Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 26 april 2013

När skribenter manipulerar-informerar

Man slutar aldrig förvånas över hur folk gör karriär till synes utan synbara kvalifikationer. Som en Ivar Arpi som tagit sig ändå in i SvD:s grupp av ledarskribenter för att maximalt kunna exponera sin medelmåttighet. 

Se vilken hafsig logik som inleder den här krönikan. Han söker här belägga påståendet att rädsla för islam är ett problem (som om fruktans problematiska natur fortfarande behövde bevisas efter 150 år av västerländsk psykologisk forskning) genom att säga att den är det för socialdemokratin! Tala om att generalisera utifrån ett märkligt diffust underlag bestående av "vissa" personer!
"Låt mig börja med att slå fast en gång för alla att islamofobi är ett stort problem. Om inte annat visar en del av reaktionerna på Omar Mustafas petning ur Socialdemokraternas partistyrelse att det på sina håll förekommer en närmast fobisk rädsla för islam." (SvD)

Horoskopet tillhör kanhända den stupida typen, men jag vill vara försiktig här eftersom jag noterat kombinationen av Stenbock och Skorpion i samband med väldigt metodiska om än extremt fyrkantiga och tungfotade dataprogrammerare. Det är något med Stenbockens tecken som tänder på alla cylindrar när man säger ordet "system" eller "struktur". 






Med Månen i Stenbocken i första huset blir dess ägare, systematikern Saturnus en välgörare. Risken med systematikerna är att de trasslar in sig i s.k. kremlologi, de älskar så att analysera på avstånd att de tappar perspektivet och nerven och ibland producerar feta kalkoner. Det är vad Arpi lyckades med redan i krönikans viktiga öppning.

Arpis artikel är ett praktstycke av uppbenande och muttrande - kremlologi av bästa märke. Och allt för att till sist själv uttrycka typisk sekulär "religionskritik".

Notera hur Stenbocken ger Skorpionen i 11e idealhuset: att borra sig djupt in i frågans fördolda natur. Tyvärr är Stenbockens känsla för sund logik darrig det här året enär Saturnus, förvisso upphöjd, i vägande och mentaliserande Vågen, vilar då en Venus i skorpioniska Vatten och därmed på dunkla sentiment. Det finns frågetecken för uppsåtet med allt Arpi företar sig å intellektets vägnar.

Kommunikationens tredje hus är heller inte höjdare, eftersom husets tillfälliga ägare är Jupiter, som för Stenbocken är en verksamt ond kraft. Jupiter står i slutet av Vågen men grumlas i sin luftlätta natur av en ohelig allians med Solen (viljestyrkan), Merkurius (kommunikatören) och nämnda Venus i Vatten. På flera sätt rör dunkla drifter och klar logik ihop sig på den här himmelen, och med Månen som förstahusindikator hamnar den dunkla tänkarens emotionella störningar just i en koppling mellan 11e husets ideal eller ideologi och 10e husets realpolitik.

Både Stenbocken och Skorpionen är negativt polariserade och drar mot konservatism, och den upphöjda Saturnus i Vågen kan kanske liknas vid Margaret Thatchers Saturnus-Våg i öster. Thatcher hade dock ett moraliskt budskap på sin tid, men som hon tyvärr på Jungfruns osunda sätt sökte påstå var individens och ingen annans uppgift att upprätthålla. Den fattigdomsskapande högerpolitiken kunde inte beröras med den här skeva bilden på var ansvaret ligger och kriminella likt henne själv blev således frälset som undantogs de regler som andra förväntades följa. 

Thatcher beordrade Englands kvinnor att leva på ett sätt hon inte hade någon som helst avsikt att göra själv. Saturnus som diktatorn har den egenheten och på Arpis himmel står den som hot Hitler och Napoleon - åtminstone utifrån mannens egen lunära fantasi. Han ser sig som en stor laggivare!

*****

Samtidigt har horoskopet tre verksamma välgörare, Saturnus, dess disponent Venus, samt kommunikatören Merkurius, så det är i princip dött lopp mellan den "välgörande" och den "illgörande" sidan (Mars och Jupiter) i den här röran av grumlig ideologi och maktanspråk. Och det är sådana horoskop, de som inte vill sig, som man kan avfärda som medelmåttiga. Men i det här fallet utifrån Månen som förstahus en exceptionell streber å politikens vägnar.
 
Planeterna i gränsen mellan Vågen och Skorpionen hos Arpi hamnar i ett svårbedömt spänningsförhållande med stjärnan Algol. Jag är inte säker att den negativa polariteten (Jord och Vatten) har det i sig att starkt trotsa materialismens nedbrytande effekter på, i det här fallet, såväl synen på godhet (Jupiter) som "lätta pengar" (Jupiter) eller intelligens och livsorientering (Solen). Algol kan också vara en riktig djävul och enbart vilja förstöra.

Jag har inte läst något annat av Arpi förutom en avskyvärd artikel där han hyllade "brödsmuleeffekten" - att det som är bra för de superrika (se hans Sol+Jupiter) skulle vara bra även för underklassen. Det måste vara detta som är funktionen hos Djävulens stjärna Algol, förvrängaren, som förstör hans syn (Solen) och korrumperar hans intelligens.

Senaste jag kommenterade en Sol på nästan rak linje med Algol var det kommunalråd som först stod upp och krävde (s)-ledaren Håkan Juholts avgång. 

Varning således för också ett Judas-beteende under de första graderna av Skorpionens tecken. Krönikan som söker gå till botten med "islamofobi" är just ett sånt svek mot hela ämnet eftersom hans udd uppenbarligen är mot Islamiska förbundet, som väl inte var varken bättre eller värre bättre än Annie Lööfs departement när de lyfte bort några dokument i insikten om ett storbråk under uppsegling. Snarare i så fall bättre efter Lööf sedan ljugit som en häst om smygandet.

Vad Arpi, smutskastaren och förvrängaren, ändå avhåller sig från, är att påstå att de dokument som togs bort var tunga dokument som rörde Islamiska förbundets egna stadgar. Han hela hans artikel stinker av al-Ghul den ibland subtila och ibland bara klantiga förvrängaren i syfte att så misstankar och split. Människan ser t.o.m. ond ut på foto för den som tror själen kan ses i ansiktsdrag och ögonens signaler...

Trots att Arpi är unik bland 7.300 kartor med Måne, Sol och Saturnus i dessa positioner, tror jag man kan tala om stjärnan Algol som en korruption av 11e hus-idealen, i synnerhet de som hänför sig till stormrika individer (Solen + Jupiter). Detta således ur sinnelagets (Månens) perspektiv så att man kan tala om att han är fullständigt omedveten om hur falsk han är. Han tror säker att Saturnus i Vågen i tionde makthuset är ett under av ideologisk renlärighet. Men här är ännu ett horoskop där något händer på vägen från den sjunde sfären - här är det Saturnus fiende Solen som deformerats av den onda stjärnan.

Det vill säga, vi får ännu en Rovkapitalets rövslickare som "unnar" monsterkapitalisterna att skövla och skörda mänskligheten och Jorden. Den här krönikan om islamofobin är inte ens central för Ardis livslinje, bara en copycat-grej på en mycket bättre artikel i samma genre ("låt oss bena ut vad det här är") - som Arpi dock har hyggligheten att nämna och länka till.

*****

Men jag är fortfarande nyfiken på vad det blivit av andra födda med sin solära intelligens korrumperad av Algol - är solarna i Vågens absoluta slut eller Skorpionens början vekare än andra till följd av oppositionen, eller har de någon förmåga att spjärna mot Djävulens ouvertyrer till hedonism och materialism? Jag offrar Saturnus i Vågen och söker enbart enligt det här schemat:

//Algol, liten orb: ±3°
(so.lib[29.18-30] | sol.sco[0-5.18]) & mo.cap


Nu lösgör sig Arpi och ytterligare sju personer ur gruppen av 7.300 kartor:

  • James B. Sumner;19.11.1887;12:00 - Nobelpris kemi
  • Lars E.O. Svensson;18.11.1947;12:00 - Uppskattad nationalekonom som i protest lämnade Riksbanken för dess inkompetenta styrning
  • Göran Dahlström;16.11.1950;12:00 - det svekfulla kommunalrådet i Katrineholm som inte gillade Juholt eller att kommunen ska ta emot flyktingbarn
  • Mary Elizabeth Mastrantonio;17.11.1958 - "hård" typ av kvinnlig skådespelare
  • Elisabeth Nirholt;16.11.1969;12:00 - rasist som gick från moderaterna till sverigedemokraterna
  • Maggie Gyllenhaal;16.11.1977 - i mina ögon en särdeles obehaglig människa, om än en skicklig skådespelerska - kanske har jag lurats av att hon så gärna gör otäcka eller störda rollfigurer
  • Ivar Arpi;21.11.1982 - sunkig reaktionär i SvD
  • Carolina Neurath;17.11.1985 - i samma tidning en ung rebell. Samlade lite kredd inför ungdomen med ett avslöjande inifrån bankvärlden. Men hon intar troligen sin plats i hierarkin, hon också. Lär bli en brödsmuleteoretiker när hon blir äldre. Månen i Stenbocken hade aldrig någon ungdom ("lillgammal") och söker den sällan senare heller.

Obs. Alla horoskop är solära men de med tiden 12.00 har en Måne som var så nära Stenbocken att jag flyttat fram tiden några timmar för den placering sinnelaget säkerligen har. 

Undantaget kommunalrådet Dahlström och rasisten Nirholt, vars Månar 12.00 alltjämt befinner sig i Stenbocken (29e resp. 28e graden). Jag har tydligen haft lite olika regler när jag sparat de här datumen. Men liten varning alltså för de två nyssnämnda: de _kan_ ha Månen i Vattumannen.

De intressanta är faktiskt Svensson, nationalekonomen, och ekonomijournalisten Neurath som båda stått upp mot Algol, Satan eller Korrumperaren. 

Mer än man kan säga om t.ex. kommunalrådet Dahlström som verkar vara en Fan själv flugit in i. Och Maggie Gyllenhaal - GÖR hon bara Djävulen via sina roller, eller har hon själv ett förbund med mörkret?

Det är lätt att missa en sak i den här disparata gruppen och det är att faktiskt hela fyra av åtta är involverade med PENGAR (jag räknar kommunalrådet som en stor pengaräknare och inte mycket annat). Det tyder verkligen på att fixstjärnorna verkar även genom opposition (en tanke som inte föresvävade de källor Claudius Ptolemaios citerade i sitt astrologiska verk Tetrabiblos på 200-talet).

Det är således Oxens tecken (identifikation med resurser/pengar) som på ett perverterat sätt (via Algol) "läcker över" till Skorpionen och där fångas upp av den kognitiva kraften Solen (och tillika det konativa elementet i en människovarelse).

Av dessa fyra individer som minglar med Mammons tjänare, ser Ivar Arpi svårast angripen ut. Röran precis i gränsen mellan attityd (Vatten) och logik (Luft) är inte snygg. Men i rättvisans namn har kemisten (materialisten) James B. Sumner en mycket snarlik himmel. Lars E.O. Svensson har också en historia precis i slutet av Vågen som blandar ihop sig med den tidiga Solen i Skorpikonen, men det är Ketu - viljan att hugga huvudet av Draken! Istället blev det så att han själv lämnar Riksbanken därför att den var fylld med en hoper trögskallar.

Inga kommentarer: