Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 26 april 2013

5-minuter-att-döda-banking!

Skandiabanken annonserar för fullt i Stockholm för sin senaste tjänst. Mest gåtfull är den affisch som utlovar: "5-minuter-att-döda-banking" och som bland annat kan ses vid bänkarna vid busshållplatser.

Hur jag än vänder på budskapet får jag det bara till att banken uppmanar rånare att angripa små borgare där de sitter med sina inte-så-smarta-telefoner, just som de loggat in hos banken. 

Förbereds bara kuppen väl hinner rånaren både under hot tvinga den inloggade bankkunden att överföra alla sina pengar till ett förberett konto. Sedan, för att hinna länsa detta utan att kunden spärrar sitt, dödar man dumskallen som satt mitt på gatan och ägnade sig åt "5-minuter-att-döda-banking". 

Bankerna och Rovkapitalisterna blir bara mer och mer skamlösa. För efter den här uppmaningen till den undre världen sjösätter de naturligtvis olika (kostnadsbelagda) säkerhetstjänster som ska förebygga rånmord av det här slaget. 

Rådet kan bara bli ett: 

SLUTA KONSUMERA VARENDA NY IDIOTTJÄNST FRÅN IT-FASCISMENS LABORATORIER. BÖRJA TÄNK. OCH LEV! 

Gå en promenad och se råttorna i deras burar. Det är väl bara en tidsfråga innan Rovkapitalet avgiftsbelägger bussresor till Solsidan, som nu har glasats in och försetts med elektriska stöt-anordningar. De små måste ju få välja i fred. De vill ju inte fundera över sin omvärld eller sammanhangen mellan barnarbetare i Sydostasien och kläderna de själva köper. 

Deras hjärnor skulle dessutom förmodligen gå sönder om de försökte sätta sig in i de globala maktstrukturerna vilka de göder i hopp om att få några få brödsmulor kastade åt sig...

Svenskarna kommer inte att bidra, men andra länder håller just nu på att skissa på morgondagens värld. Känns inte det lite beigt? Att ha så låga ambitioner för sitt tänkande?

*****

Tillägg

Samma promenadstråk uppenbarade också reklam för Stockholms restaurangliv: "Mat ÄR religion!" 

Det låter som en förskoleunges replik på den här bloggens tvivel över regeringen Reinfeldts obehagliga syn på vilken kultur moderater kräver att den ska bära sig själv finansiellt, och vilken kultur de bör subventionera för att vinna röster från de mer korkade stockholmarna.

Skandiabankens slogan var i jämförelsen betydligt mer matig.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det står kanske inte på innan vi får läsa om den brottslighet du förutser...

"Bankerna och rovkapitalisterna blir bara mer och mer skamlösa". Ja. Och dessutom, tillsammans med marknadsförare mer och mer anglifierade och okunniga om sitt eget språk. Detta är naturligtvis en direktöversättning från engelskan. Där heter det ju "kill time". Men så mycket kunskap har inte den smartskalle som kommit på denna idiotiska reklam att det inte alltid går att översätta ord för ord, utan motsvarande begrepp heter "slå ihjäl tid" på svenska. Det skulle bli ännu otympligare med 5-minuter-att-slå-ihjäl-banking, men det är ju oödigt att vara så brutal, man kan ju säga "5 minuter till övers också". Men öht är ju hela konstruktionen svårbegriplig och klumpig. Och "banking" anses förstås nödvändigt att ha med - låter ju internationellet och häftigt...

"Mat är religion" - är det verkligen en reklamslogan? låter ju helt sjukt! Det ger mig associationer till ett Orwellskt tvärtomspråk, som "frihet är slaveri" "okunnighet är styrka" osv.

Det var jättelängesen jag var i Stockholm, och inte får man nån större lust att besöka kungliga huvudstaden heller, när man läser dina rapporter därifrån...
S

Seaward sa...

Jag passerade reklamen på nytt idag, och jag mindes fel. Det stod faktiskt "5-minuter-att-slå-ihjäl-banking" men inläggets sarkasm berörs inte av en anglicism eller ej. Din poäng om "5-minuter-till-övers" håller jag helt med om - det är något så destruktivt över den här reklamen.

"Mat är religion" - undertecknat något "matpalats". Skylten befanns sig kanske 100 meter före Stureplan - numera symbol för allt degenererat i Stockholm. Skottlossningar utanför trendkrogar och Annie Lööfs spritande Stureplanscenter med partynotor på folkets bekostnad.
:-)

Anonym sa...

Aha, det var du som var så anglifierad att du omedvetet fick det till "döda" istället! :-) Nåja, det är hur som helst en idiotisk slogan, och språkligt hur otymplig som helst. Och andemeningen - sarkasmen - förändaras inte, nej.

"Matpalats" - de borde kalla sig mattempel... men säkert kallar de sig food court istället. I vilket fall tycker jag det är rent stötande. Reklam ska sticka ut, visst men... Och det är ju vid Stureplan som Faust huserar också... ordföranden för Stureplans eget CUF. En händelse som ser ut som en tanke.
Jag håller f.ö. med Johan Croneman här: http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-matlagningstrenden-ar-ett-tecken-pa-var-civilisations-undergang
Till och med jag,som alltid varit matlagningsintresserad, har för länge sen fått nog. All mat i medierna står mig upp i halsen, så att säga...

Seaward sa...

Ja, jag översätter allt till de engelska motsvarigheter jag känner igen, och så fastnar "fel" minne.

Men "slå ihjäl" och "döda" är väl egentligen inte mycket att orda om - förutom för Jungfruns tecken! Nyanser och "skillnader" tycks utgöra hela detta teckens verklighetsupplevelse, vilket i allmänhet gör att Jordtecknet förnekar det antika begreppet "essens".

Bloggen följer indisk astrologi som gör ett riktigt reptrick och konstaterar att en planet materiellt (substantiellt) kan tillhör något av de fyra elementen, men essentiellt kan tillhöra ett annat (och detta andra kan då tänkas vara elementet i dess ideala form). Saturnus och Månen är t.ex. båda Luft, men se vilken gyttja de härskar över i den låga sinnevärlden: Stenbockens Jord och Månens Vatten. Men barnen i gyttja ser bara det kroppsliga och förnekar därför existensen av "essenser".

Jungfrun är kanske mest skyldig till att ägna sig åt sådant hårklyveri om det kroppsliga att sökandet efter det bakomliggande (den essentiella verkligheten) faller i träda. Det är kanhända bloggens största upptäckt under dess fyra år.

Återstår att återge romaren Manilius korta skiss av Jungfruns tecken, han säger att den är en utmärkt skrivare, precis som soltecknet ligger bland de bästa, räknat i antalet Nobelpris i litteratur!

Text som en yta gagnas således av denna fixering på nyanser och "skillnader" (som Jungfruascendenten Reinfeldt säger, som aldrig ser några sammanhang överhuvudtaget, bara "enskildheter").

Jag skrattade gott åt Cronemans krönika, den lät också uppskruvat undergångskonspiratorisk.

Lägligt i tiden öppnar en ny köpgalleria i Stockholms innerstad - se senaste inlägget om fortsättning på temat "pseudoreligion".

Anonym sa...

Onödigt att lägga krut på ordande om Jungfruns hårklyveri osv, jag medgav ju redan i andra meningen att de båda ordvalen egentligen inte gör någon skillnad.

Jag tycker mig förresten minnas en del inlägg i båda bloggarna som handlar om kritik av journalisters undermåliga språkbehandling... så det är inte bara Jungfrun som kan språkkritik :-)

Men språk är min käpphäst, och nyansskillnader kan vara mycket viktiga i vissa sammanhang. Jag ger Manilius rätt! Apropå inlägget om den nya köpgallerian så erinrar jag mig en annan jungfru, Tommy Hellsten (23/9 -51) som i den samhällskritiska "Han som såg mer" utifrån en kristen livssyn serverar helt ljuvliga satirer, bl a en där boken huvudfigur ställer sig och predikar i ett köptempel. Alltså en predikan som är anpassad efter den religion som heter konsumism. Den borde alla läsa!
S

Seaward sa...

Så Solen i Jungfrun är t.o.m. ekonomisk å andras vägnar! :-) Det är lite som Jungfruascendenten Reinfeldt som vet bäst hur flitigt eller underpresterande "det bidragstagande och sovande folket" är.

Men principen (Jungfrun) kan anföras i många sammanhang och definitivt i samband med bankverksamhet. Både ränta och bankavgifter uttrycker ju profittänkandet, precis som din kommentar om överflödiga kommentarer som kan skalas bort för den som vill söker vinst i varje yttrande. :-)

Men jag tror du missförstod min lilla bonusutläggning om Jungfrun. Ja, den föranleddes av ditt soltecken men var inte riktad till dig personligen. Häri ligger Jungfruns synd (om någon): i tendens att relatera allt till sig själv. I själva verket lade jag till Jungfrun tecken en ny liten pusselbit - ibland leder strötankar i kommentarerna till nya inlägg lite längre fram.

Det nya här var just Jungfruns legitimitet när allt står och faller just med språkdräktens textur, och hur väl det passade in på Nobelpristagarna i litteratur och (det nya) att Manilius just nämner författarskap med detta tecken. Det har jag inte sett tidigare, även om jag förslagit Jungfru-Merkurius som den praktiska skrivaren Nebu i Babylon (Merkurius i Jord) baserat på de tallösa kilskriftstavlor som listar prylar och transaktioner. Ett vittnesbörd om att driften att göra en skillnad på ”mitt” och ”ditt” dominerade ”civilisationsmänniskan” då som nu.

Den mest prosaiska sidan av Jungfrun således, den som horoskopet för Nya Moderaterna presenterar: den vinsthungrande räknenissen. Romaren Manilius såg en annan och renare sida av tecknet och verkar dela tradition med Ptolemaios – mot vilken du å andra sidan invände dig när han haussade Tvillingarna och Jungfrun just för deras merkuriala natur. Jag tror aldrig jag nämnde då att indisk astrologi gör något liknande.

Ingen annan planet har ett så mäktigt namn som den indiska Mekurius: Buddhi eller ”ren intelligens”. Viss tradition förbinder Buddhi med Guds Form i universum (Purusha) så att Buddhi – Hermes – Merkurius – blir något i stil med människans högsta själsnivå. Detta skulle förklara varför både grekens och romarens verk tar parti för båda de merkuriska tecknen (Manilius är fylld av beundran för Tvillingarna och jag ska återkomma till en ledtråd han ger till de indiska Tvillingarna).
Tack för Hellstren-tipset. Skall undersökas.

PS. Jag har sett ännu en version på reklamen som nu sade något i stil med "I väntan på bussen-banking". Sammantaget med "att slå ihjäl" påminner reklamen om rovdjuret som slår till mot den som "passivt väntar" eller mot aningslösa kreatur vid vattenhålet. Hade det inte varit för mina tre planeter i Lejonets – jägaren enligt Manilius - femte hus hade jag kanske inte sett det jag såg utan istället identifierat mig med villebrådet för denna marknadsföring. Alla budskap är inte avsedda för alla människor.