Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 29 mars 2013

Konsten att förstå text

Nu har Lena Andersson välan slagit knut på sig själv, denna auktoritetshatiska författare med sympatier för Humanisternas militanta sekularism. Den antireligiösa predikotexten för påskhelgen i DN går så snett redan i första stycket att jag helt lägger ner läsningen.
"Högst tänkbart ligger hederskultur till grund för myten om Jesus. Varifrån kom väl annars Marias bortförklaring av sitt havandeskap?"

För en bigott sekterist som Lena Andersson är det helt omöjligt att läsa Bibeln annat än som Fan gör. Om man bortser från att hon tycks ansluta sig till dem som tror hela Jesus liv är restlös fiktion, utan ens en historisk kärna (med alla mirakler bortskrapade), lyckas hon dessutom frånkänna författarna all litterär medvetenhet och förmåga att arbeta med motiv i samtiden. 

NATURLIGTVIS ligger hederskulturella aspekter bakom Marias förtegenhet om mötet med ängeln och den mirakulösa avlelsen. Varför gör Lena Andersson ett nummer av något som är helt uppenbart för alla som läser texterna? Men det finns också en djupare botten. Maria beskrivs som en som förmår begrunda saker i sitt hjärta, en förmåga Humanisten djupt tycks sakna.

Andersson våldför sig på bibeltexten genom att myndigt - som just en sån auktoritet hon hatar av hela sin själ - påstå att Marias andliga vision av den förebådande ängeln är en bortrationalisering. 

Vet då inte svenskan hur viktiga visioner och kontakt med änglar var i den tid då berättelsen utspelar sig? I de samtida Dödahavsrullarna anmodas medlemmarna till en lika extrem mental disciplin som Jesus senare vidareförmedlar i Bergspredikan just för att det "går änglar bland dem".

Långt från att vara någon rationaliserad könsmaktsordning handlade detta om att man faktiskt var medveten om att det går att rena ett medvetande till den grad att gränsen mellan det naturliga och det övernaturliga suddas ut. Människan må stamma från någon basstruktur hämtad från djurriket men har potentialen att nå nästa skapelseordning. Att det inte existerar intelligenser över människan är ett uttryck för den hybris ateister lider av, och som gör dem så sorgliga att lyssna till.

Andersson är ännu ett exempel på vilket bottennapp Sverige är när det handlar om att diskutera sakfrågor ens med ett modikum av heder. Men så granskade jag också hennes födelsehoroskop för bara någon månad sedan och fann att Andersson årgång 2013 t.o.m. blivit mer islamofobisk än året innan. 

Och Satans sätt att vända texter upp och ner och skapa nidbilder, det delar hon med Svenskt Näringsliv, vars horoskop också pryds av Den Ledes fula hångrin som en piratflagg över hela himmelen och ödet. Räkna inte med ett ord av sanning från dem som är så här infekterade av korruptionens väsen.



Inga kommentarer: