Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 22 april 2013

De tolv husens fyra kategorier


[Det här schemat ompubliceras separat från sitt sammanhang eftersom det tidigare saknats på bloggen. Mest för att det är nästintill trivialt enkelt. Texten har marginellt expanderats med exemplet Svenskt Näringsliv.]



De indiska husen är mycket enkla och stämmer mestadels med den västerländska traditionen. Den andliga plikten eller DHARMA, strävan mot ökad intellektuell befrielse, liknas vid ELD och motsvarar husen 1, 5 och 9. 

Parentes dock för att 1a egohuset ska kallas dharmiskt - det avskurna egot, den reinkarnerade själen, kan strikt talas inte beskrivas som någon plikt, den bara ÄR det faktum den återfödde nu har att utgå från. Själens dharma eller plikt är att finna sig själv på ett djupare plan - den goda individualsmens femte hus, samt länka samman med den goda universalismens nionde hus ("allt åt alla" - till skillnad från den rasistiska eller egocentriska profitjägarens devis). 

Det tre materiella husen kallas på sanskrit ARTHA - och står för pengar eller mer allmänt resurser. Man anar genast samma ordrot som möter i t.ex. engelskans "artisan". Jordelementets människor är de som drejar i lera, knepar och knåpar och tillverkar Prylar eller talar om sinnenas retningar. De känner sig inte särskilt kallade att utveckla sina intellekt.

Ett tydligt argument för att första huset bara är ankaret eller platshållaren för övriga resonemang är horoskopet för Svenskt Näringsliv. För denna organisation som brukade heta Arbetsgivarföreningen ockuperar typiskt nog chefskapets Lejon första huset. Det placerar Oxen eller pengarnas tecken i det tionde ARTHA-huset för kontroll över resurser. 

Det är uppenbart att inte Lejonet i första huset inte kan symbolisera någon dharmisk kallelse att dominera över andra! Särskilt inte på det vidriga sätt som Svenskt Näringslivs horoskop avslöjar i tionde huset för resursfördelning. Jag skämtade inte när jag kallade detta Djävulens eget horoskop! Nu kanske den obönhörliga logiken framgår tydligare...


De tre hus som motsvarar Lufttecknen betecknas som KAMA - begärshus. Men ordet har här en helt annan innebörd enligt astrologerna de Fouw och Svoboda. Det står mer för social instinkt. På den här bloggen har jag använt tanken om "social kompetens" för Tvillingarna, Vågen och Vattumannen. Den grekiske astrologen Ptolemaios tillade på 200-talet att de tre Lufttecknen är de enda som sysslar med genuint mänsklig verksamhet - de är sociala.


Efter att själen har degraderat sig genom fixering på pengar, profit och att kontrollera resurserna (Oxen, Jungfrun och Stenbocken) är den nu så smutsig att ARTHA måste neutraliseras av syndernas rentvående eler MOKSHA (bokstavligen: befrielse). Det är i Vattentecknens naturliga hus detta arbete måste utföras.

Men schemat är för allmänt, för det tycks bara vara i det 12e huset där MOKSHA kombineras med godhetens kvalitet SATTVA som det här arbetet verkligen kan lyckas. I t.ex. Skorpionens åttonde korruptionshus råder kvaliteten TAMAS (Mörker) och här jäser och ruttnar ännu det problem som först i det 12e huset kan elimineras. 
 

Inga kommentarer: