Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 7 februari 2013

Fifflande tanter av borgerlig typInlägget om den plagierande tyska kristdemokraten (infälld bild) följs snabbt i medierna av historien om en f.d. moderatpolitiker som blåste man och sitt hemland på miljoner och nu softar vid swimmingpoolen i det svenska dräggparadiset Thailand (SvD). 

I båda de här kvinnliga fallen spökar den onda stjärnan Algol genom att beröra Venus - planeten som ger näsa för pengar och komfort. Som svikaren Djävulen är det också påfallande hur den här aspekten kan antyda problem med rättrådigheten i relationer...

Den här gången är det istället Satanshuvudets opposition till en Venus i begärliga Skorpionen som bildar ett rätt uselt underlag för den karaktärssvaga Solen i Vågen. Solen disponeras ju av Venus.
Men det är troligen inte Solen som ska klandras utan den exceptionellt komfortsökande och begärsfyllda Månen i Kräftan, förstärkt av "lätta pengars" Jupiter.

Det är notabelt att båda bedragarkvinnorna var födda runt samma tid, 1954/55, när de stora ödespenslarna Jupiter (lätta pengar) och Saturnus (stränghet och moral) stod i Kräftan och Vågen respektive.

Jag har tidigare antytt att de här två tecknen inte fungerar optimalt tillsammans. Det skulle göra att vi har en längre period där moraliskt svaga individer kunde födas och det var förstås fascinerande att se den tyska högerpolitikern ha STULIT en tredjedel av sin doktorsavhandling om just moral !!!

Naturligtvis ser i den landsflyktiga svenskans horoskop också Fredrik Reinfeldts problem, att Sol och Måne kör varsitt lopp i genom två element som inte naturligt relaterar till varandra. Fredrik Reinfeldt, denna fasansfulla lögnare och slingerbult folket valde till statsminister har precis samma problem, men på hans himmel har Sol och Måne bytt plats (Sol-Kräfta/Mån-Våg). 

I Zettergrens fall är historien alltså värre, eftersom Sol och Månen nu på ett lägre och mer individuellt och även personligt plan upprepar den moraliska ynkedom som låg i luften under en längre tid.

I båda fallen av moderat själviskhet kan man tala om någon slags begränsad dissociation: den ena handen låtsas inte om vad den gör och Reinfeldt söker ständigt prata om annat än det han nu är skyldig till efter att ha kört den svenska (och framgångsrika) modellen i botten. 

Kontaktad av Expressen förstår den bedrägliga moderaten Zettergren heller inte varför hon ska tala med journalisten - jämför Reinfeldts vägran att debattera med Stefan Löfven under just dessa dagar! (Vilket praktkräk han är, statsministern, slingrar sig och hittar på märkliga argument för att slippa ta ansvar för sin politik i rak debatt...)
 
Att Zettergren har Solens fiende den rättrådiga Saturnus i samma tecken, tycks här fungera mer som en rationalisering av Vattenelementets inneboende habegär: hon hatar alla som sätter en gräns för hennes egen omåttlighet, t.ex. staten som har den dåliga smaken att kräva HENNE på skatt !!!Kvinnans tydliga problem med Luft och Vatten påminner en hel del om den alltigenom ryggradslösa moderaten Sten Tolgfors som ljög och ljög och snodde runt och fick avgå... 

Lögnens ande är stark när människan är självisk och Luft och Vatten dominerar födelsehimmelen. Men utan exakt klockslag är det svårt att uttala sig om moralen och även med klockslag finns det skickliga själar som lever ut (bearbetar) sin ondska på ett legitimt sätt, som idrottsmän eller skådespelare som väljer komplexa rollfigurer.

Kartan ovan är bara ett månhoroskop och därför inte sista ordet. Men om man experimentellt tittar på dess nionde hus - samvetets hus - som en avgörande indikation, är det Jupiter som äger detta hus. Nu är Jupiter dels den stora välgöraren och essentiellt "tursam", och för Kräftan i öster, tecknet där planeten firar sin "upphöjelse" är den logiskt nog också "verksam välgörare". Tar man bara nionde huset som indikation på samvetet får kvinnan alltså högsta betyg. Här stämmer inte alls horoskopet med verkligheten!

Men till tröst kommer den gamla indiska sanningen, att en ond ingrediens inte upphävs av en god, horoskopets olika sidor söker sig bara olika fält att uttrycka sig på. 

Det förefaller helt klart att detta niondehus snarast beskriver den förfallna sensualistens nionde hus: "utlandsresor till solen", och det är den massiva självefterlåtenheten som bor i Kräftan som ger detta. "Jag och mitt välmående och softande i utlandet" - 1a jaghuset och 9e utlandshuset är förbundna med varandra. 

UR BEDRAGERSKANS PERSPEKTIV är detta naturligtvis välstånd och välgång och allt gott Jupiter utlovar. Men 9e husets innebörd av "samvete" tycks inte vara aktivt här, och det finns förklaringar till det.

Dissociationen - dvs. bristen på begriplighet eller kontakt mellan Luft och Vatten är massiv. Jag lutar åt att det ändå är Solen i Vågen - den agerande, initiativtagande och viljemässiga planeten - som står för kriminaliteten. Solen själv är verksamt neutral då Kräftan ligger i öster, men Venus blir en av de onda. Och dubbelt problematisk eftersom den dels är angripen av korruptionens Djävul (stjärnan Algol) och dels står sjunken i det kalla habegärets element Vatten, ett dåligt fundament för en Sol i Luft att bygga upp sin intellektuella världsbild på...

Expressen: Klagade på hög skatt - stal miljoner
Expressen: Zettergren simmar vid poolen


Bonusspaning - är 1954/55 en moraliskt labil period?

Jag söker på Saturnus i Vågen, Jupiter i Kräftan - den djupa signaturen och lägger till bedragerskans Sol-Våg och Mån-Kräfta. Det var för snävt, inte en enda träff bland 7.300 kartor.

Jag tar bort Månen och behåller Solen eftersom det ju ligger en latent Vatten/Luft-problematik även mellan Solen och dess härskare Venus i Skorpionen.

Nu blir det åtta träffar, där de två första tillhör en äldre tid då Jupiter och Saturnus återigen stod placerade som då Zettergren föddes.

 • Gerhard Domagk;30.10.1895 - tysk bakteriolog, fick paradoxalt nog Nobelpriset 1939, samma år Nazityskland startade kriget (som sedermera skulle komma att innefatta utrotning av "bakterier" och allt man nu kallade judarna)
 • Dickinson W. Richards;30.10.1895 - ännu en Nobelpristagare (1956), nu upptäckter om hjärtat (Solen "är" hjärtat och i Vågens tecken är Solen i sitt fall)
 • Laura Lyons;22.10.1954 - Utvikningsbrud i Playboy
 • Anonym;27.10.1954 - Sedeslös och rebellisk tonåring som lämnade en privilegierad miljö och hittade sin "nivå" som alkoholist, anfäktad av många demoner. Rader av brustna relationer. Gjorde i femtioårsåldern en uppryckning.
 • Kare Molder;2.11.1954 - skådespelare, inga uppgifter
 • Jeffrey Sachs;5.11.1954 - amerikansk ekonom som funnit demokratisk socialism vara det bästa samhällsskicket 
 • Dan-Eric Nilsson;13.11.1954 - klen evolutionsbiolog, vars "bad science" exponerats av matematikern och debattören David Berlinski
 • Condoleezza Rice;14.11.1954 - statssekreterare, högerpresident Bush Jr.s villiga verktyg
Vill man, kan man se en viss karaktärssvaghet i några av de här fallen. Lundaprofessorn Nilsson är t.ex. en rabiat ateist och inte bara är han en av de ateister som bidrar till att soltecknet Vågen i ateisttestet utmärkte sig på ett signifikant sätt för oviljan eller oförmågan att tänka tillräckligt stort (Solen är dock i sitt fall här!!!). Han är dessutom en av de Vågar som har "fuktskador" från Vattnet, vilket ger den mer patologiska religionshatartypen. Notera i sammanhanget Domagk - bakteriologen som på sitt sätt sökte "ohyra". 

Att hitta en nakenmodell och en nymfoman födda fem dagar från varandra är kanske en tillfällighet, men den verkligt nobla individen här, den amerikanske förespråkaren för socialdemokrati har en månplacering som rimmar märkligt väl med det (då) socialdemokratiska Sveriges nationalhoroskop från 1974. Sverige har Solen i Vattumannen och Jeffrey Sachs har sin Måne i samma socialt medvetna tecken! Det gör Sachs karta till den med det mest mogna sinnelaget, för Månen i Vattumannen kan här tillgodogöra sig sin härskare Saturnus fenomenala upphöjelse i Vågens tecken. Ev. dissonanser från Vattnet tycks inte spela någon större roll här. 

Faktum är att ateist-biologen Nilsson också matchar sin Luft-Sol med en Luft-Måne. Men här är sinnet "bara" i Tvillingarnas tecken. Trots att Merkurius står välplacerad i Vågen (mer Luft) och tillsammans med Saturnus, är det här en klenare karta än socialisten Sachs. Det här året har den halshuggna Draksvansen i Tvillingarna. 

Faktum är att jag tycker att Draksvansen börjar likna en pennalist eller tendensen att vilja straffa ELLER tvingas utstå nesa och bestraffning. Nilsson sågades effektivt av Berlinski, en av USA:s vassaste intellektuella, men innan dess kan man peka på hans egen vilja att "straffa" alla som sysslar med parapsykologi och "irrationalitet".

Condoleezza Rice har samma problem och där kan man förstås se hur hennes år i hetluften sammanfaller med den bisarre president Bush och hans uppdiktade skäl att starta krig mot Irak och sedan hans terroristjakt.


Månnoderna är "demoner" i indisk astrologi och det verkar som man inte får en enda tanke riktigt rätt när man faller under deras grepp i Luftelementet. Fluktuerar mentala störningar med månnodernas vandring in och ut genom Luftelementet? Det finns hur många spännande uppslag som helst att ta tag i, för den som har tid.


4 kommentarer:

 1. Ang årgång 1954/55 är det frestande att komma med lite "skvaller" eller ska vi kalla det upplysningar istället, om en mig närstående person...:-)

  1)Är starkt kritisk till aktiemarknaden och allt vad därtill hör med kortsiktighet och jakt på vinst till ägarna, vilket leder till nackdelar för många andra, t ex anställda som blir uppsagda osv. Det var faktiskt han som gjorde mig medveten om allt detta, och påverkade min inställning till det. MEN det händer att han själv köper och säljer aktier. Inte ofta och i någon stor omfattning, men med hans inställning och med "hjärtat till vänster" borde han inte göra det. Själv skulle jag aldrig göra det.

  2) Är född bara dagar från den tyska fiffeltanten och har alltså merkurius/mars/ketu (i 8:e). Ville bli (sport)journalist under uppväxten (och skulle säkert ha klarat av det) men blev det inte. Pappan sa ifrån - det skulle inte studeras vidare här inte: "du ska gå i yrkesskola som din bror". (Man kan inte tro att det hände i Sverige på 1970-talet!) Uppväxt med Jantelagen i arbetarklass hade han inte kraft och mod att sätta hårt mot hårt. Inte ens när han fick erbjudande att skriva sportreferat i lokaltidningen vågade han ta chansen ("du ska inte tro att du är något"). Så han blev vid sin läst. Intressant i sammanhanget är att faderns horoskop var nästan spegelvänt: Rahu/månen i tvillingarna och solen/ketu i Skytten (som sagt, negativ till allt vad högre bildning heter)där sonen har månen/Rahu.
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att kalla det ”skvaller” är väl onödigt nedsättande, det är just anekdotiska episoder man samlar på hög som astrologisk ”grundforskare” och som, när högen blivit tillräckligt stor, kanske gör det möjligt att ur anhopningen av löstyckta data urskilja ett större mönster. (Och på den här bloggen försöker jag se om mönstret är i enlighet med de idéer som bor i det ”moln” som ett zodiaktecken kan sägas fungera som platshållare för.)

   I det här inlägget föddes frågan om Saturnus och Jupiters respektive placeringar kunde teckna moralisk svaghet (särskilt när de mer personliga planeterna är veka), och det är möjligt att du med kopplar på den tråden genom att likställa moralisk svaghet med oförmågan att genomdriva sin egen ambition inför en janteförtryckande närmiljö. Jag är själv Sol-Våg och kommer ofta på mig med att försöka följa med den andra lite för långt på vägen, tills jag kompromissat bort det som var rätt och sant i frågan.

   Men det verkar tydligt att en Sol i Vågen på basis av missnöjda Venus-Skorpionen (Israels Netanyahu) är en Våg som tippar mot det ”halvtomma glaset” medan en Våg med Venus i Lejonet (bloggaren) gärna ser det ”halvfulla glaset” (eller läser in för mycket i saker och ting). Solen med Vågen och disponenten Venus hemma i samma tecken skulle väl vara det mest neutrala, men även där tenderar såsen att skära sig. Solen och Venus är nämligen inte vänner enligt det indiska schemat. Solen är EN och HEL, den behöver inte Venus ouvertyrer och lockanden om TVÅsamhet. Det är ju dualiteten Solen redan har övervunnit!

   Nå, det där är ytterligare en helt annan diskussion än den om Vatten ger värre moralisk vekhet när Luft blandar sig i leken och man inte bara är en sinnestörstande människa utan också skapar rationaliserade luftslott i frågan...

   Radera
 2. Det var punkt 1 som jag menade tydde på moralisk inkonsekvens. Punkt 2 var ett exempel på hur södra månnoden med merkurius i tvillingarna kan yttra sig, något som diskuterades i inlägget om tyska fiffeltanten.
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Punkt 1 påminner lite om exemplet Sachs, troligen rätt välsituerad ekonom och ändå sympatisk mot socialismen! (Not. Jag skrev felaktigt ur minnet "finansman". Det är rättat nu.)

   Tankarna går till de finare Londonkvarterens "champagnesocialister" som nämndes i DN nyligen i samband med att skribenten Katrine Kielos fick priset Lagercrantzen.

   Jag lämnade punkt 2 därhän för att jag missade ett litet ord "tysk" och såg inte kopplingen till "skattesmitaren". Det är så när synen blivit slö och ögat missar både bokstäver och småord. Men då passar exemplet utmärkt, kanske inte på temat moralisk svaghet utan just jante eller draksvansens tendens att "klippa av"!

   PS. Det tog mig lite tid att notera ombyggnaden av Bloggers kommentarspalt, men numera svarar man i tråden och behöver inte starta en ny diskussionstråd för varje replik.

   Inte för att det spelar någon större roll på denna blogg där det kan gå månader innan besöksmängden per dygn spräcker 1000-gränsen.

   Jag vet att det finns människor som tittar på antalet kommentarer och bara läser det som andra verkar ha kommenterat flitigare - som om det som sätter folk i affekt någonsin varit en indikation på kvalitet!

   Det är förstås de som fungerar som djur och går på blodvittring som kryssar genom bloggosfären på detta sätt. Och de existerar, jag känner flera stycken.

   I den meningen hjälper förstås omstarter av en pågående tråd till och får det att se ut som om flera har kommenterat inlägget! :-)

   Radera