Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 24 februari 2013

Mark Wahlberg & Satanshuvudet som värsting

I december 2009 jämförde bloggen horoskopen för skådespelarna Mark Wahlberg och Gene Hackman. Då fångade tolfte husets dominans hos båda männen mitt intresse.

När nu Expressen låter Mark Wahlberg för tusende gången (suck) tala ut om sin tid i fängelset som ung värsting, påminns man naturligtvis om det tolfte huset som "fängelsevistelser" eller som indisk astrologi säger: platsen där själen rentvår sin själ och når moksha - befrielse! 

Wahlberg låter antyda att han inte tänkte alltför mycket i ungdomen (så ser alla hans roller ut också, sammanbiten och handlingskraftig men inte så mycket bakom pannbenet), men att två år i fängelse för mordförsök var en sådan period av "allvar". Han blev medveten om att han hade problem med omdömet (umgängesvalet) och med sin aggressionskontroll.

Hade jag ritat horoskopet idag, hade det troligen varit som ett belägg på "Charlie Sheen"-typen av en mörkare och farligare sort. Satans huvud (Algol) är visserligen en korrumperande kraft i Sheens liv, att döma av de tumultartade perioder när han sjunker ner mot den onda materien och total andlig blackout. Att ha Satan som bundsförvant har tyvärr bieffekten att man själv blir förintat eftersom detta är en rent destruktiv kraft, utan någon som helst godhet eller vilja till att skapa strukturer. 

Som antikens tänkare sade: där materialismen blir total, till det mörkret kan inte ens den mest primitiva Form tränga ner. En total materialist är inte bara en gudsförnekande nihilist utan också en perfekt satanist. Personens kroppsliga form och livscykel är visserligen given i denna materiella dimension, men gissa den destruktion ateisten åstadkommer mot sig själv på nästa våningsplan, i den andliga världen! 

Mark Wahlbergs födelsehoroskop visar intressant nog att han både närmade sig de fördömda själarnas sällskap, men också - via 12e huset - att han bokat sig för en tid avskildhet, för att fördjupa sig och rena sig. Horoskopet blir faktiskt bara mer och mer fascinerande ju mer man upptäcker i det:


Den sataniska axeln har här sin herre Algol i full färd med att korrumpera ett antal ytterst viktiga planeter, inte minst ascendenthärskaren Merkurius.

Aggressionskontroll är förstås en fråga om kontrollens Saturnus mot våldets Mars, och kartan rymmer en utvidgad "ömsesidig reception" mellan just Saturnus, Mars och fridsamhetens Venus! Eftersom triangeldramat utspelar sig över de vitt skilda Eld- och Jordelementen bildas "egenmäktighet" så det heter duga! Om Saturnus dominerar är individen lugn och tyst intill mutism - tolfte huset talar också för en introvert natur. 

Men när Saturnus dominerar byggs naturligtvis resistans upp eftersom Mars i Stenbocken är i sitt starkaste läge ("upphöjd") och dessutom demoniskt förstärkt av det giriga Drakhuvudet. Den unge Mark Wahlberg var ute på en total makttripp - Stenbocken blir ibland så här krum i sin brutalitet att den bara ger sig på vem som helst. Minns latinet: Capri cornus - nyckfullt stångande gethorn!

Dessutom ligger den här brutala naturen i åttonde huset för korruption och lite löst måste åttonde sägas antyda dåligt karma från tidigare liv. Den själ som nu bär kroppen Wahlberg har tidigare varit på jorden som en våldsamt rå och brutal sälle. Kanske en grym krigsherre eller möjligen bara en kallsinnig mördare. (Minns hans kanske bästa filmroll som fåordig prickskytt där han "karmiskt" blir bedragen av staten efter att till att börja med ha gått med på USA:s koloniala krigsfasoner.)

Faktum är att Wahlbergs karta är det klassiska skurkhoroskopet: alla tre onda hus (enligt indisk astrologi) är befolkade, sjätte fiendehuset, åttonde dödshuset och tolfte förlusthuset. (Men det senare har alltså den positiva möjligheten att släppa eller förlora sitt dåliga!)

Det tredje huset för mental stil och kommunikation kallas i Indien ett upachaya-hus och är delvis ont men reformerbart. Huset motsvarar Merkurius den rörliga och variabla planet som naturligt korrelerar till huset. (Minns att även Mars anses ha en speciell släktskap med detta hus: energin behövs för sång och dans, vilket är en helt annan form av kommunikation eller förmedlande än Merkurius intellektuella och verbala.)

Det tredje är intressant eftersom den hyperstarka och djupt korrumperade våldsplaneten Mars angriper det. Frågan om Wahlbergs hela tankemönster sätts på sin spets i det läge hans Merkurius går i fängelse och får en andningspaus så den kan se den oupphörliga aggression (en följd av en fängslad och därför klen Saturnus-kontroll) som ligger på hans tredje hus.

Som synes verkar det som om många pusselbitar samtidigt måste ligga rätt för att ett distinkt värstinghoroskop ska hitta den där andningspausen! I normala fall är hans ascendenthärskare Merkurius inte värst lagd åt skarpt tänkande och därmed får en sådan människa problem med att intellektuellt reda ut för sig själv vad hon egentligen håller på med. Åtminstone om det "fixerade" och onda åttonde huset antyder att aggressionen har låst sig i ett ständigt tillstånd av perverterat överdriven (Drakhuvudet) makthunger (Stenbocken).

Om mödan att styra sitt vanartiga liv rätt, säger Wahlberg: "Men när man bestämmer sig för att ändra sitt liv så blir det en utmaning som man måste ta varje dag." 

Den här upplevelsen finns också klart angiven i horoskopet. Det är den sataniska axeln som representerar en så ingrodd vanemässighet att människan ofta blir en slav under sina laster. Och tänk om den här svarta axeln då också aktiveras via den "kroniska" Saturnus - det närapå outplånliga öde som är vad människan har att relatera till i ditt liv.

Men återigen: Wahlberg föddes med t.o.m. denna djupa ondska inbokad för omprogrammering! Saturnus har ställts i rentvagningens tolfte. Hans vedervärdiga tidigare liv hade nått ett maximum och i detta liv ledde den försvagade själsliga strukturen (Saturnus) till problem med aggressionen. Wahlberg lyftes bort från gatan och in i finkan och där fick hans Merkurius möts sitt inre allvar (Saturnus = depression, seriositet) - kanske för första gången.

Notera också att det reformerbara 3e huset för tankemönster ägs av Solen - som händelsevis också inledningsvis i livet saknar genomslag i verkliga livet och sedan så passande kommer att indikera att fängelsevistelse är en av "milstolparna" i hans liv.

Varför Wahlberg för tusende gången tjatar sitt livs historia som värsting beror förstås på att han fortfarande lyder under Satan och dennes svarta axel! Det tillhör oppositionen mellan Oxen och Skorpionen att den är negativ och en kollaps in i materialistiska betraktelsesätt eller en rent kroppslig orientering (Wahlberg har väl jobbat hårdare med sin kropp för sixpacken på magen och för sina filmroller än många andra). 

När Saturnus ingår i den här axeln (som här löper mellan två onda hus) uppstår ett ältande av den egna historien som kan anta sjukliga proportioner. Den dag Wahlberg slutar prata med medierna om sin ungdom som värsting, förstå då har tolfte husets "befrielse" blivit komplett. 


Jämför David Bowies många abrupta brott i sin karriär, då han inte längre ville befatta sig med tidigare faser och roller eller ens prata om dem. I Bowies horoskop syns ett visst negativt sug från den sataniska axeln, men till skillnad från Wahlberg har han en stark vilja till förändring genom det lätta och sattviska kombinatet av Solen, Merkurius och Mars i Skytten. Bowie vill, från djupet av sin solära natur, gå vidare. Wahlbergs Sol i Oxen vill det egentligen inte. 

Eller, är det ens en fråga om Solens viljekraft? När vi talar Sattva - Rajas - Tamas - är detta en djupare kvalitet i Naturen enligt indisk filosofi. Solen är "vävd" av ljus Sattva, men vad ljuset klargör i Oxen är hur ond den tamasiska kvaliteten är. Solen i Oxen avslöjar hur helvetet ser ut, det materialistiska helvete som t.ex. Svenskt Näringslivs Urban Bäckström (Solen i Oxen) anser vara det viktigaste i livet. 

Det är frestande att uppleva astrologin som ett verktyg som kan bedöma en själs evolution, men då glömmer man att de astrologiska faktorerna bara är själens klädnader i just detta liv. Vem vet under vilka planeter den kommer att återfödas nästa gång? Allt man kan säga är att Wahlberg för DETTA LIV grävde i sina själsliga skrymslen och sade sig (i evigheten): "Den här gången ska jag verkligen tvätta en hel massa smutstvätt som blivit liggande i tvåtusen år."

*****



Extraspaning

Expressens artikel säger att Wahlberg dömdes för mordförsök när han var sjutton år. Vimshottari dasha är en indisk prognosmetod där de planetära cyklerna räknas från sinnelaget (egentligen: det av de 27 nakshatras eller månpalats där Månen befinner sig födelseögonblicket).

Månen ligger förvisso i den sociala harmonins och rättvisans vågskålar i Wahlbergs horoskop - en placering han delar med Fredrik Reinfeldt. (Kanske "landsfadern" också skulle komma på bättre tankar om samhällsbygget om folket fängslade honom några år?)

Eftersom jag kommer att förbli amatör på indisk astrologi - de få inläggen om das(h)as är de enda gånger jag tittar på ämnet - nöjer jag mig med att redovisa den f.d. värstingens cykler.
Vimsottari Dasa:

 Maha Dasas:

 Rah:  1967-09-24  -  1985-09-24
 Jup:  1985-09-24  -  2001-09-24
 Sat:  2001-09-24  -  2020-09-24
 Mer:  2020-09-24  -  2037-09-24
 Ket:  2037-09-24  -  2044-09-24
 Ven:  2044-09-24  -  2064-09-24
 Sun:  2064-09-24  -  2070-09-25
 Moo:  2070-09-25  -  2080-09-24
 Mar:  2080-09-24  -  2087-09-25

Född 1971 fyllde han sjutton sommaren 1988. Han befinner sig då under Jupiters (den kosmiska lagens) långa cykel. Jupiter ligger natalt i det onda sjätte huset men kan som essentiell välgörare där bekämpa fiender.


Tvillingarna i öster gör förvisso Jupiter till en verksam illgärningsman, men i indiskt tänkare dämpas ondskan av dess faktiskt position i ett ont hus! Det astrologiska slutomdömet om denna Jupiter blir ett "njaaa"... Vad jag inte nämnde ovan är att också det sjätte fiendehuset är ett upachaya-huset, så att planeter häri kan reformeras - fiender idag blir vänner i morgon!

I fallet med tredje och sjätte kan upachaya-naturen förklaras som att Merkurius är just en sådan här kappvändare och har förmågan att byta perspektiv och hela tankesystem! För upachaya-husen 10 och 11 gäller dock inte detta eftersom Saturnus essentiellt kopplar till dessa. (Och här nuddar man vid själens egna hemligheter, dolda i Saturnus mörker: själens form är inte spikad en gång för alla, den kan också undgå förändring. Här gäller inte darwinismens imbecilla black box-tänkande - kroppen som offer för en slumpmässig mutation. Indisk astrologi antyder att allting den levande människan erfar och gör skickas tillbaka till själen och påverkar (långsamt) dess form! KARMA.

Som synes säger Jupiters 16 år långa storcykel inte mycket. Det är en reformationens cykel, så mycket kan vi säga. Och kanske en cykel där gamla vänner kan bli fiender och vice versa till följd av reformarbetet. 

I så måtto stämmer redan storcykeln bra på Wahlbergs tid när han bytte gatuligister mot nya kompisar i musikvärlden (hans patetiska men dock karriär som den vite rapparen Marky Mark) och sedan ännu en reform eller utgrening under Jupiters cykel då han hittade skådespeleriet. Jupiters cykel kan vara tiden då sinnelaget (uppfattningsförmågan) växer som mest - allt beroende på hur det enskilda horoskopet ser ut, förstås.

Bryter man upp Jupiters maha dasha i en subcykel (som repeterar storcykeln men i proportionellt förminskade steg) visar sig följande:
Vimsottari Dasa:

 Jup MD:  1985-09-24  -  2001-09-24

  Antardasas in this MD:

  Jup:  1985-09-24  -  1987-11-12
  Sat:  1987-11-12  -  1990-05-22
  Mer:  1990-05-22  -  1992-08-30
  Ket:  1992-08-30  -  1993-08-05
  Ven:  1993-08-05  -  1996-04-02
  Sun:  1996-04-02  -  1997-01-21
  Moo:  1997-01-21  -  1998-05-22
  Mar:  1998-05-22  -  1999-04-28
  Rah:  1999-04-28  -  2001-09-24

Här hettar det till! Eller snarare, det blir iskallt. I november 1987 öppnas hela den sataniska axelns fulla kraft för Wahlberg när hans storcykel trycker på reform via Jupiter i fiendehuset och subcykelns Saturnus nu aktiverar den andra änden - fängelsehusets ända - i hans mefödda opposition mellan Saturnus och Jupiter.


Mer behöver inte sägas i en ytlig genomgång. Det indiska dasha-systemet har hittat en formidabel krisperiod i den unge mannens liv - sannolikt den värsta i hela hans horoskop!

Inga kommentarer: