Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 30 april 2013

Den tendentiöse historikern

Det är rörande att läsa historikern Bengt Schüllerqvist i SvD skriva socialdemokratins historia och noga bemöda sig om att förklara hur demoniska kommunisterna på sin tid var, och därtill falla in som en sentida röst i Palmehatets kör genom att hävda att han "luckrade upp" flanken mot vänstern.

Per Albin Hansson, som slugt insåg att arbetarnas röster inte räckte för regeringsmakt och därför sålde på de rasistiska bönderna folkhemskonceptet, fyller däremot Karlstadshistorikern med värme och beundran. 

Och tacka för det. Är det inte så att den medelmåttiga människan inget hellre vill än hitta likasinnade - men lite mer framgångsrika - att spegla sig i. Ett placera Schüllerqvists horoskop ovanpå Hanssons visar för femtioelfte gången vilket sant verktyg astrologin är, om man vill komma till klarhet om de verksamma principerna i människor och ting. Männen är i stort sett samma "grundtyp":





Nu får jag bli lite personlig men båda de här "realisterna" är en bedrövelse för bloggaren som med precis samma Måne i Tvillingarna som Per Albin, baserad på samma Merkurius i Vågen (och med Solen) samt ett aktiverat Lejon har kommit till motsatt synsätt: Att kohandel med och korruption av mänsklighetens högsta ideal är en styggelse. 

Att en intellektuell och vaken människa av egen kraft förstår att en stark och ägande stat med välutbildade tjänstemän - inte bara i pappersvändande utan i humanistiska ämnen - ger det överlägset bästa samhället. Ett mänskligt samhälle långt mindre fixerat vid vinster än det haveri socialdemokratin accelererande fört Sverige in i, tills dess av ren och skär borgerlig egoism blev den naturliga efterträdaren till män som Göran Persson. 

Män som numera glatt springer Storfinansens ärenden. Djup själviskhet som vittnar om att man inte hör sina inre principer på rätt sätt utan att egenintresset förvränger förståndet.

Bloggarens horoskop är långt ifrån något dygdemönster, inte minst vittnar femte kärlekshuset om samma opålitlighet som Per Albin Hansson, men där Sverige sedesamt valde att tiga, precis som Sverige valde att inte intressera sig för varför horan hade Fredrik Reinfeldt i sin lilla bok - tänk själv om landsfadersmytologin skulle gå i kras.



(Jag ska inte överdriva likheterna som egentligen stannar vid ett livligt femte hus. För Per Albin Hanssons privatliv förklaras kanske bäst genom en ful version av horkarlens symbol: Mars som från erövringslystna Lejonet kastar sig över Venus i Skorpionen i en 90-gradersspänning. Hans dubbelliv i Stockholm med två adresser är annars en humoristisk påminnelse om hemmets Måne i duala Tvillingarnas tecken! Och så tystnadens Saturnus som en kall, fuktig censurfilt över förhållandena kring Månen...)

Men jag vill ändå föreslå en intressant utbrytning i bloggarens horoskop från det mönster som färgats in i ovanstående dubbelkarta, en utbrytning som förklaring till varför Per Albin Hansson och den kommunisthatande historikern visserligen hade näsa för falsariets realpolitik och därför båda förrådde livets högre principer - de som mänskligheten någon gång åter måste börja hörsamma om livet på jorden ska gå vidare med människan som aktör.

Hanssons sinne (Månen) hålls extremt kort av Saturnus via delat tecken och ur sinnets perspektiv förmår mannen således inte separera sig själv från föreställningen om den absoluta makthavaren (Saturnus). Visst, Tvillingarnas förmåga till dubbelspel kvarstår, men det är nu den Absoluta Maktens dubbelspel som är Per Albin Hanssons eget sinnelag.

Kungavärdighetens Regulus lyser från Lejonkonungens 6e grad (ej utritad på kartan), men Per Albin Hansson är i det avseendet en förråad sälle och hans krigare Mars annekterar välsignelsen och gör det just som det bestialiska Lejonet plägar göra: för sin egen del. Lejonet är faktiskt ännu inte en universalist utan är med i spelet mest för sitt eget höga nöje. På vart kärleksfullt och storsint (om än något patroniserande) Lejon går det tio skitar. Se bara hur flitigt tecknet figurerar bland chefer - rovdjur som söker ledarskap just för att de har alla ventiler felställda i sina system och fordrar mer än sina mer balanserade bröder och systrar.

T.o.m. en måttfull Solen i Vågen, som Per Albin Hanssons, derangeras av Lejonets urkraft! Och detsamma kan sägas om den kommunisthatande historikerns Sol-Våg som, som synes, förgudligar Per Albin Hanssons fulaste sida genom sin lovordande och uppmuntrande Jupiter i Lejonet.

Lejonet och Vågen tillsammans ger elegans lämplig för de finare salongerna, men det är fortfarande en primitiv människa som inte kan se Ödets krav på att alla ska med på samma välfärdståg. Inte som Wolodarski i DN, som sprider högerns sedvanliga "brödsmuleteori" att alla gynnas bara dessa salongslejon curlas maximalt.

Som synes har undertecknad precis samma ömsesidiga reception mellan Solen och komfortens Venus - två härskare som bygger broar till varandra genom att byta härskartecken (kalla det gärna en kartellbildning för att säkra båda intressesfärerna). Hur kan man då så totalt avsvära sig frestelsen att bli en "kommunisthatare"? (Kommunitet = plats där människor växer och utvecklas tillsammans.)

Jo, titta på hur bloggarens Saturnus - maktplaneten - har vridit sig 180 grader jämfört med Per Albin Hanssons egocentriska kick av att vara fylld (i sin lägre natur) av Makt. Bloggaren föddes istället med sinnet i direkt opposition med Saturnus, en spänning som vissa söker släta över genom att tala om att motsatser kompletterar varandra, men som är högst reell. Romerske filosofen Plotinus talar mer om astrologi än man först kan tro, men mellan raderna beskriver han oppositionen som den enda utvecklande fasen, eftersom den tvingar fram en lösning på ett högre plan, den syntes. 

Istället för att stå i första huset, det inskränkta egoperspektivets hus, ockuperar bloggarens Saturnus (och inte bara i hans månkarta utan även på den fysiska himmelen) det västra hörnet, där Saturnus är som mest hemma. Ålderdomens samlad vishet vid dagens slut... Så borde varje politiker ha sin Saturnus placerad. Margaret Thatcher hade t.ex. sin Saturnus i öster på den fysiska himmelen och hennes eftermäle blev inte gott. Makt i kombination med ego ger den värsta sortens sluga och själviska ränksmidare - även om de tror de står upp för "principer" ser de inte att deras själviskhet degraderar kontakten med det Rätta.

Per Albin Hansson och andra vars psyke belägrats av maktens och strukturens Saturnus når aldrig den högre syntesen som förutspås via Saturnus opposition till en annan planet. Och det är ganska naturligt att en Saturnus i universalistiska Skytten - det första tecknet som lämnar zodiakens mer eller mindre egoistiska tecken - formligen ber om att individens Måne (sovande sinne) ska vakna upp och se den gudomliga lagen tala direkt till människosläktet. 

(Varför jag sade att bloggarens horoskop inte är något dygdemönster beror mest på att Saturnus disponent själv inte är färdig med döden: Jupiter står i Skorpionen. Jag har ett drömminne av att brutalt ha skjutits till döds i närmast föregående liv. Men kanske är Saturnusdisponentens begränsning bara en tillfällig efterdyning från föregående jordeliv... Ett födelsehoroskop ger på inget sätt själens hela berättelse utan bara ett brottstycke - färdplanen för detta liv. Att tro personhoroskopets Saturnus berättar allt om "själens form" är därför inte korrekt. Men något om den karma som ska brännas i detta liv ser man helt klart.)

För undertecknad tog det mer än 45 år innan kallelsen från den universella Saturnus hörsammades och då gradvist genom nattliga drömmar. Resultatet blev återupptäckten av den babyloniska zodiaken och ett symbolsystem som återigen stämmer med den empiriska verkligheten. Hade bloggarens Saturnus befunnit sig i Jordtecknet Stenbocken som den västerländska astrologin gör gällande, hade dessa drömmar aldrig kommit honom till del och uppvaknande till Platons sanna idévärld aldrig skett. 

*****

Det är med hjälp av Per Albin Hanssons horoskop vi på tio sekunder kan avföra honom och hans folkhem från handlingarna. Detta var inte vägen och själv var han allra minst en positiv rollmodell. Hans gränsdragning mot kommunismen luktar naturligtvis balanskonstnären Vågen (precis som när han lät nassarna hålla på med vad de ville i Sverige under Andra världskriget), men det här en Våg, vars disponent Venus själv befinner sig i nesa i mörkrets Skorpion.

Jämför med Israels Netanyahu, också född siderisk Våg med solens disponent verksam från det mest smärtsamma läget där Venus i Skorpionen inser att döden kommer till alla och där den naturliga reaktionen hos Vågen blir att söka upprätthålla balans i ett utdömt system eller en dödsdömd kompromisslösning. Per Albin Hanssons kompromisstendenser var också rötan som nu tagit kål på en socialdemokrati som kunde ha varit kraftfull och tydlig.

Kommunisthatande och tendentiöse historikern Schüllerqvist - vilket sökt efternamn med såväl tyska och svenska i samma andetag! - har nu inte psyket identifierat med allmaktens Saturnus. Däremot nämnda tendens att vilja mingla med salongslejonen, vilja tillhöra de viktiga och privilegierade. 

Regulus med Jupiter vill inget hellre än att bli eller själv mingla med det högsta ståndet (jag misstänker att många historiker har "bruk" av kungamakaren Regulus just på sitt sätt: genom att i föreställningen frottera sig med historiens alla viktiga personligheter).

Men han har, likt Sveriges nationalhoroskop och Per Albin Hansson en primitiv placering för Själens Form Saturnus. (Vår själsliga form är den verkliga Makthavaren, bakom ridåerna!) Man kan se en viss evolution inom vart av de fyra elementen och Saturnus i Tvillingarna är uppenbart en "yngre" Saturnus än i Vågen (där den firar sin "upphöjelse") eller för den delen som ren symbol för ålderdomens samlade vishet i sitt härskarläge i Lufttecknet Vattumannen. 

Det är ett olyckligt namn Vattumannen fått. I Babylon hette tecknet "Den Store". Fokus hamnar på vatten men det är inte vätska som den arketypiska Människan häller ur sitt krus utan logoi, skapande ord eller förnuftsprinciper av typen "Saturnus".

Ur den kosmiska Människan - Gud vänd mot världen - strömmar små själsliga former (paket av karma), vilka fyller världen som den inre kärna som ger våra själar struktur. Vattumannen häller ut det som för en mörklagd människa enbart kan fattas i andra myter: som dna eller hennes anlag. 

I själva verket flödar ur Vattumannen alla individer och det karma de har med sig att arbeta med i detta liv (individen och dennes karma är en och samma sak). Hellre än att se Vattumannen som någon som kanske bevattnar marken bör man se tecknet som en såningsman i den himmelska och för materialisten osynliga högre verkligheten. För sådd och skörd på Jorden, se snarare de tre tecknen i Jordelementet...

Att Sverigehoroskopet (från 1974), Per Albin Hansson och kommunisthataren alla har Saturnus i unga och ännu kunskapssökande Tvillingarna blir mer meningsfullt om man studerar disponenten Merkurius. Då förstår man "felkopplingen": Indiernas Shani ("Den Långsamme") eller Åldermannen baseras på ung vetgirighet. Eller i klartext: ungdom som spelar över. Den svenska övermaga besserwissermentaliteten! Ungdom som så fort chans ges försöker ta makten (Sverige ett av Europas mest åldringsdiskriminerande länder).

Kort sagt: Saturnus fejkar sin mognad och kompetens. Svenskarna gör om och om igen misstaget att tro de har fattat allt, och blir därför självgoda tills verkligheten kommer ifatt dem. Luftelementets barn är duktiga på att bygga in sig i luftslott eller ideologier. 

Det är nog det värsta elementet eftersom det kan bli patenterat immunt både mot Jordelementets empiriska rön och också hålla så hårt på sin domän att den högre insiktens Eld (ljus) bara går rakt igenom utan att den ideologiskt förblindade människan ens såg miraklet. Bloggens stora ateisttest ledde till den för bloggaren deprimerande upptäckten att hans "syskon" - Solen i Vågen - är de värsta ateisterna av alla!

Mer specifikt hade Per Albin Hansson Saturnus disponent Merkurius i just Vågens tecken, precis som kommunisthataren (vars beskrivning av arbetarnas protester mot missförhållanden i det gamla Fattigsverige ger en tydlig och obehaglig bild av hur långt en överhetens lakej är redo att gå för att få tillhöra de privilegierade).

Detta betyder att i termer av själens form eller ideologi jobbar Saturnus i Tvillingarna med sin merkuriska rörlighet utifrån Vågens tanke om dialog och samförstånd, inte revolution. Det är därför Vågens symbol som bäst förklarar den sönderkompromissade socialdemokratin allt från partikongressen 1932. (För den ickepolitisk erbjöd kommunisthatarens artikel en utmärkt historisk ram från vilken man bara behövde rensa bort hans egna åsikter.)

Sverigehoroskopets Saturnus i Tvillingarna disponeras från Merkurius i Vattumannen, vilket ger en ömsesidig reception mellan två Lufttecken. Onekligen är Sverige ett extremt förnuftsbaserad och ingenjörsorienterat land - tänk nu Vattumannens utflöde av logoi eller förnuftsprinciper som en strid ström av blåritningar på än den ena mer eller mindre praktiska prylen efter den andra: allt från landminor för att lemlästa barn till brobyggen. 

Den svenske ingenjören är en gud i sina egna ögon, men, som sagt, felkopplad eftersom Ålderdom och vishet inte går ihop med Tvillingarnas öppna och amoraliska natur. Det är därför svenskarna ena årtiondet har sin Bofors-skandal och mutor i Indien och därefter avslöjas sälja telekom och militäranläggningar till diktaturer i österled eller i Arabien. Notera särskilt hur den amoraliska Tvillingarna bär systematikern Saturnus ut till utlandet (nionde huset) i nationalhoroskopet. Jag faller alltså tillbaka på omognaden i tecknet Tvillingarna som det sista som kan sägas om själens form hos Per Albin Hansson, den antikommunistiske historikern och faktiskt hela Sveriges nationalpsykologi.

Det är väl typiskt att bloggaren uttalar sig om dessa ting från just pojken Tvillingarnas motpol: Saturnus i Skytten! Ett "fönster i tiden" som vart trettionde år för en tid öppnar för en "sub-generation" äldre själar. Sedan tunnas den gruppen snart ut, när man inser hur själens "fall" genom de planetära kretsarna lägger lager på lager av allt snävare förståelsehorisonter tills dess att man kanske föds som ett barn som aldrig växer upp och lämnar bebisens solipsistiska upplevelse av att vara världens mittpunkt. 

Flera planeter i den kroppsliga ascendentens första hus brukar (oavsett vilket det stigande tecknet är) kunna ge en rejält vädurisk egocentrism. Bra för idoler och skådisar, men inget för politiken. Per Albin Hanssons födelsetid är mig veterligen okänd, men det spelar inte så stor roll. Psyket (Månen) ockuperat av drömmen om att själv vara den Store Arkitekten är ett så dominant budskap det i sig indikerar en "svår" natur som ogärna vidgar sina vyer, dvs. något av en paradox givet hur öppen och fri Tvillingarnas symbol är.



Se även: Parallellfall till historikern


Inga kommentarer: