Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 1 april 2013

Fruktan styr borgarens livsväg


Läs DN:s sedvanligt anonyma ledare som idag är länkbar - nu gäller bestämt inte policyn att isolera sig från övriga internet som jag antog i inlägg i förrgår.  


I dagens DN-ledare kommenteras Vänsterpartiets invit till Socialdemokraterna i samma tidning, och den tungt vägande invändningen mot Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är följande:

"Principfasthet får lätt något skrämmande över sig när den visas av ledaren för ett parti med totalitära, antidemokratiska rötter."

Med detta har väl stockholmstidningen DN för deras läsare förklarat vilka de är: sedan generationer bofasta eller inflyttade individer som sökt sig innanför den stora statens murar för att de är fega och rädda - en sorts folk som inte tror sig kunna lyckas i livet med mindre de utgör en kollektiv klump av dallrande själviskt begär. 

Tillsammans vältrar de sig fram och påminner om borgerskapets ondska från tiden för Franska revolutionen. Låt aldrig ett pack obildade materialister få särskilt mycket att säga till om i politiken. De väljer alltid den sämsta vägen.

Att ställa en ryggradslös människas fruktan mot heroisk och kanske t.o.m. militant beslutsamhet (DN:s anonyma ledarskribent använder visserligen ordet "kommissarie"), påminner fånigt mycket om hur jag noterade den ädla kämpens signatur redan i den första granskningen av Jonas Sjöstedts födelsehoroskop och hur - med pikant kontrastverkan - jag läste in rädsla i numera politiska chefredaktören Wolodarskis grundsyn i det första inlägget om hans horoskop

Det är den vanliga historien om hur astrologins symboliska Eld avdunstar Vatten - vilket för tecknen Kräftan, Skorpionen och Fiskarna utlöser fruktan och kamp för det egna välmåendet hos de två första - Fiskarna är här intressant och viker som "den frivilliga martyren" ner sig och går vinnande ur förlusten! De två första fortsätter att vara mentalt fjättrade av den blott vegetativa själens logik. De tänker som sparrisar!

Kan den antika astrologin månne vara så makalöst exakt att vi bara utifrån zodiaktecknen kan höra fingeravtrycken. Är den anonyma DN-ledaren skriven av just Wolodarski? Jag har tidigare pekat på hur Kräftans tecken representerar fruktan, girighet och ringmurar inom vilka borgarna försöker smörja sitt krås i lycklig omedvetenhet om att det finns rättvisekrav att ställa på ett gott styre. 

*****

Innan den anonyma ledarskribenten förklarar vilka ynkryggar DN:s läsare är, har han dock hunnit göra en bra analys av varför Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet så fullständigt hamnat i skuggan. Läser man de dominanta nätmedierna - alla högervänliga - är det som om partiet inte ens existerar.

Inför den uteblivna "Sjöstedt-effekten" praktiserade jag lite självrannsakan i ett senare inlägg (lycka till med att hitta det på denna oöverskådliga blogg) och begrundade den framåt Elden i hans horoskop och började så smått misstänka att den inte hade en så bra förmedlare i sinnelagets Måne, som jag först trott. Månen i Jungfrun innebär dock ett sinne i det kontraktiva (hypernegativa) Jordelementet, ett isolationistiskt sinne, en instinktiv tendens att ligga lågt...

Månen i Jungfrun som en introvert eller åtminstone tillbakalutad position kan faktiskt upplevas som en propp i maskineriet för den mäktiga ande som är Jonas Sjöstedt för den som förstår vad astrologin berättar om våra liv på nästa våningsplan. Sett ur den mäktiga andens perspektiv är mottagligheten nere på Jorden minst sagt minimal när Månen i Jungfrun tecknar ett folkkynne som utmärks av en självisk instinkt. Jungfrun då inte som den rena och lyhörda utan Jungfrun som profitintresset, som självtjänaren. 

Ett är säkert: Månen i Jungfrun är inte bra för att förmedla den stora bilden, den fastnar lätt i detaljfrågor och det är de stora penseldragen som jag saknat sedan Sjöstedt tillträdde. Dem hittar man snarare i bloggosfären - se bara Ett hjärta rött, en blogg med enkla men begåvade resonemang som synliggör valet en människa står inför. Om Håkan Juholt var för lite påläst i fakta, läser Sjöstedt för mycket rapporter och statistik. 

Månen i Jungfrun lyckas inte transformera detta till slagkraftig retorik utan han förblir, som Jungfruns tecken, en söndrande influens. Jungfrun eller åkerbrukaren klyver jorden och tecknet kallades i Babylon Plogfåran. I dess jakt på vinst/skörd tornar två jordvallar upp sig på vardera sidan om fåran och denna polarisering av två läger kan ses som t.ex. vinstförespråkare och vinstmotståndare. 

Sjöstedt har kanske den olyckliga positionen att han själv spär på dessa två vallar, denna polarisering, genom sin exakta kritik. Hade inte hela Finanssverige vädrat allvarliga hot med den radikale socialdemokraten Håkan Juholt, kunde man i hans installationstal höra hur mycket bättre han var på att förmedla en avteknifierad vision till lyssnarna. 

Jag tror redan här att högersosseriet i maskopi med andra högerintressen och högerpressen avgjorde hans öde. Det tog bara tio månader för ett enat Rovkapital att mörda Juholt. Hur omvända rollerna kommer att vara i himmelen, för att inte tala om när alla inblandade återses i  nästa liv, i nya kroppar och utan medvetna minnen. 

Men då är det Juholt som är härskare i det landet, och frågan är vad han kommer att göra med de skyldiga från ett skitliv i skitlandet Sverige för länge sedan. Har Juholt fortsatt bygga sin humanistiska sida, kommer han att benåda skitstövlarna som i detta hypotetiska liv naturligtvis bara urartat än värre. Själens formkurva spänner över så många årtusenden att den som tror egot överhuvudtaget har med den verkliga människan att göra kommer att bli besviken. 

Ut ur kroppen - men vad registrerar?

Jag har varit ur kroppen minst en gång i livet, men att man alltjämt ser rummet (om än med märklig runt om-sikt) är ingen garanti för själens överlevnad. Det är i själva verket bara psyket eller Månen som nu blickar in i den lilleputtvärld den förfogar över. Den helt jordbundna beskriver det som att något lämnat den grova fysiska kroppen. Detta psyke måste likväl förintas för att själen ska kunna gå vidare. Enligt indisk filosofi "är"  bara själar "månen" och når heller inte högre under sin utomkroppsliga sejour. Världstillvända själar är fångar i det minsta kretsloppet av dem alla: det mellan jorden och månen. 

Kanske är det därför Månen sägs "upphöjd" i Oxens tecken (Jordelementet) och den hellenistiska astrologin liknade Oxens 2a hus vid porten till dödsriket. Platon hade hävdat att kroppen (soma) var som en grav (sema) för själen. Vårt verkliga jag-medvetande slocknar i samma ögonblick vi begår den oheliga alliansen och väljer materia framför himmelriket. Ängels vingar bryts av. Det är därför Jungfruns tecken så sällan avbildas med vingar. Den inneboende principen i Jungfruns tecken är Buddhi (Merkurius), dvs. intelligens. Men Jungfrun har fallit ned till Jordelementet och kan inte längre flyga som en fri själ. Istället fattar Jungfrun sin plog och plöjer sina fält. Jordens rikedomar blir ett fattigt substitut för en fullhet som var själens, före syndafallet.

Månens "upphöjelse" i Oxen - dödsriket eller planeten Jorden - är ur det här perspektivet långt ifrån något gott, trots att ordet "upphöjelse" påminner om att stiga i rang, krönas till kung, eller annan befordran. Tvärtom betyder terminologin att sinnet (sanskrit: manas) blir en dominant princip i horoskopet för de individer som så föds. Deras ändliga förbrukningsvara "sinnet" upphöjs till det viktiga. Inte konstigt att Oxen sägs vara en sensualist som lever för mat och dryck och tycker himmelriket kan vänta (eller helt förnekar alla läror förutom naturalismen). 

Månens upphöjelse i Oxen sammanfattar exakt den mest degraderade av alla hypoteser i den västerländska vetenskapen: att vårt medvetande är en produkt av biokemi. Det är exakt så den 2.000 år gamla indiska samkhya-filosofin summerar den blott "själiska människan" (som Bibeln brukade kalla henne): Månen bunden till de fysiologiska processerna.

Sedan skolan gjordes om till något att tjäna pengar på har barnens möjligheter att förverkliga sin högre potential sjunkit som en sten. Svenska skolresultat är efter 20 års friskoletänkande nu sämst i hela den välmående delen av Europa. Det är bara "sinnet" (Månen) som dominerar oss nu, och ordet intelligens eller IQ-nivå får de svenska kossorna att se rött av ilska. I en urholkad "jämlikhetsfixering" vågar inte ens svensken erkänna att vi blivit Västeuropas byfånar. (I SvD berättar Jesper Sundén om hur även föräldrarna bidrar till att skapa morgondagens underklass - en hemsk tendens i de svenska hemmen!)

Stockholms alla moderata invånare lever som grisar - de jobbar och sedan går de ut och äter i stadens "matpalats" - DN pepprar sina lokala läsare med mattips! Låg intelligens är ett resultat av att leva så här anti-intellektuellt (Fredrik Reinfeldt: "visioner är farligt"). Månen är en klar magnitud UNDER intellektet som astrologin för på tal först i samband med Merkurius eller horoskopets femte hus (Solens naturliga hus har mycket med allmänbegåvningen "g" att göra).

I sällsynta fall återvänder själen så fort till en ny kropp att det gamla psyket ännu är något så när intakt. Det är då barnen alltjämt hävdar att de heter något annat, bor någon annanstans och att föräldrarna inte är deras riktiga föräldrar! Dessa själar har definitivt inte Månen i Oxen, för den som gått ner till underjorden och sedan kommit åter till en ny kropp cirkulerar inte ens mellan jorden och månen. 

Ett sinne med Jordelementet som dominant, är verkligen ett engångs-sinne, en slit- och slängprodukt, ett praktiskt redskap som summerar intrycken från de fem fysiska sinnesorganen. Fokus på den externa verkligheten exkluderar i princip möjligheten att minnas tidigare liv - annat än om något fysiskt objekt i omvärlden gör ett så kraftigt intryck att oseendets mur rivs och den inre själens egna minnen flödar ut i det kombinat av ego och sinne som indisk astrologi kallar ahamkara - kanhända "hjärnan" i modern mänsklig terminologi. 

Se den förödande logiken som visar hur antikens människor egentligen redan hade förstått alla viktiga sammanhang: ahamkara likställs med ascendenten eller horoskopets första hus. Detta är den personliga kroppen. Platon, under österländskt inflytande, menade att själens säte var i kraniet och i indisk astrologi är Solen symbol för den levande (inom-kosmiska) själen eller jiva-atman. 

På ett ställe i zodiaken finns en särskild betoning på denna andesjäl och det är i Väduren, där Solen är "upphöjd". Väduren, som bara händelsevis råkar korrelera till det första ahamkara-huset där ett tillfälligt engångs-ego konstrueras! Men det i detta läge Solen träder i förgrunden, det är i sitt tillfälliga fordon vi kan förstå att det här är en levande varelse och inte som Moderaterna uppfattar saken, en ekonomisk produktionsenhet.

Jonas Sjöstedts visionära Eld-horoskop borde ha ett enormt genomslag men förutsätter en seende och hörande publik. Kartan lider kanske ett litet avbräck av sinnet i Jungfrun med de avklippta vingarna. Även om detta sinne är av Sattva-kvaliteten - det vill veta mer om de "jordiga" förhållandena och är inte ett sinne så ingrott i skiten att det inte alls kan höja blicken från det praktiska. Men sinnet i Jungfrun talar matematiska och det är så osexigt något kan vara. Alla vet att siffertrixandes domän inte är den där människan verkligen känner sig hemma.

Det är möjligt att ett talrör för den enkla människan, hon som har det svårt att få ihop det materiella, måste ha en portion Jord i sig. Själv saknar jag helt Jord vid födelsen och skulle hellre svälta än tillmötesgå regeringen Reinfeldts och Svenskt Näringslivs krav och lögner om att den enskilde bär skulden till sin arbetslöshet. Avgrundens demoner har valt Sverige av alla länder och prövar här att straffa människor att ta arbeten till allt sämre lönevillkor i ett sataniskt projekt för att slussa folkmassornas rikedomar i händerna på några få superrika. 

Men gemene man är inte idealist, har inga idéer alls, inga motargument till att prioritera sin egen vällevnad. Gemene man lever t.o.m. skräckslaget i fantasin om en hungrig morgondag eller förlusten av sin bostad eller kanske bara en statusmarkör. 

Ondskans agenter Reinfeldt och anhang kapitaliserar på dessa människors rädsla! Ingen vågar stå upp och säga, "Nog!" DN:s ledare representerar en varelse så långt från den verkliga berättelsen om livet att man måste tycka synd om dem. Fega och följare av falska myter, offer för blockeringen mellan sinnet och deras egen själ! 


Se även: Lena Mellin & Fredrik Reinfeldt: Fruktan sitter mellan benen!
Se även: Vanmakt, fruktan och lögn


Inga kommentarer: