Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 2 februari 2013

Hitlers Saturnus och behovet av "livsutrymme"

I just föregående inlägg nämnde jag att Adolf Hitler troligen hade en hårt tryckande Saturnus. Det är bara den pressande och snåla gränsdragaren som kan föda en motsatt idé - den om expansion mot mer livsutrymme!

Naturligtvis har Hitlers horoskop förekommit tidigare på bloggen, men jag memorerar nästan aldrig enskilda kartor i detalj. Så nyligen som i september förra året, i inlägget "Do you want to talk about it?", ritades Hitlers horoskop om och kommenterades. Han har även förekommit i äldre inlägg.

Jag upptäckte de äldre kartorna när jag ännu en gång färgsatt horoskopets element:




På den här kartan saknas "eldkastaren" Mars i Väduren som i sin krigiska framfart söker torka ut hela havet Kräftan!

Å andra sidan har dödens och gränsdragandets Saturnus i kalla Vatten ritats ut, när den stora illgöraren söker dränka det nyfödda barnet Väduren. En horribel berättelse om en "dödande mor" och ett ungt liv i fara (Solen i Väduren står i solnedgången). 

Berömde brittiske astrologen Charles Carter nämnde i "The Principles of Astrology" att Hitler inte andades vid förlossningen, men att läkarna fick liv i den lilla kroppen. Man kunde därför kan diskutera exakt vilken födelseminut som gäller. Så typiskt Carter, en Jungfruascendent, att fasta vid en obetydlig detalj om den exakta minuten! Men Jungfrun kan och ska inte kunna något annat. Detta är ju urskillningsförmågans eller diskriminationens princip. Kanske därför indisk astrologi placerar fiendskap under huset som motsvarar detta tecken (6e huset).

I den här bloggens astrologi är målarpenslarna större. Redan Hitlers fördelning på de fyra elementen visar på en potentiell galning. Vatten som från sjunde himmelen (Saturnus) indikerar en "själens form" som är fientlig till det biologiska livet och söker döda, och en aggressor i Mars-Väduren som protesterar hejvilt och söker torka ut Vattnet som Dödens redskap. Intensiteten i ett horoskop där "Eld/Vatten-kriget" pågår från två håll samtidigt, kan man inte missta sig på.

I valet mellan inte mindre än fem hörnhusplacerade planeter är det naturligtvis Saturnus i tionde makthuset som är den starkaste indikationen. Och Mars i Kräftan är verkligen en pissdålig placering, dold hos flertalet som föds under den, men tydligare då Gränsdragaren ställer sig i ett hörnhus. 

I Hitlers fall ställer Saturnus verkligen till med problem genom att attackera både intellekt, den solära livskraften, aggressionen och den närmast obefintliga förmågan till samlevnad (Venus) - Väduren är ju egocentreringens princip.

Så visst är det en mardrömslik känsla av att kvävas av livmodervatten som utmärker denna topplacerade Saturnus i moderstecknet Kräftan. En uslare men samtidigt världsligt starkare placering för Saturnus är svår att föreställa sig. 

Men jag hade ändå fel om att det var Saturnus betryckthet som födde idén om att Hitler och hans "ariska européer" behövde mer "livsutrymme". Det går knappt att skilja begränsningens princip Saturnus från expansionens Jupiter i detta horoskop. För vem äger eller disponerar över tvångströjan Saturnus om inte expansionens Jupiter? Detta eftersom det är sinnelagets Måne som disponerar över Saturnus (begränsningar gnagde ständigt i Hitlers psyke) och denna Måne står konjunkt expansiva Jupiter i Eld i tredje intellektshuset. 

Men här kommer problemet med månnoderna in. För sinnet och dess expansiva natur, att visuellt vilja överblicka ett stort livsutrymme (Eld är livets element) har problem med den bestraffande södra månnoden, en matematisk markör för sinnets lägsta position under sitt halva varv på sydliga latituder relativt den normerande Solens bana (solekliptikan "är" 0° latitud).

Vi har alltså hos Hitler ett psyke så lågt det någonsin går att komma, en i sanning nedtryckt varelse. Problemet efter min senkomna upptäckt av hur viktiga månnoderna är, blir hur de beter sig. Vi kan direkt kasta new age-mumbojumbo överända, som hävdar att södra månnoden skulle beteckna andliga ambitioner eller en särskilt utvecklad själ. 

Hitlers mångalna sinnestillstånd borde väl en gång för alla förklara att det snarare är motsatsen som gäller. I Indien är Draksvansen den punkt där en människa halshuggs för sina omåttliga ambitioner, och då Måne tecknar "livets utgång" passar det väl att Hitler fick det galna och deliriska slut i bunkern han fick. 

Rockmusikern Kurt Cobain, som också tillbringade den sista tiden i livet före självmordet i ett mentalt förvirringstillstånd, har följande karta:




Det här är första gången jag tittar på Nirvana-sångarens horoskop enligt den sideriska zodiaken och det går inte att ta miste på vilket annorlunda budskap de fyra elementen tecknar jämfört med Hitlers koleriska natur. Kurt Cobain är ett enda vandrande "dissociationssyndrom" där känslor och tankar fladdrar runt och döden (åttonde) huset och "befrielsen" i det tolfte (ett gevärsskott i svalget) tycks lura om hörnet redan vid födelseögonblicket.

Synd på så rara ärtor. Lejonascendenten visar verkligen att en ledare eller ett språkrör för sin generation eller åldersgrupp (Smells like teen spirit) stiger fram, och dessutom en vars framgång garanteras av kungamakaren Regulus som direkt adresserar Kurt Cobains solära mission. (Men likt Hitler har vi en Sol som ligger nära sin symboliska död i väster.)

Cobains karta dök upp i bloggarens huvud medan ämnet södra månnoden avhandlades. Och fast horoskopen skiljer sig så mycket åt, möts de faktiskt i det tredje huset, där också Cobain visar sig ha Draksvansen. För ett sjukt intellekt, se vidare det första inlägget denna lördag den 2/2 - det om den svenska demonen Draksvansen i nationalhoroskopets tredje hus.

Ska man betrakta Sveriges öde 2002-2020 som ett utdraget självmord av Kurt Cobains eller Adolf Hitlers typ? Då kommer borgarna verkligen att brinna i helvetet i livet efter detta, dessa skyldiga medlöpare som inte ens brydde sig om att förstå marknadsliberalismens faktiska pris.

Obehagligt nog föddes Cobain samma år som ett av de två kvinnliga fall jag nämnt förr och som båda sökt begå självmord. Där låg exakt samma straffande (eller halshuggande) Draksvans med aggressorn Mars exakt vid Vågascendenten. Hos Cobain istället i tredje huset för intellektuell sundhet (eller osundhet). Mer än ett sammanträffande? (Det andra kvinnliga fallet hade också Draksvansen gradexakt vid ascendenten, men i ett Vattentecken - sömnens element. Sömnpiller i det fallet, metod i det första okänd.)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det var intressant det där med omständigheterna kring Hitlers födelse. Som vågascendent själv finner jag det förstås obegripligt att karln skulle ha haft just den ascendenten :-) Men skämt åsido, det skulle ju kunna vara så, om ascendenten rörde sig fort just i den vevan (har inte kollat det) att han faktiskt föddes med sen jungfruascendent, men att den skiftat till vågen när han började andas och, att klockslaget noterades först då.
Han kanske har en hemsk Saturnus, men den är ju faktiskt verksam välgörare för en vågascendent, men neutral för en jungfrudito... förutom att väduren då hamnar i dödshuset... Men det här är förstås spekulationer som aldrig kan verifieras...
S

Seaward sa...

Här måste jag ge dig lite bakläxa. Du håller alltjämt de enskilda astrologiska faktorerna som absoluta storheter.

Bloggen har under några år hunnit precisera "läran om 12 tecken" genom att i t.ex. fallet Vågen studera Venus egen position, klargöra vilket sällskap den befinner sig i, vilka aspekter den mottar (och från vilka), vilket hus den befinner sig i (om födelsetiden är känd) och huruvida den verkar som "välgörare" eller "illgörare".

Många bäckar små leder således fram till en insikt om hur just denna Våg fungerar, som är mycket rikare än nybörjarbokens standardskiss i några få ord. Applicerar du bara det jag här sade om Hitlers Saturnus och Mars, inser du lätt att hans Venus (Våghärskare) är något av det mest belägrade och skadade som står att finna!

Vad detta innebär för Vågen som symbol, inser man lätt. Astrologin har ingen plats för "fundamentalister" - här gäller enbart fri och obunden intelligens. SATTVA heter kvaliteten som förstår och söker förståelse, TAMAS den som sitter fast i kategorier och slentrianmässighet. RAJAS vet inte vilket ben den ska stå på – i spänningen mellan Ljuset och Mörkret.

Astrologin bara ser ut att bjuda på bekväma mallar, men den söker lotsa betraktaren - genom dennes egen analys - fram till en insikt som är större än själva kartritningen. Som jag nämnt innehåller den utmärkta nybörjarboken i indisk astrologi, Light on Life, en tresidig analys av Hitlers horoskop som nästan bara den är värd bokens (ringa) pris. Allt är fel med Hitlers födelseögonblick enligt indisk astrologi medan sagde Charles Carter enligt den tropiska zodiaken inte hittade några nämnvärda problem alls utan tvingas hänvisa läsaren till "postnatal astrologi" (horoskop för det hypotetiska konceptionsögonblicket). Där, nio månader tidigare, hittade han mer ominösa indikationer.

Sant är att Saturnus klassas som "verksam välgörare" när Vågen stiger, men det är bara en i en serie preliminära iakttagelser. Det dubbla kriget om vad som ska gälla, Eld eller Vatten, är en så grundläggande störd målarduk att det som sedan Saturnus förmår åstadkomma på toppen.

Hitler blev dock Führer några år, så helt utan välgörande egenskaper var dock inte denna Saturnus. Saturnus älskar diktatorsrollen och gissa hur i tionde makthuset eller i aspekt med Solen som ofta ger en besvärlig härsklystnad - för det senare se t.ex. Humanistordföranden Sturmarks Sol/Saturnus-opposition. Han själv upplever sig som ödmjuk (jaget är blindfläcken) men alla i omgivningen ser något annat.

Anonym sa...

Håller de enskilda astrologiska faktorerna som absoluta storheter tycker jag inte att jag gör... jag gick igenom flera horoskopfaktorer och vägde för och emot innan jag skrev kommentaren... men det är ju meningslöst att försöka bevisa det ena eller andra, för det går ju som sagt inte att veta när exakt han föddes i förhållande till uppgivet klockslag. (Kanske är det dessutom just efter när barnet drar sitt första andetag som ascendenten ska beräknas? Har för mig att jag har läst det. Och vid normala förlossningar sker ju det endast sekunder efter födelsen, så det har ju i oftast ingen praktisk betydelse.)
Jag jämförde lite grann Hitlers horoskop med det för den hyvens helyllegrabben Björn Skifs, för de påminner en del om varann. Men Björn har förstås en annan marsplacering, och inte månnoderna inblandade med månen eller jupiter... dock hamnar Saturnus i 10:e, och det tolkade jag själv som "lång och stadig karriär" en gång :-)
S

Seaward sa...

Du laborerar med Vågen som bra/dålig och diskuterar sedan möjligheter av en tidigare födelse. Det är inte samma sak som att underkasta Vågens tecken en kvalitativ analys eller bedöma hur väl Saturnus, "verksam välgörare", gör ifrån sig i ett enskilt horoskop.

Men det är sant att det finns ett problem med Hitlers födelseminut, åtminstone tills du betänker att det jag nyss beskrev är en ANTI-VÅG, dvs en mentalt störd krigshetsare. Vågen är så mycket mer logisk än Jungfrun stigande. För Jungfrun, t.o.m. med krigshetsaren Mars i 1a huset, se F. Reinfeldts negativa, gnälliga och defensiva typ av aggression. Gör sig oåtkomlig och gömmer sig i tjänsten.

Bara Vågen med Venus i egoistisk Eld drabbad av både Mars och Saturnus kan ge en sådan mentalt störd människa som Hitler. Använd intelligensen och titta på studieobjektet - det kan klargöra mycket! :-)
Men Jungfruns härskare Merkurius befinner sig ju också i härdsmältan i Väduren??? Ja, och det är här eländet på Hitlers himmel avslöjar att det kanske inte spelar så stor roll vilken ascendent man föredrar. Allt pekar mot ”världsbranden” i Väduren i vilket fall... Det handlar alltså om att två ascendenttecken i rad ser lika ominösa ut.

Författarna till Light on Life, har dock en ljuvlig analys av hur de olika husen drabbas (baserat på Vågen). Och det går inte att undvika: Saturnus i tionde huset är makalöst träffsäkert. Vi kan alltså i efterhand, efter fullbordat bidrag till världen, se hur väl en ”Anti-Våg” passar Hitler.

Seaward sa...

PS. Jag vill inte grena ut för långt här, men Skifs karta har ett helt annat tonläge än Hitlers. Hela den aggressiva Väduren hos honom är utbytt mot en sorgsen och vemodig Fisk i humörsänkande sjätte huset. Han är troligen en rätt surmulen eller låg människa privat. (Se nya inlägget om den vemodiga japanska musikern Kato, totalt under det sorgsna Vattnets inflytande.)

Saturnus mot Solen indikerar där samma intresse av rollspel i det officiella - jfr Charlie Chaplin född bara några dagar från Hitler med Våg i öster och Saturnus i tionde (Chapling blev landsförvisad, kanhända en variant på Hitlers öde...)

Anonym sa...

Jag ska inte heller grena ut för mycket, men ska bara förtydliga att jag gjorde flera avvägningar, t ex det du nämner om merkurius resp venus, men jag ville inte vara för mångordig, utan kort och koncis i min kommentar. Och som du ser påstår jag ingenting, utan spekulerar bara. Visst är motargumenten också starka.

Det där med saturnus mot solen och rollspel har jag aldrig tänkt på förr... men jag känner ju en person med exakt sol/saturnuskonjunktion (i väduren!) och han är väldigt teaterintresserd, jobbar med ungdomsteater, och har skrivit ett romanmanus som handlar just om det. Och Skifs har ju inte bara sysslat med sång utan även varit en skicklig komisk skådespelare. Själv har jag ju samma konstellation, och var som barn helt övertygad om att jag skulle bli skådespelare. Älskade att klä ut mig och spela teater, och var t o m på audition till Pippi Långstrump. Fick upprepa samma replik hos Olle Hellbom tills jag nästan skrek ut dem, för jag tyckte han var så tjatig! :-) Men det var inte det som avskräckte mig, utan insikten om att jag aldrig skulle klara av att spela in kärleksscener... pussas och hålla på med någon okänd med en massa folk runt omkring - usch! :-)
S

Seaward sa...

Eftersom alla har så olika orientering, ser man olika saker i planeterna beroende på egna intressen. Men Saturnus som "formspråk" har massor med "method acting" och gestalning överhuvud att göra.

Saturnus verkar "statisk" som begränsningens symbol, och att jag noterat den i samband med Susanne Ljud/Stil (modebranschen) kan tyckas motsäga något så dynamiskt som skådespeleri.

Nu kan jag inget om skrået, men jag tänker mig att man häller ner sina känslor eller lånar ut sin egen dynamiska energi till en FORM (Saturnus) och levandegör den. Det är i allra högsta grad en spänning mellan animerade Solen och "manuskriptade" Saturnus!