Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 18 mars 2013

Billström & astrologins prediktiva värde



En läsare tyckte med all rätt att Månens placering ter sig suspekt som kriterium för att bedöma individens tendens att välja det onda eller det goda.

Det var i samband med studiet av påven - ännu mindre publikfriande än de flesta inlägg på grund av dess snåriga betraktelse över inte bara Månen (sinnelaget) utan också dess tillfälliga ägare (disponent), samt en blick på vad den handlingskraftiga Solen sysslade med. En avvägd analys ger mycket "jobbigare" text än klyschor och braskande rubriker.

Jag följde upp med en ny titt på moderata finansministern Anders Borg utifrån samma mer omfattade metod, men hittade inga förmildrande omständigheter till det storkors i Mörker som kommenterats tidigare.

Men här kommer nu Tobias Billström med sin i och för sig alltid skönjda rasism och påminner om vilket vanvettigt parti Moderaterna egentligen är. Att han snart inser klavertrampet och gör en halv pudel (han hävdar med hänvisning till den fullständiga DN-intervjun att det bara var hans formulering som var rasistisk, inte sentimentet).

Denne Billström har tidigare sågats som ett praktexempel på en medioker politiker med helt otillständiga åsikter och snarlika ekonomiska sidoförehavanden kring boendet som dem som medierna valde att göra skandal av när personen hette Håkan Juholt. Problemet är bara att Billströms främlingsfientliga och dova horoskop är påfallande likt den nye påvens och där talat jag om ett enormt och välvilligt sinne.

Så frågan är verkligen berättigad, hur långt vågar man ta en tolkning som bygger på Månens placering - samma för alla födda cirka två dygn? Svaret gav jag egentligen i den centrala texten i ämnet, Psyke - besvärstyngd eller fjäderlätt. Den romerske filosofen Plotinus hävdar att alla dessa barn som föddes samtidigt med Billström har samma sinnelag som honom - samma lägre själsskikt som vetter mot kroppen. Det är bara deras fysiska kroppar som i vissa fall kommer att dölja och i andra fall ge uttryck för detta onda eller godartade psyke - vilketdera således beroende av ett antal astrologiska tolkningsregler.

För påven (och svenska folket också för den delen, se länken "Psyke" ovan) är Månen en "verksam välgörare" - alla födda under några dygn har "dispositionen mot det goda" eller Yetzer ha-Tov som judendomen säger.

För ett lunärt horoskop delar påven med Billström Månen i Stenbocken som förstahustecken och det gör Månens disponent Saturnus till en verksamt god planet. Påvens "enormitet" byggde på att Saturnus själv stod oklanderligt placerat i det idealistiska Vattumannens tecken - symbolen, faktiskt, för den kosmiska Kristus eller Människan med stort M. 

Men denna Människa är inte skild från det materialister kallar mänskligheten, bara det att även människosjälar som inte just nu är inkarnerade på Jorden ryms i tanken om en gigantisk Själ som på ett intellektuellt obegripligt sätt både är kollektiv och samtidigt månghövdad. 

Socialdemokratins välfärdssamhälle må vara baserat på rent materialistiska grunder men det reproducerar den andliga verklighetens lära om "en för alla, alla för en" - det är så skapelsen är konstruerad: allting har ett centrum och står genom detta centrum kopplat till allt annat. (Morgondagens vetenskap kommer att visa att religionerna hade rätt.) Redan här inser man att moderaterna är en närmast antikristlig eller satanistisk lära, där vissa uppmuntras till själviskhet och konkurrens, till att trampa på andra delar av sig själva.

Tydligen saknar rasisten Billström all insikt om dessa ting och det blir därför angeläget att titta närmare på vad hans i och för sig välvilligt stämda sinne ser ut om man skrapar på ytan och studerar disponenten Saturnus. För även om också denna får klartecken och betraktas som en verksam välgörare, kan det finnas kontraindikationer som försämrar Billströms utsikter, jämfört med påvens helt okomplicerade förnimmelse av Vattumannens humanistiska ideal.



Mån-Stenbocken som förstahus ger ännu en parallell till påven: båda männen har Venus stigande i öster och jag gjorde en stor sak av att Venus var påvens enda prominenta (hörnplacerade) planet, både naturligt och verksamt god. Han hade således en fenomenal en entydig vilja att göra gott i sitt sinne.

Billström toppar detta med den naturliga välgöraren Jupiter i första huset, en av de verkligt generösa planeterna! Hur i hela friden har saker kunnat gå så fel med Billström? Låt oss genast notera skillnaden mellan påvens och Billströms Venus: för påven är Jupiter nionde tolftehusplacerad. Ett dharma-hus som antyder en andlig plikt. 

Billström har sin välståndsplanet i första egohuset vilket INTE i bloggens reviderade uppfattning är ett dharma-hus för andlig plikt. Första huset tecknar subjektet för alla andra utsagor och det kan inte vara en "plikt mot sig själv att ha som plikt mot sig själv att ha som plikt..." Att kalla första huset dharmiskt leder till en oändlig loop - ett tankens haveri. Endast femte huset och nionde huset i denna Zeus/Jupiters triangel är dharmiska.

Men nu visar sig Jupiter vare en verksam illgörare när Stenbocken, den åtstramande, ligger i 1a huset. 


För påven är det emellertid en andlig plikt att förbanna världslig rikedom (eller också hemfalla åt den själv). Givet hans goda sinne är det mindre troligt att han själv uttrycker en dålig Jupiter - som blir alla Jupiters ting men i vanställd form - en religiös hycklare, en lycksökare, en chanstagare.

För påven är den verksamt onda Jupiter istället neutraliserad genom placeringen i ett ont hus, det tolfte för försakelser av just de världsliga rikedomar som en dålig Jupiter söker efter snarare än planetens högre och andliga eller filosofiska ambitioner. Man kan t.o.m. säga att påven kontemplerar den onda rikedomen inifrån det 12e klosterliknande huset. (Att 12e också kallas "sängkammarens hemliga nöjen" i indisk astrologi är en paradox som inte här helt ovanlig med husbetydelserna, i grunden gissar jag att indierna ser sexualiteten som en väg till gudsupplevelse - jfr tantra.)

Billström har inte turen att få son onda Jupiter desarmerad - den hamnar som ett stigma rakt på hans eget goda sinne och grumlar intentionerna! Redan här, när man verkligen tittar på vad symbolerna säger, har Billström tappat gentemot påven. Jag vill påstå att det här den här kombinationen av Venus och Jupiter, som i Jordelementet har en klar böjelse mot frågor om materiellt berikande, förklarar Billströms energiska arbete bakom ridåerna med att berika sig själv via boendefrågor - Stenbocken är en känd "Landlord" eller hyresvärd (engelskan syftar förstås på markägandet).

Ska man vara mycket noggrann, så är Billströms själsliga form (Saturnus) verksamt god men det innehåll han fyller den med (expansiva Jupiter) är ondskefullt och därtill skyldigt egoorienterat. Han är en typisk moderat som vill ha allt det goda för sig själv - som ett litet ouppfostrat barn! Jämför Nya Moderaternas horoskop där känt födelseklockslag placerar just Jupiter och Venus i 1a huset och i självtjänande Jordtecknet Jungfrun.

Billströms "själiska horoskop" passar perfekt in på Nya Moderaternas kroppsligt manifesta förstahussignatur: ett pack av små ynkliga självtjänare. Roffare, råttor, gnagare - de tog makten för att söka skinnflå och sälja ut så mycket av statens (folkets) tillgångar de kunde innan någon fattat vad de egentligen höll på med!


Vi har således redan hittat roten till det onda. Den verksamt onda Jupiter intar en central plats på Billströms himmel, men kan inte bortförklaras som en religiös plikt. (Bloggaren demoniserar likt påven världslig rikedom och har likt påven en verksamt ont Jupiter men neutraliserad i det sjätte huset för fiender. "Ond rikedom", "klipparmentalitet" - Jupiters alla falska yttringar - är således den här bloggens ärkefiende!)

Billström är mycket yngre än påven och då inte bara till åren. Den verksamma välgöraren Saturnus (som tyvärr trängts bort till följd av moderatens egocentriska jakt på OND RIKEDOM) befinner sig även här i det intellektuella eller konceptuella Luftelementet, men är jämfört med Vattumannen bara barnet. Tvillingarna liknas ofta vid en försigkommen yngling, kvicktänkt men till skillnad från Vattumannen (och Saturnus) amoralisk. 

Tvillingarnas problem, om man ska kalla det ett sådant, är att de saknar den moraliska dimensionen. Som en gudarnas budbärare är det nödvändigt för tecknets härskare Merkurius att stå neutral, men det finns frågor då man måste ta ställning och då kan Saturnus i tioåringens mentalitets tecken kännas lättviktig. Billström delar här Sverigehoroskopets placering även om planeten har helt olika funktioner i horoskopen.

Men även Saturnus - Billströms själsliga form - har ett problem och den syns genom Draksvansens ovilja - Billströms Draksvans markerar att Saturnus blivit "sågad" - att han inte vill ha att göra med den goda och ansvarsfulla Saturnus eller sitt eget sinne för den delen. Är det därför Billström framstår som den kanske mest obegåvade människa som någonsin suttit i en svensk regering (bortsett från järnrörsgänget, som verkligen inte är några lysande stjärnor)?

Och södra månnoden är naturligtvis essentiellt ond kraft i alla horoskop - noderna berörs inte av läran om planeters tillfälliga roller som hjältar eller problembarn.
 
Låt oss titta mer på Tvillingarna för att förstå varför Billström är en sådan sketen rasist. Skyttens tecken opponerar och indikerar "långväga resor" eller människor långväga från - utlänningar helt enkelt. Men motsatspar påverkar alltid varandra - deras syfte är i själva verket att driva fram något helt nytt ur de två motsatta lägena. 

Frågan är om inte redan Tvillingarna antyder fröet till det som ska bli Skytten så småningom, för tecknets indiska version beskriver en ung pojke och flicka som nyfiket intresserar sig för varandra. Merkurius - intellektet - har vaknat och människan upptäcker genast att det finns "två sorter"! Det här nyfikna uppvaknandet har tyvärr aldrig Billström fått vara med om, och det slår mig plötsligt (i en snilleblixt) att samma halshuggna Saturnus/Ketu i nationalhoroskopet kan vara förklaringen till varför Sverige är så märkligt homokramande. 

Landet älskar bögar för att dessa halvfullgångna varelser påminner svenska folket om hur lågt utvecklade de själva är! Och de sympatiserar med sin egen andliga ofullkomlighet - se länken "Psyke" om hur det svenska sinnelaget faktiskt är godartat och hur den tilltagande månen tecknar en växande potential att förstå vad Vattumannens tecken faktiskt symboliserar. 

Låt vara en idé om det goda samhället som är snäv, inskränkt och omogen och saknar religionens djupa insikter. Draksvansen tenderar ju, som i Billströms fall, att få svenskarna att glömma bort den nobla Vattuman-idén om "en för alla, alla för en". Svenska folket är just inne i en planetär cykel där girighet stor invånarna, alla vill vara kung (Rahu i till folkets Vattuman motsatta Lejonet).


Tarotkortet Solen ser i själva verket ut som den indiska varianten på zodiaktecknet Tvillingarna, för det är uppenbarligen en pojke och flicka som här finner varandra - bröst antyds på den ena av figurerna. De blå "vattendropparna" är upp och ned vända vilket är förbryllande, men det är ändå talesättet "Solen torkar alla tårar" som avses - när två människor finner varandra framför den fula muren som gör en skillnad på oss och "utlänningarna"! På föregående kort, den fula Månen stiger dropparna upp ur Kräftans vattendjup och vi förstår därför att det är vattnets avdunstningar vi här ser brännas bort av kärlekens Sol.



Minns hur nattens planet Månen motsvarar den inskränkta Kräftan, hemmet, privatismen, rädslan för främlingar. Men horoskopets fjärde hus följs av det femte, dagens Sol, värmen, leken - kärleksleken! Det är denna Sol vi ser i Tarot-motivet, en Sol som övervinner Kräftans tendens att bygga murar mot omvärlden. 

Man kanske kan säga att kortet inte direkt har någon koppling till astrologin men att astrologen enkelt känner igen både Tvillingarnas symbol, handelsmannen som utan att själv vara en Skytt, en utlänning, ändå har rest så mycket att "främlingen" blivit en god vän.

(Den här bloggande astrologen har t.ex. en ömsesidig reception mellan Venus i tredje "tvillinghuset" och det femte "lejon- eller solhuset" för lek och kärlek och ledarskap. Jag vet att jag varit arabisk handelsman och redan för 800 år sedan lärt mig den öppenhet mot alla sorts människor som stora delar av det här landets befolkning ännu inte kommit fram till i sina själsliga agendor. Det betyder inte säkert att en är mer utvecklad än den andre. Själen kanske inte alls tänker så här enfaldigt linjärt som en människa tenderar att göra och i synnerhet evolutionsbiologer gör!)

Notera också hur Tvillingarna har den stagnanta och smårasistiska Oxen bakom sin rygg - tecknet som fixerar sig vid sin egen hembygd och som har mycket med just Kräftans revirtänkande att göra. Bloggen upptäckte ju att ledarna för tre av Nordens fyra främlingsfientliga partier var födda i Oxen och att den fjärde hade svåra angrepp mot den "lokalsamhällets princip"! Det är när man väljer höjdarna i ett samhälle zodiaktecknen börjar bli riktigt tydliga. Som Fredrik Reinfeldt, vars Sol-Kräfta tydligt visat sig i små invandrarfientliga "läckage" då och då.

Nu är inte zodiakens progression från 1 till 12 den enda eller kanske ens den viktigaste historien. Man får alls inte tro att Tvillingarna i nästa steg - Kräftan - plötsligt regredierar och tappar sin intellektuella frihet för att plötsligt bli en instinktiv och hus & hem-fixerad individ. Zodiaken är uppbyggd som två polariteter eller två mindre kretslopp. I antiken kallades de människans respektive gudarnas väg vilket också kan ha syftat på månen och solen. 

På den negativa Oxen följer nästa negativa tecken som är just Kräftan. Efter att Oxen identifierat sig med sin kropp och den mark den blivit född till vidtar Kräftans arbete: att uppföra ett hus med stadiga murar runt för att säkra denna värld i världen. Det är på den primitiva nivån Fredrik Reinfeldt fungerar - han beter sig som om han just satt fot i Sverige som en nybyggare. Det kanske säger något om hans själs erfarenheter i tidigare liv...

Efter Tvillingarna följer den positiva polaritetens nästa naturliga steg: den som bekantat sig med alla och kramat om även främlingar är mogen att bli Lejon - att bli kung!

Men här talar vi om kompetenser som vida överstiger vad Tobias Billström ens har kapacitet att tänka. Jag upplever att halshuggningen av drakdemonen också slår mot hans Saturnus så att hans lägre sinnelag just är så frånvarande som man får intryck av i intervjuer. Han har inte alla hästar hemma i stallet, det är något fel på mannens sinne.

Den verksamt goda Månen och verksamt goda måndisponenten är därför inte sista ordet i Billströms horoskop, vilket de var hos påven.

Sedan kan man gå vidare och jämföra de båda männens Sol i Skytten, men eftersom denna vilar på Jupiter - som vi befunnit vara en källa till problem, uppstår återigen en hemsk situation för Billström. Påvens Jupiter i försakelsens onda tolfte hus neutraliserar återigen perfekt Jupiters onda böjelse medan Billströms solära disponent till och med skapar en galen version av Skytten, tecknet som borde älska utlänningar eftersom det ju är symbolen för de långväga resenärerna!

Tillräckligt har sagts. T.o.m. med Månen som ascendent hjälper oss husen att höra hur olika de här två personerna är. Och jämförelsen är inte smickrande för Billström, en man med en sjuk syn på invandrare, vilket ytterst beror på att han inte tycks hitta sitt sinnes medhavda godhet och att hans Sol - hans andliga väsen och hans intelligens - i detta fall faktiskt är en ond själ och en ond intelligens! Billström upprepar i sitt Chandra lagna-horoskop närapå samma berättelse som vi tidigare hittat i Fredrik Reinfeldts fysiska karat - med en kroppslig Jungfruascendent. 

Där låg den naturliga illgöraren Mars, i Jungfrun i värsta fall en intellektuellt illvillig och t.o.m. falsk natur, vilket man säkert kan säga att Reinfeldt är. Mars är här också en aktiv illgörare och den utgår från Reinfeldts fysiska kropp, precis som ondska utgår från Billströms sinnelagskropp. Man kan ställa sig frågan vad skillnaden är mellan den psykiska kroppen och den fysiska, om den senare kanske bara är psyket i "koagulerat" tillstånd?

*****

I medierna denna moderaternas skamfulla dag (ännu en av dem):


AB: Billströms uttalande är rasism
DN: Billströms egna ord (DN har ingen återlänk, så de borde inte gynnas med denna länk till dem...)
SvD: Billström visar hur (m) skiljer sig från (fp)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Påven har inte jupiter i nionde huset, som det står först. Däremot har han den i tolfte, som det står sedan.
S

Seaward sa...

Rätt, det var hans andra verksamma illgörare Mars som stod i nionde. Jag får försöka sudda ut minnesfelet utan att ändra allt för mycket...