Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 april 2013

SvD, IT-fascismen & självmålet

Det här är ett långt inlägg som lutar snett. För mycket metodik följd av en kort slutsats. Men det är viktigt att göra sitt yttersta för att veta NÄR en sak inträffat. Och det var just när jag utfört ett habilt detektivarbete jag insåg att allt var fel!

SvD berättade ju själva för några dagar sedan att de sjösatt sin censurteknik "Betala eller packa dig härifrån om du inte vill betala." Men det missade jag. Vad jag nu, 3½ dygn senare mötte var den 25-artiklarsgräns som SvD genom lätt undanröjda kakor på min dator lyckats sätta. 

Eller varför inte bara koppla på webbläsarens möjlighet till ett pass med "privat surfning"? Ska detta föreställa svenskt ingenjörskunnande blir man mörkrädd! Vi pratar ju ändå näringslivets stolta flaggskepp SvD. Jag har hittat betydligt bättre censurmekanismer på andra sajter ute i världen som gärna vill ha pröjs för sina mer eller mindre obehövliga tjänster. 

Firefox är den enda intelligenta webbläsaren på marknaden men den primitiva Google Chrome (för ofärdiga eller datorrädda människor) har faktiskt en fin finess om man gräver sig in i de dolda inställningarna. Fyll bara i SvD:s adress så rensar Chrome bort skiten tidningen försöker dumpa på din dator så att den kan börja räkna ner till 25 lästa artiklar och trakasseriernas början.

Trots min blunder var ödet så fantastiskt att både det horoskop som jag här på felaktiga grunder tagit fram och det verkliga (som presenteras därefter) berättar nästan samma historia!

Så följ med på denna lilla resa ner i datorns inre värld av kakor med vilka SvD håller koll på om du är en av dem som snyltar på deras under svett och möda överkopierade artiklar från TT och förkrympta rewrites på utländska och mycket bättre originalartiklar.

*****


[Ursprunglig text.] Synd att jag inte är mer alert. För då hade jag antecknat exakt minut när första censurskylten - "Prenumerera eller pröjsa Dagpass om du vill läsa mer" - poppade upp i nätupplagan av SvD. 

Men när det hände första gången knäppte jag sömngångaraktigt på en alternativ webbläsare för att läsa den text som nu förnekades en arbetslös Fas 3:are utan ekonomi, en som knappast kan prioritera tidningsprenumerationer.

Den gruppen bryr sig marknaden inte om. Den som inte arbetar behöver ingen information. Etniska svenskar har inga problem med allt högre kostnaderna för minsta lilla struntpryl - de är inte drabbade av att Reinfeldt & Borg och de andra skurkarna frusit ersättningsnivåerna i sju år i sträck. 

[I samband med betalsystemets sjösättning chattades det, vilket jag missat. Mest kritiska röster. Och en av SvD:s sorgliga chefer, Lena K Samuelsson, svarar på frugan om det ohemula prenumerationspriset på nättidningen (för vilket man fortfarande måste genomlida reklam, reklam och ännu mer reklam): "Hej Anna, Självklart finns det ett digitalt studenterbjudande." Jag förmodar att SvD inte tänkte på något motsvarande för arbetslösa som hankar sig fram under existensminimum. De är så att säga inte tidningens målgrupp.]
I det här inlägget tvingas jag istället rekonstruera en ungefärlig tidpunkt när SvD - Näringslivets egen tidning om nu en och annan bra kulturartikel skulle kunna få någon att glömma detta - när denna blaska sjösatte sitt nya system med indrivningsmekanismer. 

Systemet jobbar så vitt jag ser efter metoden "Nu kommer vi att trakassera dig dagligen tills du ger upp och prenumererar". Hellre jag slutar läsa nyheter totalt och återvänder till de stora klassiska tänkarna än dansar efter näringslivets vrål på lönsamhet.



När jag inspekterar vilka "kakor" SvD satt i webbläsaren som plötsligt blev oduglig att surfa deras webbplats med, ser jag en lång rad små hemliga kontrollmekanismer. En del verkar vara gammalt och utgånget skräp som likväl ligger kvar i datorn.

Men kakorna som alla börjar med det pinsamma kvasi-engelska ordet "optimizely" drar uppmärksamheten till sig, i synnerhet den med namnet "wp-quota". Jag gissar att WordPress (wp) inte levererar någon teknik till SvD, men ordet "quota" har i datavärlden alltid att göra med tilldelning av hårddiskutrymme eller konsumtion av bandbredd. 

Här kan man misstänka att SvD nu börjat hålla koll på hur stor läslust besökaren har - hur många kilobytes han/hon suger i sig av tidningen. Handlar det om att läsa mer än några få artiklar slår kvottilldelningscensuren strax till. Eller något i den stilen.

Varför jag kallar metoder "trakasseri" är att kakans hållbarhet på datorn är satt till en månad fram i tiden. Antingen lär sig besökaren inom några dagar att SvD är en gnidig tidning som inte skriver av andra tidningars nyheter gratis och drar ner på sina besök. Eller börjar köpa Dagpass för 15 kronor eller tar en prenumeration på en tidning som i princip bara pratar ekonomiska för Sveriges lågintensiva fascister och explicita egoister. En tidning för dem som söker biofeedback på myten att de lever i den bästa av världar.

Jag stänger läsaren, startar om och hamnar strax i samma situation igen - kakan ligger förstås kvar. Nu tar jag del av den härligt historielösa presentationen av SvD digitala medier som just sjösatts och som inte med ett ord låtsas om att det någonsin existerat något före Prenumerationstjänsten. 

De som aldrig såg övergången ske, kommer aldrig att förstå hur det gamla internet såg ut, med tidningar som sökte hålla sig flytande via nätannonsering. Nu har Rovkapitalismen sagt ifrån. De vill ha större vinster.

Efter att ha läst information om digitala medier + prenumerationserbjudandet ökar mängden kakor från SvD dramatiskt på datorn. Det jag läste låg tydligen på en subdomän till tidningen döpt till "blogg". Något tredjepartsföretag har också passat på att "märka" min dator... 

Allt det här sker naturligtvis i smyg, utan besökarens vetskap. Hur var det med cookie-lagen som näringslivet hatade och fruktade för några år sedan? Gick den inte igenom. Verkar inte så, med tanken på att Svenska Dagbladet nu har saboterat min dator med små kakor!



Och när kan då premiären av nya girig-SvD tänkas ha skett? Ett horoskop vore ju ytterst intressant!

Jag upptäcker att en av kakorna av typen "optimizely" heter "Pending Log Events" och har fått dagens datum och det exakta ögonblick när jag lämnar SvD. "Pending" betyder att något hänger i luften och att "loggbokshändelsen" troligen "lagförs" först nästa gång när jag återvänder till SvD och deras nya Storebrorsystem för som med piska ska söka driva ströläsare att börja betala Dagpass. 

Lösnummerpriset är förstås det mest lönsamma alternativet för företaget - jämför hur ofattbart dyrt socker blir när man förpackar det som godis i små tablettaskar jämfört med godis i lösvikt eller enbart som en stor sockerpåse på 2 kilo.

En kaka heter "optimizely End User ID" och anger förstås surfarens (slutanvändarens) identitet i SvD:s pennalistiska system för att konvertera läsare till slaviska konsumenter. Tveklöst har detta ID-nummer nu kopplats till det IP-nummer min nätuppkoppling har. SvD har med viss precision släckt ner mitt hem! Den kakan går ut den 2 feb 2023 klockan 12.25. Här är tidpunkten jag sökte! 

Det faktum att en andra kaka döpt till "optimizely-wp-quota" daterad redan den 19 april 2013 15.34 plötsligt visar sig EFTER att jag har klickat mig till prenumerationsvillkoren tyder på att den här delen av systemet har sin egen kaka men tycks peka på något viktigt startdatum i det förgångna. Funktion: okänd.

Men mitt "slutanvändar-id" sattes som sagt redan 12.25 - tidangivelsen manipuleras sällan i kakor. Dataprogrammeraren tar bara systemets uppgift just nu och lägger på en hållbarhetstiden i dagar, veckor, månaden eller år. 

Tyvärr har jag ingen färsk kunskap om hur servrar sätter kakor. Jag var i branschen bara några år. I Windows 2008 Server respekterades inte "nu" + 365 dagar utan klockslaget ändras till några sekunder före midnatt det dygn då ett års lagringstid uppnås, även om man använde systemets nu-tid som bas för kakan. Men här tycks vi ha att göra med en servertyp som faktiskt tar tillfällets faktiska tid och sedan adderar kakans hållbarhet i dagar.

Nu uppstår ännu ett problem man inte lätt kommer förbi. Det är SvD:s servertid som används när kakan konstrueras men hur vet man att det är svensk tid? Jo, uppgiften "pending" nyss var CET + 1t sommartid. Det vore väl konstigt om samma Storebror-ser-dig-system använder olika systemtider för olika kakor.


Tiden 12.25 anger dock bara MITT första möte med det i smyg sjösatta systemet för att trakassera läsare tills de börjar betala för sig. 

Eftersom jag snabbt hoppade genom ett antal artiklar i SvD även under förmiddagen och publicerade det här inlägget 10.37 (svensk tid) kan man nog säkert säga att SvD:s system ännu inte var igång då. Med IT-fascismens känsla för heltal är nog klockan 11 eller 12 de hetaste kandidaterna för sjösättningen av trakasserisystemet. Jag röstar för middag klockan 12 - känns inte det perfekt?

[Smart tänkt men helt fel! Jag nådde tydligen min 25e lästa artikel med just det inlägget. Men därmed ökar mysteriet, för vad betyder då ID-kakan som sattes 12.25. Troligen är det själva brännmärkningen av datorn när jag senare sökte öppna en 26 artikel: "Ja, du har ID-märkts som en av gratisläsarna och f.o.m. nu kommer den här kakan att blockera dig"?]

*****

Minns nu att det var Schibsted-ägda Aftonbladet som jag hörde några it-nissar kalla "Aftonhoran" en gång? Nå, den titeln kan vi nu lugnt låta gå över till Schibsted-ägda SvD. Hela det här horoskopet går i HORKARLENS TECKEN.


Felaktigt horoskop för betal-SvD. I själva verket
horoskop för bloggarens möte med "gratisläsgränsen"


Det är inte ett zodiaktecken utan Mars + Venus jag talar om. Att Draksvansen tycks hålla hungern och på mattan gör den sannolikt bara värre. 

Men vad som verkligen utlöser en hämningslös Satan, en ond Djävul, på den här himmelen är att den sataniska axeln idag (och i morgon) ligger tung mellan pengarnas Oxe (här som det högsta tänkbara idealet) och den svarta sumpråtta - IT-fascisten - som utför det kreativa arbetet från det femte huset för intelligens och kreativitet. En fallen Måne i Skorpionen som kreatör. Vad annat kan det blir än ett system för att giftigt stinga besökaren genom censurmekanismer som skapar badwill?

Horbocks- & horsignaturen Mars/Venus i sin mest härsklystna tiondehusplacering bildar således en helvetisk glödande energi bakom båda tecknen i den sataniska axeln (Venus i Eld kopplar till Oxen, Mars i Eld kopplar till Skorpionen). 

Vi har därför framför våra ögon VILDDJURETS ENTRÉ i medie-Sverige. Vad är väl den äldre och snälla lösningen, att sätta betalknappar på det lite mer påkostade materialet? Fuck den valfriheten! Med SvD:s nya teknik tar den Onde Satan själv kontroll och söker med morötter och piskrapp underkasta surfarna dess lära om Profit till varje pris.

Tolvslaget ger händelsevis samma näriga och tillslutna Kräftascendent som för horoskopet för köpgalenskapens galleria som igår öppnade i Stockholm - samma tendens att stänga in bakom slutna dörrar (Kräftan = revir och protektionism) och som slutar i sjudomen cancer/kräfta och värddjurets död. Så lycka till, SvD. Tiden i västerlandet är sen. Snart smäller det.


Har ni märkt att det är fullmåne dessa dagar? Idel galenskap i Sverige. Inte minst Reinfeldts omdömeslösa presskonferens över ett olaga hot - bara för att det gällde hans favoritfotbollslag? Då är man mångalen.

Men Månens passage småtimmarna från Vågen till Skorpionen gör denna weekend till något mycket mörkare än normalt, och SvD:s nya teknik för trakasseri är ett perfekt exempel på hur lågt den sataniska axeln går. Faktiskt ända ner i helvetet.


**********


Och hur ser då det korrekta horoskopet för SvD:s självmord ut? 

Plus-material, som hos Aftonbladet, var fortfarande en god gest, lite som gratistidningen Metro: "Vi vet att du är underklass och så lär förbli, men här har du några smulor från den rike mannens bord." Det SvD inför är bara jävelskap.

Att den exakta lanseringstiden saknas är inte förvånansvärt. Den bästa tiden för systemets sjösättning tror jag man får av den blänkare SvD lade ut på Facebook två minuter före midnatt den 23 april.  Håller man muspekaren framför datumet visar sig även tim- och minutangivelsen.




Samma text, uppenbarligen redan skriven vid midnatt, publiceras sedan i Svd/Näringsliv 5.07 morgonen den 24 april. Den bästa gissningen är alltså att systemet går igång vid midnatt, just efter att någon publicerad på Facebook.

När jag tittar igenom den hög av kakor SvD placerat på datorn hittar jag faktiskt en som heter "__jid" där "j" är okänt men "id" uppenbarligen är någon slags identifikation. Den här kakan löper ut redan den 24 april 7.09 på morgonen och säkerligen slog jag min sedvanliga morgonlov förbi tidningen för att om inte annat inspektera förstasiderubrikerna. Vi lämnar den kakan därhän. Den kan vara det första tecknet på att SvD nu kollar alla sina besökare, men jag vet inte.

Vi provar ett lite-mer-än-hypotetiskt klockslag 00.00 för trakasserisystemets sjösättning - midnatt den 24 april.



Se! Den sataniska axeln är på plats här också, och nu viktare än någonsin. Giftpilen som ascendenttecknet, viljan att hålla fienden - gratisläsarna - borta.

Med Skorpionens extrema vilja att förlänga sitt materiella liv följer naturligtvis ett lika ynkligt 11e hus ideal som det i föregående karta: nu är det profitlystnadens Jungfru som blir det högsta goda - om man identifierar sig med dödsskräckens tecken eller uttrycker dess typiska "nödvärnsstrategier". Notera att de negativa tecknen inte klarar av att se igenom den materiella illusionen som Eld och Luft förmår. De fastnar verkligen i ekorrhjulet, slåss för sina liv och beter sig allmänt ovärdigt.

Månen i Jungfrun detta dygn påminner om att instinkten att profitera också var lätt överbetonad i stickprovet på hundratalet moderata politiker, att Jungfrun med rikedomsplaneterna Venus och Jupiter stiger i öster i Nya Moderaternas horoskop och att den fulaste fisk Sverige haft som ledare, Reinfeldt, har självtjänandets princip i öster han med, och nu med den omoraliska krigaren Mars (här omoralisk eftersom Jungfrun i 1a huset gör Mars till både en essentiell problemhärd och en verksam sådan. Bjud in Reinfeldt i politiken och du bäddar för diskriminering och orättvisor, baserade på Jungfruns frånstötande självgodhet. "Vi etniska svenskar har inga problem")

Bloggen har också noterat att Månen i Jungfrun är signifikant överrepresenterad i horoskop för brottsdömda.

Om man sedan lägger till att Väduren i detta korrekta horoskop nu fallit ned i Fiendens och Olyckans hus, blir det kanske begripligare varför SvD med detta sätt att trakassera fram prenumererande kunder måste sägas ha varit tidningens moraliska självmord: tidningens Skorpionascendent visar att giftsticket Mars är dess egen oycka/fiende (sjätte huset). Horbocken är lika stark i det här som i det felaktiga horoskopet men arbetar nu genom horoskopets möjligen värsta hus!

Att i den moderata "valfrihetens" land införa ett sånt här tvingande system bara bekräftar vad bloggen sagt om den näriga människan som en av Djävulens agenter på jorden. Att det är saligare att ge än att få, är inte en princip Djävulen förstår mycket av. Pur negativitet ägnar sig bara åt att maximera sina egna vinster tills hela pyramidspelet rasar ihop.


Se även: SvD visar prov på stingslig brutalitet - hur träffsäker visar sig inte den rubriken från i februari vara om Skorpionens sting - dödsskräcken - nu är det som faktiskt driver hela denna tidning!

Inga kommentarer: