Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google har förstört mängder av horoskop genom att omskapa usla miniatyrer av bilder i GIF-format. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa galna ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 12 februari 2013

Popmusik speglar liberalismens haveri
"Hela världen håller på att bli galen", skrålade glamrockarna Slade hösten 1972 – här på en gratis flexidisc som aptitretare på förestående albumet ”Slayed?”. 

Så ”tongue-in-cheek” – arbetarklassrockarna frågade sin publik om de fått tinnitus än eller om de klarade ännu en dos av Englands mest högljudda band.Långt innan astrologin, Platon och ett kriminellt sent uppvaknande till samvete och politisk klarsyn var bloggaren som vilken ung popkonsument som helst. Min historia börjar väl vid Slade någonstans (några föregående år med Svensktoppen döljs skämmigt från resumén). Än idag kommer periodiska återfall där jag undersöker någon gammal artist som missats eller som jag misstänker borde få en chans till.

Jag kom att tänka på Slades låttitel när jag såg att lilla företaget Better Records i USA fått fingrarna på en begagnad brittisk vinylimport av Elvis Costellos andra (och extremt aggressiva) album, ”This Year’s Model”. Året var 1978, precis den tid när punk ynglat av sig den mer melodiska genren power-pop.

Läs själv på Better Records och se om du lyckas involvera dig så till den grad i den här plattans rent ljudmässiga företräden att du är beredd att hosta upp 350 fucking dollars för LP:n! 


Kapitalismen har verkligen gjort sjuka girigbukar av var man. Fredrik Reinfeldts vision har gått i uppfyllelse. Var och en sin egen profitskaparmaskin – och svält åt de sjuka och arbetslösa. Sieg Heil!

Säljaren noterar att det var fyra år sedan han senast lade beslag (säkert på eBay) på en lika bra kopia (läs välvårdad, icke-repad). Jag ser hans ”affärsmodell” – hela poängen är att sabla ner på så många kopior som möjligt och haussa JUST HANS SÄLJEXEMPLAR.

Bland mina initialt ratade artister som fick "andra chansen" fanns just Elvis Costello. I en köplista från eBay står att året var 2006 när jag köpte en ”This Year’s Model” för 5 pund, gissningsvis 70 kronor (pundet var lite dyrare då). Skivomslaget var så nära nyskick man kunde få det, och vinylen med. 


Tidiga matriser A3//B1 som graverats av numera hajpade "Pecko" (även känd under graversignaturen "Porky"). Det är lite som om diamantslipare plötsligt skulle bli idoler! Men det finns pengar att tjäna genom att lyfta fram det som en gång var en hederlig yrkesman som bara gjorde sitt dagliga jobb i skivindustrin. Skivsamlandet skiljer sig inte nämnvärt från vilken reklam i brevlådan. Någon pekar och ropar "ditåt!" och dårarna springer alla åt samma håll.

Men 350 fucking dollars! Även med litet fraktpålägg för importen till USA förefaller mig värdestegringen på 6-7 år så bisarr att man riktigt anar hela västerländska samhällets stundande sammanbrott. För det är inte bara EN bubbla vi tittar på här, en it- eller fastighetsbubbla, utan en Snikenhetens och Girighetens Allomfattande Bubbla som tycks förvränga förståndet på var och varannan människa!

Medan svensson ännu är djupt inne i vansinnet börjar ekonomerna själva vakna och fatta Monstret som liberalismen har frammanat. SvD/Näringsliv sammanfattade Status Sverige perfekt häromdagen genom att effektfullt ställa landets tvåflaggskepp Vattenfall och TeliaSonera sida vid sida.

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/tva-svenska-jattar-har-kort-ner-i-diket_7904316.svd
 


Med den texten såg man med en svindlande känsla rakt ner i Avgrunden eller Dödsriket: den världsbild sittande regering predikar lockar fram det sämsta i människan och har givit fri lejd åt andra som redan blivit de sämsta av människor.

Hur kunde det bli så här? Avgrundsdjup Obildning i landet Sverige. Svensson kan inte stava längre än till p-e-n-g-a-r. Från Europas fattigaste land i slutet av 1800-talet (enligt Stefan Löfven hos Skavlan) och via en tid av välståndsfördelning, har svensken ännu inte nåtts av konsten att tänka stort OCH rätt.

Svenskt Näringsliv hånade öppet människans högsta fakultet genom att kalla högskoleämnet filosofi ”olönsamt”. Krämare är samhällets drägg, och de skäms inte för det heller.

Det är samma grupp människor som i något värre än djurisk girighet rusat i höjden när det gäller sina egna löner under just de år när den havererade liberalismen blivit till en aldrig ifrågasatt grundplan för de obildades tankemönster.

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/tva-svenska-jattar-har-kort-ner-i-diket_7904316.svd
 

(S)-mannen Löfven avslöjar hur patetiskt den nyfattiga människan tänker eftersom man någonstans vet att han av alla varelser BORDE försvara den lilla människan från profitinstinktens härjningar på sjukhus. Men hallå - s-o-c-i-a-l d-e-m-o-k-r-a-t-i var ordet. I sin oförmåga att säga nej till vårdvinster visade han sig lika kräkframkallande som Filippa Reinfeldt som nu totalt skyller ifrån sig på sjukhusen för att Stockholm knappt längre klarar av alla vinterinfluensor.

Sannerligen, prissättningen i USA av en Englandspressad gammal LP-skiva av Elvis Costello är inte en ”isolerad företeelse” (vilket Fredrik Reinfeldt kallar allt som skulle kunna kasta skuggor över den ideologi han verkar för). Redan den romerska filosofen Plotinus visste att alla varelser ”sitter i allt detta tillsammans” och stoikerna utvecklade samma tanke om den kosmiska böljegången som ett nät. Det som händer en, återverkar på alla andra. Gäller alla verklighetsnivåer! Det börjar gå allt häftigare dyningar genom samhällsväven när överheten tangerar total galenskap.


I den romerska provinsen Syrien hade en vid tiden okänd tänkare vid namn Jesus redan tagit samma insikt ett steg längre: ”Det du gör mot en av mina minsta, det gör du mot mig”. Jesus måste ha rest till Indien (som alla bildade människor gjorde på den tiden), för det är inget annat än gärningar och deras konsekvenser (KARMA) han talar om!

Alltså: en LP-skiva från en ung och protesterande Elvis Costello till samman man, nu lönnfet och bekväm i amerikanska tv-soffor är bara en analogi eller parallell till prisutvecklingen på hans grammofonskivor.


Vi kan lämna cd-formatet helt utanför. Som en skapelse av den näriga kapitalismen för att tvinga folk att köpa sin favoritmusik en gång till kommer cd-skivorna aldrig att få någon samlarstatus. De är bara markörer för liberalismens härjningar över världen.

Man kan notera hur cd-skivan introduceras just i början av detta historiska lågvattenmärke, den marknadsliberala perioden. Ingen vill längre ta i cd-skivorna eftersom de representerar allt det sämsta med de gångna tjugo åren, en tid som mänskligheten nu vänder sig från, med början hos ekonomerna själva, vilka äntligen tycks ha sett och förstått hur girighetens mekanismer verkar inifrån bankväsendets innersta hjärta.

I nästa historiska kapitel: islamskt bankväsende blir paradigm för nästa västerlandet. Dvs. det blir förbjudet att profitera på pengar. Inte konstigt att invandrarhat växer som en cancer i Sverige, det land som är kanske mest fixerat vid pengar i västvärlden.


*****

Se även horoskopet för Nya Moderaterna. Dess första hus med den extrema fixeringen vid "välstånd men bara för mig" äcklar mig faktiskt och jag förstår varför den mer filosofiska indiska astrologin etiketterade Jungfruns princip som zodiaken arketypiska Fiende. 

Egennyttan är det som skadar livet på jorden mest. Jag har tidigare skrivit om hur märkligt väl denna symbol för den jordbrukande mänskligheten koinciderar med vad forskningen menar var jordbrukets inbrott och hur detta skedde just under Jungfruns "platoniska månad" i "storåret"! Är mänsklighetens irrfärder designade "från ovan"? Jag tror det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar