Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 mars 2013

Den goda politikern - sociolog, inte civilekonom!

I SvD kan man läsa en föredömligt enkel och klartänkt artikel som på grundval av forskning förklarar varför det socialt demokratiska välfärdssamhället - sådant en gång socialdemokratin byggde upp det svenska - är att föredra framför bajs i IKEA-tårtorna i Nya Moderaternas och rovkapitalismens Nya Sköna Värld.

Synd bara att texten publicerades i SvD vars läsekrets ändå är intelligent. Det är via Dagens Nyheter man bättre skulle nå de kriminellt obildade moderater som inte förstått att hela deras skuta är på väg att kantra och sjunka, och som borde gå om grundkursen i "Vad innebär det att vara människa?"

Artikelförfattaren Mikael Rostila är docent i sociologi och fastän samtidens bristfälliga kunskaper i kombination med den dumdryg självgodhet har tvingat det gamla universitetsämnet astrologi in i skamvrån, illustrerar docentens egen födelse perfekt vad den här bloggen genom tålmodiga empiriska studier redan börjat avtäcka: filosofen Platons förlorade praktiska kunskap om hur våra liv faktiskt utspelar sig på ett högre verklighetsplan - i idévärlden - och att först därefter, som Johannesevangeliet uttryckte saken, förnuftsprincipen eller logos materialiserade sig i en lägre verklighetsordning ("Ordet blev kött" för svenska bibelläsare).



Att använda den naturliga zodiaken, som placerar Väduren vid soluppgången (kl. 9 på urtvalan), är här synnerligen illustrativt. Samhällets sociala dimension kunde visserligen uppfattas som Jag/Du-axeln (Vädurens egoprincip till den sociala dialogen i Vågen). 

Men nu talar vi sociologi, läran om alla dessa egon (Väduren) som möts och söker frambringa en mänsklig harmoni (Vågen). Vi exkluderar det subjektiva och upplevande jaget och objektifierar hela samhället.

Vi måste därför byta grundaxel och istället välja den hierarkiska hackordningens snitt. Från det enskilda hushållet och den ansiktslösa massan i Kräftan (4e huset) och upp till Parnassen eller makthavare och samhällsarkitekter (bl.a. politiker) i Stenbocken (10e huset).

Som synes stiger denna klartänkta sociolog fram som rena skolboksexemplet på hur Platon såg på den perfekta politikern i lika hög grad som en insiktsfull sociolog. God politik kanske ÄR sociologi?

Någon kanske minns att bloggen mer än en gång gjort sig lustig över just den här axeln mellan Stenbock och Kräftan - exempelvis i fallet med den kubanska strebern som via diverse bananbåtar lyckades ta sig till lyckolandet Sverige. Samma Sol i Stenbocken och Måne i Kräftan och individens hela världsbild var präglad av fattigdomen i hemlandet i kombination med den strebrande Stenbockens vilja till något bättre och ryktet (från 1970-talet) om att Sverige, det var landet att leva i. 

Men vem kan förebrå individer nere i den mörklagda sublunära sfären för att de betraktar LERA (Jord och Vatten) som den enda verkligheten, det enda empiriska måttet på välfärd? Man kan notera att sociologen uppehåller sig vid VÄLMÅENDE som kriteriet på en god samhällsdesign. Återigen är horoskopet närmast en ren arketyp eller perfekt platonisk Form, för indisk astrologi (den som inte sett att greken Platon hämtat ALLT sitt tänkande från österlandet bör komplettera med lite kringlitteratur) knyter just "inre lycka" eller "välmående" till Kräftans fjärde sektor i horoskopet.

Här använder vi som sagt bara den naturliga zodiaken, som enkelt och tydligt lyfter fram de 12 grundprinciperna, men Månen (sinnet) hemma i härskarläge i välmåendets privata fjärde hus och en upplyst ledare - Solen - i det tionde makthuset, är detta inte precis vad det goda samhället handlar om?

Här passar det att återigen peka på mitt stickprov på ~100 moderata politiker och ungefär lika många socialdemokratiska. Själviskhetens parti gapade i princip helt tomt på födslar i Stenbockens tecken - rättrådig resursfördelning är inget Täby-folk som Reinfeldt tänder på. Sickna små liv. Men det som verkligen borde ge skeptiker, naturlister eller rent demonangripna nihilister en tankeställare är hur det ansvarstagande tecknet Stenbocken var signifikant överrepresenterat bland (s)-politiker! Den här bloggen har således redan med minst 2.000 år gammal astrologisk metod påvisat att social demokrati är det korrekta styresskicket för Stenbocken, det Jordtecken som intresserar sig för resursernas fördelning, har haft innebörden av världslig makt så långt tillbaka det går att hitta skriftliga vittnesbörd om zodiaken. 

Det här betyder nu inte att den opposita Sol-Kräftan - där vi hittar t.ex. Fredrik Reinfeldt - måste vara oansvarig och en självisk eller privatistisk jägare av lycka enbart för sig själv och sina egna. Men, som jag sagt flera gånger, det har sina risker att upphöja till ledare ett tecken som redan i den gudomliga Idévärlden distinkt fått sin uppgift att dammsuga och städa i hemmet, inte att som en copycat svansa runt och leka stor politiker. Det är inte upp till människan att skriva om den gudomliga lag som Platon och många tänkande individer före honom tyckte sig kunna förnimma. Den här bloggen har efter ett månghundraårigt glapp i den västerländska historien tagit upp den förlorade kunskapen om den Objektiva Lagen. Bäva månde värdesubjektivister och förfallna egoister. 

Arvet från Babylon är världshistoriens första psykologiska instrument och det förstod en stor själ som Carl-Gustav Jung. Men västcentrerad förmådde inte ens denna djupt belästa man (Sol-Kräfta för övrigt) att ta bara två steg tillbaka och upptäcka att instrumentet skapades att ligga fast, med stjärnhimmelen som bakgrund (siderisk zodiak). Enligt det defekta västsystemet skulle vår sociolog visserligen vara född i Vattumannen, ett nog så ideologiskt (eller sociologiskt) tecken. 

Men fullmånen skulle landa i ledarskapets Lejon och vi förlorar hela den fenomenalt tydliga bild av samhällsbygge från hushållen och hela vägen upp till arkitekterna. I vissa fall kan man argumentera för att den västerländska zodiaken, snart ett helt tecken sned, berättar samma historia. Symboler är när allt kommer omkring mångtydiga. Men som bloggen visat i testet av 161 mördare kommer det en gräns när man verkligen inte kan försvara den västerländska chauvinismen längre. Skulle Skyttens tecken, med godhetens Jupiter som herre, vara signifikant överrepresenterad bland mördare? Hur mycket sannare klingar då inte den ursprungliga sideriska zodiaken och den urgamla traditionen om att psyket eller Månen "faller" i dödstecknet Skorpionen - precis som våra 161 mördarhoroskop så tydligt visade?

Men där sociologin slutar - i den prosaiska socialrealism som Jord och Vatten tecknar - där börjar astrologin som tillerkänner LIVET ytterligare två dimensioner, Eld och Luft. Och det krävs gudars höga sinne för att verkligen se vilket brott den urartade och till marknadsliberalism anpassade socialdemokratin och sedan högeralliansen begått mot det svenska folket när de släppte in girighetens krafter i landet. 

*****

Det är på grund av bloggens studier av händelser i närtid som Jord och Vatten gjort ett så fruktansvärt fult intryck, med till exempel det profitorienterade tecknet Jungfrun fullständigt invaderat av brottsdömda, främlingshatare och moderater. TIDEN ÄR OND och det syns på zodiakprincipen Jungfrun som just nu är i konvulsion. 

Även Kräftans tecken har framtonat som en girig och självisk skitstövel i studiet av svenska förhållanden, och jag ska därför avsluta med ett upplyftande exempel som påminner om vad Kräftan som symbol faktiskt kan prestera.

Namnet Theodor Gaster fördes på tal i det här illustrativa inlägget om materialism (Jordelementet) när den är som lägst, med eller utan ytterligare inflytande av det begärliga Vattenelementet. Materiell blomstring förutsätter att man vattnar sin rabatt och välståndsskaparen Jupiter härskar som bekant i Fiskarna, tecknet som symboliserar Vatten i strid rörelse. 

Att vattenplaneten Månen i Fiskarna var signifikant överrepresenterad bland världens rika vd-typer var ett annat bloggfynd som bidragit till att liva upp detta, som man trodde, döda och godtyckliga system. I själva verket tycks zodiaken vara en oerhört genomtänkt principskiss för ett antal bärande och viktiga processer i fenomenvärlden.

Gaster var en respekterad religionshistoriker som av någon anledning inte kom att sälla sig till de allra största namnen. När jag slog upp Gasters födelsedag på Wikipedia - ett nymånebarn visar det sig, med Sol och Måne i Kräftan - slogs jag av två saker i den förhållandevis korta texten. Dels hans remarkabla läskpappersnatur när det gällde levande och döda språk. Här sitter jag med svenska, engelska och en helt glömd skoltyska och -spanska - Gaster behärskade 32 språk!

Den andra egenheten låg implicit i texten, likt Fredrik Reinfeldt var han en härmapa, en copycat. Båda hans mest kända verk var i själva verket bara bearbetningar av någon annans text. Det är här Kräftans tecken blir verkligt intressant som just nummer två efter Lejonet (motsvarande Solen, givaren, och Månen, mottagaren och återspeglaren). 

Feminister ogillar naturligtvis astrologin eftersom Lejonet så hårt knutits till mannen och Kräftan till kvinnan, men i vår tid är det inte svårt att se hur dominanta och drygt självsäkra kvinnor strålar av Lejon och män som Reinfeldt, nästan huttrar av skräck när de ska spela förstafiolen. Kan det ha varit Kräftans önskan att slippa rampljuset som hämmade hans förmåga att bli en av de stora religionsforskarna? Den som kan 32 språk borde ju ha förutsättningar att se sammanhang som ingen annan ser mellan kulturer!



Men Gasters rykte vilar som sagt på två lunära "återspeglingar" av det någon annan SOL först givit ut: Han kortade Frazers kända religionsfenomenologiska verk "Den gyllene grenen" till ett mer behändigt format, och han skrev om en annan bok som redan funnits i annan utgåva. 

Han var också "nummer 2" på Dödahavsrullarna. Som jude var han utestängd från rullarna som katolska lärde svartsjukt "ägde" i årtionden utan att något egentligen kom allmänheten till del. (Arbetet gick plågsamt långsamt innan judiske historikern Robert Eisenman "kuppade" loss texterna.) För Gaster återstod bara att i egna texter kommentera och korrigera arbetet som folk i "den förtrollade inre kretsen" behagat publicera. Med sitt enorma språkkunnande rättade han t.ex. den i de katolska kretsarna suspekte ateisten John M. Allegros översättningar på så många punkter att den senare framstod som en klåpare.

Givet Kräftans koppling till slutna utrymmen (hemmet) och lyckan i trygghet i det egna - ämnet för sociologen med den iskalla och miserabla Saturnus i Kräftan! - är det knappast en slump att Wikipedia kallar Gasters texter för "felicititious" - lycksaligt knåpade han i privat enrum med subtiliteterna i antika texter. Kräftan är den borna introverten, det skyddade hemmets princip där de sjuka och trötta har en fristad att återhämta sig.

Sol-Kräfta, men med allvarlig glappkontakt med sitt väsen


Vi har således ännu ett eko från den astrologiska traditionen där Månen faktiskt är en skapare av välmående. Vi ser det i indisk tradition via beskrivningen av Kräftans naturliga fjärde hus samt kontrasterandet av den återfuktning Månen ger efter dagens uttorkande arbete under den stekande solen. Även ett historiskt steg tillbaka, är Månen (Sin) en utomordentlig planet i Babylon.

Det är därför "helt efter den kosmiska färdplanen" att hitta en docent i sociologi med en Måne förstörd av den karga och fordrande Saturnus i Kräftan, platsen som indiikerar hushållen och ett folk som borde få vara lyckliga. Och av tidigare blogginlägg har ju framgått att Saturnus har en oerhört sinister sida: när den inte lever upp till sin bästa sida som rättrådig resursfördelare och ansvarstagande politiker, blir den lätt en ond diktator eller en arbetsgivare som likt mytologins Kronos äter upp sina barn. 

Den onda Saturnus syns i full karriär i horoskopet för Svenskt Näringslivs invigningspartaj efter att ha droppat det skämmiga namnet "Arbetsgivarföreningen" till något mer marknadsliberalt - vid den tiden ännu inte lika besmittat av den bittra erfarenhetens negativa konnotationer som idag, år 2013. 

När Reinfelts förklarade att kvinnor (och sedan alla svenskar) måste jobba mer, mer, mer, ser vi inte bara Kräftans princip helt ur spår utan också en Saturnus som slutat fungera! Landets opinionsbildare är helt enkelt fullständigt rubbade i huvudet. Världshimlen driver med oss tills dess att vi, det sovande folket (enligt Reinfeldt) vaknar upp och kastar av oss dessa blodsugare. 

Jobbet är för evigt, för det föds nya missfoster i varje generation och bara de rättrådiga kan se detta. Därför faller ansvaret tungt att peka på missförhållanden så att så många som möjligt kan fostras att lämna djurets medvetandenivå - där chica moderater faktiskt hör hemma - och nå verklig mänsklig resning. I dagsläget är Sverige ett slaget land av idel kryp och hatiska egotrippare.

*****

Teknikalia.

Gasters extrema förmåga att absorbera språk ska nog inte helt förklaras av hans eremitkräftliknande koncentration i Kräftans tecken. Det lunära eller återspeglande elementet i karaktären är visserligen exceptionellt, men Kräftan är och förblir sublunär: en sovande varelse som Sol-Kräftan Reinfeldt 1993 försökte anklaga svenska folket att vara istället för att ta ansvar för sin egen vattendränkta Sol (fadern var och är alkoholist...).

Hans språkförmåga ligger nog på den supralunära nivån, där Gaster intressant nog förefaller att leva sitt verkliga liv. Hans intellekt (Merkurius) står i Lejonet och ägs därför av Solen i Vatten. Det här ger ett starkt överreagerande sinnelag, närapå en frossande mentalitet. Det skulle kunna förklara en närmast rovdjurslik hunger efter språkkunskaper, särskilt som man ser en perfekt aspekt där tillväxtskapande Jupiter i skriftspråkliga Tvillingarna gynnar och stöder formalisatören Saturnus hemma i den färdigformulerade Luftens avslutande tecken Vattumannen (grammatik!) 

Det är alltså den i grunden näriga och ständigt hungrande irrationella principen (Kräftan/Månen) som driver "överbyggnaden" i Luft/Eld. Son till en judisk rabbi torde detta vara ett perfekt horoskop för hur man kan sublimera Kräftans ALLTID skadliga inflytande och lyfta låga och näriga drivkrafter upp på en värdig intellektuell nivå. Gasters horoskop är ett "dygdemönster" Fredrik Reinfeldt och folk i näringslivet borde ta efter, födda i Kräftan eller ej.

Inga kommentarer: