Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 6 april 2013

Day Tripper

För en diskussion om Beatles låt (She was a) Day Tripper, se här

Någon journalist i någon tidning föreslog bör bara några dagar sedan att den perfekta psykopaten kanske kunde studeras på börsen, i skocken av skrikande "Daytraders" som köper och säljer vad nu dessa människor i helvetets mer svavelosande regioner ägnar sig åt. 

Kan det ha varit i SvD? För nu, bara några dagar senare, ser jag ett porträtt av en sådan här Daytrader, fastän en bekväm typ av dagens snitt, en som riggat upp en datorpark i lägenheten som ger honom "underlag" för sekundsnabba beslut om att köpa och sälja och låta värdepapper generera pengar.

Jag har tacksam för att denna rovkapitalismens verkliga underhuggare inte skäms för sitt verk utan väljer att visa sin arbetsdag och sysslor. Det ger oss ett ovärderligt stickprov för astrologin.


 

Att använda sinnelagets Måne som substitutascendent ger genast flera intressanta resultat. Som att tidens tokgalna hets- och krigsplanet väljer Hemmet som krigsskådesplats. Enligt artikeln skulle spekuleraren lika gärna kunna gå i tofflor och badrock hemma, men kläder sig som en riktig börsyuppie fast han sitter ensam hemma - allt för att komma i stämning.

Det här är naturligtvis på pricken Månen i Stenbocken som betecknar den högre rationella gåvans kollaps ut i det världsliga krimskramsets skenbara mångfald. Själens form Saturnus är själv inte i bästa kondition utan har fallit ner i Syndarens Skorpion så att kombinationen av Måne och dess disponent ger oss ett både mörkt (Tamas) och kallt passionerat (Rajas) sinnelag och helt och hållet materialistisk art. 

När klipparen skildras som att han totalt lever i sin egen ljudmiljö av blippande datorer och vet vad varje signal från datorerna betyder för de stora företag han handlar med, så inser jag att det är samma mentalitet som föranledde ateisten och producenten Brian Eno att på några ambientskivor undersöka "blippande" ljud i naturen. Jag tänker särskilt på skivan "Ambient - On Land" 

I studiet av Enos horoskop kallades jag honom visserligen "djärv utforskare", men den rubriken ångrar jag tre år senare. Mannen lät ju en kortlek styra vilken inriktning hans musik skulle ta. Var finns modet i det förhållningssättet? 

Nå, han hade likt den svenske klipparen sin krigare Mars i oförvägen Eld, och den här typen av Mars, misstänker jag, har en extremt snabb uppfattningsförmåga. Eld är visuell och klipparen sitter med en stor datautrustning med myriader mängd besked på och det hela verkar vara en audio-visuell cirkus på högtempo. Tänk vilka märkliga ansikten galenskap kan ha.

Den svenska klipparens Måne i Saturnus och framför allt sjukligt dödsfruktande Saturnus i Skorpionen är emellertid ett fantastiskt motmedel mot Eldens tendens att bränna sönder allt och alla, så han hans spjutspets gör så att säga framstötar på basis av en rygg han till varje pris håller fri. Jag har träffat människor i princip helt dominerade av Stenbock och Skorpion och något mer ogenomträngligt och syftande till att herravälde är svårt att föreställa sig. Som jag beskriv i bloggens kanske viktigaste inlägg i år, är det dock Saturnus som representerar andesjälens rena intelligens. 

Saturnus som själens form är det första gränssnittet den eviga varelsen tar sig vid återfödelsen till en människa. Man ska alltså inte se Saturnus som en yttre gräns som kapslar in en själ, tvärtom befinner sig själen utanför sin form! Och utanför den fysiska kropp som är det sista själen kollapsar in i, innan den vaknar upp som, i det här fallet, en total materialist som inte nöjde sig med att glömma andevärlden med mindre än ett nästan totalt syndafall. "Och Logos blev kött" börjar Johannesevangeliet.

Man kan argumentera att Logos är astrologins Saturnus, detta kosmos styrande förnuftsprincip. När Logos vänder sig inåt i självkontemplation, är detta vad bloggen kallar "vägen upp" ur syndafallet och astrologin kallar "den positiva polariteten". Det är den negativa polariteten (Satan) som leder till en värld utspridd i rummet så att folk kan stå tio meter från varandra och attackera den andres religion eller nationalitet. 

Djävulen gnuggar händerna för det är denna rumsliga spelplan som gör att folk blir så dumma att de jagar valfrihet på denna låga nivå, och det är deras ansträngningar som är den psykiska energi fantomvarelsen Djävulen kräver för att själv hålla sig vid stor och stark. Den dag folk slutar lyssna på marknaden kommer Djävulen att kollapsa och återgå till sin ursprungliga skepnad den fula och låta getabocken Pan (Faun). Då får Pan knulla getter som förr. Just nu ser Fan ut som en yuppie eller en stormrik idol på grund av all den psykiska energi den här simpla demonen lockat jordmänniskorna att ge den.

Det finns anledning att titta noga på hur Satans huvud eller den onda stjärnan Algol beter sig i horoskopet, just eftersom vi har en slem Saturnus i Vatten (irrationell hunger/instinkt). Kartan är i själva verket extremt komplex eftersom men skulle kunna hävda att den groteskt uppblåsta Mars (uppblåst av den giriga demonen Drakhuvudet) faktiskt har kontakt med Satans huvud i pengatecknet Oxens tredje grad. En serie negativa omen just i den skärningspunkten mellan två tecken som står en markant högre kriminalitet än något av de övriga tio tecknen, som soltecken.

Att börsklipparen bara flyter runt i ett psykotiskt hav av signaler och snabba informationsblippar framgår av Solen, den fallna Merkurius och den upphöjda pengaplaneten Venus i Fiskarna. Att detta är en Fisk på "vägen ned" och inte på "vägen upp" förstår man så fort man noterat disponenten Jupiters position med Månen i Stenbocken och baserad på dödsskräckens Saturnus i Skorpionen. Vilket extremt budskap om gyttja. Bloggens gamla citat från Platon passar perfekt för det här horoskopet.


"Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)


Den här själen - åtminstone på det här varvet - vandrar längs "fädernas väg" och inte "gudarnas väg".

Med de två första inläggen om den nya påve Franciskus I inledde jag en mer ambitiös genomgång av ett sinnelagshoroskop flera aspekter, främst hur planeterna beter sig enligt reglerna för deras "verksamma natur". Eftersom påven också har samma Måne i Stenbocken, men ett sinne som vilar på helt annan grund (Saturnus i annat tecken), kan det vara intressant att titta tillbaka på den kartan - i alla avseenden aktieklipparens exakta motpol. Franciskus I är en av dem, visar sinnelagets "rätta ansikte" (Saturnus i Vattumannen) som vandrar längs "gudarnas väg". Eller åtminstone har ett sinnelag som predisponerar honom att orientera sin förnuftsprincip (Saturnus) från den negativa världen mot den positiva.

Man kan av det här dra slutsatsen att bra många människor är på fel plats i sina liv. De låtsas göra ett men deras inre dispositioner pekar i själva verket åt ett annat håll. För det andliga krig som pågår över årtusenden med tider av Mörkrets dominans (som i vår tid) eller Ljusets dominans, kan väl inget i den övergripande regin ändras. Däremot kan enskilda själar lyssna in sig på vad som är äkta hos dem och vad som är en livslögn. Den här aktieklipparen hycklar absolut inte, han gör till fulländning den roll stjärnorna viskat är hans i detta liv. Hade han valt kyrkan hade han blivit en hycklare och som politiker funkar bara extrem-moderat som beskrivning av den här inskränkt rikedomsjagande egoismen.

Notera hur horoskopet på djupet regredierar enormt. Man kunde tro att Solen i Fiskarna skulle representera en fullvuxen man redo att offra sig för mänsklighetens väl - så grandiost är Fiskarnas tecken.

Men disponenten Jupiter står med det personliga sinnelaget i Stenbocken, förvisso också ett universalistiskt eller generellt tecken - universalisten söker stora mönster och generella lagar som kan appliceras på varje enskilt fall. Därför är it-fascister så ofta misslyckade exemplar av den saturniska principen, de är förnuftsandar som valt att betjäna Djävulen och därför den här världens mest skyldiga själar. För de bygger de effektiviseringssystem som onda Överherrar använder för att trälbinda världens alla anställda och till att rationalisera bort överflödig arbetskraft som sedan it-fanatiker som Carl Bildt och hans moderata parti kastar rakt ut i ingenting eftersom Djävulens barn inte tycker om ordet solidaritet. Inte om den finns med på skattsedeln.

Aktieklipparens Jupiter och personliga sinne regredierar emellertid ytterligare - och nu tappas det universalistiska perspektivet bort i och med Saturnus position i den döende individuella syndarens tecken Skorpionen. Och det är här vi ser horoskopets verkliga knutpunkt det Eld/Vatten-krig som indikerats.

För regressionen tillbaka till en galet hungrig själ som slåss med näbbar och klor mot döden är inte bottenläget. Det hittar vi först med Skorpionens härskare Mars som här ställt sig i det nyfödda barnets och egoismens princip Väduren. Där härskar den och tecknar därför en FULLT AKTUALISERAD EGENSKAP. Mars i Väduren tar inga ytterligare order från någon annan.

Och nu tappar vi t.o.m. fokus på individualiteten och är tillbaka vid den ytliga personen - kroppen och de yuppiekläder klipparen varje morgon sätter på sig - för att känna att han stilmässigt tillhör rovkapitalismens kader. Väduren är barnet som naivt och utan historiska tillbakablickar går ut i världen för att erövra den. Detta är alltså motorn djupast i detta horoskop. (Ett horoskop kan berätta många historier och en annan strategi för att sätta ord på himmelen är att jämföra Måne och Sol och söka tala om "livslinjen" eller att leta reda på den längst fortskridna planeten - atma karaka - och tala utifrån den om "själens åtrå".)

Väduren är inte utan intresse för personlig stil, men det är ändå Stenbockens intresse för det kostymerade livet som är det mer kända. Klipparen har alltså båda tecknen tungt prioriterade. För Stenbocken som "kläderna gör mannen" eller en helt förytligad eller förtingligad människa, se Susanne Ljung, radioprogrammet Stils skapare, eller "unge" Andres Lokko, en gång helt fixerad vid den yttre kostymen som identitetsmarkör (en sida som nu givit vika för djupare och mer socialt medvetna krönikor). Båda har anmärkningsvärt starka Stenbockar. 



Tillägg. I något sammanhang påstod jag att bloggens alla inlägg finns kvar. Men det stämmer inte, insåg jag nu. Jag tog bort en tidig och frän kritik av Lokkos horoskop sedan så många av hans krönikor hittat ut ur materialismens irrgångar! På samma sätt tog jag bort en kritik om "gnagaren" Margot Wallström för att det kändes grovt, men där hannes val av Postkodlotteriet av alla arbetsgivare, bekräftar hur lite socialdemokrati som finns kvar i den människan. 

Arbete är inte bara arbete för att "man ska ha jobb". En hedervärd människa undviker så långt det går usla arbetsgivare, och ber varje morgon gudarna om ursäkt om hon är tvingad att slav under själviska och giriga kapitalister och därför bidrar till att världen kantrar. 

Inga kommentarer: