Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 10 april 2013

Dödsdyrkande ateistfysikern från MIT

DN fortsätter med sin envägskommunikation på nätet. Det tycks vara strategiska val som avgör när läsarna ska pumpas med "rätt" åsikt och när bloggar och kommentarer får "tycka loss".

Vetenskap t.ex. är inte att leka med enligt ateistiska och republikanska DN, således får MIT-kosmologen Lawrence Krauss breda ut sig, intervjuaren Peter Letmark knäpper av alla sociala medier för att ge denna astrofysikens motsvarighet till biologins Richard Dawkins det åsiktsmonopol de önskar sig.




Krauss horoskop stämmer perfekt med den antika indiska kosmologin som ser materien uttrycka sig via tre distinkta "tätheter". Det är bara Ljusets kvalitet (Sattva guna), själv lätt och transparent, som söker sig in, mot själens centrum, och förmår genomskåda det illusionära tid och rum. Den passionerade (Rajas guna) vet varken in eller ut och brukar stanna i kretsloppet, i vår kultur motsvarar detta de råttliknande löneslavar som äter och jobbar och köper precis det marknaden lär ut via reklamen. Det är bara barnen av Mörkrets kvalitet (Tamas guna) som kommer från helvetet och efter sina liv kommer att återvända dit. Detta lägre kretslopp kallades i antiken "fädernas väg" i kontrast till "gudarnas väg". Gissningsvis har vi med metaforer för månen och solen att göra här.

Mörkrets barn är extrema materialister - eller oreflekterande religiösa fundamentalister - och inte sällan djupt pessimistiska om det mesta. Anders Borgs värdelösa ekonomiska politik, Göran Häggunds svek mot kristendomens värderingar genom att liera sig med högern, och Fredrik 'den etniska och framgånga svensken' Reinfeldts illa dolda avigsidor i psyket och världsbild - alla dessa mäns extrema defekter förklaras bäst av att alla har ett storkors i Mörkrets kvalitet. De ser heller en lutherskt syndig och opålitlig människan än en fallen gud som alltjämt strålar ljus inifrån själen. De är vävda av den tredje och grövsta sortens kosmiskt stoff.

Indisk filosofi påpekar dock att det inte är tre OLIKA kvaliteter utan en och samma Prakriti ("Moder Natur") som manifesterar sig på olika sätt. Det är på inget sätt tre raser eller arter eller något liknande, det är inte tre universa i ett utan ett enda universum med "klumpar i". 

Det är Tamas som i synnerhet proppar igen systemet, vilket vi tydligt kunnat se med inte mindre än tre mörka storkors i regeringen. Sverige har aldrig mått så dåligt som när "helvetesvärldarnas folk" kommit upp på den rajasiska jordytan (jordmänniskan domineras av mellankvaliteten Rajas och i passion eller lidelse har hon att välja mellan Ljuset och Mörkret).


Så hur kan Krauss med så påfallande mycket av Sattva guna i sig - den perfekta signaturen för en redan vid födelsen medveten själ (vävd av stoff från de eteriska himmelska världarna, vilka befinner sig bortom det normala rajasiska människosläktets sinnesomfång), hur kan han då välja Djävulens synsätt, dvs. naturalismen där entropi sägs vara "Gud" som den ultimata konsumisten som till sist tuggat i sig allt, och där det som började med en grandios fyrverkerismäll "slutar med en pysning"?

Ska vi ta vetenskapsmannens soltecken som det i särklass viktigaste i ett horoskop - handlingsmänniskans och den levande (inkarnerade) själens planet - då blir det hela begripligt. Solen i Oxen tillhör Mörkrets kvalitet och är en homolog till det andra horoskophuset som i antiken kallades "Dödsrikets port". Platon såg hur den själ som avföll och gick ner sig i en fysisk kropp kunde sägas ha hamnat i en grav. 

Själen dog för att ett kortlivat säsongsblomster till människa skulle kunna födas i den overkliga processvärlden - den enda värld som finns enligt de naturvetare som naturligtvis alla är Djävulens undersåtar. Det är oerhört viktigt för de rådande makterna med sin herre dold i bakgrunden att inte låta människorna ha något hopp om en annan värld. Tänk hur arbetsmoralen skulle rasa och hur Storkapitalet inte längre skulle ha någon att sälja tröstnappar till! 

Folk skall enligt Svenskt Näringsliv som 2011 sökte avskräcka nästa generation nyfikna och levande ungdomar från att gå "hobbykurser" på högskolan, trots att alla vet att det är vida och breda studier som skapar snille och kreativitet. Mörkrets män vill hålla massorna i rajasisk lidelse (det mänskliga standardläget), då konsumerar de desperat för att hålla Tamas mörker borta. En kund som är okunnig om hela schackbrädet och alla de möjliga dragen är en bättre konsument.

Tamas dominerar som sagt över Sattva i vår tid och materialistiska civilisation. Det är därför DN är religionshatisk och gärna intervjuar en "religionskritiker" som Krauss - naturligtvis med alla kommentarmöjligheter avstängda. Satan, har bloggen konstaterat i sin demytologisering, kan jämställas med ren materia eller ren negation. För Aristoteles var ren, formlös Ondska en abstraktion, men andra tänkare ansåg tvärtom att Ondskan är en egen storhet och att den har en egen metod för att slå fel- eller desorienterade själar i bojor och ytterligare tiotusen år i återfödelsens kretslopp!

Krauss verkar verkligen "lätt" och sattvisk, han ler stort på fotot och han är kokett som en flicka, slickar sin egen kropp med blicken och skryter ogenerat om sin goda stilistik som författare. Det sista bekräftas verkligen av horoskopet, där det sattviska Tvillingarnas tecken inte bara har skrivspråkets och logikens Merkurius hemma i härskarläge utan också tätt minglande med både behaglighetens och komfortens Venus (under intervjun lägger han sig karaktärslöst i hotellobbyns soffa och placerar skorna på bordet!) och har därtill den expansiva och framgångsrika Jupiter med sig. 

Vänskapen med den arroganta och obehagliga Richard Dawkins visar sig således i små beteendemönster som journalisten - och det ska han ha kredd för - noterar. Bra vänskap uppstår alltid genom matchande födelsehimlar, så det är knappast förvånande att Krauss har sinnelaget i anpassliga Fiskarnas tecken, vilket är Dawkins soltecken (horoskop här - obs, gammalt inlägg från 2009 då ett enklare set av tolkningsregler tillämpades).

DN:s rubrik är genial och tydligen ett citat från Krauss: "stjärnorna dog för att vi skulle kunna vara här idag". Det är en tydlig passning till antikens kosmologi där stjärnorna också är själar. Fast stjärnors själar faller inte för att uppstå i lägre form som människor. Dessa tillhör en högre skapelseordning enligt Platon och det gänget. 

Människans själ är jämbördig med eller t.o.m. mäktigare än Solens, eftersom den har fri vilja att omorientera sig och lyfta okunskapens mörka slöja och förstå hur tid och rum bara är en illusion (Maya). Hon har då återerövrat religionens "himmelrike" vilket motsvarar Platons intellektsvärld som existerar för evigt bortom tid och rum. 

Det är i denna a-kosmiska ordning änglarna - universums naturlagar - vistas. Inget av det här tycks dock Krauss vara medveten om, för i det moderna västerlandets astrofysiska utbildning ingår inte ens kunskapen att Johannes Kepler var hängiven astrolog - istället sprids vanföreställningar om att han bara ställde horoskop för att försörja sig. Lögnaktighet är uppenbarligen det pris vetenskapen är villig att betala för att hålla sig med egna portalfigurer - ditsatta för att skapa en fiktiv gräns mot en äldre "mörk" och "mytisk" tid.

Det hela är så patetiskt att den här bloggen inte längre orkar kommentera Humanisterna, VoF och liknande grupper. De är sin tidsandas barn och ingen av dem verkar ha intelligens nog att genomskåda de faktorer som försatt dem i den guppande båt på ett mörka och oroligt hav där de nu sitter. Att "de rådande makterna" nu bjuder in figurer som Krauss för att bedriva sin mission spelar ingen större roll för det finns inget motstånd - de är paranoida galningar som ser spöken mitt på ljusan dag. 

Har "folkupplysarna" inte märkt att hela Sverige brutit samman i den skälvande, räddhågsen folkmassa som tiger i fruktan att förlora sina jobb (Reinfeldt har ju ryckt undan alla sociala säkerhetsnät)? 

Dessa skuggor av verkliga människor konsumerar och reser i skytteltrafik till New York eller Thailand i smutsiga jetplan, de gör allt som tänkas för att INTE bli medvetna. Vilket hot kan en kristendom som lierat sig med högern och marknadskrafterna kunnat erbjuda detta katastrofscenario? Eller den bloggosfär som DN tar det säkra för det osäkra och håller borta från tidningens lycksaligt okunniga läsare?

Sanningen är förstås att "folkupplysning" är en kommersiell produkt, och om det inte finns något motstånd i verkliga livet får väl en PR-nisse typ den förakt värda Per Schlingmann sno ihop någon konspiration. Det är vad den här DN-artikeln handlar om: ren fabrikation. En Don Quijote som slåss mot inbillade väderkvarnar.


9 kommentarer:

Anonym sa...

Det går att kommentera artikeln i fråga. Två stycken när jag kollade. En håller jag med om: Tolerans kan aldrig vara nonsens. Den andra skriven med Voff-jargong.
Jag tycker att han motsäger sig själv i två citat: "Tolerans mot religiöst tänkande är nonsens" och "Jag vill visa att vetenskapen inte utgör ett hot mot tron". Hur går det ihop, kan man fråga sig. Han tycks i alla fall mena att tron utgör ett hot mot vetenskapen eftersom man ska vara intolerant mot den.
Problemet är här som jämt när det handlar om ateistiska vetenskapsmän att han bara talar om andlighet i termer av religiös fundamentalism. Han säger att det moderna, vetenskapliga tänkandet utgör ett hot mot deras tro, och förtydligar att han avser fundamentalister. Det är ett yttrande som jag och många med mig kan hålla med om. Men han kan väl inte vara omedveten om att det finns icke-ateistiska vetenskapsmän, som t ex Berlinski bara för att nämna en. Det skulle vara intressant att veta vad han tycker om dem. Men så påläst är förstås inte intervjuaren.
S

Seaward sa...

Tack, du har rätt! I vissa fall är läsarkommentaren påknäppt, men osynlig tills någon säger något. Jag pingade mitt blogginlägg men DN har numera ett ljummet intresse för bloggosfären, där motbilder kan läggas ut med fler ord än möjligt är i folkets "pissränna".

"Att vetenskap inte är ett hot mot religionen" för ateisten beror ju på att denna definierat religion som myt eller poesi. En "upplyst" människa förstår att vetenskap visar den verkliga världen men kan samtidigt njuta av fiktion som en poetisk "sanning" i NeverNeverLand.

Samma fega väg har viss kristen teologi tagit och "mirakler" och t.o.m. Jesus uppståndelse från de döda har antingen förklarats som skendöd eller litterär fabrikation.

Du har helt rätt att han riktar in sig på fundamentalism för att slippa ta ett intelligent resonemang.

Min upplevelse av f.d. MIT-mannen David Berlinski är att han är en pain-in-the-ass bara för att han gillar att skjuta hål på de inbillat brighta ateisternas egna mytiska labyrinter. Han definierar sig själv som agnostisk son till en judisk kompositör.

Anonym sa...

fundamentalismen har bara en annan karta att följa, Profetiorna! de ser slutet som en befrielse från ondskan när gud griper in i matchen - många höger kristna och vänster kristna är infiltrerade av ondskan - men båda vill egentligen samma sak
av de som är äkta kristna.

Seaward sa...

Förvisso ligger det en sanning i uttrycket, "saliga är de enfaldiga". Fast inte i bemärkelsen anti-intellektuella eller ett sovande folk djupt under Tamas kvalitet, utan just de som håller Enheten vara tillvarons ledande princip.

De som inte som högern, låter privategoismens "mångfald och valfrihet" ställs upp som det högsta goda, och, som svenskarna nu bittert får uppleva,får allt att falla i stycken, får hela civilisationer att störta om ända.

Vetenskapen idag betjänar helt denna onda civilisationstyp. Därför den rent sataniska samverkan mellan DN/Vetenskap och Marknaden. Tidningen är, fast de förstår dess ansvariga utgivare inte själva, är djupt civilisationsfientlig. Den har, likt MIT-mannen, en patologisk dödsdrift.

Anonym sa...

De onda har skapat ett stort värdsligt försäkrings Bedregeri som går runt i den egna plånboken, vad säga om! profetior, är att det måste bli värre innan det blir bättre..jag kommer som en tjuv om natten..

Anonym sa...

Ett annat exempel på vetenskapsman med annan inställning är matematikprofessorn i Oxford John Lennox, som debatterade med Sturmark och kompis häromåret om huruvida religion och vetenskap kan mötas (du la in en länk till en videoupptagning av debatten).

Apropå det Krauss säger om den mystik och poesi han finner i astronomin kan jag faktiskt hålla med honom - jag skrev till och med en dikt en gång med exakt samma tema som det han anför i artikeln: Vi är stjärnstoff. Det finner jag faktiskt fascinerande. Också. Till skillnad från honom har jag inga problem med att intuitivt inse att det också finns en icke-materiell verklighet, och att detta faktum inte motsägs av vetenskapliga upptäckter. Det är skillnad på vetenskap och vetenskapstro.
S

Seaward sa...

Just det, science och scientism. Men det är lönlöst att gaffla, det går inte att konvertera hundar som redan satt sig.

Kanhända visar astrologin att inte alla är förutbestämda att förstå det du ser, men texten som använder ALLA redskap som bloggen passerat och nosat på, den skrevs aldrig.

Jag har ingen bergfast definition på hur en ateist skulle se ut astrologiskt. Kanske om alla viktiga husområden var utslagna, tredje, femte, nionde... Men det skulle också kunna tyda på en vidskeplig varelse... Svårt ämne. Krauss är som synes extremt sattvisk och han kanske upplever "ljuset" i sin lära, precis som Jordtecknet Jungfrun tillhör Sattva. Men ljus över materia är inte samma som ljus i ljus, så även begreppet Sattva kommer i nyanser.

Anonym sa...

Apropå Dawkins, denne Krauss och liknande herrar samt efterkommande inlägg om Saturnus ska du nu få ett astrologiskt scoop! ;) En antimaterialistisk biokemist! vid namn Rupert Sheldrake; 1942-06-28, med vaddå? Jo Saturnus och Venus i Oxen! Sattvisk så det förslår med Månen i Skytten och Solen i Tvillingarna med Jupiter...

Mvh,

Seaward sa...

Angenämt! Har min fina inbundna kopia av "The Presence of the Past" i bokyllan sedan många år. Har alltid tyckt han var en i särklass klarsynt tänkare!