Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 9 april 2013

Margaret Thatcher och Skuggan


Den okände artisten Phantom med tidstypiska
LAZY FASCIST just på tröskeln tilll
ondskans inbrytande med thatcherismen.
Vem artisten var blev aldrig känt. Låten är
en variant på Bob Marleys CRAZY BALDHEAD

Andres Lokko antyder i AB just den förbehållslösa avsky mot just avlidna Margaret Thatcher som t.o.m. jag drog mig för i respekt mot de döda. Det blev bara en kort betraktelse över hennes "dödshoroskop". [Några dagar senare omvittnar Lokko sakernas tillstånd mer nyanserat och nämner i en ny krönika - nu i SvD - den fantastiska brittiska filmen "Brassed Off".] 

I England är det delade meningar (SvD) och i AB igen väljer Katrine Kielos att bortse från den horribla kvinnans politiska gärning och väljer ett feministiskt perspektiv. Ur ett sådant var Thatcher onekligen en av de kvinnor som visat att "kvinnor kan". Kan vad? Slutet av det här inlägget kommer kort att beröra varför hellenismen kallade det tredje kommunikationshuset för "gudinnans hus".

Katrine Kielos adresserar en förvisso intressant poäng men som astrologiskt likväl bara är en droppe i havet: Månen och "kungavärdiga" stjärnan Regulus i idealhuset sammanfattar väl tanken om en majestätisk eller mäktig kvinna. Tyvärr är Thatchers dominanta sinnelag styrt från Solen som i detta horoskop har många frågetecken kring sig.

[Tillägg. Senare samma dag publiceras i SvD en djuplodande artikel av en Thatcher-kännare som kommer till precis samma slutsats om politikerns "bidrag" till England som detta blogginlägg: ett avvisande av Vågens samarbetskänsla som som istället sätter Jungfruns individualism i högsätet.

Det är fascinerande att dagen efter hitta denna text och se hur väl den motsvarar den ursprungliga sideriska zodiaken. Orden "
Thatcherismen går med andra ord inte att skilja från Thatchers person" kunde inte bättre illustreras av kvinnans stigande Saturnus i öster - "själens form" eller "the rationale" knuten till det personliga första huset...]

Bloggen har brottats med brittiskans horoskop tidigare, inte minst på grund de tolkningsproblem man genast stöter på. Hon har den hårda och gränsdragande Saturnus i sitt första ego-hus ("Jag, den totala makten!). Det här är en farlig indikation, minst sagt.  Makt och ett simpelt ego-perspektiv...





Men samtidigt vandrar Saturnus genom Vågen - rättvisans vågskålar - och anses upphöjd. Vågens venusianska natur mildrar Saturnus så att den t.o.m. kan låta "nåd gå före rätt", motsvarande Jesus förklaring att kärleksprincipen faktiskt är den viktigaste. Ät den, lögnaktiga och själviska moderater som låter samhället förfalla och människor fara illa för att ni vill ha en fetare plånbok!

Moderaterna som i sin nuvarande marknadsliberala form är en direkt följd av Thatcher är faktiskt en viktig nyckel, för Nya Moderaternas horoskop domineras av egennyttans tecken Jungfrun i öster och den bär på berikandets Jupiter och pengarnas Venus. Partiet representerar därför just ett renodlat parti för dem som är totala självtjänare, de som verkligen inte vill delta i det bygget av samhället, som bara vill förbli på sin egen åker och skörda för sig själv.

För om man lämnar den stränga och autokrata Saturnus därhän, finns det också mycket kvar att säga om Jungfruns tecken i Thatchers horoskop. Hur fungerar självtjänandets princip när den hamnar i det motsatta huset till sitt tilldelade jordiska område, olyckans, fiendskapens och hälsoproblemens sjätte hus? Den antika astrologin jobbar hårt för att påvisa för Sol-Jungfrun Greta 'leave me alone' Garbo hur "ensam är inte stark" genom att hopa negativa signifikationer vid hennes sjätte hus.

Jungfruns tecken representerar således en av de negativa livsupplevelserna - tecknets omvittnade tendens till felfinneri tyder på att det föredrar att kverulera över det halvtumma glaset och inte, likt sina jupiteriska motpoler, blickar med hopp och ser glaset som halvfullt. (Jungfruns härskare Merkurius - det kritiska intellektet - opponeras på båda ställena i zodiaken av den välvilliga och hoppfulla Jupiter.) Renlighetsfobin i detta tecken (som ibland förvandlas till främlingsfientlighet och tal om "utlänningar" som "smitta") är kanske det bästa draget hos Jungfrun. Lorten bidrar vid sjukdomsspridning.

Det är den inre anden som fattat att den inte är kommen av Jord, men mörkret är så djupt att Jungfrun söker "tvätta av sig smutsen" genom höga pretentioner. 

Kroppsfascister är i allmänhet Jungfrur och bloggens granskning av vilka som tar betalt för att blotta sina kroppar. 291 Playboybrudar visade en signifikant överrepresentation av just Jungfrun som soltecken. Som, sagt, Jungfrun är världsligt listig och vet hur man drar nytta av eller gör vinst på allt, t.o.m. den egna kroppen. (Därmed identifierade bloggen i den spaningen också den arketypiska Horan - otippat med tanke på västastrologins förljugna självbild, ackompanjerad av dess feltänkta zodiak.

Märk att vi talar tecknens inre psykologi här och inte levande individer. Men naturligtvis hettar det till lite extra om man har Jungfrun som sol- mån- eller ascendenttecken att notera ett defensivt handlingsliv, ett hyperkritiskt sinne eller en överdrivet hälsofixerad kroppsuppfattning. Det är sällan man undgår en släng av det här "prinsessan på ärten"-tecknet om man har det aktiverat i horoskopet.

Och ännu värre är det kanske om man har de som Margaret Thatcher: i det tolfte huset för "världsliga förluster". Till skillnad från det framhävda första ego-huset drar sig planeter i tolfte undan världen. Men de finns kvar och påverkar nu individen ur det omedvetna. Och det man inte är medveten om kan likt Jungs Skugga tillvälla sig makten över beteendet så att individen agerar ut ett "fantomjag" som man själv är fullständigt omedveten om.

Dubbelnaturer brukar kunna ha tydliga 12e hus i friktion med det medvetna 1a huset. Indisk astrologi ser det 12e "onda" huset så hopplöst att det bara duger till att arbeta på sin själs frälsning (moksha, befrielse) eller att knulla i ("sängkammarens hemliga nöjen") - i det ena fallet att isolera sig från sin lägre kåta vegetativa själ och i det andra att helt fördjupa sig i (tillfällig) lycka genom sinnesnjutningar. 

Jag har spekulerat i att tantrisk sex - "gudsförverkligande genom sexualitet" kan ligga bakom detta märkligt dubbeltydiga hus för både klosterliv och rumlande i sänghalmen men jag har inte fog för detta. Det kanske räcker med att inse att husets naturliga korrelat, Fiskarnas tecken, kanske influerat uppfattningen av huset. Fiskarna simmar i olika riktningar och indikerar det irrationella (känslomässiga) Vattenelementets två tendenser: stilla vatten låter den högre och intelligenta själen skina igenom, turbulenta vatten ger ett driftsstört yrväder, "mångalna" individer. 

Om 12e huset är välfyllt och dessutom Månen befinner sig i ett Vattentecken skulle man kunna tänka sig oerhörda överbetoningar på en simpel livsstil och individer som enbart lever för att mata sina sinnen med intryck men sällan eller aldrig tänker en intelligent tanke eller orkar analysera ett problem. Då får vi äkta slödder, pöbel etc, simpla reaktionärer som skriver "hårdare straff" istället för att analysera vad det för fel på ett samhälle som tvingar människor till kriminalitet. 

"Hårdare straff" är ett typiskt Thatcher-sentiment och man behöver bara gå tillbaka till den katastrofala moderatregeringen ledd av Carl Bildt och hans justitieminister Gun Hellsvik, för att återigen hitta Jungfrun som en hyperkritiker och pennalist. Venus "fall" i Jungfruns tecken - elakhet eller kritik eller separatism som kärlekens enda uttryck - avslöjar att vi faktiskt har en riktigt mörk zon i zodiaken i detta tecken och att det sjätte husets negativa innebörder hänger samman med dess naturliga korrelat, Jungfrun.





På grund av Månen i direkta och attackerande Väduren har den stenhårda och nästan spotska Gun Hellsvik sitt soltecken Jungfrun i "rätt fas" i sitt naturliga sjätte fiendehus. Jungfrun tempereras här något genom att dess disponent Merkurius står i den sociala rättvisans tecken Vågen vilket ger en ledtråd till hennes höga position som rikets justitieminister.


Men var hon då rättrådig? Nej, sinnelaget är hypersubjektivt i Väduren och även om Mars är en verksam välgörare (det måste den vara för en krigare som Väduren) är dess placering i det onda sjätte fiendehuset beklämmande. Särskilt som denna Måne passerat full och därför har gått in i sin negativa fas och enligt indisk astrologi därför förvandlas till en illgärningsman. 

Hennes och alla fascistoida borgares rop på hårdare straff, mer arbetslinje med piska och liknande, är naturligtvis bara deras eget skyldiga samvete: det är de själva som är sjättehusfienden, den anti-sociala förrädaren som sviker sitt samhällsansvar för att berika sig själva på sina egna åkrar. 

(Jungfrun och äganderätten har grundlagts redan i det förra Jordtecknet Oxen. Jordelementet har det bara i sig att slåss om vem som ska förfoga om resurserna - längre ser man inte när själen fallit så lågt från sin himmelska intelligens.)

Den här utvikningen om förra "justitieministern" Gun Hellsvik är på sin plats inte bara för att hon tillhör samma "underart" som Margaret Thatcher gjorde och som efter Hellsviks glansdagar horoskopet för Nya Moderaterna så tydligt omvittnar - privatiseringsfanatikerna som försöker tjäna pengar på allt och alla. Allra viktigast är Hellsviks månhoroskop med Jungfrun i sitt eget hus för frågan om vad som händer med Margaret Thatcher som har Jungfrun i motsatta huset.

Neutraliseras hela horoskopet när Vågen stiger i öster och vartenda tecken hamnar i motsatt hus till sitt naturliga? Eller känner sig Vågen stigande som främling inför precis vartenda jordiskt livsområde (hus)? är det därför parförhållandet går i dagen - "ensam är inte stark" - Vågen har lärt sig problemen Jungfrun skapade med sin sociala ovilja och önskan om att bara få vara i fred med sitt. Nu relegeras den sociofoba privatisten till det undertryckta tolfte huset och Vågen är passionerat (Rajas guna) kontakt-, samförstånds- eller rättvisesökande, beroende på vilken evolutionsnivå kartan som helhet tecknar.

Och här är det nya i tolkningen av Thatchers svårbegripliga horoskop. Hennes allmänna evolutionsnivå falskskyltas som "Vågen" eftersom hon i hjärta och själ ännu är en Jungfru. Hon kontaktar utan att kontakta, gifter sig utan att försvära sig till den andra - Jungfrun må vara undertryckt och helt omedveten i det tolfte huset, men en Skugga har ännu större kontroll över en människas medvetande än planeter i första huset. 

Men eftersom hon inte känner igenom återrapporteringen av sitt beteende lever hon i självförnekelse alternativt livslögn. Det är måhända alltför dristigt att förklara Thatchers sista 10-15 år i livet som mentalt sjuk med den långsiktiga verkan av att leva i lögnen om sig själv som ett starkt, kontrollerande och socialt ansvarstagande förstahus-ego, men där i själva verket den antisociala och extremt självcentrerade Solen i Jungfrun styrt föreställningen som Skuggan. 

I princip är dock resonemanget sunt. Den som konsekvent odlar en falsk mytologi eller bygger osanna luftslott förlorar till sist hela basen för sitt tänkande. Kanske blir detta olika typer av mentala förvirringstillstånd? Har någon någonsin tänkt på att undersöka sjukdomar som Alzheimer med frågan om dessa individer dessförinnan tillbringat årtionden i självförljugenhet, i t.ex. en borgerlig livslögn? Jag tror framtiden kommer att upptäcka många sådana här sammanhang. Vi vet knappt något alls ännu om den psykosomatiska koppling som indisk filosofi kallar ahamkara - kropp & sinnessjälskombinatet som skapar illusionen av ett jordiskt jag (det astrologin ringar in med ascendenten och med en tydlig blick mot Månen).

Det är i det här läget man måste återvända till den hellenistiska astrologins benämning på det 12e huset: den onda daimonens hus. I själens inbillade liv i den "externa" världen, den hon erfar via en kropp och dess sinnen, representerar den onda daimonens område de låga luftlager som befolkades av andeväsen (se det nyliga inlägget Luftens andar). Det här är andevärldens motsvarighet till jordens sumpmarker - en däven region där simpla instinkters Vatten mixas med desorienterad intellektualitet (Luft) vilket ger märkliga och oförutsedda resultat. Bloggen har lösgjort tanken om den onda daimonen och kallat den "dissociation" - eller "pseudomötet" mellan instinktens Vatten och intellektets Luft.

Naturligtvis finns inte den externa världen, den filosofiska idealismen lär oss att också "Jord" stadiet av extrem handgriplighet och objektifiering bara är en sinnets inre föreställning. Hela det materiella universum är en föreställning inuti Världssjälen, precis som varje människa bär runt fantasin om sin jordkropp i sin själ. Hur komplext själar är sammanflätade inser man så fort man besinnar att vi uppenbarligen möter varandra och interagerar på den själsliga nivån - med följden av den "Matrixvärld" vi strax därpå tycker oss förnimma "där ute" i "verkligheten". Men... "it's all in the mind". Månen är astrologins sätt att beskriva "the mind" eller på sanskrit, manas.

Gun Hellsvik har som synes ett sinnelag extremt angripet av en massiv anstormning av Sol- och Mars-energi från den onda drömmen om kroppsliga fiender (Jord / 6e huset). Hon upplever detta i sin måne som befinner sig på ett högt och rent kognitivt stadium (Eld) men återigen avslöjar hennes fräna och hårda röstläge, och hennes onda tankar om att slänga människor i fängelse för att hennes egen ideologi GÖR dem till brottslingar, hur JORD dödar eller korrumperar ELD i dess andliga klarsyn. 

Jag har förvisso sett horoskop där elementkombinationen istället blivit till god social aktivism, men klartecknet för Hellsviks "verksamt goda" krigare i separatismens tecken håller inte måttet. Detta beror, tror jag, på det onda sjätte huset. Gun Hellsviks Mars får goda betyg eftersom den äger första huset, men är långt ifrån en lika tydlig kraft för det goda eftersom den också äger det onda åttonde huset (också en plats som påminner om en fängelsehåla). Och att Mars sedan står i fiendens hus visar klart hur besatt kvinnan är av Jungfruns privata ägande - hon måtte ha drömt om tjuvar och brottslingar som kom för att ta hennes fina matsilver var eviga natt!

Margaret Thatcher har samma degeneration av den klara uppfattningsförmågan till följd av att Jord skyfflas över Elden: ur hennes omedvetna strömmar Mars aggression, och den riktar sig rakt mot socialismens vackraste symbol: Jupiter hemma i positivt härskarläge i Skytten, signalen om "universellt utbredd välfärd". Sådant hatar den privatvinstorienterade åkerbrukaren i Thatchers undermedvetna, och det intressanta är att det är detta Skuggans HAT som därför drabbar hennes eget tredje intellektshus. Notera att vi har Thatchers fysiska födelsehoroskop med äkta ascendent. Det är inte bara tendenser "i himmelen" som kanske, eller kanske inte, syns här på jorden (i de 12 husen). 

Och här är då ytterligare ett "bevis" på att kvinnan var förutbestämd att tappa förståndet och sjunka in i mental avtrubbning på gamla dagar. Jungfruns sätt att attackera och angripa konkreta detaljer - om den envisas med detta genom ett helt liv - kommer till sist att kasta en slöja över symbolen för Total Genomlysning: Jupiter i härskarläge i Eldtecknet Jungfrun. Mental fördumning syns naturligtvis inte av Jupiter i tredje huset - tvärtom låter det påskina ett fenomenalt öppet sinne. Men det är ju raka motsatsen! 

Från Thatchers omedvetna hus ("det hon förlorat") verkar en hatisk separatist obehindrat och skadar det tredje husets budskap om intellektets sundhet. Naturligtvis såg alla utom borgarna sjukheten i henne redan då hon hade sin fulla kraft, och förfallet in i omdömeslös senilitet var bara den psykosomatiska organismens senkomna eko av ett problem som enligt horoskopet den här själen bar med sig redan i sin återfödelse till kvinnan Margret Thatcher.

*****

Men var Thatcher verkligen omedvetet styrd av sin Skugga? Precis som Gun Hellsvik har hon ju Merkurius i Vågen, och dessutom i det konfirmerade fysiska och jagmedvetna acendenthuset. Borde inte det innebära att Thatcher hade tillgång till hela sitt omedvetna och i sitt ego omfattade hela Jungfruns privatistiska princip, här också som en krigisk (Mars) förfäktare för privatismen?

Notera hur hon som en snål Jungfru såg till att skaffa England rabatt i EU. Så uppenbart separatistiskt! Jfr Fredrik Reinfeldts Mars i Jungfrun stigande i första huset och hans kärlek till ett apartheid-samhälle av rika och fattiga i Sverige och hans moderata hemortskommun Täbys "rasistiska" förbud mot människor att bo där som inte har pengar nog.

Jo, tolftehusägaren i första bör onekligen indikera att hon stod sitt omedvetna nära! Hon var ju den själviska och omänskliga marknadsliberalismens impulsgivare och motor. Hon förde sin onda daimon över till Amerika och det är från Thatcher vi har den onda värld vi lever i nu, med ett Rovkapital som  arbetar dygnet runt för att via kapitalistiska tillskyndare riva upp västvärlden i "de fattiga och de rika". De rika vill kapa förtöjningarna till mänskligheten i stort och ge sig av på en livslång lyxkryssning.

Och detta är Jungfruns djupaste natur: hon vill inte samförstånd, hon vill separera människor från varandra, göra dem till individualistiska projekt som alla ska odla sin åker och vara lönsamma. Vi kommer inte längre än så här. Det är Grundprincipen Jungfrun, som vi, som kan överblicka hela zodiaken och se hur olika bitar definierar varandra, uppenbarligen har flera kapitel kvar att lära sig här på Jorden. 

Det är lönlöst att säga åt en Jungfru att hoppa direkt till tolfte kapitlet och avsäga sig allt det tecknet som Princip verkar för: tingens tydliggörande som åtskilda storheter utan något övergripande schema eller någon väsenskärna som förbinder dem. (Se dock det häpnadsväckande märkliga horoskopet hos New York-filosofen Anthony Damiani där Jungfruns isolationism ändå på något sätt samverkar med Sol-Lejonets förmåga att se enheten bakom den skenbara mångfalden.)

Likväl ligger det något slags negativ synergi i att detta isolationistiska tecken hamnat i 12e huset som indikerar påtvingad isolering ("fängelser, dårhus, sjukhus och kloster"). "Ont ska med ont fördrivas." Man kan spekulera i om det var just privategoismen och profitmentaliteten som hon borde ha rentvått sin själ i från i detta tolfte hus där själen reparerar sig. Men i så fall misslyckades tolftehusuppdraget - som via Solens placering här visar sig ha varit hennes "livsuppdrag".

Som vanligt är det ett vägande av olika pusselbitar och jag tror det är den horribelt maktlystna och i egohuset extremt perspektivsnäva Saturnus som förstör utsikterna för tolftehussolen att rentvå sig från sin vinningslystnad.

Det kanske är därför Thatcher får ett så olösligt kluvet eftermäle: kvinnan var inte ren i sina intentioner. Hon var beredd att skada den samhälleliga väv som relationstecknet Vågen indikerar för att hon dock hade en Skugga eller en ond ande som talade privatismens språk genom henne. Horoskopet "makes no sense" och det är kanske också därför hon försvann in i vansinnets dimma mot slutet av sitt liv.


Thatcher som den onda daimonen som skadar gudinnan - eller omvänt?

När jag ritade kartan hade jag en tanke om att utforska den hellenistiska astrologins märkliga benämning av det tredje kommunikationshuset: Thea, gudinnan. Det är ett mycket olustigt angrepp/övergrepp som Mars i 12e gör sig skyldig till på det tredje huset. Merkurius är tredjehusets naturliga korrelat och i indisk astrologi är det krigsguden Mars som är husets signifikator. Så vem är gudinnan?

Den frågan kom bort när bloggarens ande började spåna och skriva! Men eftersom det motsatta nionde huset tillhör "Guden" som är Zeus (romarnas Jupiter) är frågan om Zeus primära gemål Hera beskriver någon förlorad astrologisk tradition. 

Hera var kvinnornas och äktenskapets "rådare" och frågan är om inte den indiska symbolen för Tvillingarna bevarat en äldre bild för äktenskapet - tecknet skildrar en ung man och kvinna med varsitt instrument i handen. Kanske ljuv musik? Kanske deltar båda i äktenskapsritualen och spelar bröllopsmusik? 

Kanhända var dagens äktenskapshus, det sjunde, ett mer juridiskt hus i antiken med tanke på att Saturnus är upphöjd i Vågen. Sektorn har definitivt en affärssida eftersom alla typer av samarbetsavtal via handslag eller signerade papper tillhör det sjunde huset. Symbolen vågskålarna kan inte med bästa vilja i världen forceras till att representera äktenskapet (med mindre man sökt ser kvinnor som en handelsvara män begagnat sig av). Den indiska symbolen för Tvillingarna som Man och Kvinna i relation lånar sig dock lätt till äktenskapstanken.

Det kanske är lönlöst att leta efter en planetär representant för Hera, äktenskapets beskyddare, Merkurius ringer inga klockor för mig. Wikipedia påminner dock om att Hera hade en svartsjuk och hämndlysten sida eftersom Zeus (Jupiter) är så notoriskt pluralistisk (se Jupiter i 7e huset på Tiger Woods karta - om man ser hans oräkneliga snedsprång som "muntliga avtal" med var och en för man en bild av Jupiters tendens att grena ut sig.) Och Heras mörka och våldsamma sida stämmer väldigt väl med den indiska astrologin som ser det tredje som ett ont men reformerbart hus och låter den vedergällningshungriga Mars vara husets "signifikator"!

Om man nu med hellenismens tydliga koppling kvinnornas egen gudinna kombinerar detta med Mars raseri, då kan man med Shakespeare tänka: "Så tuktas en argbigga"! 

Shakespeares verkliga namn, det är jag nu alltmer övertygad om, var Edward de Vere, den 17e greven av Oxford. Sedan barnsben fostrad i antikens kulturarv och också ansedd som en av Englands bästa astrologer. Jag skulle kunna tänka mig att han faktiskt löste mysteriet med "gudinnans tredje hus" redan för 400 år sedan. 

Kanske är det korrekt att knyta samman kvinnors raseri med deras bundenhet i äktenskap och dessa kroniskt otrogna makar. Feminister föredrar att diskutera manligt våld, de har en fenomenal blindfläck för att våld inte är vare sig biologiskt eller genderbundet (Mars är en ond gud!), och det kanske är just det Thatchers störning mellan mörklagda tolfte och tredje omvittnar - våldet angriper eller stimulerar gudinnans kvinnliga våld. Thatcher var en kvinna som gick i krig!

Om guden Mars inte känner något gender eller kön, kan man förvisso fråga sig varför tendensen att tala om manligt våld som något annat än kvinnligt. Här kanske Merkurius koppling till tredje kommer in: i förbindelsen mellan Man och Kvinna uppför den falska lägre världens tudelning att gälla. Merkurius är ett neutrum och fysiska män och kvinnor symboliserar i sin förbindelse att de reverserat den platonska myt där den ursprungligen androgyna själen splittrates i två (se indiska Tvillingarna igen), i en manlig och kvinnlig kropp. 

Med den insikten löser sig plötsligt problemet med varför Merkurius inte spontant tycks ha med äktenskapet att göra. Det har den. Jesus: I "himmelriket" gifter sig män och kvinnor inte - då är de som änglar eller som merkuriska väsen med vingar på skorna (eller på mössan).

Grekerna förstörde och trasade sönder mycket. Kvinnan i Tvillingarna försvann och tecknet knöts istället till två unga bröder, Castor och Pollux, samtidigt som den dekadenta homosexualiteten bredde ut sig. (Homo som gender, som enbart socialt spel - att skilja från reinkarnation som ibland vållar själen förvirring om den hastigt återvänder i en ny kropp av motsatt kön till den föregående värdkroppen.) Ibland följer grekerna de indiska traditionerna, men ibland sker sådana här avbrott i kontinuiteten och man ser inhemskt grekiskt stoff slå ur de importerade traditionerna. (Att sedan Indien i retur influerades av hellenistisk astrologi gör ämnet extremt förvirrat!)

Köper man tanken att tredje kommunikationshuset en gång var alliansens hus (huset där den kluvna själen symboliskt helas via äktenskapet) skulle detta ge en spännande idealisering av Man och Kvinna förbundna av äktenskapet (Tvillingarna), med "gudinnan" (Hera) som beskyddare. Och både Man och Kvinna är lika under Lagen som naturligtvis dikterats av gudarnas gud Zeus (= Jupiter är den gudomliga Lagen).

Det här är nu inte Saturnus som feodalherre eller patriark och Månen som det undersätsiga folket - sådan är den materialistiska människans upplevelse av livet under inflytande av Jord och Vatten. Nej, Zeus och Hera, Eld och Luft, är den kosmiska förlagan till vad än som utspelar sig i den lägre verkligheten. Fader Jupiter transformeras i rörelsen från Eld till dess utbrunna eld - Jord och visar sig då som Lagens Verkställare Saturnus - samma Lag han själv författade medan han var ett eldväsen!

(Pater - Pitar. Jupitar av DJV PTR: Deus/Zeus, Fadern. Typ.)

Hera måste i så fall vara symboliserad av Merkurius (även om undertecknad inte förstår detta ännu), och kommer i nästa scen att ha lämnat Luftens rike för att istället visa sig som Månen som härskar över Kräftan. Men indisk filosofi insisterar på att Månen egentligen är en Luftplanet. Är det inte märkligt, så säg!

Jag har flera gånger lekt med tanken på att den hellenistiska astrologins tredje hus, "gudinnan" i själva verket antyder att Månen en gång kan ha haft någon koppling till detta hus, men jag har inte hittat någon indikation om detta förutom möjligen Hera som kvinnornas egen beskyddarinna.

När Månen härskar över Kräftans nyckfulla och ombytliga Vatten i Kräftan (Vatten av typen Rajas eller lidelse), har vi förstås istället fru Fortuna - den blinda, irrationella och giriga själen som spelar på lotteri och hoppas på ren tur (litar på slumpen - hur irrationellt är inte det!). Ännu en slags degenerering i zodiakens negativa polaritet av gudinnan som verkar i Luftelementet. Luft, som hellenisten Ptolemaois dessutom hävdade var det element där den mänskliga arten arbetade på sitt.

Om man ser Hera som Luft och Fortuna som Vatten har vi faktiskt en lysande indikation om hur dessa angränsande tecken indikerar just Månen som en osäker faktor i horoskopet. Den kan vara en rationell Måne men den kan också tendera nedåt, mot den här världen och dess organiska växtkrafter. Måne i Vatten är en vegetativ själ, Måne i Jord en som putsar på statyer och monument uppförda av en annan generation som ännu skapade. Jord är förvisso objektiv men elementet tecknar också redan "fullbordat faktum".

Jord är vändpunkten, bara från inkarnationer på Jorden sägs själen kunnat reclaima sin sanna natur. Detta är omöjligt mellan jordeliven, i Helvetet eller på Månen eller ens de andra planeterna i det här systemet. Systemet som helhet gäller tills man bryter sig igenom det och "tar himmelriket med storm". Till det finns det inte ens ett incentiv i dagens degenererade västcivilisation.

Inga kommentarer: