Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 4 april 2013

Look-alikes? Jimmy Fallon & David Hellenius

Saturday Night Live-komikern Jimmy Fallon har klivit i ett par stora skor och tar över Jay Lenos pratshow (DN). Jag har ibland tyckt att han påminner en smula om vår svenske komiker David Hellenius.

Jag vet ingen annan känd svensk som föddes samma dygn som det senaste svenska nationalhoroskopet, men jag tror nog vi kan ta den godmodige Hellenius som "normalsvensken" - på sistone har alla rubriker om honom bara handlat om hälsa så han verkar verkligen gestalta det här oandliga folkets somatisering av sin inneboende ande. 

Tillägg: Några dagar senare skriver Expressen återigen just om det och deras rubrik, "Därför straffar Hellenius sig själv" skulle kunna gälla hela svenska folksjälen. Därför klarar svenskarna inte att tänka stort och rätt utan misshandlar sitt eget samhälle genom valet av politiker som Borg och Reinfeldt. Eller, lite mer nyanserat, folksjälen ligger väldigt nära kroppsfascismen - svenskarnas andliga förtvining putar missprydsamt ut i en annan ända.

Minsta gram fett ska svenskarna banta bort från folkkroppen och sjuka och gamla far illa pga denna blinda fixering vid kroppslig ekonomi. Vi VAR nazister i vårt tidigare kollektiva liv! Minns du inte ditt förra, tyska namn och hur du tyckte du var en arier och därför bättre än alla andra folk? Nu är du svensk och du bär fortfarande på samma perversa inbilskhet. Hellenius känner folkstraffet - en arisk kropp som hotar att bryta ihop, en myt som hotar gå i kras. Gör inte du?

Att påvisa likheten visade sig inte så lätt utifrån DN:s foto på Leno och Fallon. Svensken verkar nämligen smått neurotiskt vaksam på kamerorna i det privata. Jag fick rulla mig genom bra många bilder i Googles bildarkiv innan herr Hellenius behagade bränna av ett leende. Och då kan man naturligtvis säga att människor som flinar alla liknar varandra rätt mycket...



Problemet är att inte mycket förbinder dem, astrologiskt. Skulle Hellenius dessutom vara född runt lunchtid eller senare, når Månen Oxen och vi får genast en association till den påfallande tydliga Oxe som "landsfadern" Reinfeldt sparkade snabbare än kvickt när det började osa sexskandal: förre moderate arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (Solen, Månen, Mars, Drakhuvudet i Oxen).

 



Men om man antar en tidig födelse för Hellenius ger Månen i Väduren Jimmy Fallons Måne i Vågen en opposition, och fast man kunde tycka att motsatta tecken skulle stå för diametralt motsatta principer har jag hittat flera tydliga look-alike-par där just en Sol-opp-Sol eller Måne-opp-Måne varit den tydligaste förbindelsen.

Backar man tillbaka och ser livet i lite större svep än den mångalne som lever från ett intryck till nästa, är männen födda samma år, Hellenius i februari som siderisk Vattuman och Fallon i september som siderisk Jungfru. 

Båda har därför samma tecken för både Saturnus, själens form, och Jupiter, principen som strävar efter att uppfylla formen (eller möjligtvis hamnat på tvären med denna form).

Men att peka på dessa två placeringar är som att säga att alla nyfödda mellan åtminstone februari och september skulle likna varandra, så det är uppenbarligen något annat som inte går att fånga in med enbart ett horoskop för själva dygnet. De kanske möts i samma ascendenttecken...

Annars ger den naturliga zodiaken en intressant allmän indikation för 1974: Saturnus är lättviktig i det ungdomliga Tvillingarnas tecken. Båda männen har gjort sig en karriär på humor av den mest juvenila typen. Kanske allvarets Saturnus mår val av att vistas med den merkuriska Tvillingarna? 

Det indiska vänskapsschemat för planeterna bekräftar att så är fallet. Saturnus välkomnas varmt när den passerar genom något av Merkurius tecken Tvillingarna eller Jungfrun. Den kvicksilvriga informatören anpassar sig genast till sin gäst och det kanske förklarar varför både Hellenius och Fallon ägnar sig en hel del åt att imitera tacksamma kändisar! Saturnus är förebilden eller formen och kvicksilvret Merkurius den respektlösa ynglingen som parodierar kändisen.

Fallon ges i så fall det bästa betyget, med en utmärkt vital serie bestående av Sol-Merkurius-Mars i merkuriska Jungfrun. Hellenius är mer svensk, mer tungfotad med en Sol-Merkurius-Jupiter i den långsamma Saturnus. Är det därför det var så svårt att hitta honom i ett utblommat leende på vild? Saturnus hatar att förlora coolet och kontrollen och det gäller tydligen också Saturnus i ett så ungt tecken som Tvillingarna. Svenskarna har i allmänhet väldigt lätt för att göra sig lustiga på andras bekostnad men gillar inte att se sig själva i satirens skrattspegel.

Går man till det indiska vänskapsschemat är den snåla Saturnus helt likgiltig för de tider när Merkurius passerar genom hans två tecken, Stenbocken och Vattumannen. Gott så och värre för de som enbart styrs den direkt reflekterande Månen - människor fixerade vid sina sinnesintryck - när Månen passerar Saturnus särskilt Stenbocken tar den kyliga principplaneten över sinnelaget och det kan uppstå en oerhörd fixering på rangordning och andra strukturer i den yttre världen. 

Saturnus i Vattumannen och Månen har jag aldrig lyckats få någon riktig rätsida på men det beror troligen på att bloggaren själv har för låt mental horisont. Månen i Tvillingarna är nu inte Månen i Vattumannen utan bara början på den resa som i Vattumannen leder till ett sinne som potentiellt kan meditera över enorma kunskapsmängder eller komplexa strukturer. Tvillingarna ränner mer fram och tillbaka medan Vattumannen ser och förstår med en djup och nästan övermänsklig intelligens... Vi talar ideala omständigheter här, i praktiken kan så mycket "knäppa av" detta hypotetiska kosmiska medvetande som ett sinne direkt informerat av Saturnus hemma i Luft indikerar...

Inga kommentarer: