Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 26 maj 2013

Allt åt alla - den goda stjärnan Jupiter

I antiken var det där med stjärnor och planeter inte så viktigt, Jupiter har alltid lite slarvigt kallats den lyckliga stjärnan och dess positiva (Eld-) tecken Skytten förklarats vara en lycklig eller tursam skit. De här traditionerna repeteras okritiskt i västerlandet som kossor som står och idisslar gräs. "Memer" har skeptikerna med viss rätt kallat sånt här gods som bara valsar runt.

Men vem bryr sig om verkligheten när välkända bilder ger en sådan trygghet? I verkligheten har ju vårdagjämningens förskjutning bakåt i zodiaken de senaste 2.000 åren inneburit att nästan alla som kallar sig Skyttar i själva är födda i föregående tecken Skorpionen. Det kanske kan förklara att de är långt ifrån så vilda och fria som de gärna inbillar sig utan istället extremt fokuserade och envetna!

Från det att bloggen började undersöka den ursprungliga zodiakens sanningsanspråk stod det snart klart att Skytten och dess jovialiska och generösa härskare Jupiter verkade rimma med hela spektret av "vänsteråsikter" som förklarar myten om individens ägande vara falsk och skadlig för människan. 

Jupiter eller Zeus slösaktiga generositet (som vida överstiger t.o.m. Helios utflöde) måste rimligen motsvara det som de egoistiska djävulsbarnen hånfullt kallat vänsterns "allt åt alla"-dröm, Marx fria värld där alla utan konkurrens producerar efter sin förmåga utan att någon Reinfeldt eller Borg finns där med sin borgerligt präktiga fascist-piska och lutherska moralkakor om de nyttiga, som bär sin egen "kostnad" och de lata bidragstagarna. Mänskligheten har förverkligat den kommunala gemenskapen och de skitar som söker så själviskhet i samhället skrattar man bara åt.

Studiet av cirka 100 moderata politiker bekräftade att den ursprungliga babyloniska zodiaken alltjämt ser oss på Jorden och vet vilka vi är. Inte enskilt, men som grupp. För det är kollektiv - eller undersökningar av hela grupper - som visar att zodiakens motiv alltjämt stämmer. Moderater tenderade i sin kåthet på pengar och sin egocentrering att sätta fokus på äganderättskänslans tecken Oxen samt ett annat materialistiskt Jordtecken, den flitiga Jungfrun som jobbar hårt med sin åker och vill ha VINST som tack för sin ansträngning. En historiskt begriplig typ men i dagens värld helt omodern och rent av skadlig. Mänskligheten har nått längre än åkerbrukaren och dennes hat till feodalherren som kom för att driva in skatt. 

Att upptäcka Skytten som en av dominanterna i styrelsen för Vänsterpartiet var precis vad man kunnat förvänta sig utifrån en strikt analys av vad som ryms och exkluderas inom var och en av de 12 zodiakala grundprinciperna. Skytten är en långt mer avancerad symbol än Jungfrun. (Men lugn, alla kommer att vara med om allt under själavandringens berg-och-dalbana!)

Istället för att som Jungfrun vara negativ och Jordbunden och lätt på foten (Sattva), är Skytten positiv, fri och ljus och transparent som Ljuset (Eld) - och också lätt på foten. Inte för inte är det här man förstår Guds avsikter med livet, och avsikten är sannerligen inte Jungfruns koppling till slaveri och ängsligt kalkylerande på vinster. Under Zeus eller Jupiters överflöd behöver ingen vara så småaktig! Den lyckliga stjärnan vill ge allt åt alla, men människorna är för små i huvud och hjärta för att förstå hur enkelt det här jordelivet skulle kunna vara om de bara tänkte positivt och på varandra.

När jag nu läser i AB om en ny bok om bl.a. den radikala våren 1968 och kårhusockupationen i Stockholm - händelser jag var får liten för att minnas något av - blir ett horoskop nödvändigt.

Som vanligt kan man ställa så många horoskop man vill tills man blir nöjd med svaret, de är ändå bara kartor som ska tolkas. Svenska Wikipedia säger inte mer än att ett möte i kårhuset till Stockholm universitet övergick i en ockupation någon gång under den 24 maj 1968, så jag väljer att göra horoskopet för det dygnets öppning. Tecknet som stiger över Stockholms östra horisont vid midnatt får representera det representativa för det kommande dygnet.

Nu visar det sig att det är sena Skyttens tecken, med härskaren Jupiter ("allt tänkbart välstånd åt alla"), som stiger vid den här tidpunkten på året! Kunde man önska sig en tydligare bekräftelse på tesen att Skytten och Jupiter faktiskt är kommunismens symboler! (Försök tänka bort misslyckade regimer som bara nominellt varit kommunistiska och förstå vad frågan rör på de rena idéerna plan. Altruism som en vackrare och skönare idé än förgrämt krafsande fingrar som söker raka åt sig så mycket som möjligt på andras bekostnad!)

Universums högsta plikt mot sig själv och allt därinom:
Jupiter i det älskande Lejonet i nionde "goda" huset
- universell generositet!
(F. Reinfeldt och kommunisthataren J.F. Kennedy har
Jupiter i Oxen i 9e:  universell fixering vid
ägandet, Djävulens eller jordbundenhetens ideologi)


Att Olof Palme infinner sig "efter midnatt" den 25 ger oss en bra indikation om
att hans ankomst nästa dygn troligen sker i den reala makthavarens tecken Stenbocken - som soltecken dominerade det i stickprovet på 100 socialdemokratiska politiker vilket stämmer perfekt med att det tredje Jordtecknet tar ett samhälleligt ansvar som varken Oxe eller Jungfru gör för de gemensamma resurserna. Palme var själv född i sideriska Stenbocken, så hans Sol plus Stockholms östra horisont är ett potent budskap.


Fascinerande nog stack moderatpolitikerna sin väg när det kom till Jordelementets logiska konklusion i Stenbocken: "Någon jävla måtta på ägande och profithunger måtte det väl ändå vara." Stenbockens tecken och  privategoistisk ideologi är inte oförenliga men knappast en naturlig matchning. 

Problemet för Stenbocken är istället dess koppling till makt som tenderar att bli till förtryck. Därför är Stenbocken också feodalfogden som sätter trälen i tvångsarbeta på de Oxen/marker Stenbocken äger. Det går att vrida och vända på materialismens treenighet och få fram ganska hyggliga modeller men också vidrigt förkrympta scenarier. Att ur ett horoskop se om det är en obegåvad diktatorsmentalitet eller en rättrådig fördelningsförespråkare, är inte alltid lätt. Många horoskop är komplexa och motsägelsefulla - precis som människor.

Kårhusockupationen åtföljs dock av ett fenomenalt tydligt omen som tar parti för det ockupanterna ville säga. Visserligen förebådade Skytten det nya dygnet under en hel månads tid men låt oss backa en smula och inse hur perfekt Skyttens härskare Jupiter står under denna månad. Varje midnatt ockuperar den sitt eget nionde hus, "horoskopets bästa" och som antiken tillskrev Theos, Gud själv. Från denna allseende position och i ett Eldtecken som Lejonet har Jupiter perfekt synergi med ascendenttecknet för en månad av idel klarheter.

Inte minst är det i denna sällsynta tidsglänta av kosmisk klarsyn fullständigt uppenbart vem mänsklighetens fiende är: Solen i Oxen står här i fiendens och olyckans och slaveriets sjätte hus, ett charmlöst skithus man önskade att astrologin varit utan. Men då hade zodiaken varit ofullständig, för detta bottennapp finns ju i den mänskliga erfarenheten. Alla kulturer har sina slavar, även om 9-5-jobbaren i ett välfärdssamhälle kanske inte längre tänker på hur ofri han eller hon faktiskt är. 

Samhällsfördraget har krävt att individen offrar mycket av sin frihet för att helheten ska snurra på. Så t.o.m. i den kommunistiska framtid som arten obönhörligt rör sig mot (en tid när män som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt korrekt kommer att betraktas som samhällets fiende nummer ett) kommer naturligtvis Jungfruns symbol att finnas kvar. Men tjänarens börda kommer att kännas så mycket lättare då, och framtidens teknologi kanske på det hela taget gör tecknet obsolet. 

Månen i Jungfrun, som utmärkt sig för en markant kriminalitet, kommer t.ex. inte längre att förfalla till sin själviska natur eftersom allt är gratis för alla. Genom att omdefiniera hela civilisationen befriar man flera zodiaktecken från deras historiska bagage! 

Mänskligheten kommer att må bättre än den gör nu, under män som Reinfeldt och Borg, vilka - om någon kan ha missat det - med nationalekonomiska djävulsdoktriner söker få mänskligheten att må så dåligt som möjligt. Storfinansen och Satan i hans mest sadistiska version hör sannerligen samman.

Kårhusockupationen var förstås bara en svensk variant på en enorm social aktivism i västvärlden vid denna tid, en vänstermedvetenhet om systemets ruttenhet. 

(Se hur små dagens människor är i Sverige 2013 jämfört med de stora själar som kämpade för förbättring då. Dagens befolkning är som råttor i bur med de multinationella bolagens logotyper brännmärkta i pälsen. Jag vet inte vad det är för art som accepterat att vara nyttiga idioter så fullt ut...)

Tiden för detta fönster av klarhet sträckte sig mellan den 15 september 1967 och till den 12 oktober 1968. Det var Jupiters passage genom det älskande och lekfulla Lejonet.

Med en så stark symbol etablerad är det nu bara att leta rätt på lämpliga perioder när denna "majestätiska frihet" kan tänkas gå i förgrunden. Att vi har en månad i 1968 då Skytten agerar som positivt ascendenttecken i Stockholm är förstås en lokal ledtråd.

Nog måste man säga att många bitar faller på plats för svenskarnas del när ockupationen startar under den period då det är den ägandebesatta Solen i Oxen som disponerar över Jupiter i Lejonet. Jord och Eld indikerar alltid konflikt mellan det fria och klara idealet och den krumma jordsmutsiga realism som särskilt i reaktionärt konservativa Oxen inte vill släppa sina ägarprivilegier.

Vad gäller ägarprivilegier kan man notera hur "på glid" i rörliga Fiskarnas Vatten de fasta ramarnas Saturnus varit en tid och är också detta år. Normer under upplösning! Anpassning - ofta intuitiv - till nya förhållanden. En tid när gamla och döende maktstrukturer ska till att upplösas. 

Fiskarna är också martyrens tecken och de svartas förkämpe Martin Luther King mördas rått av den fascistiska amerikanska borgerligheten senare samma år, vilket leder till starka upplopp i flera amerikanska städer. Vid den tiden går Saturnus in i Väduren, krigaren, och "the Summer of Love" 1967 känns direkt fullständigt överspelad.

Anm. USA:s "fria kärlekssommar" kan läsas mot normupplösningen via Saturnus svag i Fiskarna. Det ger Jupiter en chans att ta ut svängarna eftersom Jupiter vid denna tid äger Saturnus och därför har inflytande över hur den Saturnus gränser blir vattnigare eller mer flytande. (Se horoskopet för hippien David Crosby.)

Lycksaliga Jupiter rörde sig från distinkt känslo- och substansmissbrukande Kräftan under 1967 och in i kärleksfulla Lejonet i september. "The Summer of Love" tycks vara ett amalgam av Kräftans vattniga och mer slemma porrighet och Lejonets heta och raka kärlek.

I Sverige existerar ännu inte 1974 års nationalhoroskop, men det är fascinerande att se kårhusockupationen starta ett dygn då Månen går in i Väduren, precis som den kommer att ligga i nationalhoroskopet några år senare, samtidigt som ägaren till dygnets känslor eller sinnelag är extremt konfliktfyllt: Mars ligger här, precis som i 1974 års nationalhoroskop i Oxen och i indirekt kontakt med Satan själv! 

Etiketten Sverige innehåller den äldsta bloggstudien av landets horoskop (feb 2009) samt några länkar till senare (men långt ifrån alla) fördjupningsstudier.

Men här har Mars rollen av den goda krigaren som kämpar en kamp mitt i fiendens eller olyckans hus. Till skillnad från nationalhoroskopet är nu Satans stjärna (Algol) tillsammans med pengarnas planet Venus (hemma i äganderättsliga Oxen och i det onda fiendehuset). För Skytten i östra horisonten är Venus en ond planet! Dess (och Oxens) tröghet och enda ambition att hålla sig väl med jordens ägare gör Venus till en illgärningsman ur den frihetliga Skyttens perspektiv. 

Och vilken monstruös fiende detta är: Djävulen och Pengarna! Inte undra på att vi har krigssignaler i detta slavarnas hus. Det luktar verkligen uppror mot Pengamänniskorna, som dessutom är sataniskt korrupta. Fienden är för övrigt märkligt lik Svenskt Näringslivs horoskop från många år senare. Det är bestämt samma fiende, avslöjad genom stjärnorna, fast Svenska Arbetsgivarföreningen försökte sminka om sig... Astrologin låter sig inte luras av en makeover, om inte innehåller har förädlats...

Inga kommentarer: