Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 21 april 2013

Lena Nyman - kroppen som mental begränsning



DN försöker sälja in en betalartikel om Lena Nymans livslånga kroppsnojor till sina kroppsfascistoida och ständigt rännande och gymmande stockholmsläsare. Det går säkert bra. (Även i AB)

Jag vill bara ta fram hennes horoskop för att påminna om hur spöklikt mycket tydligare alla livsöden blir med babyloniernas ursprungliga zodiak.

Med västerlandets tropiska zodiak föddes Lena Nyman som ett nymånebarn i ofta trådsmala Tvillingarna och dessutom ett år när den avmagrade Saturnus befann sig i tecknet. Det här borde ha borgat för perfekt anorexia - en modellkropp av Twiggy-typen. Men så var det ju inte.

Återvänder man istället till astrologin som den var tänkt, kommer förklaringen lika tydligt som brutalt: Lena Nyman föddes till en nymåne (åtminstone fram till 23.00 på kvällen) i den kroppsliga massans tecken Oxen - tecknet som identifierar sig som bara så många kilo kött + ett antal kroppsliga drifter. 



"BULK"


Men Saturnus, den smala, ligger kvar i Tvillingarna och blir för Oxen mer av ett komplex eller fixering - en form som den matglada Oxen inte för sitt liv tycks kunna förvärva! Notera att ur perspektiv av "själens form" (Saturnus) ligger Oxen bakom ryggen på den (i motsvarande ett förlustens tolfehusförhållande) och indikerar att identifikationen är det hon måste offra om hon vill uppnå sin själsliga form.

Det blir inte bättre av att vällevnadens Jupiter ligger i magsäckens och matsmältningens Kräfta, också ett tecken som kan dra iväg mot rundhet. Att energiska Mars är fallen i Kräftan och här kombinerad med överdrivande Drakhuvudet är troligen hennes livslånga tarmproblem. Och Kräftan eller Vattenelementet som astrologins svampighet. Plufsighet genom alkoholism? You bet. (Se Whitney Houstons horoskop och kommentarer.)

Till sist den onda stjärnan Algol som tycks kunna anta vilka uttryck som helst, fast alltid något problem att lösa eller runda (eller själv ge uttryck för). Här ligger Venus, ägare till nymånen i kroppslighetens tecken så nära Oxen att Algol med lätthet når den med sin onda effekt, även om man räknar med en väldigt snäv orb på bara 3-4 grader.

Eftersom Venus har med förmågan att älska sig själv (så att man sedan kan ta itu med arbetet att älska andra), är det knappast ett lyckligt omen att den till att börja med står i egocentrismens Vädur och sedan dessutom korrumperas av Algol. 

Man kan säga att Venus i Väduren satt ribban rätt lågt: de är här på jorden för att lära sig acceptera sig själva först och främst. Jag har sett ett antal personer i min omgivning med Venus i Väduren snubbla genom hela livet och misslyckas helt i sina relationer eftersom de helt enkelt inte fattar ett dyft av Vågen mittöver. Kärlek (Venus) är att någon finns till hands för dem. Positionen inbjuder till ett liv i ensamhet och jag har för mig att Lena Nyman levde mycket ensam.

Eldplacerad skulle denna Venus kunna tyda på en hurtig och sportig natur som gillar fysisk rörelse. Men Oxen är naturligt loj och självefterlåten, och Vädurens härskare Mars står ju fallen i Kräftan (låt vara förstärkt av det äregiriga Drakhuvudet). Olympiska guldmedaljören Charlotte Kalla har visserligen Solen med den fallna Mars i Kräftan, så enbart en klen Mars är uppenbarligen inget absolut nej till fysisk träning. 

Dessutom är oddsen rätt goda för att Kalla är född 16.00 på eftermiddagen eller senare. Då har Månen lämnat den letargiska Oxen och befinner sig i ett perfekt tecken för skidåkare: dagturernas tecken Tvillingarna! (Ja, dagturer är faktiskt ett Tvilling-attribut och kontrasterar mot de långväga upptäcktsfärderna i motsatta Skytten.)


RÖRLIGHET & PASSION

För Månen i Tvillingarna talar också att hon är så rolig - hon verkar lite lätt småknasig. Det är åtminstone den upplevelse jag fått. Det är Solen i Vatten baserad på Månen i Luft som ger en människa som inte verkar helt jordad. 

Månen i Oxen skulle ge en helt annan effekt, även om oppositionen från den strypande och hämmande Saturnus möjligen är vad som får ett flegmatiskt sinne i Oxen att sätta fart på dödköttet och ge sig ut i skidspåren! Den fysiska ascendenten är en okänd variabel för båda kvinnorna och den kan kullkasta många antaganden.

Men Kalla känns verkligen inte ett dugg tamasisk (Oxen) utan sattvisk (Tvillingarna), och både Månen, rörelsens Merkurius och harmonins Venus i detta lätta och kvicka Lufttecken skulle perfekt illustrera allt det Lena Nyman nojade över men aldrig kunde uppnå. Nyman var raspig, gapig och fysisk i sin godmodiga direkthet (talar enbart om tendensen i hennes roller). Kalla är som en älva (sprite) flera himlar ovanför Oxens betesmarker.

Men bättre tur i nästa återfödelse. Vem vet vilka element ödesmakterna kokar ihop då? Den som verkligen VILL bli smal och snygg kommer att bli det. Själar har en viss förmåga att påverka sin framtid med såväl värdiga som ovärdiga målsättningar...

Inga kommentarer: