Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 17 februari 2013

Look-alikes: Rosanna Arquette & Vera Farmiga





Den här kombinationen är dynamit för bloggens lilla look-alike-avdelning: aktriserna Patricia Arquette (fransk-judisk) och 14 år yngre Vera Farmiga (rötter i Ukraina). Jag har försökt matcha ett aktuellt foto på Farmiga med ett lite äldre på Arquette för att snarlikheten ska framgå (klicka på bilden för en större storlek).

Folk liknar varandra, men det som gör ämnet så spännande är när också deras horoskop gör det! Här har vi närapå fullträff med både Sol och Måne i samma tecken, extra viktigt eftersom både aktrisernas Sol i Kräftan har Månen som ägare eller disponent till Solen. Och båda kvinnorna har Månen i fagra Vågen.



Att det här inte är hela historien är uppenbart när man säger "Fredrik Reinfeldt" (Solen i Kräftan och Månen i Vågen)! Den mannen följer uppenbarligen en helt annan "typologi"!

Jag betvivlar inte att mänskligheten kommer att klura ut spelreglerna bakom astrologin och fysiskt utseende den dagen DNA har tappat nyhetens behag. Eller också kommer de två synsätten att mötas den dag mänskligheten äntligen fattat vad antikens tänkare insåg: att mikro- och makrokosmos är samma sak men att inbyggda förvrängningsfilter i vår uppfattning får oss att se en skillnad på "här" och "där", och rita upp kartor och skapa måttangivelser. 

Alltför få kartor numera tjänar till att påminna om alltings enhet, frågar man Fredrik Reinfeldt hänger ingenting ihop med något annat - alla är "isolerade företeelser". Så tänker och talar en människa helt utan insikt. Inget kan existera isolerat, även om hans soltecken Kräftan älskar sin egen myt om det privata rummet.

Jag har tidigare noterat att just den sociala balansens Våg kan få problem när den isolationistiska Kräftan dyker på upp samma födelsehimmel. Jag har nämnt torgskräck som ett typiskt exempel. Hur illa det kan vara när Solen eller drivet står i hukande Kräftan och den irrationella själens Måne dominerar med ett ständigt tänkande - som i Lufttecknet Vågen - det hittade jag just ett citat av Rosanna Arquette som visar:


"I'm a wreck. I get hurt very easily. I don't have a tough shell. I'm so insecure - it's pretty stupid for me to be in this business, isn't it?" (IMDB)

Arquette lyfter fram sårbarheten - just det centrala motivet i Kräftan (som därmed blir den protektionistiska instinktens tecken). Det här förklarar kanske varför Fredrik Reinfeldt ljuger och skyddar sig själv genom hela sin politiska gärning. Hans fuktiga djurögon berättar sanningen: han är så extremt ömhudad att han inte klarar att erkänna någonting alls. Högerpolitikens misslyckande rationaliseras och görs om till vad som helst utom sanningen.  Om han överhuvudtaget bevärdigar sig att krypa fram ur sitt kräftskal och svara på tilltal!

Men om Luft/Vatten i skärning ger desinformation och lögnaktighet, som jag ofta sagt, hur kan då Rosanna Arquette vara så rättfram med sin neurotiska läggning? Jag förmodar att filmbranschen är en skyddad (Kräftan) verkstad där till och med de minsta själarna kan repa mod och berätta hur de känner inför saker och ting. 

Reinfeldt är i politiken - symboliserad av Stenbocken och därmed Kräftans raka motsats. I den positionen kan han inte kosta på sig ärlighet. Bara stora själar klarar att vara både ärliga och ledande. Och en stor själ valde knappast svenskarna till sin ledare 2006. Men att han och anhang skulle hinna rasera Sverige så mycket som ett externt uttryck för sin inre neuros, det kunde nog inte många gissa.

Rosanna Arquette har figurerat i ett tidigare look-alike-inlägg, då tillsammans med bl.a. Sol-Kräftan Charlotte Kalla, en rysligt charmant svensk idrottskvinna som inte alls verkar lida av Kräftans överkänslighet. Jag kan bara förmoda att det är den för Sol-Kräftan så utomordentligt viktiga Månen som gör tricket. 

Sinnet är superstabilt i Oxens tecken (och i skidspåret är den slitstarka arbetsoxen en tillgång). Bara en födelse efter cirka 16.00 ser Månen trilla över i Tvillingarna, så det mesta talar för att det är Oxen som lugnar Kallas soltecken. Jordmodern har sugit all fukt ur havet för att producera konkret på landbacken istället för att flänga runt i fantasi och inre emotioner. 

Rosannas, Veras och Fredriks Vatten och Jord fungerar bra tillsammans, vilket alls inte gäller Vatten och Luft. Jag har bara sett Vera Farmiga i en enda roll, som vänsterprasslande gift affärskvinna som har en affär med George Clooneys figur. En film om instabila relationer stämmer totalt med Vågen (äktenskapet) och Kräftan (hemmet/familjen alternativt privatism som inte vill förbinda sig). Av den filmen att döma uppvisade Vera Farmiga samma "nerverna utanpå skinnet" som Rosanna Arquette så att likheten inte bara är utseendemässig utan även psykologisk. Just som astrologin menar.

Men om Solen (intelligensen) i Kräftan står på sinnelagets nåder och sinnelaget famlar runt i härvor av tankar som skapar "en röra" av personen, då återstår en planet av vikt: Månens disponent. Både Rosanna och Vera har Venus i Lejonet och det kanske är därför båda skickar så uppenbart tydliga Lejonsignaler ifrån sig. De har båda kattansikten (även om någon kanske skulle ta fasta på smalheten och säga hästansikten). 

Eftersom Rosanna har en het Mars/Venus-konjunktion över 21-23 Lejonet och Vera har en ensam Venus i Lejonets 21 grad skulle man alltså kunna tala om ett ansikte som alstras från en specifik del av Lejonet. I antiken var dessa enskilda grader viktiga, men den läran har fallit i glömska och jag misstänker att den mest var tankebyggnader för byggnadernas egen skull... Bloggaren själv faller pladask varenda gång han ser den här typen av katta, själv med Venus i Lejonets 22 grad som den direkta basen för en venusiansk Sol i Vågen.

Nu finns det ett litet problem. Varken bloggaren eller Fredrik Reinfeldt - som har sin Venus i Lejonets 19 grad - har den här kattlika ansiktstypen och vi är nu vid vägs ände. För Venus i Lejonet disponeras förstås av Solen och därmed har en liten cirkel slutits: Solen, Månen, Venus. Kalla det gärna en utvidgad ömsesidig reception som innefattar tre och inte två planeter.

Men Reinfeldts födelse är känd och här kan man anta att det är krigaren Mars i Jungfrun i öster som stuvar om ordentligt i nyllet på honom! Undertecknad har också en planet stigande i öster (Månen i Tvillingarna) som kör över eventuella effekter av Solens ägare Venus i kattlika Lejonet.

Men en enskild kropps utformning är i teorin effekten av hela solsystemets utseende, och ingen av de kattlika Rosanna och Vera har som Reinfeldt en Venus i Lejonet som opponeras av formangivaren Saturnus. Om nu Saturnus har ett eget bidrag att ge skiljer sig därför Reinfeldt från kvinnorna som båda har ett rent eller opåverkat Venus-Lejon (Rosannas spetsad med Mars hetta - och hon har inte dragit sig för att göra erotiska roller eller släppt kläderna vare sig handlingen krävt det eller ej).

Däremot möts Rosanna och Vera på ett oväntat sätt. "Motsatser attraherar varandra" och kan ibland påminna om varandra. Födda 14 år från varandra har kvinnorna formgivaren Saturnus i motsatta tecken. Reinfeldt har ingenting längsmed axeln Tvillingarna/Skytten.

Eftersom bara Rosannas födelsetid är känd (Skyttascendent) men inte Veras, går det inte att komma mycket längre, men att Rosanna har den hästansiktesskapande eller avsmalnande planeten Saturnus opposit sin ascendent varslar oss om att Vera Farmiga kanske också har en prominent Saturnus - på ascendenten, opposit eller kanske en Saturnus i framhävda tionde eller fjärde huset.

Oformlige Reinfeldt är naturligtvis ett irritationsmoment för look-alike-jakten där det ibland tycks ha räckt med att två personer delar samma tecken, en med sin Sol, den andre med sin Måne. Här har vi alltså en superreception mellan tre planeter i samma tecken som givit två otroligt snarlika kvinnor men där den avvikande svenska politikern visar att han måste ha något på sin himmel som starkt bryter av. 

Ska vi tala om den definierande och gränsdragande Saturnus, så tydlig i Rosannas skarpskurna ansikte, står den faktiskt maximalt svagt på Reinfeldts himmel - sjunken under den västra horisonten i "olyckans" sjätte hus, en placering som sägs ha minimalt externt inflytande. 

Är det därför Landsfadern är en sådan katastrof på att korrekt dra gränser. Moderatregeringen kommer ju att falla 2014 för att den inte klarat att dra korrekta gränser i en enda fråga. Minns sjukvårdsreformens absoluta gräns varefter människor förväntades bli mirakulöst friska? Pågående Nuon-skandal handlar om elementär matematik (gränsdragning/definition), om att inte slå till på en affär som experterna säger faller kort om de egna gränserna för vad som anses lönsamt. 

Den sorgliga sanningen är att Nya Moderaterna var en gigantisk bluff, en falsk PR-produkt. Spinndoktorn Per Schlingmann har dragit järnet redan och är tillbaka i näringslivet där han nu säkert planerar nästa fejkade produkt att lura på svenskarna. Men det där "vraket" som Rosanna erkände sig vara, det skulle Reinfeldt också fatta att han är, om hans omdömesplanet Saturnus inte stod så illa till på födelsehimmelen. 

Men det här är förstås en helt annan diskussion du som läste hit blivit pålurad, fast inlägget utlovade en trivial diskussion om utseende! :-)


Tillägg:

En läsare bidrar med bildlänkar men söker istället argumentera för att likheten mellan de två kvinnorna är mindre än den mellan vissa andra. (Naturligtvis! Det går alltid att hitta ännu bättre parmatchningar, särskilt om man släpper den astrologiska aspekten av look-alike-fenomenet). 

Länk nummer två innehåller dock en bild på Vera i vitt, som styrker mig i min initiala känsla av att dessa två kvinnor är en "inre form" som liknar varandra. Här plockar jag fram en senare bild av Rosanna Arquette där hon också uttrycker exakt samma själsliga frost - en själslig reaktion frusen på foto!




7 kommentarer:

Havsörnen sa...

Siwert, du har hittat två bilder där ansiktsform, hår, klädfärg och bakgrundsfärg illustrerar din tes. Men "otroligt snarlika" vet jag inte om jag kan hålla med om. Det är svårt att hitta fler bilder med någon slående likhet.

Ansiktsform och ansiktsuttryck är ju två olika saker också. På din bild påminner Farmiga på ögonen kanske mer om Rosannas syster Patricia Arquette, som har en lugnare och mer utomvärldslig utstrålning än bohem/crazy-Rosanna. Andra har redan illustrerat detta:

http://images.cheezburger.com/completestore/2009/11/14/129027430741679121.jpg

Men de är ändå inte riktigt lika:

http://1.bp.blogspot.com/-i7mghnxRB3g/Tx9NYDNvVMI/AAAAAAAAMGc/z6L9mQHRBmM/s1600/vera-farmiga-1.jpg

http://www.topnews.in/files/images/Patricia-Arquette_0.jpg

Det går inte riktigt att sätta fingret på Farmigas utseende. Med en annan frisyr påminner hon om Madonna:

http://images5.fanpop.com/image/photos/25000000/Vera-Farmiga-demolitionvenom-25091128-936-1147.jpg

...eller Sarah Jessica Parker / Charlotte Perrelli:

http://cdn2.blogs.babble.com/famecrawler/files/2010/12/vera-farmiga.jpg

...eller åt Naomi Watts / Laura Dern-hållet:

http://l.yimg.com/bt/api/res/1.2/Ui5DvRG_wSXrLMpbvpAT1w--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD03Nzk7cT04NTt3PTYzMA--/http://media.zenfs.com/en_us/Movies/PhotoG/vera-farmiga-2007-15926.jpg

...och här t o m Melody Anderson:

http://1.bp.blogspot.com/-J-a0q1cHV4U/UCJP6vYCdVI/AAAAAAAAAK8/aI_xuGpmU9c/s1600/Vera%2BFarmiga%2B-%2B2001-03-01%2B15%2BMinutes%2BCentury%2BCity%2BPremiere22.jpg

Anderson har dock ett klart rundare käkparti:

http://i2.listal.com/image/4248391/600full-melody-anderson.jpg

Vera och Rosanna igen, riktigt olika:

http://www.biography.com/imported/images/Biography/Images/Profiles/F/Vera-Farmiga-546538-1-402.jpg

http://www.hissandpop.com/celebrities/a/rosannaarquette/photos/rosanna-arquette-009.jpg

Vi avslutar med en bild där Vera liknar Rosanna, fast betydligt snyggare då:

http://l3.yimg.com/bt/api/res/1.2/09CDFKty6jQbYSiuQpKSSg--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD05NTI7cT04NTt3PTYzMA--/http://media.zenfs.com/en_us/Movies/PhotoG/vera-farmiga-2005-15934.jpg

Seaward sa...

"Rätt" bildval kan absolut skapa överdrivna likheter. Jag valde direkt bort tidiga bilder av Arquette (tiden för Madonnas genombrott i Susan, var är du?) och hennes trinda flickansikte. Det smala hästansiktet anlände dock tidigt (åldermannen Saturnus äter sina barn - här genom känd kroppsascendent opponerad av Saturnus - R.A. har också indignerat protesterat mot hur Hollywood kastar ut kvinnor ur filmen på samma vis som den här bloggaren - Saturnus opposit ascendenten - invänder sig mot den svenska arbetsmarknadens åldersfascism). Prominent Sat. kräver att få bli dyrkad - vilket leder till vissa motivval...

Och jag håller med om distinktionen ansiktsutryck (glad/allvarlig) och ansiktsform. Så hur kunde jag då drista mig till ett look-alike-parande på basis av just de här två fotona? De har absolut inte samma uttryck, en är medvetet poserande för en promotionbild, den andre fångad mitt i någon slags diskussion. Jag tänker att jag som bäst sett in i människans själ, sett den dynamiska komplexiteten i människan - själens form - som även VAGT informerar ansiktsformen. Att upptäckta att båda hade samma sol- _och_ måntecken var en bekräftelse... tills jag blev ytlig och började fundera över Reinfeldts oformliga nylle....

Det här därför en fråga om principresonemang och andlig klarsyn snarare än hitta passande bilder (vilket förstås gör ämnet hopplöst subjektivt).

Saturnus har ju kallats själens form (e. struktur) men också ur ett lägre perspektiv materiens princip. Eftersom materia är formlös Ondska, är det den naturligt onda Luftplaneten Saturnus som ytterst sett "äger" materien. Sat. är ”tung eller låg Luft” – Vattumannen eller mänskligheten eller luftens daimoner graviterar mot den onda materien och finner sig inkarnerad på planeten Jorden. Denna jordbundna skock demoner är alltså Människan som måste återupprättas. Jfr bloggens beteckning "rationalism" för ett dominant komplex där Luft och Jord ingår och där Luften starkt begränsats till yttre betraktelser (Jord).

Fortsätter.

Seaward sa...

...forts.

Minns högstadiefilosofin och skolbokens halvsida (typ) om Platons idélära. "Där uppe" är Trädets idé perfekt. Men den själsliga formens (eller idéns) försök att impregnera den kaotiska och svarta materien degenererar den perfekta formen.

Jag vill påstå att jag _såg_ en god portion av den själsliga FORM både Arquette och Farmiga delar (två sjundedelar rättare sagt, om den kompletta manifesterade människan - på idénivån - kräver samtliga sju klassiska planeter). För att studera den resulterande fysiska kroppen _kräver_ astrologin kunskap om tidpunkt och ascendent vilket hjälper till att vikta planeterna. Jag var inne på att Reinfeldts Saturnus är lättviktig i sjätte huset och att han därför saknar tydliga ansiktsdrag - han är vag som människa och hans Saturnus - själens form - saknar kraft när det kommer till det rent kroppsliga (asc.) uttrycket.

Allt detta är förstås hypotetiskt, men det är _detta_ jag diskuterar i inlägget. Hela din bildkavalkad är i den meningen en utfransning som inte adresserar det man egentligen talar om i samband med look-alikes: hur planeternas positioner i zodiaken enbart ritar den himmelska delen av historien - Platons idéer - men att de som närstuderar ansiktsformer helst bör ha ascendenttecknet till hands.

Ansiktsuttryck är förstås inte ointressanta för de röjer också själens form. Därför nyttan med att studera många bilder (eller personen i verkliga livet). Observatören kommer över tid att se om personen domineras av Saturnus frostiga snörpande på munnen eller jovialiska Jupiters ohämmade leende (eller några av de andra kategorierna - de överlappar varandra ofta nog). Brad Pitt är intressant: stark Jupiter, stark Saturnus: ler i mjugg i var och varannan scen! Skyttasc. talar för fritt blås ut mot världen, men Jupiter i Vattumannen är ställd under Saturnus kontroll och Saturnus själv dödar Solen i Stenbocken ("Meet Joe Black") - ett i själva verket djupt introvert tecken.

Dina alternativ till min parkombination är kul ögongodis men hade de åtföljts av ett astrologiskt principresonemang hade de kommit den här bloggens ämne närmare! :-)

Anonym sa...

Jag tycker Arquette liknar Ola Lindholm på den nyare bilden! :-)
S

Seaward sa...

I Lindholm har vi ännu ett fall där en Saturnus via opposition skapar ett smalt, "undernärt" ansikte och alla fyra planeter Saturnus tar stryptag om ligger på rad i Vågens tecken - som ju var måntecken för de två kvinnorna.

Jag håller med om likheten, det finns en tydlig koppling. Och om Arquette kan kalla sig en nervös härva, kanske man kan ana att Lindholm också varit ute och slirat med kokainet och allt var det var. Jag menar, han har 6 av de 7 klassiska planeterna i passionens kvalitet (Rajas)!

Anonym sa...

Apropå Arquettes instabilitet så är hon född samma dag som den kontroversielle (och lätt kufiske enl min mening) anarkisten, hedningen och religionshistorikern Mattias Gardell! (Någon direkt ansiktslikhet ser jag däremot inte, men så är ascendenten förstås okänd för den senare. Alla som är födda samma dag liknar så klart inte varann heller utseendemässigt.)
S

Seaward sa...

Nej, och det är det retliga med utseendelikheterna. Man hittar tillräckligt många för att tro det är något, men så dyker det upp figurer som helt bryter mönstret.

Vad som behövs är egentligen fler kända ascendenter som ger yt-betraktarna det de frågar efter. För jag undrar om inte förklaringen ligger djupare - i det egna psyket som i sin tur står i kontakt med det astrologiska systemet.

Jag kanske "såg" Sol-Kräftan och Mån-Vågen hos de två kvinnorna snarare än deras utseenden (vad är det som "klickar" till när man tycker sig se en likhet och horoskopen visar sig ha tydligare kopplingar än slumpen borde ge).

En annan, som inte är helt i astrologins våld, kanske inte "hör" den bakomliggande "geometrin" utan istället "tittar" med ögonen istället för att "se" med själen. Bara en gissning.