Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 7 april 2013

Den arroganta Microsoft-chefen

Den uppblåsta chefen för Microsofts spelutveckling har blivit en snackis sedan han som den värsta uppblåsta stockholmare uttryckt sig nedlåtande om platser i världen där nätuppkopplingen kan vara skakig. Microsoft släpper nämligen en spelkonsol som kommer att kräva den bästa av världar där Internet aldrig tappas... (AB)

Tack vare det unika namnet David Orth kan man lokalisera mannen både via birthdatabase.com och peoplefinders.com. De tycks (via "public records") visa hur en och samma man, född den 15 oktober 1970, har rört sig från bonniga delstaten Illinois till hippa New York. 

Det är därför jag drar parallellen till dem som flyttar in i Stockholm och bidrar till stadens moderatifiering - själviska lycksökare som är här för att tro de ska kunna skapa sig en identitet fast de egentligen ingen har fått med sig i detta liv...

När man nu vet hur Orths attityd låter, kommer då horoskopet att bekräfta med någon matchande problematik? 

Jovars.




När jag började blogga hade jag bara ett år med den sideriska zodiaken bakom mig, men över 20 år med den tropiska. Jag såg genast att jag kanske inte slösat bort alla år med västsystemet men väl att det pekade totalt fel. Så många lärdomsår ute i ett stickspår har dock det goda med sig att man använt tecken, element och planeter så mycket att insikterna nu kom slag i slag. Redan efter ett år kände jag mig redo att tidigt i bloggens historia föreslå att Eld och Jord i konflikt degraderar, förråar och förfular horoskopet. 

Just en sådan problemställning har utvecklingschefen på Microsoft. Samtidigt för ju Eld och Jord i konflikt tankarna till järnsmide eller hur något konkrets tar form under stor hetta och med många ångestskrin. Vi kanske ska söka råbusen inte bara inom idrotten utan också i alla branschen där storskaligt krig råder, där folk stjäl hejvilt från varandra och sen invecklar sig i eviga rättstvister. Eld/Jord i svåra konflikter är människor som lever i helvetet fast de är på jorden.

Orths citysnobberi var osmakligt, men stämmer perfekt med den självtjänande Jungfrun, sannerligen inte med i zodiaken för att hjälpa andra vilket man falskeligen kan tro av den västerländska astrologin. Som vi så tydligt sett av Nya Moderaternas och Fredrik Reinfeldts Jungfruascendent är det här privatister, egocentriska människor som vill bruka sin jord och skörda all rikedom utan att betala någon skatt till fogden eller staten. Jungfrun tycks som princip eller arketyp vara anti-social. De avskärmar sig och bygger apartheidsamhällen - en skrämmande utveckling som pågår i Sverige just nu.

Var än Orth föddes i USA har han Månen i Väduren och detta ger ett gynnsamt förstahus. Väduren har både sin härskare Mars, Solen och Jupiter på sin sida, som verksamma välgörare. Dvs. alla Eldtecknens härskare.

Här händer nu det att det snabba och krigiska sinnelaget (Månen) i Väduren har en materiellt eller konkret inriktad Mars i Jord och denna Mars i Jungfrun ger inte bara en rapp och otroligt kritisk typ av Vädur, utan en smått plågsam elakhet: Mars i kritiska och urskiljande Jungfrun blir ju knappast någon raring bara för att den lilla illgöraren står Väduren i 1a bi! En krigare är och förblir Mars, och när den dessutom attackerar personens eget sinne (via den indiska 210-gradersaspekten) då har man exakt den sylvassa och förråade (arroganta) ton med vilken Orth skämt ut sig så att Microsoft tvingats gå ut med ett meddelande.

Men jag tror det är ännu en komponent som spelar in här för att vi ska få ett rötägg, en "go-getter" av den typ amerikanska storföretag drivs av, och det är den nästan fascistoida Saturnus som här inte bara är fallen i egocentricitetens tecken Väduren utan där dess diktatoriska härsklystnad också ätit upp Månen som annars är ett flexibelt sinnelag. 

Så här ser horoskop ut för människor som löper stor risk att bli hjärntvättade av corporate bullshit eller av fundamentalistisk religion. Det är aldrig religionen det är fel på, det är vissa individer som har en osviklig tendens att identifiera sig så hårt med makten, företagets varumärke eller fadersgestalten att de aldrig utvecklar någon verklig tankeförmåga. De rusar runt med piska och kravspecifikationer hela sina liv och kommer att häpna efter döden när de ser reprisen på sina råttliknande liv...

Den verksamt goda Mars, dock fortfarande en som vållar split i linje med plogens och svärdets förmåga att klyva underlaget i två, men varför kallar Narasimha Rao den "verksamt god" i sin tabell. På annat ställe säger han ju att den tillfälliga härskaren över husen 2, 8 och 12 är "verksamt neutral". 

Det måste alltså vara Mars ägarskap över 1a huset, ett gott hus, som får balansen att tippa över mot "verksam välgörare". Men detta blir bara tydligt om man - tvärt emot Rao - inkluderar 1a huset som ett dharma-hus (vilket de västerländska astrologerna de Fouw/Svoboda gör). Det första huset som ett av de triangulära husen är alltid gott eftersom det är ett dharma-hus enligt den här synpunkten. 

Ser man istället 1a huset som ett hörnhus är en naturlig ond planet som Mars verksamt neutral om den äger ett hörnhus. Det är alltså med minsta möjliga marginal som Mars får grönt ljus i sin krigiska verksamhet här. Om man anser att egot är ens högsta plikt i livet (dharma) bara då är Mars en verksam välgörare då Väduren stiger i öster. 

Jag känner bara en enda människa med Väduren i öster och där ligger Mars i Tvillingarna i tredje mentalitets- och kommunikationshuset, ett hus krigaren har en samstämmighet med. Det finns saker i kartan som gör honom till en charmant värd och tidvis en sympatisk människa, men samtidigt pratar han också skit som ingen annan jag mött och är hyperkritisk mot allt och alla. Hans kritik är rent ut sagt mördande. Han ÄR en mördare men med tungan.

(I 30-årsåldern, på fyllan, biktade han sig på en krog och förklarade att han var OND i sitt hjärta. Och vem kan förneka att Solen som den levande själens symbol, när den står i Jungfrun och har Merkurius som sin verksamt onda disponent, faktiskt säger just detta: en Jungfru av den illvilliga typen, självisk och hatisk mot allt och alla (han misshandlade sin hustru och hon flydde huset men som en självplågande knähund förlät hon honom och de är nu tillsammans igen men som särbor).

Mars har även tidigare i livet med jämna mellanrum lett honom in i handgripligheter. Och alltid är det bara patetiska kamper för det egna egot. Det finns tydliga drag av paranoia i det här fallet.

Två fall, den här svensken och Microsoft-chefen är för lite men jag känner igen amerikanens hånfullhet från bekanten, bara att draget inte är det dominanta i personligheten.

Microsoft-chefen har också sin egen kommunikation som en verksam illgörare och det är dessutom en REJÄLT FUL KOMMUNIKATION. För Väduren i 1a gör som sagt att Merkurius äger det tredje "onda men reformerbara" huset, samt det rakt ut sagt onda sjätte huset för "fiender" (det är därför jag ser paranoia hos den här personen - grannar, alla, är föremål för hans antisociala typ av Jungfru).

Att födas Jungfru och antingen ha en fysisk eller en månascendent i Väduren och Solen och Merkurius tillsammans i sjätte huset verkar alltså ge en synnerligen trist natur.

Det är sådana här iakttagelser som fått indisk astrologi att svälla bortom besinning. Jag nämnde tidigare en bok som sida efter sida listar 2-300 yogas (planetära kombinationer), dvs. sammansatta intryck av den typ jag just återgav och som tycks stämma bra också med Microsoft-chefens självgoda arrogans. 

Det är meningslöst att memorera alla dessa yogas som en apa och sedan med total mental inflexibilitet leta bekräftelser. Chansen är nästan 100 att nästa gång en viss "yoga" dyker upp så beter den sig annorlunda på grund av andra motverkande budskap. Men ändå måste man nöta in en mängd variationer för det är så som Platon menar i citatet uppe till höger, studiet av stjärnhimmelen och dess många "geometrier" eller "yoga"-aktiga signaturer renar Månen, det lägre sinnelaget, så att en vacker dag andesjälens egen intelligens bryter igenom och tar kontroll över människokroppen. 

Då kanske man som missionären Paulus säger, att "nu lever inte längre jag, utan Kristus(-anden) lever genom mig". Takhöjden har blivit bättre, men tänker mindre och mer sköts direkt genom intuitionen. Så föreställer jag mig att medvetandehöjning via astrologin - modell Platon - fungerar.

Annars förordade han ju den store greken anamnesis - att vända blicken inåt i kontemplation och hågkomma själens minnen av tidigare liv. I slutändan ger detta det futtiga egot samma dödsstöt och öppnar upp för en ny och mer laidback självmedvetenhet. ("I världen men inte av den", skulle kunna vara en väl fungerande Saturnus som talar.) Att tänka från Saturnus sjunde himmel är att ha hittat sin själs form snarare än den tillfälliga jordkroppens små fixeringar.

Jag tror ingen av dessa vägar känns angelägna för ett horoskop av Adam Orths typ, men det är en annan historia.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Här får du i alla fall ett exempel till på samma horoskopkombination: Per Schlingmann (16/10 1970)
S

Seaward sa...

Du har ett fenomenalt minne! Eller har du upprättat en egen databas? PR-förvrängaren är ett roligt och illustrativt exempel som passar perfekt med inläggets fundering över i vilka sammanhang den här typen av Eld/Jord-krig kan tänkas känna sig hemma i!

:-)

Anonym sa...

Mitt minne friskades upp häromsistens då det stod en artikel i DN om Schlingmann.
:-)