Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 19 maj 2013

Agera satan för en god sak?




Ibland får man en smärre elchock när man ser ett foto på någon okänd person. Hockey har jag aldrig brytt mig om, men DN:s bild på svenska landslagets målvakt Jhonas Enroth utlöste en reaktion, kanske pga. människans intensiva blick. Jag tyckte jag kände igen honom från någon. 

Kräftans tecken!, kom en förhastad men begriplig tanke. Kräftan är ju Hemmets beskyddare och vad sysslar en målvakt med om inte att mota bort inkräktare (pucken) från det egna lagets Hem?

Bloggaren drogs själv mot målväkteriet (handboll, fotboll) en gång för länge sedan i mellanstadiet, och inför upptäckten att Jhonas Enroth är född ganska exakt ett formalistiskt Saturnusvarv efter undertecknad och även han med Sol och Måne i Luft fast i ombytta tecken, är det troligt att "elchocken" i själva verket var ett igenkännande på "den andliga nivån".

Den som har varit med om det här, vet att det är som om tid och rum för ett ögonblick helt försvinner och man stirrar på något som är verkligare än livet. Själen SER in i Platons andliga värld av rena idéer. Vi är verkligare där upp än här nere som tröga köttklumpar, men himmelen blir väl på sikt tråkig. Det är kanske därför en del sjunker ner och materialiserar sig (medan andra inte ens vet om något annat sätt). 

Likväl följer de gudomliga principerna med ner och det är därför den fysiska kroppen fortfarande har spår av vilka vi var före Fallet. Gud är inte en geometriker, men av någon anledning är hela tillvaron genomsyras på förhand nedlagda designregler, inte olikt Noam Chomskys idé att det mänskliga språkets grammatik är hårdkodad i hjärnan. (Förklara det, efterhandsrationaliserande evolutionsbiologer!)





Med planeterna på plats i den sideriska zodiaken går associationen plötsligt till en annan man med glödande blick. Salem al Fakir, nymånebarn i Vågen, triggade också en liknande elchocksupplevelse första gången jag såg honom uppträda.


Det här handlar mindre om frenologisk kraniemätning eller förblindat stirrande på hur enskildheter mejslats fram och mer om att "ta in" den totala uppenbarelsen (och med fokus på ögonen, "själens spegel"). På fotot är Fakir t.ex. långt mer reserverad än målvakten som, fast lika hypervaket betraktande sin omvärld, signalerar mer attack.

Här är mina förslag till varför Enroth är en så bra målvakt (vilket jag började förstå att han är efter att t.ex. ha läst den här tre år gamla artikeln om hans öden och äventyr i USA).

Bloggen började för fyra år sedan med den korkat memorerade lärosatsen att Saturnus är långsam, anknyter till ålderdomen och kan teckna stupiditet. Att det samtidigt finns en tradition som tillskriver Saturnus ålderns vishet är en motsägelse astrologin får leva med. Indisk astrologi påminner med sin metod för att urskilja planetens "verksamma natur" om att planeterna kan jobba för människan eller mot henne, göra ett gott jobb eller vara avartiga.

Den här bloggaren kommer att ligga på en fattigkyrkogård (för vilket liv i ordningen?) och inte för att han är obegåvad utan för att den stora framgången är honom fullständigt förnekad: För Tvillingarna i stigande blir Jupiter en verksam illgörare - stor rikedom kanske skadar kravet på Tvillingarna att "resa lätt". 

Eller kanske Jupiter i meningen "expansion" är till nackdel för Tvillingarna som just har transporten av tankar eller gods från punkt A till B som sitt existensberättigande. Jupiters tendens att fylla (och uppfylla) hela scenen tar så att säga ifrån Tvillingarna (som postiljon eller handelsresande) dess levebröd! 

Undertecknad har dessutom Jupiter i olyckans eller fiendskapens sjätte hus. Rika knösar blir t.o.m. i detta fall en ideologisk fiende, i synnerhet dem som gör sig själva rika på slavarbete (6e huset är slaveriets hus). Om en Jupiter i 6e leder till stor rikedom måste förklaringen ligga någon annanstans i horoskopet (11e husets tillfälliga härskare kan ge ledtrådar, eller 5e spekulations- och kreativitetshusets härskare).

Målvakten Enroth hade en seg start i början av sin NHL-karriär och här kan man nog se hjälteplaneten Solen opponerad från den slöa Saturnus. Men Saturnus kommer med åren och visheten och i engelska Wikipedias summering av hans karriär ser man snart en helomvändning: han blev den första målvakten i NHL:s historia att ta sina tre första segrar på raken på straffläggning. Övertid och straffläggning är verkligen Saturnus som ödesmättad Lieman. Saturnus som det ultimata "hit men inte längre".

Varför Saturnus associerats med obegåvning (särskilt när den aspekterar sin ömsesidiga fiende, den spontana och levande Solen) har att göra med dess formalistiska eller strukturerade natur. Det är Saturnus som är flipperspelets struktur, det bestämda landskap som flipperkulan kan ta. Flipperspelaren som manövrerar sin avatar - flipperkulan - är den levande och agerande Solen. 

Men Solen kan bara leva rullan inom ramen för den spelplan ödet eller Saturnus tecknat. Saturnus som "själens form" betyder i antik filosofi att det är vår egen själ som riggat den här spelplanen under x antal årtionden och som själen sedan - alltid död i förhållande till världen - överlåter åt sin "fiende" eller motpol Solen att uppleva. 

Man får ta det här med "ömsesidiga fiender" filosofiskt, det är i själva verket astrologins sätt att beskriva samma varelse ur två olika perspektiv. Man kan inte sitta på båda stolarna samtidigt, inte både vara Saturnus, skrivbordsadministratören, och Solen, den som lever ut. 

När man som målvakten har Solen och Saturnus i direkt opposition finns där ett problem, men som turligen kan lösas eftersom oppositionen tenderar att lösas via konflikt och då blir en ny förmåga på en högre nivå: tesen, antitesen och syntesen.

Den agerande Sol som mött döden i Saturnus och lärt sig något, blir nu döden för andra, den perfekta målvakten eller gränsdragaren som inte släpper något förbi sig. Enroths debut i NHL måste ha varit sur, men han tog utmaningen och höjde sig till nästa nivå trots att gärdsgårdsligan kunde ha blivit hans lott i livet. Och "nästa nivå" är precis vad Saturnus handlar om, den anala planeten som är besatt av att gradera och hackordna.

*****

Jag tror faktiskt att t.o.m. Djävulen eller den onda stjärnan Algol kan göra nytta, bara man förstått att man bär på dess destruktiva och alltigenom negativa kvalitet. För om man betraktar Satan som 100% negativitet (Gud använder Satan som en som söker negera allt själen står för i syfte att skaka liv i själens högre kvaliteter), då skulle den mörka stjärnan Algol kunna användas som ett svart hål i vissa sammanhang. Målvakten Enroth som ett svart hål (plockhandsken) som suger in varenda puck och därför är en riktig satan för det andra lagets försök att vinna!

Enroth har dessutom framgångens och celebritetens Jupiter på nästan rak linje med Algol, vilket skulle kunna tolkas som att han har framgång i att agera Djävulens eller det totala Neggots roll. "En som grusar andras planer."

Jag vill minnas att jag granskat konjunktionen mellan Jupiter och Algol tidigare, men mängden horoskop har vuxit så låt oss söka rätt på enbart de hyperstarka konjunktionerna (±1°) bland cirka 7.500 kartor.

Inte så att det saknas dramatiska fall som faller kort om den här, egentligen godtyckliga gränsen. Minns t.ex. La Camillas remarkabla horoskop! (Skrivet före hon återupptogs i Army of Lovers och sedan sparkades ut direkt.)

Den snäva toleransen ger i vilket fall 45 träffar, och det skulle bära alldeles för långt att både leta biografiska data och analysera var och en. Jag nöjer mig med att peka på några fall som uppenbart tycks stämma in på den här tanken om "framgång som total förmörkare" (i något avseende).
  1. Alexander Fleming;6.8.1881, Nobelpris, bakteriolog upptäckte penicillin ("dödar det dödande")
  2. Clinton Davisson;22.10.1881, Nobelpris fysik "elektrondiffraktion" (den negativa elektronens splittring) - notera de "negativa" upptäckterna hos båda Nobelpristagarna
  3. Pablo Picasso;25.10.1881, konstnär, såg helvetet i Guernica
  4. Melanie Klein;30.3.1882, freudiansk psykolog, tryckte på Thanatos, dödsdriften!
  5. Fritz Perls;8.7.1893, psykiater, psykolog, Gestaltterapins skapare
  6. Jean-Paul Sartre;21.6.1905, ateistisk filosof, författare
  7. Nickolas Ashford;4.5.1941, låtskrivare ("I'm every woman", "Ain't no mountain high", m.fl.)
  8. David LaFlamme;4.5.1941, låtskrivare, musiker (hippiegruppen "It's a Beautiful Day") - jagad i årtionden av amerikanska skatteverket för hans ekonomiska grumlighet
  9. Lasse Wilhelmson;7.5.1941, författare, antisionistisk khazarjude och förintelseförnekare
  10. Maria McKee;17.8.1964, låtskrivare artist, narkotikaproblem och dyster grundsyn
  11. Richard Herrey;19.8.1964, fd artist, skattefuskare
  12. Mats Wilander;22.8.1964, tennisstjärna, patetiskt försök till karriär som rockstjärna
  13. Joanne Whalley;25.8.1964, aktris
  14. Paul Bernardo;27.8.1964, sadistisk massmördare
  15. Stefan Hanna;2.9.1964, galen c-politiker ("beskatta feta människor")
  16. Keanu Reeves;2.9.1964, skådespelare, känd för sin tragiska förlust av flickvän i bilolycka
  17. Anthony Weiner;4.9.1964, politiker, sexskandal (penisfotot till 21-årig kvinna)
  18. Rosie Perez;6.9.1964, vulgär komedienne
  19. Sarah Aldrete Villareal;6.9.1964, seriemördare och satanist (Rosie Perez hade tur som hittade filmbranschen att agera ut inom!)
  20. Ulf Hansen;7.9.1964, rasist, musiker i gruppen Ultima Thule
  21. Christer Sturmark;7.9.1964, ateistisk religionshatare och ordförande för sekten Humanisterna (falsk humanism).

    Vilken märklig serie grumliga själar som dök upp här. penisdinglaren, två dagar senare mördarsatanisten och vulgokomikern direkt följd av en svensk rårasist och en religionshatisk sekularist! Med en födelse tidigast 14.00 för dinglaren skulle alla fem vara Sol-Lejon med Månen i Lejonet eller Jungfrun, och de två med Jungfrupsyke likväl styrda via Merkurius i Lejonet i detta år då Saturnus i positivt härskarläge opponerar sig mot Solen i sitt härskarläge.
  22. Hans Wiklund;17.9.1964, ömsom snurrar fru Fortunas hjul i tv och pratar film - sålde sin själ för att få vara med i kultureliten? Lyckades gifta sig med en populär fotomodell.
  23. Marc Benioff;25.9.1964, grovt överbetald amerikansk vd (med all säkerhet Månen i början av Oxen för ett Algol-infekterat psyke)
  24. Janeane Garofalo;28.9.1964, aktris med specialitet på bittra och kolsvarta rollfigurer!
  25. Anki Bagger;30.9.1964, popsångerska
  26. Clive Owen;3.10.1964, skådespelare med specialitet på kolsvarta figurer!
  27. Brian Palmer;4.10.1964, socialantropolog, uppskattad lärare
  28. Anna-Caren Sätherberg;5.10.1964, politiker, (s) styrelse
  29. Anonym;11.10.1964, våldtagen två gånger i ungdomen vilket resulterade i en viss personlighetsklyvning
  30. Håkan Jansson;13.10.1964, bipolär, adhd, 18 självmordsförsök enligt tidningsartikel
  31. Anomyn2;14.10.1964, faderlös kvinna med extrema anknytningsproblem till andra, vacker, i ungdomen servitris på en av Stockholms hetaste inneställen
  32. Annika Borg;29.3.1965, präst som hyllar såväl Upplysningen som personlig framgång
  33. Piers Morgan;30.3.1965, fd tidningsredaktör på skandalblaskan News Of The World, bannad i USA för skriverier om USA och deras vapenvansinne
  34. Tomas Alfredson;1.4.1965, regissör, fortsätter i faderns Hans fotspår att undersöka vad en ond man är
  35. Robert Downey Jr;4.4.1965, skådespelare djupt i skiten (droger, sprit) men som kom tillbaka, big time!
  36. Eric Prydz;19.7.1976, musiker som gjorde bort sig efter sexistisk aerobics-video
  37. Isobel Hadley-Kamptz;21.7.1976, skribent
  38. Christian Holm;22.7.1976, politiker (m), riksdagsledamot
  39. Laura Fraser;24.7.1976, aktris
  40. Jack Dorsey;19.11.1976, "teknokrat" (helt glömt varför han fångade mitt intresse)
  41. Rickard Engfors;22.11.1976, homosexuell dragartist, ångestriden och prestationsfixerad streber
  42. Tobias Brandel;9.3.1977, SvD-skribent med en viss fixering vid hbt- och könsbytesfrågor (kanske en period, har inte mött namnet på länge)
  43. Eddie Razaz;1.1.1989, öppet homo artist, genombrott i Idol 2009
  44. Rasmus Sundstedt;8.1.1989, bandyspelare som stack ut haken: "hockeyspelare saknar spelsinne"
  45. Casper El-Kaissi Ostlov;21.1.1989, återfallsförbrytare, torterade och försökte mörda en ung kvinna

Här finns många dysfunktionella namn! Kan man till och med tänka sig att Jupiter själv sugs in i det svarta hål av negation som Algol representerar? En del blir inte ens framgångsrika på att agera Satan (likt vår målvakt) utan sugs bara själva in i mörkret - och med all deras "jupiteriska" framgång? (Se återigen La Camilla som från att ha varit firad triviastjärna plötsligt var sjuk och hemlös. Jupiter i Oxens första grad nådde inte riktigt fram till vår "extremaste" grupp, men med Algol och Månen stigande i öster är det definitivt ett fall som tillhör den grupp som står närmast Mörkrets makter.

Inga kommentarer: