Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 10 maj 2013

Babylons hängande trädgårdar låg norröver!


Rasade rester av kanalsystemet till staden Nineve som
byggdes under kung Sennacheribs välde 704-681 fvt.
En bevingad tjur kan svagt urskiljas i förgrunden.

Från trädgårdsfanatismens England kommer en oväntad historierevisionistisk vändning. Ett av världens sju underverk låg alls inte i Babylon utan i assyriskt fiendeland, i staden Nineve (de där ogudaktiga stadsborna som inte ville lyssna på förmaningarna från Jona - han som hamnade i valfiskens buk). 

Forskarens tes släpps i bokform på tungt universitetsförlag den 23 maj 2013 och horoskopet passar tanken om en trädgård hängande i fria luften perfekt.



Horoskopet är statiskt intill gränsen för borttynande - ungefär lika upphetsande som åsynen av en välskött trädgård. Samtliga planeter utom an står under den statiska Venus (jämviktens) kontroll.

Venus är hemma i det statiska Jordtecknet Oxen, som är det i zodiaken som är mest uppenbart kopplat till Paradiset eller den den ursprungliga naturen, långt innan den vinstlystna Jungfrun började spetta i jorden för att förbättra avkastningen. Sannerligen, Oxen är den fridfulla trädgården!

Men inte helt och hållet, för Oxens naturalism är så helt oreflekterad att den aldrig ens skulle komma på tanken att upphöja naturen till en konstform, kultivera en trädgård och än mindre den befängda idén att höja upp den ovanför marknivå.

Men detta är året då den strukturerande Saturnus passerar sitt upphöjda läge i Lufttecknet Vågen och boken släpps samma dygn Månen, en annan symbol som direkt vetter mot naturen, lyfts mot skyarna eftersom i år den girigt uppåtsrävande demonen Rahu (Drakhuvudet) också ligger i Vågen. Vi får alltså en "höjning" upp i luften av Oxens enkla och okonstlade natur. Så extremt är detta Venus-betonade horoskop att man lätt kan inse att trädgårdsbygget gick till historien som ett av världens sju underverk.


Kung Sargon II med stav i marken och, antas det,
kronprinsen Sennacherib. Relief från ca 710 fvt.
Det rebelliskt nytänkande eller historierevisionistiska som stör hela denna sömngångaraktiga trädgårdstillvaro står förstås attackplaneten Mars i härskarläge i Väduren för. Den pekar ut att gamla texter varit felöversatta och att - fanfar! - kung Sennacherib i Nineve uppenbarligen var den ansvarige för mästerverket.

Man kan också läsa Mars med den halshuggna Draksvansen som att det historierevisionistiska alltid kräver att man kapar bandet med en gammal och felaktigt upphaussad tradition (Saturnus = hävdvunnen tradition, ligger mittemot).

(Bilderna tagna från "Assyrian Sculpture", en introduktion för turister utgiven av British Museum 1983)

Inga kommentarer: