Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 29 april 2013

En tid för hjärnblödning

Den gammaltestamentliga Predikaren var inte del av den judenhet som stormade mot dem som dyrkade lägre gudar som solsystemets planeter. Tvärtom uttrycker den här författaren själv en djup, astrologisk ödestro:

"Allt har sin tid,
det finns en tid för allt som sker under himlen:

2en tid för födelse, en tid för död,

en tid att plantera, en tid att rycka upp,
3en tid att dräpa, en tid att läka" ...och så vidare

Så vad säga om danska underhållaren Sanne Salomonsen som enligt Aftonbladet den 20 oktober 2006 uttrycker sin lycka över att vara en av dem som tar för sig sexuellt och håller sig med en ung svensk älskare, bara för att innan året är slut ha drabbats av en hjärnblödning som förde henne ner i djup depression och vars sviter hon ännu 2013 lider av (AB)? 

Var det en tid även för henne att stanna upp och gå djupare ner i själen? 

Åtminstone tyckte sig framlidne neo-jungianen och neo-platonisten James Hillman ha sett denna funktion hos depressionen och han borde veta, expert på depressioner och självmord! Naturligtvis var Hillman född med Solen i ett av de depressiva Vattentecken, men just det där själen "läker ut" sina sår och sin sorg: Fiskarna.

Av det faktum att Salomonsen än gång ännu var en lycklig och sekulär hedonist som tog för sig sexuellt, kan man med stor säkerhet lägga hennes födelsetid så många timmar in på dygnet att Månen hinner lämna den filosofiska Tvillingarnas tecken för att istället fullständigt ge sig hän åt kroppsliga känslor och lidelser i Månens eget tecken, den irrationella själens (känslosamhetens) Kräfta. 

Just Vattenelementet i dess passionerade fas återkommer regelbundet i horoskop för känslo- eller sexmissbrukare och bloggen innehåller redan tillräckligt många exempel på den saken.

Det förundransvärda är istället vilka mörka moln som tornar upp sig strax efter att Salomonsen jublat offentligt över sin nystartade sexuella karriär. Aftonbladet nämner bara att hon drabbades av en hjärnblödning 2006 men genom det tidigare uttalandet blir det bara cirka 9 veckor att spela på innan året är slut.

Och det är inte svårt att se hur de mörka molnen tornar upp sig i november. den Eld/Vatten-gnistrande, sensationalistiska och livsglada Sannes horoskop innerst och hösten 2006 i den yttre kretsen:





Fysionomiskt är det Väduren som representerar skalle och hjärna, men indisk astrologi har en medicinsk gren som är minst sagt avancerad. Vädurens härskare Mars styr här över märg och muskelvävnad och att bedöma ett horoskops medicinska aspekter kräver en expertis den här bloggaren inte alls har.

Jag måste begränsa kommentaren till att peka på hur många och samtidiga problem som tornar upp sig runt den 23 november 2006:

Olycksplaneten Mars går nu in i "triggerläge" till Sannes medfödda Mars i Vågen (med triggerläge menas att den har en grad kvar till exakt konjunktion med placeringen i födelsehoroskopet). 

Samtidigt befinner sig Solen, symbol för huvudet, just över Sannes medfödda Lieman - den skördande Saturnus som står mörk och fördold i dödens tecken Skorpionen. Det är Sannes medfödda timglas som här kopplar grepp om den förbipasserande Solen, vilket den förvisso gjort årligen sedan dess att hon föddes. 

(Solen är för övrigt "upphöjd" i Väduren, hjärnans tecken och Platon ansåg att själens säte var just i huvudet.)

Men vid denna tid händer något mer: Jupiter, den lättsamma och livfulla går samtidigt in i det mörker Sannes medfödda Saturnus sprider. Den 23 november gäller exakt konjunktion, sjätte graden till sjätte graden. Talesättet "ödet råder över hoppet" gäller exakt för ödesplaneten Saturnus som i denna värld regerar över hoppets stjärna Jupiter...

Och gränsdragaren Saturnus/Kronos - han som delar ut en tid för vart ting - jobbar dubbelt. För den vandrande eller transiterande Saturnus har samtidigt nått Solens (huvudets och konungens) tecken Lejonet och där befann sig lätthetens och livfullhetens Jupiter då Sanne föddes (se hennes smittsamma och livsglada ömsesidiga reception mellan Solen och Jupiter, Eld till Eld). 

Så kommer Tidens herre också i tiden för att sätta stopp för ingen mindre än Solens (huvudets) ägare Jupiter i Sannes födelsehoroskop! Slut på den lyckliga och ytliga livsfasen, dags att introducera en tid för eftertanke. Bara Sannes själ vet varför den före inträdet på Jorden valde den här handgripliga nödbromsen.

Hennes känsloliv/Månen i det kalla och näriga Vattenelementet har sannerligen hållits varmt och sjudande så länge den aktiva elden drivit på. Så vad händer då om det drivande Eldelementet avstannar? Jo, Månen i Kräftan signalerar "cold turkey". (Jfr Whitney Houstons horoskop, där det dock är Solen som står i Kräftan och Månen i "upplösningens" Vattentecken Fiskarna.) 

Utan jupiterisk-solär energi sjunker äntligen det lunära sinnet ner från manin - sitt "high on life" - och nuddar den depressionens Saturnus som hela hennes liv varit dold i Skorpionens mörka Vatten. Och Saturnus, den kan bli en kalldusch för dem som levt obalanserat och enbart med sikte på det goda livets eld enligt den sekulära modellen!

När man tittar på de tre samtidiga transiter jag nämnt, finner man att det troligen är olycksplaneten Mars som är den bästa indikatorn på NÄR hjärnblödningen inträffade. Saturnus har nått Lejonet men går retrograd den 6 december utan att ha nått fram till Sannes medfödda Jupiter. Den här tiden är dock ett nästan lika starkt andrahandsalternativ eftersom Månen den 7 december når Kräftan och bildar en alternativ trigger till Mars kort dessförinnan.

Men det är alltså Mars i triggerläge till sig själv som ser ut att vara den utlösande faktorn, så att den 23-24 november - totalt sett - förefaller vara den värsta perioden. Natala Saturnus har då strypt transiterande expansions- och räkmackeplaneten Jupiter en tid redan. Turen har knäppts av och det är ödets Saturnus som gäller (på två ställen). Nu behövs bara olyckans Mars men den måste återvända till (eller kanske aspektera) den position den stod i vid artistens födelse. 

Astrologin är rätt kuslig när det kommer till att påvisa när "cirklar sluts"!

Men att förutsäga att det var en tid för hjärnblödning kräver förmodligen djupare kunskaper om indisk medicinsk astrologi än bara ett öga för hur de onda planeterna Saturnus och Mars slår ut godhetens Jupiter. 

Eller kanske inte. Solen är djupt involverad på ett negativt sätt och den relaterar till huvudet. Mars "är" attacker som lämnar djupa sår...


Inga kommentarer: