Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 21 mars 2013

SL och girighetens tecken i tiden

DN berättar att förköpsremsorna i Stockholms lokaltrafik försvinner.

Jag använder mig knappt av lokaltrafiken, försöker gå så mycket som möjligt. Men eftersom jag nästa vecka ska träffa en bekant en bra bit bort tittade jag till remsan i plånboken. Bara för att se att det fanns tillräckligt många "klipp" kvar. 

Då upptäcker jag att krämarmentaliteten gått bortom rim och reson i denna hybrisdrabbade stad ("Capital of Scandinavia" - säkert från samma reklambyrå som designade "Nya Moderaterna"). Inte bara var det fler "klipp" på häftena förr, och till bättre pris jämfört med "lösresandet" än sedan remsan krympt.

Viktigare var att man i egen takt kunde göra slut på remsorna. Med bara två klipp avverkade upptäcker jag nu att det sliriga SL satt ett helt omotiverat bäst före-datum på varje remsa! Medan jag hållit mig hemmavid genom en lång kall vinter hann en knappt påbörjad remsa bli ogiltig. 

Det finstilta var så finstilt att jag inte kunnat läsa det ens med mina ordinarie läsglasögon. När gjorde SL detta nidingsdåd och gjorde remsorna självdestruerande? Vem på SL har tittat för mycket på Mission Impossible och den tidiga scenen i varje film där hjälten får sitt uppdrag på ett snabbt självförstörande medium?

Förstå bevekelsegrunden: någon usel räknenisse - en ekonom typ Fredrik Reinfeldt - har suttit och räknat på hur mycket pengar SL förlorar på resenärer som tidigare tilläts göra slut på några futtiga klipp på en remsa som föregick den senaste prishöjningen! 

Det är så cyniskt och småaktigt att det bara kan vara Marknadens själ vi hör här. Det är inte ens den onda kvartalskapitalismen, det är bara "shit for brains". Tyvärr äger råtthjärnorna för närvarande samhällets vitala funktioner. Remsan är bara en liten indikation i mängden på att väst sakta bryts sönder av bl.a. sin överteknologisering.


 
Man kan också säga att ett samhället blir så här när moderat mentalitet tillåts hålla rodret - där t.o.m. kulturen ska "bära sin kostnad" - överallt sticks det in villkoranden och försämringar. Minns all den SKIT som runnit ur moderata munnar de senaste åren. Jobba tills du dör, hoppas att du har rika släktingar om du hamnar i kläm i moderaternas samhälle. 

Det är fördärv som kommer ur det vinstbegär som breda samhällslager tror är människans naturliga tillstånd. Men det är ett sjukt tillstånd. Det skulle gå att ändra om vi bara lyckades uppmuntra alla moderater och högersosseriet att som skatteflyktingar lämna landet.

Att moderaterna ens har 20% väljarstöd är ett under, men måste bero på att folk i gemen inte märker vad som pågår runt dem. De är som håglösa djur i fångenskap på zoo som passivt tittar på omvärlden utan att något egentligen registreras bakom pannbenet. Moderaterna slussas runt i konsumtionshjulet och sällan eller aldrig frågar de sig varför ingenting blir bättre utan tvärtom allting urholkas en smula då och då.

Farväl sista SL-remsa!
Mitt löfte
till dig:
Jag ska framledes
nyttja SL:s "tjänster"
så lite jag nånsin kan.

Inga kommentarer: