan kan man återvända, när tiden är rätt.

På engelska Amazon tar en skivköpare högstämdheten på rätt sätt. Här är britterna i ett nötskal, både roliga och smarta på samma gång:

the search for a male heir continues, 30 Jan 2011
I cannot praise this album highly enough. Initially a bit confused and nonplussed, but after repeated listens I underwent a remarkable transformation. Despite the unsightly leg sores and the gout I am still able to enjoy the sense of status my new position gives me. This is indeed courtly music of the highest quality. I do get the impression that my wife is perhaps not as enamoured with this music as myself. This is of no great surprise though, none of the last five were that keen either.

 
En förklaring kan ligga i Storbritanniens hejdlösa nationalhoroskop med båda de merkuriska tecknen i nyckelroller samt Solen i lättsinniga Skytten.

Inga kommentarer: