Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 april 2013

Den gudarna älskar dör ung?


 


En diskussion av horoskopet för amerikanska sångerskan Eva Cassidy som dog redan vid 33 av hudcancer. Skivbolagen försitter inga chanser att skapa sina legender i de här lägena och strax "fattar" plötsligt hela världen hur bra artisten var. Ack, dessa liv av zombieaktig fjärrstyrning innan man plötsligt vaknar upp en dag och inser vilka som skapar våra mentala tvångströjor. Det är människor vi själva valt och som talar till oss om "vikten av att arbeta, arbeta, arbeta" - så att vi kan konsumera och "tillhöra"!

Jag har aldrig hört Eva Cassidy men ser att hon sjungit in "You Take My Breath Away" från smånaiva men intima och hjärtskärande uppriktiga brittiskan Claire Hamill, så hon får tummen upp i min bok. För kalenderbitare är det ju en otrolig kredd att hon vid den tiden dejtade Kinks legendariska låtskrivare Ray Davies som kärleksfullt skänkte henne en egen skivetikett - Konk (ja, han var alltid varit lite knäpp, den där mannen).




USA hade Joni Mitchell och Carly Simon men britterna hade svårt att producera kvinnliga singer-songwriters. På sextiotalet skrev brittiska idolen Petula Clark under manliga pseudonymer och jag har aldrig riktigt förstått varför. Jo, en låt var en sylvass uppgörelse med mördarnationen USA:s krig i Vietnam, så där kan man förstå att hon i ren självbevarelsedrift såg till att inte förstöra sina möjligheter med den amerikanska skivköpande publiken... Petula Clark var en balanserande Våg men med Venus i Jungfrun, som sällan släpper blicken för vad som gagnar eller skadar egenintresset...

Brittiska singer-songwritern Claire Hamill var enkel i sina observationer - det var "jag jag jag" i varenda låt och i huvudsak kärlekstexter. Men bra ändå. Englands andra tidiga låtskrivare slash artist, Lynsey dePaul, var om möjligt ännu mer mainstream, med en serie Top of the Pops-hits i det tidiga 70-talet när Carly Simon saftade i med "You're So Vain" och sjöng som en hel karl!

Det tog tid för brittiska kvinnor att lämna den bruna 1940-talsnostalgin och närma sig något som ens liknade samtidsmedvetenhet. Storbritanniens horoskop har som sagt Jungfrun stigande i öster, ofta ett tecken på en introvert natur som egentligen bara utnyttjar omvärlden för att spegla sig själva i. Se här Jungfruascendenten Reinfeldt på det temat. Han behöver spegla sig extra mycket eftersom Jungfruns härskare Merkurius smitit in i omedvetna tolfte huset!




Nå, Cassidys korta liv skulle det handla om - den gudarna älskar dör ung. Är det så?

Eftersom kvinnan var påfallande lik en f.d. bekant född samma år men i Jungfruns tecken var det lite kusligt att upptäcka att de delade samma grundtyp i den kinesiska Ho Lo Li Shu-metoden. det 35:e temat, Avancemanget. Systemet rymmer bara 64 teman (att jämföra med zodiakens tolv) men vart tema kommer i sex varianter som sinsemellan kan skilja sig markant åt. Vissa varianter behärskar temat, andra har gått överstyr i förhållande till huvudtanken (livsuppdraget).

Jag avvisade kvinnan eftersom jag (långt före den sideriska zodiaken) upplevde en oklarhet i hennes intentioner. Hon ville inte åt mig specifikt, kände jag, utan min adress i innerstaden. Hennes fortsatta val av män bekräftade mina misstankar... Kanske ångrar jag mig lite, årtionden senare, för hon var en vänlig människa och hade stark utstrålning (se likheten ovan mellan hennes och Eva Cassidys betraktande ögon).

Men där kineserna berättade om bekantens kroniska frustration i livet över uteblivna klartecken för "avancemanget", där beskrivs Eva Cassidys situation på linje 6 som helt annorlunda:
Talvärde nio på toppen (linje 6):

Avancemang [genom bruk av] de egna hornen.
Se till att de används enbart för att underkuva en [oregerlig] stad!
Faran för med sig [eller, kommer att förbytas till] god lycka.

Ingen katastrof [men att] permanenta [ett sådant undantagstillstånd eller latent hot mot medborgarna] antyder småaktighet!
[Den svårtydda bildtexten säger bokstavligen:
inte / katastrof / stadga / återhållsam / liten]


(källa)

(Hexagram 35, samtliga sex linjer, har förvisso att göra med att stiga i status, och temat som helhet tilldelas ytterst sällan en timma i den kinesiska 60-årskalendern. Det har att göra med att kineserna är mycket återhållsamma med att dela ut symbolen Eld, vilken här ingår som "Eld stiger över Jord" - sinnebilden av gnistrande klarhet eller briljans.)

Topplinjen ger råd till en härskare som uppenbarligen är för mycket på hugget, äregirig och ambitiös och uppenbarligen har en impuls att ta till våld mot andra för att nå sina mål. En oerhört annorlunda typ än min halv-föredetting som gick och i smyg sörjde att hon inte fick tummen upp att klättra på samhällsstegen (född i en förort till Stockholm med en del problem).

Hur chockerande väl "topplinjens" text beskriver den sämsta sortens Stenbock, Cassidys soltecken, ända ut i latinets Capri Cornus - nyckfullt stångande horn. Tendensen att försöka dominera genom våld! En riktigt dålig streber- eller härskartyp.

Den oregerliga staden, antyder härskarens rådgivare (textens författare), är naturligtvis härskaren själv - det är hans inre tumult som han förväxlar med en yttre fiende som han söker puckla på. Eva Cassidy måste ha upplevt ett stort inre tumult - hon musicerade och försökte sig på skådespeleri. 

God lycka att bara använda kraften (stengetens horn) till att disciplinera sig själv. Hon lärde sig "metodskådespeleri" vilket i mina öron låter exakt som Jungfruns och Stenbockens fixering vid fasta strukturer att hålla sig i. Ja, Cassidy har t.o.m. Månen i Jord (precis som Petula Clark händelsevis, så nu är jag övertygad om att hon ar just så bra sångröst som det sägs).

Men så släpper den 3.000 år gamla kinesiska texten något som ser ut som en ny och helt annorlunda tankegång kring den föreställda situationen (som i detta fall är en slags "fantomgestalt" som tecknar Cassidys kombinerade person och öde - kineserna menade likt judarna och många andra tänkande folk att ens karaktär ÄR ens öde. Saker händer inte bara, de kommer ur ens egen väsenskärna. T.o.m. de egna föräldrarna väljer själen innan födelsen eftersom själen behöver lära sig om sig själv genom dem. 

Genom min far, en handelsman, upptäckte jag t.ex. vilken fasaväckande girig handlare jag själv varit i Marocko för 800 år sedan. Genom att reagera negativt på hans materialism fick själen en sådan distans att t.o.m. minnet av var själen själv var av samma skrot och korn vaknade till liv. Eva Cassidy beskrivs därför i hemska ord av det kinesiska systemet, och "topplinjen" i ett sådant här tema anses att "loppet redan är kört" - själen skördar i detta liv något som redan nått ett extremläge. Karmisk payback time.

Eva Cassidy varnas för att fastna i ett kroniskt tillstånd av spänning eller "undantagstillstånd" - känner man igen Stenbockens tendens till att leva med ständig prestationsångest eller i muskelspänning månntro? "Småaktigheten" är helt klart Jungfruascendenten som kan kombineras ofördelaktigt med Stenbockens ständigt missnöjda natur. 

Horoskopet har aktiv JORD i de tre eldiga husen, och en Eld/Jord-konflikt för det första huset för den egna kroppen. Detta påminner om vad bloggen tidigare sagt om att det öde som individen inte längre lyssnar till med intelligens eller kognitiv öppenhet (Eld) och heller inte bryr sig om att intellektuellt via LUFT begrunda, och inte heller levs ut på den känslomässiga VATTEN-nivån, det ödet kommer istället att manifesteras konkret i själva den fysiska kroppen, i JORD. "He who can't hear, must be made to feel."

När sedan cancern dök upp, var det på ryggen - platsen där bördor lastas. Det anmärkningsvärda med horoskopet är förstås att LIEMANNEN Saturnus står så nära livskraftens Sol och att olycksbringaren Mars är fallen i cancerns tecken Kräftan. 

Och den här emotionella och fysikaliska (psykosomatiska) spänningen mellan Kräfta och Stenbock förvärras av en tygellöst giriga eller ambitiösa demonen Rahu (Drakhuvudet) som ligger med Mars i Kräftan och indikerar patologisk celldelning.  Vad som händer i Stenbocken är helt enkelt ett väldigt tydligt dödsomen. Solen, gränsdragaren och halshuggna Ketu (Draksvansen) samlade i livets eller den goda lyckans hus.



Jag har aldrig haft en tillräckligt morbid läggning för att systematiskt studera döden i horoskop, men här finns faktiskt några kritiska punkter. Märkligt hur det kinesiska oraklet, deterministiskt knutet till ett tvåtimmarspass under vilket Cassidy föddes, talar om en som lever i permanent spänning. Titta på axeln mellan Kräftan och Stenbocken igen! Spooky.

Så, Cassidy var en ond eller åtminstone djupt vanartig själ som fick 33 år att söka gjuta olja på sina vågor och hitta "metoder" (method acting) för att kanalisera inre och våldsamma impulser genom. I det större schemat var det säkert ett viktigt liv eftersom hon i nästa återfödelse kommer att ha mycket bättre balans i det psyko-fysiska system hon då tilldelas.

Det tål att fundera över hennes femte "lekfulla" eller kreativa hus, klart mindre lekfullt i Jord och med dystra och strukturfixerade Saturnus som blockerar Solens naturliga lekfullhet. Detta är huset för purva punya, själens goda karma. Men det här ser inte alls ut som bra karma! Dels för att Solen och Saturnus är ömsesidiga fiender (låt vara båda verksamt neutrala när Jungfrun stiger i öster). Men framför allt för att den naturligt och här också verksamt onda Mars bestrålar det femte huset och Mars dessutom är fallen och invecklad i månnodsaxeln som har med uppgång och fall att göra.

Varför hon tilldelades så kort tid, har troligen med noderna att göra och metafysiska med övergrepp mot andra i ett tidigare liv. Gamla våldsgärningar levde nu kvar inom henne som "stångande horn". Det är meningslöst att spekulera över vad hon gjort sig skyldig till och som kapade livet kort. Men uppenbarligen, av det kinesiska oraklet, antyds en som åtminstone börjat förstå vådan av att använda aggression i tid och otid. Solen i femte ÄR ett omen om ett förflutet som en "sol", som en prominent makthavare av något slag, och Eva Cassidy finns troligen med i historieböckerna under ett annat namn. Den gången var hon inte artist.

Den själ som hette Eva Cassidy kommer säkert att träna mer på samma problem med aggressiva impulser i kommande liv, precis som Fredrik Reinfeldt säkert blir en duglig landsfader i ett kommande århundrade. Men då får han sluta träna poser framför spegeln och lära sig om hur ett gott samhälle bör designas! Hur han kunde få makten redan i detta liv, så oförberedd, är en sak mellan honom och "det sovande folket" som han föraktfullt kallade svenskarna 1993. Svenskarna kanske är självplågare och vill ha en överhet som säger ett och gör ett annat?

Inga kommentarer: