Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)onsdag 13 mars 2013

Engelska astrologer och Algol

Inlägg från 24 aug 2012 som blev liggande. Ser inga större skäl att hålla det kvar i malpåse... Reservation för att idéer som inte släppts ut i det fria istället kan ha smugit sig in i senare inlägg, exempelvis "Britter, pedofiler..." som skrevs efter att pedofilskandalen med Jimmy Savile exploderat några veckor senare.

Den här bloggaren förefaller i andan då och då befinna sig några veckor i framtiden och detta kasserade inlägg var kanske en föraning om att något som rörde brittisk sexperversion var på väg.... Englands stora "fyrtorn" Elisabet 'den sexuellt orörda jungfrudrottningen' anmälde sig som den perfekta symbolen för dubbelspel - inte minst för att hennes soltecken  figurerat friskt i samband med en lindrig form av hor (testet med Playboys utvikningsbrudar). Men det krävdes en Jimmy Savile för att den här tidiga utlöparen skulle hitta ett sammanhang.

*****

Brittiska Skyscript har mängder av historisk information! Hittade just flera planscher föreställande historiska horoskop ur en brittisk astrologibok från 1776 av en Ebenezer Sibly. 

Jag noterar direkt att drottning Elisabets efterträdare, Jakob I av Skottland (hädanefter skrivet som James av Skottland), tycks ha en felskriven karta. Tidpunkten anges som tio över nio på kvällen (PM) och den tropiska Stenbocken borde då stiga i öster; kartan anger istället tropisk Jungfru vilket motsvarande tio över nio på morgonen (AM). 

Eftersom 24-timmarsnotation används är det svårt att se annat än att illustratören ritat kartan med en morgon-Jungfru i tankarna men sedan TÄNKT "21.10 om kvällen" när han avslutningsvis fyllde i födelseuppgifterna i mitten av det färdigritade horoskopet.  Det är omöjligt att veta vilken uppgift som är den rätta.

Dessutom säger planschen den 18 juni medan Wikipedia ger den 19e. Bäddat för problem således och franska AstroTheme hjälper inte alls till genom att använda den 19e med Jungfruascendenten och dess motsvarande morgontid. Fransmännen ger här ingen källhänvisning.

En kontroll av James föregångare Elisabet visar ett korrekt ritat Sibly-horoskop, tvåtiden PM motsvaras av en tropisk Stenbock stigande.

Elisabet föddes 1533 och James 1566, före merparten av Europa 1582 infört gregoriansk kalender. Det är de julianska datumen (OS, Old Style) som visas på planscherna.

Sideriskt är båda efterträdarens möjliga horoskop lika fängslande. Den tropiska morgon-Jungfrun är förstås en siderisk konung! Lejonet stiger med dämparen Saturnus på Mars. Oron i England var stor för politisk oro och t.o.m. inbördeskrig när Elisabets liv närmade sig slutet och ingen arvinge fanns. Men alla farhågor skingrades när James av Skottland anlände och hyllades av folket. Övergången gick lugnt och smidigt. 

Ytterst viktigt för härskare är förstås tionde huset. Sideriskt den märkliga kombinationen av Venus och Algol båda undertrycka av Draksvansen! "Inbördeskriget som kom av sig"?

Tiden 21.10 skulle istället ge Skyttens 27e grad stigande och JUPITER i tionde huset! Spontant är det här en mycket tydligare kungaindikation. Förstahusets härskare befinner sig i tionde husets absoluta maktposition och Jupiter, fastän kanske inte i något vidare starkt läge är dock en essentiell välgörare. Jag tror inte man ska demonisera Jupiter ens när den är "verksam illgörare" (här är den "verksamt neutral").

Jag är frestad att tro kartan är felritad men tiden 21.10 är korrekt eftersom James efterträdde Elisabet som också hade en siderisk Skytt stigande med Jupiter i härskarläge samt ett kraftfullt tiondehus i Jungfruns tecken. Hon hade härskarsymbolen Solen i tionde! Det går inte att ta miste på släktskapen mellan horoskopen och de bildar så att säga förutsättningarna för ett lugnt maktskifte utan några djupa brytningar. Men, som sagt, man vet inte säkert.

*****

Ämnet för inlägget var egentligen inte Tryckfelsnisse utan en liten detalj på drottning Elisabets karta som fascinerar högeligen.

Hela bilden här

Astrologen har valt att markera den onda stjärnan Algol trots att den ligger hela 11 grader framför Månen i Oxen (enligt den tropiska zodiaken)!

Men det är också den enda fixstjärnan som ritats in. Bloggens nya favorit, Regulus, befinner sig t.ex. gradexakt kopplad till Drakhuvudet i drottningens horoskop men ignoreras.

Någon har tydligen funnit Ondskans planet högintressant i samband med drottningens eget sinnelag i Oxen och sett något meningsfullt här, trots att det strikt talat inte är en konjunktion enligt något normalt mått. Kan det vara det faktum att drottningen (officiellt) dog barnlös och således ändade Tudordynastin? 

I den den sideriska zodiaken delar Månen och Algol inte ens tecken och är därför en total icke-fråga.

Jag har antytt att man kanske ska se Oxens tecken som helhet som "jämmerdalen" eller t.o.m. dödsriket i det att själen här identifierar sig med sin fysiska natur, vilket är den makt de simpla fem sinnena tar sig över en människa som inte i övrigt opererar på den högre positiva halvan av zodiaken (Eld och Luft).

En sådan föreställning, närd av kristen antifysikalism påverkade förstås européernas tankeliv även sedan deras zodiaktecken börjat glappa svart i takt med århundradenas gång. 

Avvikelsen från den himmelska zodiaken var förstås något mindre för 400 år sedan och Elisabet var Jungfru även enligt den västerländska modellen. Och det var säkert utifrån soltecknet myten om the Virgin Queen spanns. Hussystemen i bruk på 1500-talet torde ha varit Ptolemaios, Campanus eller Regiomontanus. Enligt alla dessa ligger Solen i nionde huset för religion och filosofi (frågor som beredde drottningen svåra politiska problem). 

Det går att dividera i oändlighet om vilket hussystem som är "bäst" och det finns naturligtvis ingen forskning i frågan. För min del tycker jag att det äldsta, helhetssystemet fångar in fallet Elisabet överlägset tydligare. Absolut monark (diktator) och Solen i tionde huset för den officiella propagandabilden. The Virgin Queen, som sagt. 

Siderisk Elisabet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar