Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 februari 2013

Lars Bern, taktfull Humanist

Jag hinner inte mer än lamentera soltecknet Vågens benägenhet till ateism i föregående inlägg förrän jag får syn på en klok och välskriven Newsmill-artikel om näthatet mot kvinnor som helt liknar min egen syn på saken. 

Författaren Lars Bern i sin tur håller med debattören Oscar Swartz (som bloggen haft roligt åt i ett annat ämne). Swartz menar att näthatet egentligen uttrycker svenskarnas ökande känsla av maktlöshet inför en intellektuell elit som isolerat sig från folket och lagt sig i säng med Pengarna (i sänghalmen med Pengarna var mitt tillägg, men Bern är själv inne på det genom att ifrågasätta jobbet den tredje statsmakten gör).

Och så upptäcker jag att den vänlige ingenjören och företagsledaren Lars Bern är före detta medlem i ateistsekten Humanisterna och dessutom född i det till ateism benägna Vågens tecken. Det kan man kalla en jungiansk synkronicitet. 

Men det kommer mening ur allt - utom för nihilisten som ingen mening alls ser i något. Exempel: Fredrik Reinfeldts schablonsvar där allt som misshagar honom eller har ofördelaktiga implikationer för hans politik är "isolerade händelser". Så tänker en människa som är rädd för att ta i sanningen och släppa in sammanhangen. Ja, "visioner är farliga", som samma politiker sade, för visionen som förnimmer bilder utsätter sig för levande energier som kan förändra människan och öppna upp perspektiv.

Meningen i detta fall förefaller vara Lars Bern som perfekt exempel på en inomvärldslig typ av Våg som likväl tack vare Jungfruns detaljfixering producerar bra vetenskap och bra ingenjörskonst. Och horoskopet överensstämmer därmed in i detalj med bloggens tidiga schablon, "rationalism" som jag definierade som Luft eller intellektualitet som uteslutande sätts i den praktiska nyttans tjänst (Jordelementet).





Den som läser hans resonliga välskrivna inlägg (där bara ordet "voice" känns som omotiverad anglicism) hör tydligt hur Solen i Vågen alltid drar mot jämnmod och balanserade utsagor, även där dess disponent Venus står fallen i Jungfrun och enbart ser till det praktiska eller nyttoaspekten. 

Med färgsättningen på kartan här ovan är det knappast en slump att man hittar honom som en engagerad miljöaktivist och då språkrör för den sida som via mätmetoder (Jungfrun, fena på att dissekera och mäta allt) förnekar människans skadliga miljöpåverkan (Jungfrun, fena på att hårklyva för att sedan kunna förneka eller åtminstone kritisera). Han har förstås ett helt yrkesverksamt ingenjörsliv bakom sig och sitter i styrelsen för ett företag knutet till bilindustrin... Men jag talar här enbart om samtalstonen i hans artikel vilket också är hans ämne.

Nu är det här ett problemhoroskop eftersom sinnelaget går från Vattumannen till Fiskarna tidigt på eftermiddagen. Men läs Newsmill-artikeln och notera hur sista meningen är ett klagorop eller ett ynkligt litet kvidande, ett sånt som en fullständigt maktlös människa skulle upphäva. Och vilken är symbolen för  samhällets förlorare i zodiaken om inte Fiskarnas tecken? Hans sista mening låter exakt som en Fisk skulle låta!

Ett annat tecken som känner ständig press är Vattentecknet Kräftan och här har vi alltså Jupiter i Vatten som bas eller disponent för en hypotetisk Måne i Fiskarna. Lyckans Jupiter upphöjd i Kräftan som bas för det strömmande Vattnet i Fiskarna. Naturligtvis ser inte en sådan människa några som helst tecken på föroreningar - själva den irrationella själen är godmodig och söker se den rosenröda sidan av allt. 

Den här "städade" versionen av Vattenelementet leder till en intressant fråga: huruvida ingenjörens intellektuella Sol i Luft (hans enda placering i Luft) faktiskt är lurad av sitt eget sinne att konstruera luftslott, som fastän jupiteriska och belevade (varken Fiskarna eller Kräftan är några värstingar) likväl skönmålar tillvaron för att gynna den egna sekten. Jupiter i Kräftan är förvisso "upphöjd" i tecknet, men antyder framgång för den egna sidan, en part i målet, etc. Kräftan är ett av de minst objektiva tecknen. 

Jag har tidigare också föreslagit att Jupiters förmåga att bringa expansion och tillväxt också kan skapa extremt ömhudade naturer, och skulle Månen stå i Fiskarna och ha Jupiter som sin dolda herre, förstår man mer än väl varför han tycker ordval och tonläge ända upp på regeringsnivå är smärtsamt och dåligt. 

Om Jungfrun är kritisk så är Vattenelementet symbol för rent lidande. På den här himmelen dominerar Jord och Vatten så till den milda grad att hans medlemskap i ateistsekten Humanisterna blir högst begriplig. Som jag skrev i föregående inlägg: Jord och Vatten ignorerar abstrakta frågor (religion/filosofi etc) om de inte kastas på dem. 

Den mot materialism disponerade svarar då genom att som t.ex. Jungfrun, analysera och göra hackmat av religionen i linje med sina egna begreppskategorier eller kritisera den för bruk och värderingar som inte liknar det som profitens princip själv verkar för. Men naturligtvis har andliga principer inget med banal materiell vinning att göra! Jord och Vatten kommer aldrig att ärva Himmelriket eftersom de, tagna separat, båda är världstillvända.

En stor själ, en mahatma, skulle förvisso kunna födas under Jord och Vatten i syfte att reformera t.ex. ägarförhållanden i en orättfärdig kultur som den västerländska.

Inga kommentarer: