Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 april 2013

Nobelpristagarna: Solen & Saturnus är fiender

Det här inlägget markerar bloggens omstart i långsammare (mer saturniskt) tempo och utan meningslöst energispill för att locka till sig besök av dem utan förkunskaper eller ens intellekt eller tålamod nog att tillägna sig vad verklig astrologi kräver. Verklig astrologi är inget annat än klassisk filosofi uppiffad med lite snygg grafik.

Fyra års ivrigt datainsamlande har fyllt sitt syfte och bloggaren har till egen belåtenhet funnit tecken på att den ursprungliga zodiaken från Babylon stämmer. Zodiaken är till sin verkliga natur siderisk - belägen i rymden eller luften och inte knuten till den materiella jordkroppen. En djupt symbolisk observation! För den korrekta zodiaken måste människan kompensera för jordklotets vaggande rörelse över den 24-26.000 år långa cykel som utgör precessionen. 

Genombrottet kom kanske med studiet av 161 mördare där en fallen Måne i Skorpionen påminde om tecknets mörka symbolik. Månen var fallen i Skorpionen för 2.000 år sedan och är det fortfarande enligt den sideriska zodiaken. Enligt den feltänkta västerländska astrologin antyder samma test att är det numera Månen i välviljans tecken Skytten som mördar. Just en snygg "evolution"!

Man kan fråga sig om det är mer "utveckling" som den västerländska civilisationen fått helt om bakfoten. Den frågan adresseras i följande bok jag just köpt men inte hunnit läsa än.

Den avvikande siffran 24.000 år för precessionen kommer från den indiska gurun Paramhansa Yogananda som i väst förmedlade den lära hans guru Sri Yukteswar förmedlat till honom. För några år sedan kom den lovprisade The Yugas.

Jag skrev om orientalisten Alain Daniélous presentation av tidsåldrarna i det här inlägget, men en snabb granskning av modellen i boken The Yugas antyder en något avvikande schematik. Boken lovar gott för dem som är intresserade av den indiska läran om långa tidsåldrar som styr mänsklighetens fluktuerande intelligens (intelligens = gudsmedvetenhet; förnuft = förstadiet till intelligens).

Bloggen kommer inte längre att uppsöka horoskop via mediernas braskande rubriker utan de f.o.m. nu sporadiska inläggen kommer att förbipassera alla försök att locka Medelsvensson till bloggen. Det är omöjligt att ge en genomsnittlig människa en aha-upplevelse som kräver så mycket förkunskaper och kombinatorik som många av inläggen nu bygger på.

Bloggens likhetstecken (f.o.m. valet 2010) mellan praktiserad andlighet och en politisk vänsterposition är likaledes en idé så långt före den intellektuella mognaden hos dagens svenska materialister - höger- eller vänsterorienterade - att det som hittills sagts i frågan får räcka. 

Den typen av texter når inte fram till någotdera lägret. Landet har en alltför liten och hårt åsiktsslimmad befolkning för resonemang som skär rakt igenom de inbillade skiljeväggarna. Bloggarens djupt osvenska själ i en svensk kroppshydda har till sist börjat ta sig själv på allvar. "Pärlor för svinen", sade mästaren. Svenska folket är f.n. inte i position att genomskåda det stora falsarium de lever i och vars mest påtagliga konturer kallas marknadskapitalism. 

Och de som gör det är i allmänhet fortfarande fast i vettlös materialism eller dyrkar i smyg teknokraternas landvinningar via jönserier som smartphones och plasmaskärmar. Titta in i den vanliga sossens hem - troligen han förgiftad upp över öronen av en livsstil han inte längre kan frigöra sig själv från eftersom han inte fått lära sig att tänka stort och rätt. 

Tankens gåva har nämligen högern stulit och låst in i garderoben. Själva läser högern inte längre de stora filosoferna - Svenskt Näringsliv hånar öppet "lyxstudier" på högskolan. I ett sådant klimat är det lönlöst att stå emot. Låt det här landet köra sig självt i botten. Goda själar i Sverige kan passivt stå emot och förtjäna sig fina kommande liv.

Istället kommer bloggen att då och då göra någon specialstudie av en eller annan astrologisk lärosats. Som den om påstående om Solens och Saturnus ömsesidiga fiendskap (antydd genom arrangemanget där Solen i härskarläge i Lejonet ställts mot Saturnus i härskarläge i Vattumannen).


Föregående inlägg, det tretusenfyrahundratredje publicerade enligt bloggsystemets statistik (3403 = 1), var en slags final för Sideriska siktet. Den fascinerande nymånen som råkade koincidera med publiceringen (se kartan i textens slut, öppnar i nytt fönster) omvittnade att det var en tid för offentlig "förlossning" (moksha). 

Det var nystart (1) i den befriade Fiskarnas tecken och en ömsesidig reception mellan Fiskarna och Oxen - den senare symbol för identifikationen med materiella faktorer - vittnade en bloggens genuina död från sin dittillsvarande officiella profil.

Medan dagens morgonradio spottar ur sig den pinsamma verksamhet vissa forskare ägnar sig åt: "musik man gillar triggar den plats i hjärnan som förknippas med "belöningssystemet" - en tautologi om en sådan någonsin skådats! - kan Sideriska siktet fascinerat skörda ännu en intressanta bekräftelse på astrologin via den tacksamma grupp som de 513 Nobelpristagarna utgör. 
 
Att det 3403:e inlägget fick talvärdet 1 och att det avhandlade Nobelpristagarnas överlägsna intelligens är så typiskt. Sanningen är den ledande principen och lägre "presentationsskikt" som astrologi och numerologi kan inte annat än signalera på sina respektive sätt. Saturnus kan ju sägas vara nummer 1 vad det här kosmiska systemet anbelangar, och representerar också det gudomliga intellektets intelligens närhelst människan själv orienterar sig mot det gudomliga, mod Den Ene. (Dessa är nyplatoniska filosofen Plotinus tankar, den tidiga romerska kristendomen måste ha lånat friskt från hans texter!)

*****

Men det är Saturnus orientering mot det högre som gör den till en transparent förmedlare av den gudomliga intelligensen. Förra inlägget var otydligt med detta. Som sådan är Saturnus i sin sjunde himmel eller de förnuftsprinciper (logoi) som styr vår upplevelse som människor antingen riktade mot den jordiska verkligheten ("vägen ner") eller orienterade bort från sinnesvärlden ("vägen upp"). Den övergripande logos, förnufts- eller ledande principen kan därför vara gudstillvänd eller gudsfrånvänd beroende på hur Saturnus är orienterad.

Det är därför vi har Saturnus i negativt härskarläge i Stenbocken då den blickar in mot "sin" materiella skapelse och ibland blir maktberusad och drabbas av naturalistisk hybris. Naturvetare som tror de är gudar därför att de tycker sig kunna överblicka en smula av den materiella naturens skenbara sätt att fungera. T.o.m. när de är religiösa tenderar de av Jord bundna att titta oroväckande mycket sin religions fysiska byggnader, organisation eller världsliga rikedomar!

Jämför typens mer naturliga "fall" i kognitiv höjd: Solen i Stenbocken dominerade tydligt i horoskopen för socialdemokratiska politiker och saknades nästan bland moderaterna. Visst, Stenbocken tar ansvar för helheten där en moderat skamset bara skor sig själv så mycket han har förmåga till. 

Men Stenbocken är också den stora förfalskaren, den hybrisdrabbade Demiurgen i de kätterska kristet-gnostiska skapelseberättelserna om en ful imitatör som kopierade den rena Idévärlden och sedan sökte tuta i alla varelser inom hans domän att han var den yttersta guden.

I sina värsta stunder är socialdemokratin bara en maktfullkomlig hop som månar om ateistiska värderingar för att Stenbocken helt slutat tänka och bara förmedlar traditionella, jordiska och "tvingande" strukturer. Om de besuttna kallade sig kristna och förtryckte arbetande människor på sin tid, då måste vi förneka att Gud alls finns. På den tankenivån befinner sig en idiot. Det är tragiskt eftersom kristendomens innersta budskap är djupt socialistiskt!

När Saturnus vänder sig bort från det empiriska och den vilseledande sinnevärlden, beskrivs denna korrekta orientering istället som dess härskarläge i positivt polariserade Luftelementet och Vattumannens tecken. Det högsta logos eller den ledande förnuftsprincipen identifierar sig då med den himmelska världen och kan med rätta sägas vara en kanal för det gudomliga Intellektet. I kontemplation finns det då ingen gräns för vilka budskap en människa kan motta. Jag tror man måste tillskriva gudomlig kreativitet en viss betydelse för vår grupp av Nobelpristagare.

Men i en dyster och materialistisk kultur som t.ex. den svenska leder inte ens en korrekt orienterad Saturnus till några spektakulära resultat. På en låg nivå tecknar Vattumannen sociologiska strukturer och ateister förstår inte att hur människor behandlar varandra i ett själviskt högersamhälle eller ett solidariskt vänstersamhälle är också ett mått på hur sjuka själarna i det samhället är. 

De sociologiska strukturerna bör i Vattumannens tecken vara jämlika - "såsom i himmelen så ock på jorden" - men ta t.ex. den diskriminerande och onda svenska statsministern Fredrik Reinfeldt (född 1965, vid makten 2006-2014) och hans Saturnus i Vattumannen. Det ser ut som om han har "korrekt orientering" på sin Saturnus: den kontemplerar bort från sinnevärlden och väljer idévärlden. På många sätt den ideala placeringen. 

Men detta är en dysfunktionell Saturnus pga. besmittelsen från det jordiska sjätte husets allmänt fientliga och sociofobiska natur! När han ser det klasslösa himmelska samhällssystemet (som mänskligheten har som uppgift att införa på jorden i Vattumannens tidsålder) fylls denna sjuka politiker av hat - han ser bara fiendskap och olycka i det klasslösa samhället!

Att det inte bara är ett enstaka missljud på Reinfeldts födelsehimmel har tillräckligt många inlägg under bloggens första fas illustrerat. Det är en "falsk" Saturnus i Luft, eller en kollapsad Saturnus som utgör Fredrik Reinfeldts "själsliga form". I raka ord: han har en moderat ideologi som kommer från Fan själv! En egoistisk lära som strider mot universums moraliska lagar.

*****

Givet astrologins otaliga spelregler kan man fråga sig om det överhuvudtaget går att bevisa att den fungerar. Vetenskapsteoretikern noterade med rätta att (väst-)astrologin hade så mycket regler att det aldrig gick att falsifiera den - en västastrolog har alltid något halmstrå att rädda sig genom: "Men det ser man ju via den här bikvintilen...")

Popper var troligen inte ens medveten om distinktionen mellan den gamla sideriska och den felaktiga tropiska zodiaken (som har framtvingat nödlösningar och nya metoder vartefter zodiaktecknen började stämma sämre och sämre med århundradenas gång). Men även i Indien, där siderisk zodiak alltid använts, hittar man tecken på en urspårad traditionsförmedling. 

Tror någon, att någon enda indisk astrolog någonsin sökt testa och verifiera giltigheten de många indiska "yogas" där kanske 5-6 stycken samtidiga förhållanden ingår? Hur många tiotusenstals horoskop krävs inte för att kunna avgöra om så komplexa "signaturer" faktiskt ger de påstådda effekterna! Nej, även indisk astrologi låter självutnämnda gurus dra iväg och fastslå "sanningar" på basis av kanske några få isolerade observationer eller kanske helt i blindo - som en förmedlare av vad någon annan "viktig" person sagt.

Den här bloggen har återvänt till "basfakta" och faktiskt hittat några lämpliga områden som bekräftat antika påståenden. Att titta på uppenbart sexualstörda HBT-horoskop och där upptäcka att den "fallna" Mars i Kräftan var överrepresenterad, var ett sådant fynd. 

Men notera bräckligheten i tillvägagångssättet: i ett totalt dekadent kulturklimat, ett sådan som de västliga medierna sprider non-stop, skulle ingen ens komma på tanken att se homosexualitet som den psykiska sjukdom det är. Därmed skulle en forskare som redan smittats av västerlandets kollektiva perversion aldrig ens komma på tanken att formulera det experiment som bloggaren gjorde, och därmed aldrig upptäckt att den här allvarliga planetplaceringen faktiskt lever och här ohälsan i behåll 2.000 år senare! 

*****

I det aktuella testet bryter jag ner den signifikant överrepresenterade gruppen av 42 Nobelpristagare med en "aktualiserad själ" enligt typ2 i de zodiaktecken där denna "aktualisering" inträffade.

Med "aktualiserad själslig form" menades alltså den ultimata förnuftsprincipen Saturnus (vad vårt solsystem anbelangar) i samma tecken som dess planetära disponent. En extremt "ren" yoga (förening) som är så enkel att den ändå går att testa utan tillgång till "tiotusentals" horoskop.

Varför inte Saturnus i eget majestät, dvs. hemma i Stenbocken eller Vattumannen ("aktualiserad själslig form" typ1), uppvisade någon överrepresentation jämfört med referensgruppen, var en fråga jag lät bero i föregående inlägg.

Men jag under fyra år i flera tester upptäckt att just Saturnus tycks helt immun vid simplistiska tester där t.ex. den fallna Mars eller den fallna Månen visat sig vara en "verksam orsak" (Plotinus skulle förneka hela resonemanget om astrologin som annat än en lära om "omen" - gudarna eller deras synliga himlakroppar är inte orsaker enligt den romerske tänkaren). 

Saturnus ensam tycks varken vilja utmärka sig bland skurkar eller helgon. Den är faktiskt något av en bakgrundsgud. Tanken slog mig inför alla de usla unga politiker som likt avdöda brittiskan Margaret Thatcher föddes med en "upphöjd" eller förädlad Saturnus i Vågen (ex.vis Annie Lööf) men där Saturnus "röst" synbarligen inte lyckats tränga igenom störningarna i de lägre himlarna. Kanhända är själens röst eller inre struktur i allmänhet förlorad så länge vi är människor på jorden...

Det var just därför testet av Nobelpristagarna var så intressant. Deras "aktualiserade" Saturnus kan också ses som att Saturnus fick en hävarm att hävda sig på en lägre nivå av det antika kosmos. Det kosmiska förnuftets huvudprincip kunde tydligare göra sig hörd om den placerade sig i en redan stark yoga: en planet hemma i sitt härskarläge!

Den "fjärran" Saturnus svårigheter att informera ("in-formera" med sin själsliga form) jordmänniskorna har sin motsats i några av bloggens tester där "levande livets" Sol på egen hand i ett zodiaktecken visat sig vara ett tillräckligt starkt "omen" för att ge utslag på det enda sätt den förfallna västerlänningen längre förstår: via statistisk överrepresentation. Således har Solen i Väduren fortsatt vara benägen till kriminalitet genom flera studier (som nu totalt uppgår till 400+ brottsdömda horoskop).

På samma sätt bekräftade testet av samtliga utvikningsbrudar under tidningen Playboys första 25 år att Solen i Jungfrun är den arketypiska horan, så om sig och kring sig att hon gärna blundar för sitt samhälles moraluppfattningar om det finns pengar att tjäna på att visa extra hud. 

Ja, vi har en f.d. fröken Sverige (Johanna Lind) som numera gör hudcremereklam och har ett typiskt Jungfruhoroskop med Solen i torra Jungfrun och Månen i återfuktande Kräftan! Ett anekdotiskt exempel, men där Playboy-testet ger perspektiv om varför åkerbrukartecknet Jungfrun kopplas till den solära viljeakten, som enligt Jungfrun är att instrumentalisera och profitera på allt och alla (eller mer neutralt uttryckt: ett pragmatiskt nyttotänkande som inte låter någon irriterande idealism så i vägen för reella möjligheter till konkret fattad lönsamhet). 

Notera att det ömsom är gamla läror om planeterna och om zodiaktecknen som verifierats under bloggarens nyfikna upptäcktsvärd och jakt på bekräftelse i nutid av de gamla lärorna. T.o.m. "Solen i Väduren" är ju en yoga fast av enklaste slag.


*****

De 42 Nobelpristagarna visade en tvåfaldig yoga: 1. planet i sitt härskarläge 2. Saturnus, den avlägsne härskare använder dessa underhuggare som hävarm för att höras bättre. Strikt talat var detta mer än en "aktualiserad själslig form" eftersom enbart Saturnus i Stenbocken eller Vattumannen är en så simpel beskrivning på aktualisering man kan få. Det var en "aktualiserad själslig form mit Prädikat" som det brukar stå på tyska vita viner.

Fastän 42 datapunkter är alldeles för lite för att "göra statistik" på, är det svårt att inte bli nyfiken på om Saturnus fungerar bättre med vissa tecken (och deras planetära härskare) för att göra sig så intelligent och tydlig att det mynnar ut i ett Nobelpris.

Den här uppföljningsstudien är dock värd att göra och bör tillmätas en viss tyngd eftersom vi nu vet att vi i princip tittar rakt in i det gudomliga intellektet såsom de uttrycker sig på Jorden via några utvalda eller inkarnerade Ord (logoi), själar som bara kommer "en på miljonen", själar som den högre världen har förväntningar på att de under sin tillfälliga vistelse som avatarer - nedstigna från högre höjd från upplysare eller frälsare - ska producera något av värde för mänskligheten.

Fader Tid driver sitt långa spel just för att det bara är i tiden själar kan förstå sitt avfall och åter välja att bli sitt bättre jag (tala inte med högern om detta, all individualistisk konsumtionsfilosofi  uttrycker Djävulens motsatta tendens: att hålla själar kvar i ångest över döden och bara erbjuda jobb och konsumtion för att hålla ångesten under mattan. Är förresten inte Genesis "The Carpet Crawlers" något av det mest spöklika som skrivits? Ett mästerverk från en under de tidiga åren sofistikerad grupp som annars varken under Peter Gabriels eller senare Phil Collins ledning var värst filosofisk.

När vi strax bryter upp de 42 "aktualiserade" eller "självförverkligade" (eller "homefree") själsstrukturerna ska vi därför veta att vi nu hanterar med Sanningen själv på våra laboratoriebänkar. Dessa är de rena fall som för en lägre sorts människa, hon som förblindad av sinnevärlden ropar på mätbarhet, utgör själva essensen av hennes egna förnuftsgrunder. 

Detta laboratorium är inte en plats där VoF eller Humanisterna eller drägget har tillträde då den lägre och sinnesbundna människan förnekar essenser och därmed ytterst sett rationaliteten i sina egna försanthållanden. Ingen kan se Gud i ögonen och sedan leva, och ateister har uppenbarligen inte sett mycket alls....

42 Nobelprisbelönade, aktualiserade själsliga former
  1. Saturnus med Mars i Väduren: 3
  2. Saturnus med Venus i Oxen: 5
  3. Saturnus med Merkurius i Tvillingarna: 5
  4. Saturnus med Månen i Kräftan: 4
  5. Saturnus med Solen Lejonet: 3
  6. Saturnus med Merkurius i Jungfrun: 5
  7. Saturnus med Venus i Vågen: 4
  8. Saturnus med Mars i Skorpionen: 4
  9. Saturnus med Jupiter i Skytten: 8
  10. Saturnus i Stenbocken
  11. Saturnus i Vattumannen
  12. Saturnus med Jupiter i Fiskarna:1
42 mätpunkter delat på 10 tecken ger 4,2 och med slumpvariation definierad som inom ±50% uppstår ett signifikant underskott vid 2,6 eller avrundat 3 horoskop samt en överrepresentation vid 6,3 eller avrundat 6 horoskop.

Vi hittar då "ekon" av följande astrologiska sanningar:
  • Lågpresterande: Saturnus är själv fallen i Väduren, i det tecken där dess naturliga fiende Solen firar sin "upphöjdhet". 
  • Lågpresterande: Saturnus i Lejonet, det tecken där dess naturliga fiende Solen härskar.
  • Högpresterande: Saturnus i just det jupiteriska tecken som handlar om att uppfylla själens form på ett gudomligt sätt (vägen upp, kontemplation av livets enhet och sammanhang), Skytten.
  • Lågpresenterande: Saturnus i just det jupiterska tecken som handlar om det "negativa" uppdraget att rentvå själen från dess besmittelse en ådragit sig av för mycket umgänge med världen och särskild då dessa kroppsrelaterade biokemiska ruseffekter.   
Punkt 1 är förstås också en "förverkligad själ" men tydligen inte den optimala för att vinna uppskattning för detta inom de områden Alfred Nobel listade i sitt testamente.

Punkt 2 bekräftar den antika tesen att det är Lejonet är svassar runt i livets mitt och gärna "lever ut" från podier eller scengolv. Jiva-atman är den levande själen som tycker om att "leva livet" där Saturnus typiskt porträtterad som en gammal djuptänkare, introvert och "död" i förhållande till en yttre sinnevärld Solen lyser över.

Punkt 3 är exceptionellt fascinerande eftersom Saturnus, som ÄR själens form nu gästar Jupiter i sin positiva fas (Eldtecknet Skytten) som uttrycker just strävan att expandera och uppfylla den form Saturnus anger. Detta är således i sig ett omen eller indikation om just vad frågan antyder: själens självrealisering. Lägg därtill att Skytten är känd som en förutsättningslös upptäcktsresande och dess fallenhet för upptäckter av Nobelpriskaliber blir genast mer begriplig.

Punkt 4 är helt korrekt zodiakens sorgebarn! Fiskarna som "samhällets olycksbarn" eller de som "begråter" världens förfallenhet eller är fullt upptagna att solka sina själar än djupare eller rentvå sig.

Vi har alltså en själslig form som är helt aktualiserad i det tecken som (som bäst) säger adjö till världslig strävan och den falska glamour som ett Nobelpris dock utgör. Att detta också är ett självförverkligande som sätter blott ett svagt spår i Nobelpristagargruppen passar helt förträffligt.


Teknisk anmärkning

Innan man öppnar segerchampagnen inför dessa spännande fynd borde man dock fråga sig: var kortleken preparerad? Hade de här tio typerna samma förutsättningar? De 513 Nobelpristagare som vi valde "de renaste" fallen från var födda mellan 1817 och 1966, en period på 149 år.


I det förra testet spelade inte "exponeringstiden" för Saturnus i vart zodiaktecken någon roll. Frågan rörde vilken Saturnus som helst som var med sin disponent i mysigt hemmaläge och därmed "aktualiserad" med ett "predikat" (aktualiserad längsmed Vädurens/Mars linje, t.ex.). Testet antydde enbart att en aktualiserad Saturnus var tydligt favoriserad för banbrytande prestation (återspeglat av Nobelutmärkelsen).

I den här ministudien är det dock av största intresse att veta att alla tio saturnusplaceringarna hade en jämförbar "exponeringstid". Hade alla deltagare varit födda mellan 1955 och 1966 hade testet inte kunnat göras, alla zodiaktecknen var inte ens aktuella.

Men den 1/1 1817 har vi Saturnus i Vattumannens första grad och den 31/12 1966 befinner den sig i Fiskarnas första grad. Jag läste någonstans att Saturnus rundar zodiaken på cirka 29½ år vilket för vår grupp betyder ganska exakt fem varv. I vårt 150 år (minus ett dygn) långa utsnitt har som synes Saturnus med minsta möjliga marginal påbörjat sitt sjätte varv. Alla har således en nästan perfekt exponeringstid och ingen "viktning" behöver göras.

(Okej, jag är så långt från en siffermänniska man kan komma och svänger mig med flotta ord jag bara anar den exakta innebörden av, men statistiker förstår att jag förstått principen för deras arbete. Testet är i sin anspråkslöshet metodologiskt sunt.)


PS. Någonstans i ministudien bröt jag flagrant mot logik och konsekvens, men kunde inte avhålla mig från frestelsen att glida mellan kvantitativt tänkande och observation av gudomliga storheter! Man kan säga att jag begick samma regelbrott på intellektuell nivå som moderaterna ständigt begår på jordnära nivå när de läser statistik som Fan själv och fantiserar ihop sagor om sitt partis förtjänster under 1900-talet och sin politiks framgångar de senaste sju åren av totalt folkfördumning. The media is NOT the message! Men det förstår man inte så länge man sover med moderaterna.


Se även: Nobelpristagarna - nödvändiga sanningar? En kritisk granskning av metodiken i detta inlägg


Inga kommentarer: